FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jak zrobić taką sieć? Jak zaadresować? Edimax BR-6204WG.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Jak zrobić taką sieć? Jak zaadresować? Edimax BR-6204WG.
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 02 Nov 2009 18:38   

Jak zrobić taką sieć.

Witam, mam internet radiowy, przypisany statyczny IP i filtrowanie MAC
Mój MAC i IP wpisałem do WAN w router Edimax BR-6204WG i mam internet po kablu i przez Wi-Fi
Przepustowość łącza ok 2mega
Teraz chcę się podzielić łączem z kumplami, więc zakupiliśmy urządzenia, dla każdego AP Edimax EW-7206APG i dla jednego specjalnie router D-Link Di-524 do dalszego przesyłu na ostatni AP (bo odemnie go nie widać)
Mój problem polega na tym, że nie mam dostępu od siebie do każdego urządzenia przez przeglądarkę. Nie wiem jak zaadresować każde z urządzeń i jakie IP przypisać każdemu PC, żeby wszystko działało jak najlepiej i żeby nikt nie robił nam włamów.
Bardzo proszę o pomoc.
Sylwester69 Pozdrawiam.
Nie wiem czy to jest w ogóle możliwe?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Nov 2009 18:38   

Back to top

bl4ck.0wl
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 03 Nov 2009 07:02   

Re: Jak zrobić taką sieć.

Jeśłi chodzi o retorykę to dobrze zrobiłeś dając szkielet sieci w oparciu o rozwiązania prawie jednej firmy. Normalnie bym Tobie napisał (jesli chodzi o te włamy) żebyś zrobił VPN i schował za NAT-em ale w takiej konfiguracji jest to nie możliwe ponieważ jedno z urządzeń nie ma zaimplementowanej usługi VPN oraz NAT. Co do adresacji - nie wiem w jakiej odległości od siebie mieszkacie ale sam przyznasz (jeśli dobrze Ciebie zrozumiałem) że jeśli Tylko ty z twojej grupy o której mowa masz internet - to za pomocą czarów się nie połączysz z innymi routerami. Więc jeśli chcesz nimi zarządzać to :
1) Ustaw na swoim routerze opcję DHCP server na auto (na twoim kompie wtedy też musisz mieć pobieranie automatyczne wtedy)
2) Czeka Ciebie wycieczka do każdego z kolegów aby skonfigurować ich sprzęt tak aby pobierały adres sieciowy z twojego routera
To jedno a drugie to to że przy tych odległościach bez wzmacniacza się nie obejdzie, anten nadawczo odbiorczych też.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Nov 2009 07:02   

Back to top

Sylwester69
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 Post from the author of the topic 03 Nov 2009 23:46   

"Wzmacniacz anten nadawczo odbiorczych" hmm nie wiem za bardzo o co chodzi z tymi wzmacniaczami i nie wiem jak wyglądają, ja po prostu do prawie każdego urządzenia założyłem antenę yagi 17dBi, sieć uruchomiłem i na razie dobrze się sprawuje, nie wiem o co chodzi z tymi sieciami i podsieciami, najwolałbym wszędzie dać statyczny IP, ograniczyć numery IP tylko do naszej grupy i jeszcze oprócz tego mieć dostęp do każdego AP-ka choćby po to żeby sprawdzić od siebie w każdej chwili jaka jest siła sygnału w różnych warunkach pogodowych i przy okazji eliminować wszystkie niedociągnięcia. Chciałbym też wiedzieć kiedy taka sieć chodzi najbardziej stabilnie (chodzi o ustawienia przydzielania IP czy lepiej automatycznie czy też statycznie.)
Back to top

bl4ck.0wl
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 04 Nov 2009 07:57   

Jeśli już cytujesz to cytuj dokładnie bo przez nieuwagę zmieniłeś sens mojej wypowiedzi. Wzmacniacz - reapeter (to jest jedno urządzenie) + antena nadawczo-odbiorcza. Ale piszesz że sieć działa to bardzo dobrze w związku z tym o wzmacniaczu i dodatkowych antenach zapomnij. Zamiast filtrować połaczenia po IP zrób filtrowanie po MAC oraz IP przyznawane dynamicznie. Co do kontroli - jest wiele różnych programów - które na różnym poziomie ingerują w sieć. Na prędce przychodzi mi do głowy program z tej strony http://www.gfi.com/lannetscan/free-network-security-scanner. A jeszcze co do stabilności etc - skorzystaj z opcji zapisywania logów na każdym routerze
Back to top

Makz
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 04 Nov 2009 23:25   

Domyslam sie ze siec sobie dobrze zabezpieczyles. Jesli chcecie wszyscy byc w jednej sieci sugerowalbym dac urzedzeniom sieciowym statyczne ip z konca zakresu (np 192.168.1.245 do 254) a dhcp dla klientow ustawic tylko w jednym miejscu na zakres od 192.168.1.1 - 50.
Jesli wolicie pozostac w roznych sieciach zrobcie inna adresacje np 192.168.1.0/24 dla Ciebie, 192.168.2.0/24 dla kolegi itd. Wtedy wszelkie pakiety miedzy sieciami beda routowane i da wam to wieksze bezpieczenstwo miedzy soba (a na pewno kontrole). Spowolni to jednak ruch w sieci.
Jesli bys napisal jak chcesz to podlaczyc bedzie latwiej doradzic. Na razie nie wiemy czy internet dziala u kolegow i jakie adresy ip oni maja. Dodaj troche szczegolow prosze.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Nov 2009 23:25   

Back to top

Sylwester69
Poziom 8
Poziom 8

Post#6 Post from the author of the topic 05 Nov 2009 13:02   

Kolegę bl4ck.0wl przepraszam za niedokładny cytat, faktycznie przez nieuwagę źle zacytowałem.

Co do mojej sieci to zaczęło się od tego że najpierw miałem Router Edimaxa BR-6204WG którego skonfigurował mój dostawca internetu a wszystko po to żebym miał net po kablu do PC i Wi-Fi do laptopa. Już wtedy Router po WAN miał statyczny IP 10.10.9.118
maska255.255.255.0
brama 10.10.9.1
Natomiast po drugiej stronie
Lan IP 192.168.9.1
DHCP włączone i dlatego w swoim PC nie musiałem ręcznie wpisywać IP itd. tylko wszystko na AUTO

Przyszedł czas żeby podzielić się netem z kumplem, ale problem był taki że między nami była góra więc nie było możliwości łączenia się.

Zaczeliśmy myśleć jak to obejść i udało się. Zrobiliśmy tak

Z biegiem czasu doszło parę AP edimax-6204APG tak jak na pierwszym rysunku

Teraz chciałbym mieć do tych urządzeń dostęp ale każde z nich ma taki sam adres po lanie (chodzi o Edimax_EW-7206APG) niewiem jak się za to zabrać, chcieliśmy też wymieniać pliki między sobą bezpośrednio.
Internet ma każdy z kolegów.
A i w tej sieci są dwa ROUTERY bo jeden u mnie a drugi dzieli radiówkę ode mnie 2km dalej, po to żeby posłać sygnał za górę koledze.

Może istnieją inne metody ominięcia góry niewiem, my zrobiliśmy właśnie tak. Niewiem czy rozumiecie mnie do końca, do czego dążę, niewiem też czy edimax BR-6204WG ma możliwość przydzielania adresów IP na sztywno jeśli nie to mam jeszcze jednego D-linka DI-524 on chyba może.
Za pomoc bardzo dziękuje.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Jak zrobić taką sieć? Jak zaadresować? Edimax BR-6204WG.
Page 1 of 1
Similar topics
Jak zaadresować taką sieć??? (19)
jak to zrobić edimax br 6204wg (7)
Jak zrobić taką sieć? (6)
Jak zrobić taką sieć komputerową (4)
EDIMAX EW-7209 APG, czy mogę na nim zrobić sieć? Jak? (1)
router Edimax BR-6204WG jak zarejerstrować ? (5)
Jak zmienić ustawienia w Edimax BR-6204Wg? (2)
jak odblokować porty na routerze edimax br-6204wg (5)
zxdsl 832 + edimax br 6204wg jak połączyć ? (1)
[Edimax BR-6204Wg] Jak ustawić QoS w sieci domowej? (2)

Page generation time: 0.113 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed