| Autor |
Wiadomość |
g_maly Poziom 15

|
02 Lis 2009 23:18 Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
Nowy product firmy Microsoftu czyli Windows 7 nie zdołał zatrzymać wzrostu użytkowników komputerów Mac jakim w ostatnim czasie cieszy się firma Apple. Wnioski te pochodzą z badania firmy Net Applications. Wiadomo jednak, że nowe dziecko giganta z Redmond na rynku znajduje cię niedługo i sytuacja może zmienić się już w listopadzie. Niemniej liczba użytkowników Windows w Internecie spadła do 92.52 procent kiedy Mac OS X wzrósł do 5.27 punktów procentowych. Na pierwszy rzut oka widać, że Microsoft wciąż nie ma sobie równych.
Steve Ballmer w jednym z wywiadów stwierdził, że użytkownicy chętniej kupują nowy komputer z zainstalowanym Windowsem 7 niż aktualizują swój dotychczasowy system. Jest to spowodowane tym, że po instalacji nowego OSu trzeba go konfigurować od początku. Wykorzystuje to firma Apple przekonując klientów, że skoro mają zaczynać od nowa to dlaczego nie na innym systemie.
Spadek zaliczył także firmowany przez Microsoft, Internet Explorer. Liczba użytkowników przeglądarki spadła poniżej 65 procent pierwszy raz w historii. Konkurencja w tym czasie poszła w górę. Firefox zatrzymał się na 24.07 procent, a Chrome i Safari uzyskały odpowiednio 3.58 i 4.42 punkty zabierając je oczywiście produktowi Microsoftu.
źródło:Link |
|
| Powrót do góry |
|
 |
suse1 Poziom 13

|
03 Lis 2009 09:32 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
Coraz mniejsze zaufanie do produktów ms nie bierze sie z powietrza.
Kompromitacja visty szczególnie w zastosowaniach korporacyjnych ale również na biurkach przeciętnego użytkownika , do tej pory odbija się echem.
Dodatkowo szumne zapowiedzi rewolucji w nowym produkcie ms , zostały zaraz po premierze win7 zdemaskowane jako propagandowe działania ms , po tym jak wielu specjalistów z branży ujawniło że jądro systemu win 7 nie zmieniło sie od visty , a zmiany to tylko kilka usprawnień określonych jako kosmetyczne.
Apple stara się wykorzystać i chyba skutecznie nowe możliwości zwiększenia sprzedaży swojego produktu , co w warunkach amerykańskich jest dużo łatwiejsze niż na rynku europejskim.
Znany i ceniony przez profesjonalistów MacOSX zyskuje na znaczeniu a co za tym idzie przeciętny użytkownik również skłania sie ku zaletom produktów apple , tym bardziej że apple to nie tylko produkt , to również styl życia , co w ameryce nie jest bez znaczenia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
skaktus Poziom 23

|
03 Lis 2009 13:08 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
Apple to styl życia, ale w Ameryce, nie w Europie.
Co do Visty to wielu narzekało ale większość z narzekających to ludzie z piratami na pokładzie i bez aktualizacji, często jadących na pierwszych wersjach Visty z pełną gamą dziur + robaki dołączone do kopii na p2p i p2m więc co się dziwić.
Sam działam na wiście od roku i nie mogę narzekać w żaden sposób. Komp działa bardzo stabilnie, nic się nie wiesza.
A sam Win7 może być ciekawą alternatywą dla maruderów z Visty. Mac OS X narazie jedynie może pomarzyć o walce z MS o palmę pierwszeństwa jeśli chodzi o systemu operacyjne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
03 Lis 2009 14:01 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
Dla kogoś kto używa komputera do internetu, prostej grafiki i Offica Mac jest doskonały- szybkie odpalanie aplikacji, żadnych problemów ze stabilnością, atrakcyjny wygląd... Nie wymaga "wiedzy tajemnej" jak Linuks, nie ma tyle przykrych niespodzianek co Winda a oferuje bardzo dużo- nie dziwie się, że takie są wyniki sprzedaży. Z czasem i w Europie przekona się do tego systemu coraz więcej ludzi- na razie jedyną poważną barierą jest cena... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rinho Poziom 12

|
03 Lis 2009 14:50 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
Owszem OS X jest ciekawy wizualnie, wydajny, prosty - miałem okazje nie raz go użytkować. Ale ciekawe czy ten czar by prysnął gdyby Apple sprzedawało OS X na zwykłe PC... Maci mają procki intela, grafiki nVidia i ATI ale system optymalizowany jest główne pod ich sprzęt (chodzi o całokształt a nie pojedyncze podzespoły). Ciekawe czy zaczęłoby się nadawanie na ten system jak na winde... ze wolno chodzi itp. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DollarMan Poziom 19

|
03 Lis 2009 15:08 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
Działają na OS X te same aplikacje i gry co pod Win? Mac OS X można jakoś zainstalować na zwykłym PC? Bo, jeżeli tak, to bardzo chętnie bym go wypróbował ;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Trzyzet Poziom 8

|
03 Lis 2009 15:11 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
Ja kupiłbym maca jakby były gry, w które gram aktualnie.
Na mac os x nie ma nawet jednej Trackmanii, w którą gram (ja gram na United) :P
Jeśli więcej gier będzie wychodzić na Mac OS z wielką chęcią kupię :P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
03 Lis 2009 15:12 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
| DollarMan napisał: |
| Działają na OS X te same aplikacje i gry co pod Win? Mac OS X można jakoś zainstalować na zwykłym PC? Bo, jeżeli tak, to bardzo chętnie bym go wypróbował ;) |
Szukaj pod nazwą Hackintosh- gry i aplikacje pod Windowsa nie chodzą (to chyba logiczne, prawda?), chyba że będziesz Windowsa emulował, poza tym Hackintoshe muszą tez mieć określone bebechy na płycie głównej- nie z każdym procesorem pójdą.
Mac nie jest do gier- raczej do pracy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MinisterQ Poziom 15

|
03 Lis 2009 15:22 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
| DollarMan napisał: |
| Działają na OS X te same aplikacje i gry co pod Win? Mac OS X można jakoś zainstalować na zwykłym PC? Bo, jeżeli tak, to bardzo chętnie bym go wypróbował ;) |
Bardzo dużo programów, i część gier ma swoje odpowiedniki pod macosx.
Są sposoby na to by zainstalować osx na zwykłym blaszaku, ale musi on mieć określoną konfigurację - nie do wszystkiego niestety są sterowniki. No i nie jest to legalne (tak stoi w licencji Apple do systemu).
Jak zwykle w takich przypadkach - google Twoim przyjacielem.
Dodano po 2 [minuty]:
| Rinho napisał: |
| Owszem OS X jest ciekawy wizualnie, wydajny, prosty - miałem okazje nie raz go użytkować. |
Z tą prostotą to bym tak nie przesadzał - w pracy mamy dwa stanowiska z OSX, i przesiadka z windy nawet na chwilę powoduje ból - wiele rzeczy jest "inaczej", inne nazwy, inny wygląd i umiejscowienie podobnych rzeczy, inna filozofia. Dla zwykłych użytkowników przyzwyczajonych do XP czy innej Visty przesiadka na osx w pierwszym momencie może okazać się bolesna. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawcio203 Poziom 15

|
03 Lis 2009 15:49 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
Jak się domyślam to nawet nie ma Mac'a w PL wersji...? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
03 Lis 2009 15:49 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
03 Lis 2009 15:53 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
Źle się domyślasz. Nawet MacBook Pro kupiony w Stanach ma domyślnie wgrany polski jako jeden z języków... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
skaktus Poziom 23

|
03 Lis 2009 17:29 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
Brak kompatybilnych programów do maca typu gry, edytory i masę innych powoduje że ten system jest w tyle i tak samo długo będzie.
Wielu mówiło już w roku 2000 po wyjściu Windowsa ME że Linux przejmie rynek systemów operacyjnych, minęło 9 lat, każdy narzeka a i tak Windows króluje.
Dodatkowo największą wadą kompów z jabłecznika, są często małę możliwości lub żadne rozbudowy urządzenia. W typowym PC wymieniasz jak leci a tutaj albo tak upchane że nic innego nie wchodzi albo złącza typu XxxxOTEMFDIF i nic innego nie pasuje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sumka18 Poziom 15

|
03 Lis 2009 19:52 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
| skaktus napisał: |
Brak kompatybilnych programów do maca typu gry, edytory i masę innych powoduje że ten system jest w tyle i tak samo długo będzie.
Wielu mówiło już w roku 2000 po wyjściu Windowsa ME że Linux przejmie rynek systemów operacyjnych, minęło 9 lat, każdy narzeka a i tak Windows króluje.
Dodatkowo największą wadą kompów z jabłecznika, są często małę możliwości lub żadne rozbudowy urządzenia. W typowym PC wymieniasz jak leci a tutaj albo tak upchane że nic innego nie wchodzi albo złącza typu XxxxOTEMFDIF i nic innego nie pasuje. |
Moze przyczyna tego leży w tym ze większość zwolenników Linuxa i tak korzysta z Windowsa tylko zeby być lepszym od innych to się chwalą linuxem bo to modne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pelekkk Poziom 11

|
04 Lis 2009 00:54 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
| skaktus napisał: |
|
Jesli chodzi o gry to zgodze sie, ze tu PC ma spora przewage.
Jednak w przypadku "edytorow i innych" smiem twierdzic ze Mac ma spora przewage - od paru lat jestem w USA i sporo ludzi korzysta z Mac'a bo jest do niego duzo specjalistycznego softu. Ja np. nie wyobrazam sobie pracy na PC z jednego prostego powodu - TextMate. Kolego skaktus widzi sytuacje jak przecietny Polak, PC do wszystkiego (i nie jest to zaczepka, tak po prostu mi sie wydaje. Prosze o korekte jesli sie myle). W USA jest rozwarstwienie - konsole i komputery, wiec argument "gry" odpada.
Niestety dla Mac wciaz brakuje dobrego programu CAD, poza tym (edycja wideo czy muzyki) moim zdaniem zdecydowanie wyprzedza PC. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
suse1 Poziom 13

|
04 Lis 2009 08:34 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
Myślę że trzeba pewne rzeczy sprostować .
Kolega skaktus i sumka 18 jakby nie w temacie piszą a to ponieważ macosx nie jest systemem linuxowym a podobieństwo ogranicza się do środowiska graficznego "gnome".
Jeśli mówimy o systemie operacyjnym oceniajmy go pod względem wydajności , stabilnośc , bezpieczeństwa i prostoty obsługi , przy czym nie uwzględniajmy nawyków windowsowych.
Porównanie systemu pod kątem dostępności ulubionych aplikacji i sterowników jest trochę niepoważne i nieobiektywne ponieważ w ten sposób można tylko oceniać producentów oprogramowania i sprzętu.
Na koniec , brak aplikacji win pod mac nie jest problemem tak samo jak brak aplikacji mac pod win , wiele odpowiedników z dla mac jest dużo lepszych , a nasze przyzwyczajenia nie powinny mieć wpływu na obiektywną ocenę.
I jeszcze raz proszę , nie mylcie unixa z linuxem.......................... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
04 Lis 2009 08:34 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sebastianblum Poziom 2

|
23 Sty 2010 20:34 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
dlaczego nikt tu nie opisał jednej prostej sprawy:
dzielisz dysk na 2 partycje - np w Macbooku Pro,
na jednym stawiasz sobie Mac OS X - na nim pracujesz - na drugiej partycji instalujesz Windows i grasz do bólu
mam tak i w pełni jestem zadowolony
druga sprawa - kompatybilno
Dodano po 4 [minuty]:
ść - wszelkie pliki z pakietu office - odpalą na jednym i drugim systemie
tak samo wszelkie jpegi, mpegi, avi, psd z photoschopa, itd
na pececie mozna zainstalowac Mac OS X - jest do tego secjalny program, trzeba poszukac w Google
jedyny myślę problem z przesiadką na Mac - to klawisz z jabłkiem
sorry za 2 posty, ale kliknęło mi się
Pozdrawiam
Dodano po 6 [minuty]:
jeszcze jedna rzecz - "są często małę możliwości lub żadne rozbudowy urządzenia"
po co rozbierać maszyne która jest po prostu dobrze zrobiona niemal w każdym calu?
to nie PC z wiecznie zdjętą boczną obudową i kupą kabli na zewnątrz
płyty główne już w 2000 roku wyglądały jak płyty od telefonów komorkowych, zupełnie inna konstrukcja!
estetyka pracy - na najwyźszym poziomie
jak i wygląd zewnętrzny
wszelkie live acty muzyczne oparte - większości - na produktach Apple |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cefaloid Poziom 11

|
28 Sty 2010 16:16 Re: Windows 7 nie zatrzymał wzrostu popularności Mac OS X |
|
|
|
| sebastianblum napisał: |
na jednym stawiasz sobie Mac OS X - na nim pracujesz - na drugiej partycji instalujesz Windows i grasz do bólu
jedyny myślę problem z przesiadką na Mac - to klawisz z jabłkiem |
Ja nie wiem w jaki sposób Ty używasz komputera "do pracy" i co jest dla Ciebie problemem z przesiadką, ale ja bym chciał na przykład na macu mieć na przyklad:
- Altium designer (stary Protel). Nie alternatywy tylko ten program.
- AVR studio. Jak wyżej. Nie alternatywy.
- Auto CAD
- itd.. itd..
W gry nie gram.
jeszcze jedna rzecz - "są często małe możliwości lub żadne rozbudowy urządzenia"
po co rozbierać maszyne która jest po prostu dobrze zrobiona niemal w każdym calu?
to nie PC z wiecznie zdjętą boczną obudową i kupą kabli na zewnątrz |
Tak, jako taki komputerek do zabawy albo biura to nie ma co rozbierać. Może i dobrze zrobiona taka skrzynka, ale np karty SCSI do obsługi skanera nie włożysz, karty sterownika CNC, karty pomiarowej, jakiejś specjalisowanej karty do obróbki video itd. itd.
Wszyscy doskonale wiemy czemu IBM PC osiagnał taki sukces - bo był właśnie "z wiecznie zdjętą boczną obudową i kupą kabli na zewnątrz". A jak ich nie chcesz możesz też kupić notebooka albo malutki komputerek z płytą mini ITX. Też się da i masz wolność wyboru.
| wszelkie live acty muzyczne oparte - większości - na produktach Apple |
Możliwe, ja nie zajmuję się muzyką. Kompletnie się na tym nie znam.
MacOS jakkolwiek jest bardzo fajny to nie daje ani 10% możliwości konfiguracji takiej jak Windows. To jego wada. Możesz na nim instalować nie to co chcesz tylko to co na co udzielono zgody.
Na pewno jednak podobają mi się bajery typu "Time Machine" (rewelacyjny pomysł interfejsu do zwykłego backupu danych) które osobom kompletnie nie pojmującym komputerów pozwalają na nich pracować i mieć poczucie że wiedzą co się dzieje. I to jest siła Mac OS i jego powód popularności w USA. Prosty, żenująco prosty (w obsłudze, nie że technicznie prosty). A to dobre podejście. Ma być prosto, system operacyjny to narzędzie a nie cel. |
|
| Powrót do góry |
|
 |