| Author |
wasabi_ck Poziom 2

|
05 Nov 2009 09:24 Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Witam,
jestem tu nowy i musze przyznac, ze od razu spodobalo mi sie to forum i postanowilem zaczac sie udzielac.
Nie widze tematu o elektronicznych papierosach wiec od razu zapytam czy ktos z Was mial stycznosc z tymi epapierosami?
Sam zastanawiam sie nad ewentualnym zakupem ale jeszcze do konca nie wiem jak to dziala i w zasadzie co to tak na prawde jest?
Poczytalem troche w roznych miejscach i z tego co wywnioskowalem to dosyc popularnym modelem jest XXXXXX.
Jesli ktos z Was pali te fajeczki to bylby wdzieczny za opinie.
| Moderated by ~kinga~: |
Wasabi_ck, nie uważasz, że jest to trochę dziwne?
Rejestrujesz się na kolejnym forum tylko w celu zadania pytania o to samo mimo rozległych dyskusji które rzekomo czytałeś i podjąłeś już decyzje nad wyborem firmy?
Abym nie musiała potraktować tego tematu jak kryptoreklamy wyiksuję firmę którą tak gorąco polecasz. |
|
|
| Back to top |
|
 |
GoldenSaint Poziom 19

|
05 Nov 2009 09:34 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Kiedyś był na forum taki temat. Któryś kolega się nawet skusił, ale po wypróbowaniu stwierdził, że badziew.
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
05 Nov 2009 09:34 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
| wasabi_ck wrote: |
| zastanawiam sie nad ewentualnym zakupem ale jeszcze do konca nie wiem jak to dziala i w zasadzie co to tak na prawde jest |
Ja nie pale ale z przyjemnością też się dowiem ,,czym to się je", dodatkowo mam taki prostacki zwyczaj, że jak nie wiem co do czego służy to nawet się nie zastanawiam , czy kupić...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Nov 2009 09:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
slu_1982 Poziom 21

|
05 Nov 2009 09:36 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Niedługo może w wideo poradnikach będzie "jak naprawić papierosa?" Albo w piaskownicy " Pomocy zepsuł mi się papieros" :lol: :D
|
|
| Back to top |
|
 |
wasabi_ck Poziom 2

|
05 Nov 2009 14:16 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Wlasnie coraz wiecej tego w sieci jest.
Filmy na youtubie pokazuja sie jeden za drugim.
Na allegro tez tego coraz wiecej, sklepow internetowych tez jest kilka albo i kilkanascie.
Jedyny problem to taki, ze chca tego podobno zabronic:))
|
|
| Back to top |
|
 |
Stary1952 Poziom 22

|
05 Nov 2009 15:29 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
| GoldenSaint wrote: |
| Kiedyś był na forum taki temat. Któryś kolega się nawet skusił, ale po wypróbowaniu stwierdził, że badziew. |
Potwierdzam - to chyba o mnie chodzi . :?: :D
Mam duże doświadczenie - palę od prawie 40 lat . :smoke:
|
|
| Back to top |
|
 |
oskar_dyjas Poziom 20

Joined: 29 Aug 2005 Posts: 999 Location: Złotoryja // Wrocław
|
05 Nov 2009 16:37 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Właśnie pytałem panią przy stoisku w Galerii Magnolia z e-papieroskami, dostałem informację, że zestaw startowy otrzymamy za prawie 300 zł, papierosy można palić wszędzie ze względów prawnych, dostajemy wkłady z nikotyną, wydychamy parę wodną, która tylko przypomina dym tytoniowy, brak jest substancji smolistych w tych papierosach, także są "zdrowe". Pani powiedziała, że sama ma taki papierosek. I mówiła, że bardziej właśnie lepszy jest ten droższy tytoń, gamucci.
A ja właśnie się zastanawiam, czy nie kupić takiego tacie w prezencie, a on pali jak smok zawsze i wszędzie.
Ale wiadomo, że to reklama przedstawiająca zalety produktu.
Niestety nie palę, ale też chętnie posłucham zdania na temat papierosa, jeśli temat już był, to poszukam.
|
|
| Back to top |
|
 |
brovar Poziom 15

Joined: 21 Nov 2004 Posts: 235 Location: Przystajń k. Częstochowy
|
05 Nov 2009 16:59 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
| oskar_dyjas wrote: |
| Niestety nie palę |
zazdroszczę Ci twojego problemu.
|
|
| Back to top |
|
 |
MoniTOX Poziom 20

|
05 Nov 2009 17:12 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Czy takie zdrowe to jeszcze do końca nie zbadano, ale chcą je wycofać już.
|
|
| Back to top |
|
 |
GoldenSaint Poziom 19

|
05 Nov 2009 17:57 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
| Stary1952 wrote: |
| Kiedyś był na forum taki temat. Któryś kolega się nawet skusił, ale po wypróbowaniu stwierdził, że badziew. |
Potwierdzam - to chyba o mnie chodzi . :?: :D
Mam duże doświadczenie - palę od prawie 40 lat . :smoke: |
TAK! :-D Opinia eksperta najcenniejsza ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Helmans Poziom 18

|
05 Nov 2009 18:10 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Według mnie to by było dobre dla osób rzucających palenie. Nigdy sam bym tego nie kupił bo głupio by mi było zapalic (to słowo chyba źle dobrałem) takiego e-papierosa w miejscu publicznym. Kojarzy mi się to z gumami w formie fajki dla dzieci. Z góry mówie że palenie tytoniu nie jest oznaką dorosłości. Jest to raczej gadżet który ma zapełnic pewną nisze na rynku. Druga sprawa że trzeba te wkłady kupowac. Oczywiście dla kogoś kto nie chce syfic w mieszkaniu to jest dobry pomysł. Nie wiem tylko po co dali tą diode imitującą żar.
|
|
| Back to top |
|
 |
wasabi_ck Poziom 2

|
06 Nov 2009 10:04 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
| oskar_dyjas wrote: |
| Właśnie pytałem panią przy stoisku w Galerii Magnolia z e-papieroskami, dostałem informację, że zestaw startowy otrzymamy za prawie 300 zł, papierosy można palić wszędzie ze względów prawnych, dostajemy wkłady z nikotyną, wydychamy parę wodną, która tylko przypomina dym tytoniowy, brak jest substancji smolistych w tych papierosach, także są "zdrowe". |
Co to byly za epapierosy? Z tego co sie orientowalem na rynku to pewnie byly collinsy:))
Wedlug mnie nie sa warte swojej ceny....sa tansze, bardziej popularne i bardziej niezawodne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Nov 2009 10:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
06 Nov 2009 18:29 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Moja kochana małżonka paliła , pali i palić będzie, teraz prawie dwie paczki dziennie, żadne e-faje jej nie podpasują nawet gdyby darmo dawali. A mydło ma się sprzedawać a nie mydlić, nachalna reklama e-papierosów dźwignią handlu!
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
07 Nov 2009 13:19 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Mój znajomy zdecydował się i teraz siedzi w pracy i pyka, pyka, pyka pyka..
Mówi, że się zapomina i potrafi źle się czuć od nadmiaru nikotyny. Mówię mu, że w takim razie aby wychodził na zewnątrz z nim a on się klepie po kieszeni i mówi, że jak na zewnątrz to z prawdziwymi :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Nov 2009 13:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
08 Nov 2009 14:04 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Wynalazek to stary i aktywowany był na przełomie lat co najmniej raz w każdej dekadzie od czasu II WŚ.
NIGDY się nie przyjął. Po początkowej fali ekscytacji "nowinką" palacze i tak wracali do "tradycyjnych" sposobów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
08 Nov 2009 15:35 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Tak, ale w dobie zakazów palenia teraz ma większa szanse zaistnieć.
Ciekawe czemu kraje tak różnie do tego tematu podchodzą i czemu ktoś daje zakaz?
| Quote: |
Status prawny e-papierosów na świecie [edytuj]
* Australia - sprzedaż e-papierosów zawierających nikotynę jest nielegalna.[1][2]
* Austria - e-papierosy są uważane za urządzenia medyczne, a kartridże nikotynowe za produkty medyczne. W związku z tym e-papierosy muszą posiadać Oznaczenie CE, a kartridże nikotynowe muszą być uprzednio zarejestrowane, by e-papieros mógł zostać dopuszczony do legalnej sprzedaży.
* Brazylia - sprzedaż, import oraz reklama e-papierosów w jakiejkolwiek postaci jest zabroniona.[3]
* Dania - e-papierosy są legalne, jednak w związku z przeprowadzanymi aktualnie badaniami same kartridże nikotynowe są czasowo zakazane.
* Finlandia - sprzedaż, a także kupno z zamiarem sprzedaży kartridży zawierających nikotynę jest zabronione. Ich zakup zagraniczny i jedynie dla użytku własnego pozostaje legalne.
* Holandia - używanie e-papierosa jest legalne, jednak jego reklama jest zakazana.[4]
* Hong Kong - posiadanie i sprzedaż e-papierosa jest nielegalna.
* Kanada - w marcu 2009 tamtejsze Ministerstwo Zdrowia zażądało natychmiastowego zaprzestania importu, sprzedaży oraz reklamy produktów związanych z e-papierosami, zalecając jednocześnie Kanadyjczykom nie kupować i nie używać e-papierosów. Oficjalnie każdy produkt związany z e-papierosami i zawierający nikotynę wymaga pozwolenia na import, sprzedaż i reklamę. W praktyce ani jedno takie pozwolenie nie zostało wydane.[5]
* Malezja - e-papierosy są uważane za urządzenia medyczne, a kartridże nikotynowe za produkty medyczne. Mogą zostać legalnie nabyte na podstawie odpowiedniej recepty.
* Nowa Zelandia - Ministerstwo Zdrowia ustaliło, że kartridże zawierające nikotynę, zanim zostaną dopuszczone do sprzedaży, muszą uprzednio zostać zarejestrowane jako lek.
* Polska - aktualnie e-papieros nie podlega żadnym obostrzeniom prawnym. W związku z planowaną przez Komisję Zdrowia poprawką do ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych produkcja i wprowadzanie do obrotu e-papierosa może zostać zakazane.[6]
* Stany Zjednoczone - według Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) e-papieros stanowi system dostarczania nikotyny i jako taki podlega uprzedniej akceptacji przez Agencję. FDA prowadzi aktualnie badania nad e-papierosem, istnieją także przypadki wstrzymywania przez nią transportu produktów związanych z e-papierosem na teren USA.[7][8]
* Wielka Brytania - e-papieros aktualnie nie podlega żadnym obostrzeniom prawnym.[9]
|
|
|
| Back to top |
|
 |
habrozaurus Poziom 23

|
08 Nov 2009 17:34 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Państwo nic nie ma z palacza e-papierosów, dlatego chcą zakazać. Moim zdaniem są tylko 2 rozwiązania tego problemu:
1. sprzedaż zostanie zakazana
2. na katridże z nikotyną nałożona zostanie akcyza jak na normalnie fajki.
Innego rozwiązania nie widzę, a znając pazerność naszego państwa watpię aby zalegalizowali ep.
To samo tyczy sie tego, że produkt się nie przyjmuje, a jak ma się przyjąć, jak to potężnym koncernom tytoniowym jest nie na rękę ?
|
|
| Back to top |
|
 |
wasabi_ck Poziom 2

|
|
| Back to top |
|
 |
tino2003 Poziom 26

|
12 Nov 2009 14:28 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
| ~kinga~ wrote: |
| Ciekawe czemu kraje tak różnie do tego tematu podchodzą i czemu ktoś daje zakaz? |
Głównie koncerny tytoniowe dbają o swoje interesy i lobbują nad zakazem a państwa tylko im przytakują, bo żadnemu rządowi "nie śmierdzą pieniądze ze śmierdzących papierosów. ;)
Ostatnimi czasy czytałem oraz słuchałem w Radiu Zet audycji Weissa o tych e-papierosach i są zdrowsze od tradycyjnych bo nie zawierają substancji smolistych.
Dla tych co chcą walczyć z nałogiem podobno mogą być pomocne, mi osobiście pomogły bo w momencie gdy się pojawiły na polskim rynku poważnie zacząłem się zastanawiać nad kupnem e-papierosa w celu walki z nałogiem.
Jednak stwierdziłem, że nie chodzi tu o zwykłe papierosy czy też elektroniczne lecz o nasze nastawienie psychiczne.
W sobotę 28-06-2009 podjąłem decyzję iż od następnego dnia nie będę już palił i po 21 latach nałogowego palenia nawet po 40 papierosów dziennie, do dnia dzisiejszego nie palę i jestem strasznie z siebie dumny :)
|
|
| Back to top |
|
 |
GoldenSaint Poziom 19

|
12 Nov 2009 14:52 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
To nieźle, nie masz w takich codziennych sytuacjach chęci sięgnięcia po papierosa? Takich w stylu przerwa w pracy co pół godziny na papierosa? Albo przy piwku, czy kawie? To właśnie wydaje się najgorsze w rzucaniu - wyrobione nawyki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
12 Nov 2009 15:00 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Tyle lat żyje i nadal ideologicznie patrzę na świecie. W ogóle nie brałam pod uwagę, że zakaz może być na rękę koncerną tytoniowym. Doszukiwałam się raczej jakiś ukrytych wad. :|
To tak samo jak z lekarstwem na raka.....
tino2003, rzucanie palenia jest bardzo łatwe, robiłam to z 1000 razy :P Ostatni raz trwa już prawie 2 lata.
|
|
| Back to top |
|
 |
tino2003 Poziom 26

|
12 Nov 2009 15:09 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
| To nieźle, nie masz w takich codziennych sytuacjach chęci sięgnięcia po papierosa? Takich w stylu przerwa w pracy co pół godziny na papierosa? Albo przy piwku, czy kawie? To właśnie wydaje się najgorsze w rzucaniu - wyrobione nawyki. |
Najgorsze były pierwsze 3 dni (normalnie życie straciło dla mnie sens) przez te wszystkie nawyki, jak pić kawę i nie palić, jechać autem, pić piwo, przerwa w pracy czy też tzw. "papieros po" :D
Zwalczyłem te wszystkie czarne myśli zadając sobie pytanie "czy pozwolisz aby nawyki zapisane gdzieś w podświadomości rządziły tobą?" odpowiedź była nie pozwolę, bo to ja decyduję czy będę palił czy też nie. ;)
Kinga ja rzucam pierwszy raz i mam nadzieję, że się uda
|
|
| Back to top |
|
 |
bartez29 Poziom 8

|
02 Jan 2010 16:39 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
W Olsztynie mamy w końcu sklep JOYE z najbardziej popularnym e-papieroskiem na chwilę obecną na rynku czyli Joye 510. Żaden inny papieros nie daje takiej ilości dymu jak właśnie Joye 510 lub nowość Joye 520. Cenowo również są o wiele atrakcyjniejsze od Collinsa, a Milda i Trendy zostawia Joye daleko w tyle pod każdym względem;)
więcej informacji znajdziecie tutaj Link
|
|
| Back to top |
|
 |
wójek Poziom 2

|
12 Jan 2010 23:33 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
tu jest dużo informacji na ten temat:
Link
od 2 miesiecy palę tylko ep i czuję sie bardzo dobrze... jest więcej zalet jak wad e-palenia miedzy innymi dużo mniejsze wydatki na palenie
a palę Rm1 801 PEN
|
|
| Back to top |
|
 |
sernikos Poziom 10

|
16 Jan 2010 11:56 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Potwierdzam zalety e-papierosa!
Jestem jego posiadaczem od ponad miesiąca i muszę powiedzieć,że spełnia swoje zadanie w 100% ! Przede wszystkim czuję się o niebo lepiej...w szczególności rano...
Do papieroska trzeba się przyzwyczaić...w sensie-ile mamy palić go jednorazowo,że nie będziemy już korzystać z zapalniczki (niby banał,a bardzo ciężko się z tym z początku pogodzić :) )
"Palenie" jest o wieeeeeeeeele tańsze od tradycyjnego...
I jeszcze jedno zdanie na temat pomysłu zakazu sprzedaży epapierosów... jednym słowem jest to lobbing w najczystszej postaci!!! Oczywiście koncernów tytoniowych...
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
16 Jan 2010 19:52 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
wójek i sernikos: czy możecie się obejść bez tego e-papierosa? Jeżeli nie, to nadal jesteście nałogowcami i tylko udajecie, że rzuciliście palenie. Używacie po prostu czystszy narkotyk, bo bez substancji smolistych.
|
|
| Back to top |
|
 |
konrad940 Poziom 19

|
16 Jan 2010 21:30 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
A ja tam wole tabake prawie nie szkodliwa fajnie się po niej oddycha nic nie śmierdzi.
Nikotyna jest przyswajana bez substancji smolistych.
Przez zażywanie tabaki odechciewa się palić.
Według mnie tabaka jest dobrą alternatywą dla ludzi chcących rzucić palenie.
|
|
| Back to top |
|
 |
crazy_88 Poziom 25

|
16 Jan 2010 23:17 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
he te papierosy to jakiś szok u mnie na okręcie już każdy z tym biega , podobno zakłady tytoniowe zaczynają się bużyć wymyślając różne aluzje w strone tych fajek w kóncu konkurencja.
|
|
| Back to top |
|
 |
goldi74 Poziom 24

|
19 Jan 2010 14:03 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
Fakt. E-papierosy stają się coraz bardziej modne. Ja osobiście używam e-p dopiero od tygodnia, ale efekty są więcej niż zadowalające. Głównie chodzi o samopoczucie - jest zdecydowanie lepsze. Poza tym dochodzi do tego oszczędność pieniędzy oraz brak smrodu i smogu w pokoju.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jan 2010 14:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
karasws502 Poziom 16

|
19 Jan 2010 15:20 Re: Elektroniczne papierosy....co to jest? |
|
|
|
To jak to w końcu jest z tymi e-fajkami? Są różne smaki? Sam palę już ponad 2 lata i zastanawiam się czy nie kupić sobie takiego "rarytasa"
|
|
| Back to top |
|
 |