Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

hydrofor nie pompuje cisnienia


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> hydrofor nie pompuje cisnienia
Author
Message
sylwek0115
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 05 Nov 2009
Posts: 3
Location: Zlotow

Post#1 Post from the author of the topic 05 Nov 2009 14:05   

hydrofor nie pompuje cisnienia


witam ni8e wiem czy ktoś będzie potrafił mi pomoc tutaj, ale jesli tak to był bym bardzo wdzięczny, mam problem tego typu ze hydrofor nie chce pompowac mi cisnienia do zbiornika napompowałem powietrza do zbiornika bocznym wentylem takim jak jest przy autach do cisnienia 4at po pierwszym wlaczeniu sie hydroforu cisnienie spadło do 2at przy kazdym kolejnym spadało po niżej 2 i dopompywało do 2,1 i wiecej nie chce napompować, co jakis czas musze dopompować tego ciśnienia zeby woda w kranie leciala bo tak to jak ze szczykawki leci.Czy ktos wie moze jaki jest powud tego ze niechce dopompowywac tego ciśnienia???

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Nov 2009 14:05   





Back to top
   
A-Mail
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 30 Aug 2006
Posts: 694
Location: Grudziadz

Post#2 05 Nov 2009 14:11   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Pewnie za nisko ustawiony wyłącznik ciśnieniowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
darek_wp
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 02 Jun 2004
Posts: 928
Location: nowy sącz

Post#3 05 Nov 2009 14:17   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Pompa może mieć uszkodzony któryś z segmentów i dlatego nie ma odpowiedniej wydajności.

Helpful message? + -

Back to top
   
keszan
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 23 Mar 2009
Posts: 499
Location: Żyrardów

Post#4 05 Nov 2009 14:29   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


darek_wp wrote:
pompa może mieć uszkodzony któryś z segmentów i nie wydala

Witam!
Kol.Czego nie wydala:?:
Kol.sylwek0115.
Tu znajdziesz odp.http://poszukaj.elektroda.pl/search.php?mode=results&user_id=-1&sid=Very Happy
Adam. :popcorn: #spoko

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Nov 2009 14:29   





Back to top
   
sylwek0115
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 05 Nov 2009
Posts: 3
Location: Zlotow

Post#5 Post from the author of the topic 05 Nov 2009 14:46   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


ale jaki z segmentow??bylem u jednego ze specjalistow od silnikow i stwierdzil ze to jest wina wlacznika ale na tyle jaka wiedze posiadam to włacznik steruje tym czyli załacza i rołancza ale nie daje cisnienia a ten caly sterownik posiada dwie sprezyny przez ktore idzie srobka te sprezyny mozna dociskac lub poluznic tymi srubkami,zaznacze ze jedna z tych sprezyn jest wieksza a druga mniejsza,czy jest mozliwe ze jedna z nich moze miec cos wspolnego z cisnienie i moze sluzyc do zmian jego lub sterownia tym cisnieniem???

Helpful message? + -

Back to top
   
Mari@@@n
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 10 Jul 2003
Posts: 224
Location: Małopolska

Post#6 05 Nov 2009 15:04   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Tak to prawdopodobnie wyłącznik ciśnieniowy i służy do regulacji ciśnienia. Takim wyłącznikiem ustawiasz ciśnienie załączenia pompy czyli ciśnienie po niżej którego pompa sie załącza i wyłączenia czyli jak napompuje dane ciśnienie to sie wyłącza.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Nov 2009 15:04   





Back to top
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3447
Location: Biłgoraj

Post#7 05 Nov 2009 15:04   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Witam, pisząc "więcej nie chce napompować" miałeś na myśli że pompa się wyłącza czy pracuje i nie pompuje?

Helpful message? + -

Back to top
   
sylwek0115
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 05 Nov 2009
Posts: 3
Location: Zlotow

Post#8 Post from the author of the topic 05 Nov 2009 15:14   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


tak pompa pracuje caly czas lecz nie pompuje cisnienia do zbiornika,po pobraniu wody cisnienie spada ponizej 2at dopompuje do cisnienia 2,1 i dalej nie chce pomimo ze hydrofor caly czas chodzi a cisnienie nie wzrasta po wyzej 2,1at.

Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni właściwe dla języka polskiego, a znaki diakrytyczne są jego integralną częścią!
Popraw ten post, oraz swoje wcześniejsze w temacie.
[Akrzy]

Helpful message? + -

Back to top
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3447
Location: Biłgoraj

Post#9 05 Nov 2009 15:21   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


To masz uszkodzoną pompę niestety albo jakąś nieszczelność na ssaniu i pompa zasysa powietrze.

Helpful message? + -

Back to top
   
keszan
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 23 Mar 2009
Posts: 499
Location: Żyrardów

Post#10 05 Nov 2009 16:51   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


niutat wrote:
To masz uszkodzoną pompę niestety albo jakąś nieszczelność na ssaniu i pompa zasysa powietrze.

Witam!
Kol.U mnie była taka sama historia.
Pompa dobijała ciśnienie;!1,3 bara :bad-words:
Po rozkręceniu jej,wirniki w segmentach tarły o ich obudowę.
Adam. :turn-l:

Helpful message? + -

Back to top
   
robokop
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 25 Nov 2005
Posts: 17477
Location: Płońsk/Warszawa

Post#11 05 Nov 2009 17:14   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


keszan wrote:

Po rozkręceniu jej,wirniki w segmentach tarły o ich obudowę.
Adam. :turn-l:


Zawsze trą - woda robi za środek smarująco - chłodzący (mowa oczywiście o tarciu osiowym, nie promieniowym). W momencie gdy luz pomiędzy wirnikiem a obudowami stopnia zaczyna być zbyt duży, ciśnienie/wydajność pompy spada. Jeden ze sposobów naprawy to właśnie nowe wirniki i szlifowanie/przetaczanie korpusów obudowy dla zmniejszenia tego luzu osiowego. Może dławice są nieszczelne?

Helpful message? + -

Back to top
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 14674
Location: Stalowa Wola

Post#12 05 Nov 2009 23:51   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


robokop wrote:
keszan wrote:

Po rozkręceniu jej,wirniki w segmentach tarły o ich obudowę.
Adam. :turn-l:


Zawsze trą - woda robi za środek smarująco - chłodzący (mowa oczywiście o tarciu osiowym, nie promieniowym). W momencie gdy luz pomiędzy wirnikiem a obudowami stopnia zaczyna być zbyt duży, ciśnienie/wydajność pompy spada. Jeden ze sposobów naprawy to właśnie nowe wirniki i szlifowanie/przetaczanie korpusów obudowy dla zmniejszenia tego luzu osiowego. Może dławice są nieszczelne?


Chyba o to chodzi. Jeśli w pompę wpadnie jakieś ciało obce, a wystarczy nawet kilka ziarenek piasku, to jej wydajność gwałtownie spada. Ratunkiem jest przetoczenie wirników i korpusów. Średnio sprawny tokarz da sobie z tym radę.

Helpful message? + -

Back to top
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4194
Location: Warszawa

Post#13 06 Nov 2009 09:19   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Szkoda, że kolega naświetlił sytuację pobieżnie. Nie wiemy, czy sytuacja z nowym urządzeniem/instalacja, czy też długo używanym. Wszystko wskazuje na instalację używaną. Wniosek to zużycie pompy jest przyczyną tego stanu. Przecież w sytuacji, kiedy silnik nie wyłącza się nic nie da regulacja wyłącznika ciśnieniowego w rozumieniu zwiększenia ciśnienia. Ale znów 2,1 bara to nie jest takie beznadziejne ciśnienie dla potrzeb socjalnych.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Nov 2009 09:19   





Back to top
   
keszan
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 23 Mar 2009
Posts: 499
Location: Żyrardów

Post#14 06 Nov 2009 09:55   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


mczapski wrote:
Szkoda, że kolega naświetlił sytuację pobieżnie. Nie wiemy, czy sytuacja z nowym urządzeniem/instalacja, czy też długo używanym. Wszystko wskazuje na instalację używaną. Wniosek to zużycie pompy jest przyczyną tego stanu. Przecież w sytuacji, kiedy silnik nie wyłącza się nic nie da regulacja wyłącznika ciśnieniowego w rozumieniu zwiększenia ciśnienia. Ale znów 2,1 bara to nie jest takie beznadziejne ciśnienie dla potrzeb socjalnych.


Witam!
Jasne, gówno z rozpędu popłynie do Wisły.
Ale nie każdy pic gazowy odpali,żeby podgrzać wodę.
Kol.sylwek 0115,dzisiaj Ma ciśnienie w hydroforze 2,1 bara,a za
dwa dni może Mieć 1,6 bara. #cisza
Adam :ganja: :turn-l:

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> hydrofor nie pompuje cisnienia
Page 1 of 1
Similar topics
hydrofor nie pompuje wody (12)
Hydrofor nie pompuje wody (5)
Hydrofor nie pompuje wody pomimo ciśnienia (4)
Hydrofor Mr.Gardener-nie wyłącza się-ciągle pompuje (18)
Hydrofor, załącza się ale nie pompuje wody (5)
Po wymianie membrany i zbiornika hydrofor nie pompuje wody. (2)
Hydrofor - działa, ale za długo pompuje (4)
Hydrofor Multi HWA 3000 INOX - Często pompuje wodę (3)
Hydrofor bez zbiornika do podnoszenia cisnienia w instalacji (9)
hydrofor mi wody nie nabija (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl topic RSS feed