Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



hydrofor nie pompuje cisnienia


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->hydrofor nie pompuje cisnienia Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
sylwek0115
Level 2
Location: Zlotow
Joined: 05 Nov 2009
Posts: 3
Post rating: 1
sylwek0115
Level 2
Post#1 05 Nov 2009 14:05  Topic author   

hydrofor nie pompuje cisnienia


witam ni8e wiem czy ktoś będzie potrafił mi pomoc tutaj, ale jesli tak to był bym bardzo wdzięczny, mam problem tego typu ze hydrofor nie chce pompowac mi cisnienia do zbiornika napompowałem powietrza do zbiornika bocznym wentylem takim jak jest przy autach do cisnienia 4at po pierwszym wlaczeniu sie hydroforu cisnienie spadło do 2at przy kazdym kolejnym spadało po niżej 2 i dopompywało do 2,1 i wiecej nie chce napompować, co jakis czas musze dopompować tego ciśnienia zeby woda w kranie leciala bo tak to jak ze szczykawki leci.Czy ktos wie moze jaki jest powud tego ze niechce dopompowywac tego ciśnienia???

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
A-Mail
Level 22
Location: Grudziadz
Joined: 30 Aug 2006
Posts: 706
Helped: 22
Post rating: 5
A-Mail
Level 22
Post#2 05 Nov 2009 14:11    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Pewnie za nisko ustawiony wyłącznik ciśnieniowy.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
darek_wp
Level 28
Location: nowy sącz
Joined: 02 Jun 2004
Posts: 922
Helped: 119
Post rating: 20
darek_wp
Level 28
Post#3 05 Nov 2009 14:17    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Pompa może mieć uszkodzony któryś z segmentów i dlatego nie ma odpowiedniej wydajności.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
keszan
Level 20
Location: Żyrardów
Joined: 23 Mar 2009
Posts: 508
Helped: 32
Post rating: 15
keszan
Level 20
Post#4 05 Nov 2009 14:29    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


darek_wp wrote:
pompa może mieć uszkodzony któryś z segmentów i nie wydala

Witam!
Kol.Czego nie wydala:?:
Kol.sylwek0115.
Tu znajdziesz odp.http://poszukaj.elektroda.pl/search.php?mode=results&user_id=-1&sid=:D
Adam. :popcorn: :spoko:

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sylwek0115
Level 2
Location: Zlotow
Joined: 05 Nov 2009
Posts: 3
Post rating: 1
sylwek0115
Level 2
Post#5 05 Nov 2009 14:46  Topic author   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


ale jaki z segmentow??bylem u jednego ze specjalistow od silnikow i stwierdzil ze to jest wina wlacznika ale na tyle jaka wiedze posiadam to włacznik steruje tym czyli załacza i rołancza ale nie daje cisnienia a ten caly sterownik posiada dwie sprezyny przez ktore idzie srobka te sprezyny mozna dociskac lub poluznic tymi srubkami,zaznacze ze jedna z tych sprezyn jest wieksza a druga mniejsza,czy jest mozliwe ze jedna z nich moze miec cos wspolnego z cisnienie i moze sluzyc do zmian jego lub sterownia tym cisnieniem???

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Mari@@@n
Level 18
Location: Małopolska
Joined: 10 Jul 2003
Posts: 222
Helped: 29
Mari@@@n
Level 18
Post#6 05 Nov 2009 15:04    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Tak to prawdopodobnie wyłącznik ciśnieniowy i służy do regulacji ciśnienia. Takim wyłącznikiem ustawiasz ciśnienie załączenia pompy czyli ciśnienie po niżej którego pompa sie załącza i wyłączenia czyli jak napompuje dane ciśnienie to sie wyłącza.

Helpful post? + -1
Back to top
niutat
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3447
Helped: 285
Post rating: 77
niutat
Level 37
Post#7 05 Nov 2009 15:04    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Witam, pisząc "więcej nie chce napompować" miałeś na myśli że pompa się wyłącza czy pracuje i nie pompuje?

Helpful post? + 0
Back to top
sylwek0115
Level 2
Location: Zlotow
Joined: 05 Nov 2009
Posts: 3
Post rating: 1
sylwek0115
Level 2
Post#8 05 Nov 2009 15:14  Topic author   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


tak pompa pracuje caly czas lecz nie pompuje cisnienia do zbiornika,po pobraniu wody cisnienie spada ponizej 2at dopompuje do cisnienia 2,1 i dalej nie chce pomimo ze hydrofor caly czas chodzi a cisnienie nie wzrasta po wyzej 2,1at.

Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni właściwe dla języka polskiego, a znaki diakrytyczne są jego integralną częścią!
Popraw ten post, oraz swoje wcześniejsze w temacie.
[Akrzy]


Helpful post? + 0
Back to top
niutat
Level 37
Location: Biłgoraj
Joined: 02 Sep 2007
Posts: 3447
Helped: 285
Post rating: 77
niutat
Level 37
Post#9 05 Nov 2009 15:21    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


To masz uszkodzoną pompę niestety albo jakąś nieszczelność na ssaniu i pompa zasysa powietrze.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
keszan
Level 20
Location: Żyrardów
Joined: 23 Mar 2009
Posts: 508
Helped: 32
Post rating: 15
keszan
Level 20
Post#10 05 Nov 2009 16:51    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


niutat wrote:
To masz uszkodzoną pompę niestety albo jakąś nieszczelność na ssaniu i pompa zasysa powietrze.

Witam!
Kol.U mnie była taka sama historia.
Pompa dobijała ciśnienie;!1,3 bara :bad-words:
Po rozkręceniu jej,wirniki w segmentach tarły o ich obudowę.
Adam. :turn-l:

Helpful post? + 0
Back to top
robokop
Moderator Samochody
Location: Płońsk
Joined: 25 Nov 2005
Posts: 19658
Helped: 1081
Post rating: 147
robokop
Moderator Samochody
Post#11 05 Nov 2009 17:14    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


keszan wrote:

Po rozkręceniu jej,wirniki w segmentach tarły o ich obudowę.
Adam. :turn-l:


Zawsze trą - woda robi za środek smarująco - chłodzący (mowa oczywiście o tarciu osiowym, nie promieniowym). W momencie gdy luz pomiędzy wirnikiem a obudowami stopnia zaczyna być zbyt duży, ciśnienie/wydajność pompy spada. Jeden ze sposobów naprawy to właśnie nowe wirniki i szlifowanie/przetaczanie korpusów obudowy dla zmniejszenia tego luzu osiowego. Może dławice są nieszczelne?

Helpful post? + +2
Back to top
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Location: Stalowa Wola
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 16561
Helped: 539
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#12 05 Nov 2009 23:51    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


robokop wrote:
keszan wrote:

Po rozkręceniu jej,wirniki w segmentach tarły o ich obudowę.
Adam. :turn-l:


Zawsze trą - woda robi za środek smarująco - chłodzący (mowa oczywiście o tarciu osiowym, nie promieniowym). W momencie gdy luz pomiędzy wirnikiem a obudowami stopnia zaczyna być zbyt duży, ciśnienie/wydajność pompy spada. Jeden ze sposobów naprawy to właśnie nowe wirniki i szlifowanie/przetaczanie korpusów obudowy dla zmniejszenia tego luzu osiowego. Może dławice są nieszczelne?


Chyba o to chodzi. Jeśli w pompę wpadnie jakieś ciało obce, a wystarczy nawet kilka ziarenek piasku, to jej wydajność gwałtownie spada. Ratunkiem jest przetoczenie wirników i korpusów. Średnio sprawny tokarz da sobie z tym radę.

Helpful post? + 0
Back to top
mczapski
Level 38
Location: Warszawa
Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4238
Helped: 252
Post rating: 81
mczapski
Level 38
Post#13 06 Nov 2009 09:19    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Szkoda, że kolega naświetlił sytuację pobieżnie. Nie wiemy, czy sytuacja z nowym urządzeniem/instalacja, czy też długo używanym. Wszystko wskazuje na instalację używaną. Wniosek to zużycie pompy jest przyczyną tego stanu. Przecież w sytuacji, kiedy silnik nie wyłącza się nic nie da regulacja wyłącznika ciśnieniowego w rozumieniu zwiększenia ciśnienia. Ale znów 2,1 bara to nie jest takie beznadziejne ciśnienie dla potrzeb socjalnych.

Helpful post? + 0
Back to top
keszan
Level 20
Location: Żyrardów
Joined: 23 Mar 2009
Posts: 508
Helped: 32
Post rating: 15
keszan
Level 20
Post#14 06 Nov 2009 09:55    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


mczapski wrote:
Szkoda, że kolega naświetlił sytuację pobieżnie. Nie wiemy, czy sytuacja z nowym urządzeniem/instalacja, czy też długo używanym. Wszystko wskazuje na instalację używaną. Wniosek to zużycie pompy jest przyczyną tego stanu. Przecież w sytuacji, kiedy silnik nie wyłącza się nic nie da regulacja wyłącznika ciśnieniowego w rozumieniu zwiększenia ciśnienia. Ale znów 2,1 bara to nie jest takie beznadziejne ciśnienie dla potrzeb socjalnych.


Witam!
Jasne, gówno z rozpędu popłynie do Wisły.
Ale nie każdy pic gazowy odpali,żeby podgrzać wodę.
Kol.sylwek 0115,dzisiaj Ma ciśnienie w hydroforze 2,1 bara,a za
dwa dni może Mieć 1,6 bara. :shii:
Adam :ganja: :turn-l:

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> hydrofor nie pompuje cisnienia
Page 1 of 1

Similar topics to hydrofor nie pompuje cisnienia

hydrofor nie pompuje wody (12)
Hydrofor nie pompuje wody (5)
Hydrofor nie pompuje wody pomimo ciśnienia (4)
Hydrofor Mr.Gardener-nie wyłącza się-ciągle pompuje (18)
Hydrofor, załącza się ale nie pompuje wody (5)
Po wymianie membrany i zbiornika hydrofor nie pompuje wody. (2)
Hydrofor - działa, ale za długo pompuje (4)
Hydrofor Multi HWA 3000 INOX - Często pompuje wodę (3)
Hydrofor bez zbiornika do podnoszenia cisnienia w instalacji (9)
hydrofor mi wody nie nabija (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.105 seconds