Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

hydrofor nie pompuje cisnienia


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> hydrofor nie pompuje cisnienia
Autor
Wiadomość
sylwek0115
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 3
Miasto: Zlotow

Post#1 Post autora tematu 05 Lis 2009 15:05   

hydrofor nie pompuje cisnienia


witam ni8e wiem czy ktoś będzie potrafił mi pomoc tutaj, ale jesli tak to był bym bardzo wdzięczny, mam problem tego typu ze hydrofor nie chce pompowac mi cisnienia do zbiornika napompowałem powietrza do zbiornika bocznym wentylem takim jak jest przy autach do cisnienia 4at po pierwszym wlaczeniu sie hydroforu cisnienie spadło do 2at przy kazdym kolejnym spadało po niżej 2 i dopompywało do 2,1 i wiecej nie chce napompować, co jakis czas musze dopompować tego ciśnienia zeby woda w kranie leciala bo tak to jak ze szczykawki leci.Czy ktos wie moze jaki jest powud tego ze niechce dopompowywac tego ciśnienia???
Powrót do góry
   
A-Mail
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 688
Miasto: Grudziadz

Post#2 05 Lis 2009 15:11   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Pewnie za nisko ustawiony wyłącznik ciśnieniowy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Lis 2009 15:11   





Powrót do góry
   
darek_wp
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 951
Miasto: nowy sącz

Post#3 05 Lis 2009 15:17   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Pompa może mieć uszkodzony któryś z segmentów i dlatego nie ma odpowiedniej wydajności.
Powrót do góry
   
keszan
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 509
Miasto: Żyrardów

Post#4 05 Lis 2009 15:29   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


darek_wp napisał:
pompa może mieć uszkodzony któryś z segmentów i nie wydala

Witam!
Kol.Czego nie wydala:?:
Kol.sylwek0115.
Tu znajdziesz odp.http://poszukaj.elektroda.pl/search.php?mode=results&user_id=-1&sid=:D
Adam. :popcorn: :spoko:
Powrót do góry
   
sylwek0115
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 3
Miasto: Zlotow

Post#5 Post autora tematu 05 Lis 2009 15:46   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


ale jaki z segmentow??bylem u jednego ze specjalistow od silnikow i stwierdzil ze to jest wina wlacznika ale na tyle jaka wiedze posiadam to włacznik steruje tym czyli załacza i rołancza ale nie daje cisnienia a ten caly sterownik posiada dwie sprezyny przez ktore idzie srobka te sprezyny mozna dociskac lub poluznic tymi srubkami,zaznacze ze jedna z tych sprezyn jest wieksza a druga mniejsza,czy jest mozliwe ze jedna z nich moze miec cos wspolnego z cisnienie i moze sluzyc do zmian jego lub sterownia tym cisnieniem???
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Lis 2009 15:46   





Powrót do góry
   
Mari@@@n
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 10 Lip 2003
Posty: 225
Miasto: Małopolska

Post#6 05 Lis 2009 16:04   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Tak to prawdopodobnie wyłącznik ciśnieniowy i służy do regulacji ciśnienia. Takim wyłącznikiem ustawiasz ciśnienie załączenia pompy czyli ciśnienie po niżej którego pompa sie załącza i wyłączenia czyli jak napompuje dane ciśnienie to sie wyłącza.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Lis 2009 16:04   





Powrót do góry
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3546
Miasto: Biłgoraj

Post#7 05 Lis 2009 16:04   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Witam, pisząc "więcej nie chce napompować" miałeś na myśli że pompa się wyłącza czy pracuje i nie pompuje?
Powrót do góry
   
sylwek0115
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 3
Miasto: Zlotow

Post#8 Post autora tematu 05 Lis 2009 16:14   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


tak pompa pracuje caly czas lecz nie pompuje cisnienia do zbiornika,po pobraniu wody cisnienie spada ponizej 2at dopompuje do cisnienia 2,1 i dalej nie chce pomimo ze hydrofor caly czas chodzi a cisnienie nie wzrasta po wyzej 2,1at.

Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni właściwe dla języka polskiego, a znaki diakrytyczne są jego integralną częścią!
Popraw ten post, oraz swoje wcześniejsze w temacie.
[Akrzy]

Powrót do góry
   
niutat
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3546
Miasto: Biłgoraj

Post#9 05 Lis 2009 16:21   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


To masz uszkodzoną pompę niestety albo jakąś nieszczelność na ssaniu i pompa zasysa powietrze.
Powrót do góry
   
keszan
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 509
Miasto: Żyrardów

Post#10 05 Lis 2009 17:51   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


niutat napisał:
To masz uszkodzoną pompę niestety albo jakąś nieszczelność na ssaniu i pompa zasysa powietrze.

Witam!
Kol.U mnie była taka sama historia.
Pompa dobijała ciśnienie;!1,3 bara :bad-words:
Po rozkręceniu jej,wirniki w segmentach tarły o ich obudowę.
Adam. :turn-l:
Powrót do góry
   
robokop
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 16369
Miasto: Płońsk/Warszawa

Post#11 05 Lis 2009 18:14   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


keszan napisał:

Po rozkręceniu jej,wirniki w segmentach tarły o ich obudowę.
Adam. :turn-l:


Zawsze trą - woda robi za środek smarująco - chłodzący (mowa oczywiście o tarciu osiowym, nie promieniowym). W momencie gdy luz pomiędzy wirnikiem a obudowami stopnia zaczyna być zbyt duży, ciśnienie/wydajność pompy spada. Jeden ze sposobów naprawy to właśnie nowe wirniki i szlifowanie/przetaczanie korpusów obudowy dla zmniejszenia tego luzu osiowego. Może dławice są nieszczelne?
Powrót do góry
   
retrofood
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14431
Miasto: Stalowa Wola

Post#12 06 Lis 2009 00:51   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


robokop napisał:
keszan napisał:

Po rozkręceniu jej,wirniki w segmentach tarły o ich obudowę.
Adam. :turn-l:


Zawsze trą - woda robi za środek smarująco - chłodzący (mowa oczywiście o tarciu osiowym, nie promieniowym). W momencie gdy luz pomiędzy wirnikiem a obudowami stopnia zaczyna być zbyt duży, ciśnienie/wydajność pompy spada. Jeden ze sposobów naprawy to właśnie nowe wirniki i szlifowanie/przetaczanie korpusów obudowy dla zmniejszenia tego luzu osiowego. Może dławice są nieszczelne?


Chyba o to chodzi. Jeśli w pompę wpadnie jakieś ciało obce, a wystarczy nawet kilka ziarenek piasku, to jej wydajność gwałtownie spada. Ratunkiem jest przetoczenie wirników i korpusów. Średnio sprawny tokarz da sobie z tym radę.
Powrót do góry
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4109
Miasto: Warszawa

Post#13 06 Lis 2009 10:19   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Szkoda, że kolega naświetlił sytuację pobieżnie. Nie wiemy, czy sytuacja z nowym urządzeniem/instalacja, czy też długo używanym. Wszystko wskazuje na instalację używaną. Wniosek to zużycie pompy jest przyczyną tego stanu. Przecież w sytuacji, kiedy silnik nie wyłącza się nic nie da regulacja wyłącznika ciśnieniowego w rozumieniu zwiększenia ciśnienia. Ale znów 2,1 bara to nie jest takie beznadziejne ciśnienie dla potrzeb socjalnych.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lis 2009 10:19   





Powrót do góry
   
keszan
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 509
Miasto: Żyrardów

Post#14 06 Lis 2009 10:55   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


mczapski napisał:
Szkoda, że kolega naświetlił sytuację pobieżnie. Nie wiemy, czy sytuacja z nowym urządzeniem/instalacja, czy też długo używanym. Wszystko wskazuje na instalację używaną. Wniosek to zużycie pompy jest przyczyną tego stanu. Przecież w sytuacji, kiedy silnik nie wyłącza się nic nie da regulacja wyłącznika ciśnieniowego w rozumieniu zwiększenia ciśnienia. Ale znów 2,1 bara to nie jest takie beznadziejne ciśnienie dla potrzeb socjalnych.


Witam!
Jasne, gówno z rozpędu popłynie do Wisły.
Ale nie każdy pic gazowy odpali,żeby podgrzać wodę.
Kol.sylwek 0115,dzisiaj Ma ciśnienie w hydroforze 2,1 bara,a za
dwa dni może Mieć 1,6 bara. :shii:
Adam :ganja: :turn-l:
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> hydrofor nie pompuje cisnienia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Hydrofor bez zbiornika do podnoszenia cisnienia w instalacji (9)
Hydrofor - działa, ale za długo pompuje (4)
Po wymianie membrany i zbiornika hydrofor nie pompuje wody. (2)
Hydrofor, załącza się ale nie pompuje wody (5)
Hydrofor Mr.Gardener-nie wyłącza się-ciągle pompuje (18)
Hydrofor nie pompuje wody (5)
hydrofor nie pompuje wody (12)
hydrofor mi wody nie nabija (5)
Kompresor - nie pompuje powietrza do zbiornika (2)
Hydrofor typ HW 40 nie wyłącza się (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS