Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



hydrofor nie pompuje cisnienia


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->hydrofor nie pompuje cisnienia Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Mikrokamery dyktafony i inne rejestratory
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
sylwek0115
Poziom 2
Miasto: Zlotow
Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 3
Ocena postów: 1
sylwek0115
Poziom 2
Post#1 05 Lis 2009 14:05  Autor tematu   

hydrofor nie pompuje cisnienia


witam ni8e wiem czy ktoś będzie potrafił mi pomoc tutaj, ale jesli tak to był bym bardzo wdzięczny, mam problem tego typu ze hydrofor nie chce pompowac mi cisnienia do zbiornika napompowałem powietrza do zbiornika bocznym wentylem takim jak jest przy autach do cisnienia 4at po pierwszym wlaczeniu sie hydroforu cisnienie spadło do 2at przy kazdym kolejnym spadało po niżej 2 i dopompywało do 2,1 i wiecej nie chce napompować, co jakis czas musze dopompować tego ciśnienia zeby woda w kranie leciala bo tak to jak ze szczykawki leci.Czy ktos wie moze jaki jest powud tego ze niechce dopompowywac tego ciśnienia???

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
A-Mail
Poziom 22
Miasto: Grudziadz
Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 707
Pomógł: 22
Ocena postów: 4
A-Mail
Poziom 22
Post#2 05 Lis 2009 14:11    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Pewnie za nisko ustawiony wyłącznik ciśnieniowy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
darek_wp
Poziom 28
Miasto: nowy sącz
Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 925
Pomógł: 119
Ocena postów: 16
darek_wp
Poziom 28
Post#3 05 Lis 2009 14:17    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Pompa może mieć uszkodzony któryś z segmentów i dlatego nie ma odpowiedniej wydajności.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
keszan
Poziom 20
Miasto: Żyrardów
Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 501
Pomógł: 32
Ocena postów: 14
keszan
Poziom 20
Post#4 05 Lis 2009 14:29    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


darek_wp napisał:
pompa może mieć uszkodzony któryś z segmentów i nie wydala

Witam!
Kol.Czego nie wydala:?:
Kol.sylwek0115.
Tu znajdziesz odp.http://poszukaj.elektroda.pl/search.php?mode=results&user_id=-1&sid=:D
Adam. :popcorn: :spoko:

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
sylwek0115
Poziom 2
Miasto: Zlotow
Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 3
Ocena postów: 1
sylwek0115
Poziom 2
Post#5 05 Lis 2009 14:46  Autor tematu   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


ale jaki z segmentow??bylem u jednego ze specjalistow od silnikow i stwierdzil ze to jest wina wlacznika ale na tyle jaka wiedze posiadam to włacznik steruje tym czyli załacza i rołancza ale nie daje cisnienia a ten caly sterownik posiada dwie sprezyny przez ktore idzie srobka te sprezyny mozna dociskac lub poluznic tymi srubkami,zaznacze ze jedna z tych sprezyn jest wieksza a druga mniejsza,czy jest mozliwe ze jedna z nich moze miec cos wspolnego z cisnienie i moze sluzyc do zmian jego lub sterownia tym cisnieniem???

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Mari@@@n
Poziom 18
Miasto: Małopolska
Dołączył: 10 Lip 2003
Posty: 222
Pomógł: 29
Mari@@@n
Poziom 18
Post#6 05 Lis 2009 15:04    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Tak to prawdopodobnie wyłącznik ciśnieniowy i służy do regulacji ciśnienia. Takim wyłącznikiem ustawiasz ciśnienie załączenia pompy czyli ciśnienie po niżej którego pompa sie załącza i wyłączenia czyli jak napompuje dane ciśnienie to sie wyłącza.

Pomocny post? + -1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
niutat
Poziom 37
Miasto: Biłgoraj
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3447
Pomógł: 285
Ocena postów: 58
niutat
Poziom 37
Post#7 05 Lis 2009 15:04    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Witam, pisząc "więcej nie chce napompować" miałeś na myśli że pompa się wyłącza czy pracuje i nie pompuje?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
sylwek0115
Poziom 2
Miasto: Zlotow
Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 3
Ocena postów: 1
sylwek0115
Poziom 2
Post#8 05 Lis 2009 15:14  Autor tematu   

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


tak pompa pracuje caly czas lecz nie pompuje cisnienia do zbiornika,po pobraniu wody cisnienie spada ponizej 2at dopompuje do cisnienia 2,1 i dalej nie chce pomimo ze hydrofor caly czas chodzi a cisnienie nie wzrasta po wyzej 2,1at.

Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni właściwe dla języka polskiego, a znaki diakrytyczne są jego integralną częścią!
Popraw ten post, oraz swoje wcześniejsze w temacie.
[Akrzy]


Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
niutat
Poziom 37
Miasto: Biłgoraj
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3447
Pomógł: 285
Ocena postów: 58
niutat
Poziom 37
Post#9 05 Lis 2009 15:21    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


To masz uszkodzoną pompę niestety albo jakąś nieszczelność na ssaniu i pompa zasysa powietrze.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
keszan
Poziom 20
Miasto: Żyrardów
Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 501
Pomógł: 32
Ocena postów: 14
keszan
Poziom 20
Post#10 05 Lis 2009 16:51    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


niutat napisał:
To masz uszkodzoną pompę niestety albo jakąś nieszczelność na ssaniu i pompa zasysa powietrze.

Witam!
Kol.U mnie była taka sama historia.
Pompa dobijała ciśnienie;!1,3 bara :bad-words:
Po rozkręceniu jej,wirniki w segmentach tarły o ich obudowę.
Adam. :turn-l:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
robokop
Moderator Samochody
Miasto: Płońsk
Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 19430
Pomógł: 1062
Ocena postów: 46
robokop
Moderator Samochody
Post#11 05 Lis 2009 17:14    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


keszan napisał:

Po rozkręceniu jej,wirniki w segmentach tarły o ich obudowę.
Adam. :turn-l:


Zawsze trą - woda robi za środek smarująco - chłodzący (mowa oczywiście o tarciu osiowym, nie promieniowym). W momencie gdy luz pomiędzy wirnikiem a obudowami stopnia zaczyna być zbyt duży, ciśnienie/wydajność pompy spada. Jeden ze sposobów naprawy to właśnie nowe wirniki i szlifowanie/przetaczanie korpusów obudowy dla zmniejszenia tego luzu osiowego. Może dławice są nieszczelne?

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 16058
Pomógł: 521
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#12 05 Lis 2009 23:51    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


robokop napisał:
keszan napisał:

Po rozkręceniu jej,wirniki w segmentach tarły o ich obudowę.
Adam. :turn-l:


Zawsze trą - woda robi za środek smarująco - chłodzący (mowa oczywiście o tarciu osiowym, nie promieniowym). W momencie gdy luz pomiędzy wirnikiem a obudowami stopnia zaczyna być zbyt duży, ciśnienie/wydajność pompy spada. Jeden ze sposobów naprawy to właśnie nowe wirniki i szlifowanie/przetaczanie korpusów obudowy dla zmniejszenia tego luzu osiowego. Może dławice są nieszczelne?


Chyba o to chodzi. Jeśli w pompę wpadnie jakieś ciało obce, a wystarczy nawet kilka ziarenek piasku, to jej wydajność gwałtownie spada. Ratunkiem jest przetoczenie wirników i korpusów. Średnio sprawny tokarz da sobie z tym radę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mczapski
Poziom 38
Miasto: Warszawa
Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4215
Pomógł: 249
Ocena postów: 63
mczapski
Poziom 38
Post#13 06 Lis 2009 09:19    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


Szkoda, że kolega naświetlił sytuację pobieżnie. Nie wiemy, czy sytuacja z nowym urządzeniem/instalacja, czy też długo używanym. Wszystko wskazuje na instalację używaną. Wniosek to zużycie pompy jest przyczyną tego stanu. Przecież w sytuacji, kiedy silnik nie wyłącza się nic nie da regulacja wyłącznika ciśnieniowego w rozumieniu zwiększenia ciśnienia. Ale znów 2,1 bara to nie jest takie beznadziejne ciśnienie dla potrzeb socjalnych.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
keszan
Poziom 20
Miasto: Żyrardów
Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 501
Pomógł: 32
Ocena postów: 14
keszan
Poziom 20
Post#14 06 Lis 2009 09:55    

Re: hydrofor nie pompuje cisnienia


mczapski napisał:
Szkoda, że kolega naświetlił sytuację pobieżnie. Nie wiemy, czy sytuacja z nowym urządzeniem/instalacja, czy też długo używanym. Wszystko wskazuje na instalację używaną. Wniosek to zużycie pompy jest przyczyną tego stanu. Przecież w sytuacji, kiedy silnik nie wyłącza się nic nie da regulacja wyłącznika ciśnieniowego w rozumieniu zwiększenia ciśnienia. Ale znów 2,1 bara to nie jest takie beznadziejne ciśnienie dla potrzeb socjalnych.


Witam!
Jasne, gówno z rozpędu popłynie do Wisły.
Ale nie każdy pic gazowy odpali,żeby podgrzać wodę.
Kol.sylwek 0115,dzisiaj Ma ciśnienie w hydroforze 2,1 bara,a za
dwa dni może Mieć 1,6 bara. :shii:
Adam :ganja: :turn-l:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> hydrofor nie pompuje cisnienia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
hydrofor nie pompuje wody (12)
Hydrofor nie pompuje wody (5)
Hydrofor nie pompuje wody pomimo ciśnienia (4)
Hydrofor Mr.Gardener-nie wyłącza się-ciągle pompuje (18)
Hydrofor, załącza się ale nie pompuje wody (5)
Po wymianie membrany i zbiornika hydrofor nie pompuje wody. (2)
Hydrofor - działa, ale za długo pompuje (4)
Hydrofor Multi HWA 3000 INOX - Często pompuje wodę (3)
Hydrofor bez zbiornika do podnoszenia cisnienia w instalacji (9)
hydrofor mi wody nie nabija (5)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.091 seconds

elektroda.pl temat RSS