FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Opel Corsa C nie przełącza się na gaz

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Gas Installations -> Opel Corsa C nie przełącza się na gaz
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 05 Nov 2009 19:02   

Opel Corsa C nie przełącza się na gaz

Instalacja Neocam. Odpalam auto na benzynie i świeci się w tym czasie czerwona kontrolka na paneliku od gazu. Jak silnik osiągnie odpowiednią temperaturę to przełącza się na gaz, zapala się zielona dioda i diody wskazujące poziom gazu.

Teraz po wymianie filtrów gazu i świec zapłonowych po diodzie czerwonej zapaliła się pomarańczowa. Na zieloną się nie przełącza. Po chwili jazdy z zapaloną pomarańczową diodą panelik zaczyna "pikać" a auto dalej jedzie na benzynie. Bezpieczniki od instalacji gazowej są ok. Na zawór od butli dochodzi 12V.
Przed wymianą filtrów gazu i świec wszystko było ok.
Pod maską słychać przełączające się zawory, nie słychać zaworu od butli.
Proszę o pomoc.
Dziękuję.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Nov 2009 19:02   

Back to top

zajac1811
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 05 Nov 2009 21:41   

Re: Opel Corsa C nie przełącza się na gaz

A gaz jest w butli?? Bo ostatnio przyjechał do nas facet na serwis samochodem bo po wizycie w innym serwisie samochód przestał mu chodzić na gazie (po wymianie filterków) że mu na gaz się nie przełącza a okazało się w butli gazu już nie było:) Pewnie jak wymieniali filtry to gaz wypuścili. Proszę zatankować gazu.
Back to top

marekfiesta
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 05 Nov 2009 22:41   

Łatwe do sprawdzenia podajesz plus 12V na cewke elektrozaworu i gaz powinien lecieć. Dobrze rozkręcić wąż przy filtrze fazy lotnej aby sprawdzić czy oby napewno leci gaz.Jeśli nie to szukać który elektrozawór nie otworzył.
Back to top

dawidosoba
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 Post from the author of the topic 05 Nov 2009 23:44   

gaz w zbiorniku jest, informują o tym zielne diody.

Na elektrozawór przy reduktorze??
Back to top

MISCOALA
Poziom 11
Poziom 11

Post#5 07 Nov 2009 11:52   

Witam mam podobny problem choc niezupełnie,ostatnio w czasie jazdy odcielo mi gaz i musiałem dalej jechać na benzynie .Gazu pelno w zbiorniku bo przejechane dop. 20 km , podjechałem na warsztat i tam mechanik stwierdził ze na cewce ktora jest zabudowana na jakimś zaworze przy zbiorniku gazu nie ma napięcia , ale ten mechanik ponieważ tej instalacji nie zakladal to powiedział ze nie bedzie w tym grzebał.Mam pytanie czy jezeli doprowadze napiecie ( chyba 12 V ) na ta cewke po odpaleniu silnika to przelaczy sie na gaz lub bedzie pracował na gazie ? i musi to napiecie byc caly czas podlaczone czy tylko w celu uzyskania "przelaczenia"?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Nov 2009 11:52   

Back to top

michalziolo1
Poziom 12
Poziom 12

Post#6 07 Nov 2009 23:50   

dawidosoba wrote:
gaz w zbiorniku jest, informują o tym zielne diody.

Na elektrozawór przy reduktorze??

potwierdź to tym że pojechałeś dotankować a nie pisz o wskaźniku(wszystko może czasem przekłamać) a jeśli chodzi o twoją instalację to zostają ci albo serwisy opla albo koleś z krakowa. Necam koltec jest bardzo dobrą instalacją ale na całą polske ludzi co mają sprzęt i wiedze to starczy palców by zliczyć
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Nov 2009 23:50   

Back to top

zajac1811
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 08 Nov 2009 23:58   

Mam instalacje gazowa. I pokazuje mi np. połowę zbiornika a za chwilę wskazuje mi rezerwę i a za chwilę znowu pół zbiornika a za chwilę już tylko rezerwę wg. wskazań kontrolek.Albo z całego zbiornika gazu potrafi wskazywać rezerwę. Nie wiesz kontrolkom bo one potrafią kłamać.
Back to top

kmielczarek
Poziom 11
Poziom 11

Post#8 09 Nov 2009 13:43   

Kolego, jak nie słyszysz zaworu przy butli i masz napięcie na kablu do cewki to odpowiedzi są dwie, spalona cewka, lub brak masy na cewce

pozdrawiam
Back to top

cyganek
Poziom 3
Poziom 3

Post#9 03 Jan 2010 23:34   

Mam takze Corse z inst. Koltec. U mnie problem wygląda podobnie. Po odpaleniu na zimnym silniku wszystko przebiega jak nalezy,tzn po przejechaniu pareset metrów przełącza sie na LPg lecz po osiągnięciu temp. silnika ok 80 st. przełacza sie na benzyne i juz nie właczy sie gaz do momentu zgaszenia silnika i odczekania az ostygnie. Co ciekawe usterka pojawiała sie jakby krocząco. Na początku czasem tylko tak sie auto zachowywało , jednak wyłaczenie instalacji lpg na chwilke i ponowne właczenie powodowało ze przełaczało sie na lpg. Teraz juz to nie pomaga. W zeszłym roku w Węgrzcach autko mi robili ale rachunek był słony wiec teraz chyba nie bede naprawiał - szkoda kasy. Pozdrawiam
Back to top

roninn11
Poziom 4
Poziom 4

Post#10 06 Sep 2011 15:12   

Witam.
W moim opelku też sie nie przelącza gaz.Podczas jazdy cały czas zmienia się dioda paliwa pulsacyjnie czerwono-zielona, podczas normalnej eksploatacji przełancza się na gaz, i chciałbym się dowiedzieć od czego zacząć sprawdzanie instalacji .Proszę o odpowiedz. Będę wdzięczny.
roninn11
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Sep 2011 15:12   

Back to top

cyganek
Poziom 3
Poziom 3

Post#11 06 Sep 2011 19:31   

Odpowiedzią jest usterka Czujnika. Umówiłem\się w końcu w serwisie Kolteca pod Krakowem. Dodam ze przy ostatnich cenach benzyny musiałem jednak coś z tym zrobić. Panowiew serwisie podpieli komputer i natychmiast wyrzuciło im błąd z komputera -uszkodzenie czujnika teperatury. Wymiana niestety dośc droga ale warto. Jest to jakis czujnik Sagem który znajduje się z boku rozdzielacza gazu.Niewielka kosteczka z wtykiem. Po wymianie czujnika i profilaktycznie filtrów fazy lotnej i ciekłej wszystko wrocilo do normy i autko śmiga aż miło. Sam bym tego nie wycził bo nie mam sprzętu do diagnostyki i oczywiście wprawy w pracach przy instalacjach gazowych. Cena naprawy to 550 zł.
Back to top

roninn11
Poziom 4
Poziom 4

Post#12 11 Sep 2011 23:07   

Witam.
Byłem u gazownika z moim opelkiem i okazało się, że do reduktora nie dochodzi płyn chłodzący-oraz pompa nie daje takiej wydajności tak poinformował mnie SPECJALISTA choć nie dam wiary , bo jak może się zatkać przewód do reduktora i reduktor skoro reduktor znajduje się pod zbiornikiem wyrównawczym ponadto, instalacja gazowa jest orginalna od początku użytkowania. powiedział również, że nie daje gwarancji na dalsze użytkowane, nie był nawet diagnozowany, choć na początku rozmowy na temat naprawy powiedział, ze diagnostyka będzie przeprowadzona, a po NAPRAWIE nie diagnozował, bo nie miał programu kolteka, może ktoś wie czy podłączenie interfejsu OBDII diagnozuje instalację gazową, czy jest i gdzie się znajduje podłączenie do instalacji koltecha.
Pozdrawiam wszystkich, i oczekuję odpowiedzi za które będę wdzięczny
roninn11
Back to top

kubiec1
Poziom 12
Poziom 12

Post#13 13 Sep 2011 22:11   

Pozwól, że najpierw sprostuję info do poprzedniej wiadomości. Czujnik, na rozdzielaczu Sagem to nie czujnik temperatury, tylko czujnik ciśnienia gazu. Dygresja po to, by nie wprowadzać w błąd czytających forum.

Dodano po 12 [minuty]:

roninn11 wrote:

czy podłączenie interfejsu OBDII diagnozuje instalację gazową...

Interfejs ODBII nie pozwala na diagnozowanie Koltec. Jest natomiast prosty sposób na zdiagnozowanie instalacji Necam / Koltec po posiada ona tzw, somotest. Niezły opis procedury można otrzymać po rejestracji na Link Co do zapowietrzenie układu podgrzewania reduktora, to spotkałem się z tym kilkakrotnie, w szczególności w Oplach Vectra, Daewoo Nubira i Leganza. Najczęściej tam, gdzie auto ma sporą moc np. 130 KM, a przewody do reduktora mają mały przekrój np. fi 8mm. Objawy są dość charakterystyczne: po jeździe w większą prędkością (gdy reduktor jest znacznie obciążony termicznie) następuje roszenie reduktora.
Jeżeli masz podobne problemy pisz na email kuk(at)kuk.biz.pl , powiem ci, jak sobie z tym poradzić. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Gas Installations -> Opel Corsa C nie przełącza się na gaz
Page 1 of 1
Similar topics
Opel astra I 1.4 - gaz sam sam się przełącza. (2)
Nie przełącza się samoczynnie na gaz dtgas (13)
Mondeo,al 700,nie przełącza się na gaz (4)
renault 19 lpg, nie przełącza się na gaz. (4)
Lanos nie przełącza się na gaz (6)
Auto nie przełącza się na gaz (22)
opel astra 2 1,6 8v 1998r. Nie przełącza na gaz. (4)
LPG nie przełącza się na zimnym silniku, Opel Corsa B (2)
Stag 100 - nie przełącza się na gaz PILNE! (1)
Sterownik kme diego w Astra 1,6. Nie przełącza się na gaz. (5)

Page generation time: 0.242 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony