FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

"Czujnik rąk" do umywalki

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> "Czujnik rąk" do umywalki
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 25 Jun 2004 22:18   

"Czujnik rąk" do umywalki - czy ktoś wie jak to zrobić.
Zrobiłem coś takiego na Picku ale nie wiem jak wyeliminować wpływ obcych źródeł światła. Takie urządzenia są doś popularne więc sądzę że znajdzie sie ktoś kto mi pomoże. Dzięki z góry.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Jun 2004 22:18   

Back to top

sokmarcin
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 25 Jun 2004 23:32   

Re: "Czujnik rąk" do umywalki

Rozumiem ze jako czujnik uzyles fototranzystora, zeby wyeliminowac obce zrodla swiatla musisz zmodulowac sygnal wysylany przez diode.
Mozna tez zastosowac czujnik taki jak od alarmu samochodowego (nie pamietam co to za czujnik) zasdada dzialania podobna, nie ma problemu z zakluceniami
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Jun 2004 23:32   

Back to top

olowski
Poziom 3
Poziom 3

Post#3 03 Jul 2004 22:40   

Witam. Jestem początkujący, to mój pierwszy post więc tym bardziej cieszę się, że może do czegoś się przydam.

Proponuję nie modulować częstotliwości diody nadawczej tylko użyć pary dioda-fototranzystor w zakresie podczerwieni z wąskim pasmem czułości fototranzystora. Np. fototranzystor R3208E produkowany przez liteon jest czuły na światło 940 nm, ma "kąt widzenia" 20 stopni, filtr światła widzialnego (tylko model w wersji z E na końcu) i nic go nie zakłuca. Można go użyć z diodą nadawczą np. CQY36N vishaya.

Zbudowałem podobny układ (co prawda nie do umywalki) i nie miałem żadnych problemów z działaniem.
Proszę bardziej doświadczonych żeby się na temat tego rozwiązania wypowiedzieli jeśli gdzieś zawiniłem ;). Pozdrawiam serdecznie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Jul 2004 22:40   

Back to top

Pawel L
Poziom 6
Poziom 6

Post#4 Post from the author of the topic 04 Aug 2004 15:40   

Re: "Czujnik rąk" do umywalki

Przepraszam ze nie odpowiadalem dlugo ale...urlop :) bylo super. szkoda tylko ze ten deszcz. Pieniny są super. Gdyby dodac jeszcze trochę mydla to by byla niezla piana. Skoro tematem się ktos zainteresowal to opowiem dokladnie:
Zrobilem taki czujniczek na picku. Sygnal nadawczy jest w pewiem sposob modulowany. Nie jest to jednak typowe roziązanie (konkretna częstotliwość nadawania i odbioru). Zrobilem to tak: nadajnik wysyła sygnal - odbiornik sprawdza czy sygnal zostal wyslany, nastepnie sygnal jest gaszony - odbiornik to sprawdza, ponownie nadajnik wysyla sygnal i ponownie odbiornik to sprawdza. Wyeliminowałem w ten sposób mozliwośc zalaczenia ukladu przez obce zrodlo podczerwieni (np. z pilota TV). Układ ma jednak powazna wadę. przy mocnym sygnale zaklocajacym traci swoja czulosc (jest to oczywiscie logiczne). Oczywiscie czujnik mozna zrobic na wiele roznych sposobow (np. na gotowym ukladzie S5943 - ma tylko wyjscie na diodę nadawczą i wyjscie sygnalu zalaczajacego. Sam sobie odpowiednio moduluje swiadlo nadajnika. kosztuje jednak *nascie slotych - to stosunkowo za duzo. Zalezy mi na zmniejszeniu kosztow do miniumum. Więszy procesor niz 8 - nozkowy pick tez nie wchodzi w grę. Sprobuje rozwiazania jakie proponuje kolega olowski. Sam jestem bardzo ciekawy - moze polaczenie mojego ukladu z dobraniem odpowiednich elementow da dobry efekt. (procesorek i tak chyba uzyje bo czujniczek powinien miec pewną zwloke w wylanczaniu. to pierwsze a drugie - maly pobor mocy. W grę wchodzi uklad bateryjny. Procesorek co sekunde budzi sie, sprawdza czy jest cos przed czujnikiem i ponownie idzie spać. W sumie dwa krótkie impulsy na diodę nadawczą co sekundę.
Dzieki wielkie za odpowiedz. Czekam niecierpliwie na jeszcze...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> "Czujnik rąk" do umywalki
Page 1 of 1
Similar topics
KiCad - nie znajduje pół "+" i "-"elektr (5)
WINAPI Menu - "tick", czyli "ptaszek" w (1)
Jak usunąć "ogonki" z "6" i "9" (18)
VBa Excel, wyplenienie wiersza "x" kolorem po wpisaniu "..." (12)
skąd tranzystor "3055" oraz scalak "L146" (6)
"zalanie" jakis czujnik do avr (15)
"Czujnik ciepla i swiatła" na AVR - poczatkujacy. (9)
Jak wykonać "czujnik" włączenia urządzenia? (5)
POV-Ray - " include "tools.inc" " - o co (24)
"czytnik kart magnetycznych"+"bascom"+&q (4)

Page generation time: 0.118 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed