Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Unreal Engine 3 za darmo? Jest jedno "ale".

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Newsy -> Unreal Engine 3 za darmo? Jest jedno "ale".
Angielska wersja
Autor Wiadomość
DollarMan
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Łęczna

Post 06 Lis 2009 17:58   

(Unreal Engine 3 w Batman: Arkham Asylum)

Unreal Engine 3, jeden z najchętniej używanych silników do gier od dziś jest dostępny dla każdego. Za darmo! Jest tylko jeden haczyk: licencja zabrania wykorzystywać go komercyjnie.

Firma Epic Games, twórca serii popularnych silników do gry z serii Unreal Engine, udostępniła za darmo swoje najświeższe dzieło dostępne na rynku, czyli Unreal Engine 3. To właśnie na nim powstały takie gry, jak Bioshock, Batman: Arkham Asylum czy Gears of War 2. Najnowsza edycja tego popularnego silnika jest jedną z najbardziej zaawansowanych technologii jakie istnieją (porównywalna jest do grafiki filmowej).

Niestety, nie oznacza to, że możemy stworzyć na nim grę, wydać i zarobić. Unreal Engine 3 do zastosowań komercyjnych jest wciąż dostępny tylko i wyłącznie za opłatą licencyjną. Jednak jeżeli chcecie stworzyć ciekawą animację, wizualizację bądź darmową produkcje, silnik wraz z dokumentacją jest już dostępny dla każdego.

Szef Epic Games, Mark Rein, powiedział: Jestem bardzo podekscytowany możliwościami, które Unreal Development Kit oferuje wszystkim, którzy chcą rozpocząć pracę w branży gier, ale nie mają środków umożliwiających dostęp do światowej klasy technologii i narzędzi, takich jak nasze.

Zainteresowani pobraniem Unreal Development Kit powinni skierować się na tę stronę. Do pobrania jest też pełna wersja gry Whizzle, wraz z pełnym kodem źródłowym, który pozwala prześledzić proces tworzenia tego tytułu.

Źródło: INTERIA.PL
Powrót do góry

swiftgeek
Poziom 10
Poziom 10

Miasto: /root

Post 06 Lis 2009 20:52   

Re: Unreal Engine 3 za darmo? Jest jedno "ale".

A więc mamy całkowity upadek idsoftware... o wolnym id tech 4 dalej ani widu ani słychu...
Powrót do góry

Jacek31
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Połomia

Post 06 Lis 2009 23:43   

Mam edytor do UT3, ale co z tego że jest nawet film instruktażowy jak się tym posługiwać, skoro po włączeniu edytora i próbie zrobienia czegokolwiek szybko się okazuje że baza tekstur jest biedna jak mysz kościelna, i nie ma nawet tego co jest na filmiku instruktażowym. I co teraz mam se sam szukać tekstur i modeli po necie, aby sprubować stworzyć sobie nawet najprostszą planszę ???
Powrót do góry

Urgon
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Lublin

Post 07 Lis 2009 01:22   

AVE...

Złej baletnicy i rąbek u spódnicy przeszkadza...
Tekstury są w sieci. Możesz też wyciągnąć je z gier. Możesz też zrobić samemu...
Powrót do góry

Jacek31
Poziom 18
Poziom 18

Post 07 Lis 2009 14:34   

Możesz podać "Złej baletnicy" przykładowy adres do tekstur, bo się jej paznokć złamał ??
Ale tak bardziej serio, skoro dodają dodatkową płytę do gry to powinno to przynajmniej ręce i nogi, a nie być byle jakie.
Powrót do góry

VaM VampirE
Poziom 12
Poziom 12

Post 07 Lis 2009 15:18   

Bo nie chodzi tu o dawanie klocków lego żeby się dziecko pobawiło, tylko ułatwienie życia grupom ludzi takim jak Black Bat Games, czy Dead Cow. Oni poprostu robia darmowe gry w formie modów, ale koniecznośc kupienia gry za 50zł by grać w tą za darmo odstarasza wielu od ich gier. A dzięki temu będą mieli szansę rozwinąć się i w przyszłości może i zaistnieć samodzielnie na rynku, już w komercyjnych produkcjach.
Wielokrotnie darmowe projekty trzymały się zabytkowych silników, modyfikując je jak się da by jakoś wyglądały. A teraz Epic rozwiązuje ten problem. A od robienia tekstur sa edytory 2D i graficy, a nie developer silnika.

A z teksturami to proszę:
http://www.sxc.hu/
http://www.cgtextures.com/
http://free-textures.got3d.com/
http://texturez.com/
http://mayang.com/textures/

Z reszta każdy kto siedzi w 3D sam zna 1000 stron z których bez problemu za darmo odstanie takstury, albo jak mu się chce to łapie lustrznakę i idzie w teren.
Powrót do góry

Jacek31
Poziom 18
Poziom 18

Post 07 Lis 2009 19:24   

Aha..?? Czyli twierdzisz że każdy kto chciałby spróbować swoich sił w edytorze plansz, powinien najpierw iść i kończyć grafiką komputerową, aby móc potem pół roku tworzyć sobie zaplecze graficzne, do stworzenia swojej pierwszej zazwyczaj prostej mapy. Moim zdaniem jeżeli ktoś do gry dodaje edytor to powinien on być pełnosprawnym narzędziem z zapleczem (tym podstawowym z gry), a jak już im nie chce sie dawać biblitek to przynajmniej powinni je udostepniać na stronie internetowej.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 07 Lis 2009 19:24   

Powrót do góry

Vein
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Bialystok

Post 07 Lis 2009 20:37   

Jacek - to nie jest edytor plansz! To jest SILNIK GRY!
Powrót do góry

Urgon
Poziom 19
Poziom 19

Post 07 Lis 2009 21:10   

AVE...

Tekstury to najmniejszy problem. Często nie musisz nawet ich robić, tylko możesz użyć odpowiednich narzędzi, jak edytor materiałów. Radziłbym Ci na początek olać to zagadnienie i skupić się na tworzeniu modeli i map. Z(marnego) doświadczenia wiem, że modelowanie i robienie map jest o wiele trudniejsze, niż teksturowanie...
Powrót do góry

matgaw
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Poznań

Post 08 Lis 2009 00:42   

Jacek31 napisał:
Aha..?? Czyli twierdzisz że każdy kto chciałby spróbować swoich sił w edytorze plansz, powinien najpierw iść i kończyć grafiką komputerową, aby móc potem pół roku tworzyć sobie zaplecze graficzne, do stworzenia swojej pierwszej zazwyczaj prostej mapy. Moim zdaniem jeżeli ktoś do gry dodaje edytor to powinien on być pełnosprawnym narzędziem z zapleczem (tym podstawowym z gry), a jak już im nie chce sie dawać biblitek to przynajmniej powinni je udostepniać na stronie internetowej.

Niestety, wygląda na to że o tworzeniu gier komputerowych nie masz zielonego pojęcia, a z tak aroganckim podejściem to nie wróżę zajścia dalej niż "hello world" :/ Samo udostępnienie tego enginu jest niewyobrażalnie wielkim krokiem ku twórcom darmowych gier, wręcz myślę że wielu z nich w tym momencie już sobie całkowicie rozgniotło uszy od ciągłego szczypania się czy to nie sen.
Silnik jest dla tych którzy potrafią go wykorzystywać, a nie kolejny "Windows Movie Maker" dla znudzonego czlowieka który chce złożyć filmik z wakacji.
Powrót do góry

Urgon
Poziom 19
Poziom 19

Post 08 Lis 2009 01:18   

AVE...

Widziałem tysiące komentarzy ludzi, którzy się ze szczęścia posikali na tą wiadomość...
Normalnie za taki engine płaci się tysiące, jak nie setki tysięcy dolarów. Za samą możliwość używania go...
Zrobienie gry to przede wszystkim zrobienie silnika dla niej. Twórcy poświęcają lata na zrobienie engine'u oferującego najnowsze rozwiązania. Mapy, modele, tekstury, cały koncept rozgrywki i logika gry zajmują drugie tyle czasu. Udostępnienie UE3 za darmo to wielki krok naprzód. Dotychczas nie było ani jednego tak nowoczesnego i uniwersalnego silnika graficznego dla każdego. Koledze Jackowi31 radzę, by spróbował troszkę samodzielnego działania...
BTW, robiłem pierwsze tekstury w programie graficznym mając naście lat. Uzyskanie efektu rury pomalowanej farbą z przebijającymi się śladami rdzy zajęło mi 5 minut. Zrobienie zaś modelu, do którego potrzebowałem tekstur zajęło pięć godzin razem z nauką obsługi programu. I nie był to wcale wielce skomplikowany model...
Powrót do góry

Jacek31
Poziom 18
Poziom 18

Post 08 Lis 2009 11:02   

Ale ludzie czy ja napisałem gdzieś że ja chcę tworzyć gry komputerowe ?? Dajcie se siana. Mnie tylko chodzi o edytor map do gry UT3 i biblioteki do niego nic więcej. A wy mi wyskakujecie z tworzeniem gier. Czytajcie ze zrozumieniem. Te forum staje się coraz bardziej mączce. Ty piszesz o czymś,a tu zaraz 2 wyskakuje jak nagi z pokrzyw i coś ci dudni w ogóle nie temacie mojego pytania. Wiem że to jest silnik gry, ale ja przy okazji chciałem się zapytać o edytor map, z nadzieją że odpowie ktoś kto miał z nim do czynienia.
Powrót do góry

Urgon
Poziom 19
Poziom 19

Post 08 Lis 2009 13:04   

AVE...

Razem z edytorem masz dostęp do wszystkich tekstur, modeli i dźwięków z gry, więc dodatkowe tekstury nie będą Ci na początek potrzebne. A wszelką pomoc znajdziesz pod adresem: http://www.ut3modding.com/
W katalogu gry, tam, gdzie są pliki .exe i .dll masz też pliki z rozszerzeniem bodaj .u - te pliki to archiwa zawierające to wszystko, co Ci potrzebne...
Powrót do góry

VaM VampirE
Poziom 12
Poziom 12

Post 13 Lis 2009 17:57   

Do dłubania w grze masz grę, kupujesz UT3 i z nim dostajesz co ci potrzebne. Możesz sobie z tym robić co chcesz, wszystkie unreale tak miały. A tutaj wyskakujesz z pretensjami że dostają SDK silnika nie masz full wypas dodatków. To tak jak byś kupował silnik i chciał gratis resztę samochodu. Zresztą jak myślisz że Epic poskąpił to zobacz SDK silników takich jak Virtools, Unity, Vision i większości tanich silników. Nie mówiąc już o darmowych i otwartych, gdzie czasami trzeba pisać narzędzia od 0.
Powrót do góry

Vein
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Bialystok

Post 13 Lis 2009 20:09   

Ven VempirE - nie, on trochę inaczej, ona dostaje za darmo najnowszy, najbardziej ekonomiczny, ekologiczny i dynamiczny silnik jak jest dostępny na rynku i jeszcze jojczy że nie dali mu reszty samochodu
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Newsy -> Unreal Engine 3 za darmo? Jest jedno "ale".
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.09 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS