Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący ->Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
lesnik_pl
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Wawa
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 6
Ocena postów: 1
lesnik_pl
Poziom 3
Post#1 06 Lis 2009 23:16  Autor tematu   

Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Witam,

mam pytanko związane z problemem w funkcjonowaniu, pralki ARISTON AQUALTIS AQXL 105, który objawia się nie uruchamianiem się programu piorącego.

Zasilanie oraz podświetlanie diod (temp, praca, czas, program) działa i tu OK bo zmieniając ustawienia, wraz ze zmianą programu, podświetlają się w różnych konfiguracjach.

Różnica pomiędzy tym co mam teraz, a co było to fakt że po wyborze jakiegokolwiek programu dioda na przycisku START/PAUSE miga (na zielono) - z tego co kojarzę wcześniej było to stałe świecenie na kolor żółty.

Dodatkowo: przy zabawie z ustawieniami udało mi się kilka razy pranie uruchomić. To znaczy kręcąc gałką programatora w przypadkowym momencie uruchamiał się równie przypadkowy program czyli: dioda zapalała się na stałe na żółto i program odpalał (t.j. blokowały się drzwi - co przy migający na zielono przycisku START/PAUSE nie następowało -zasysało wodę i rozpoczynało się pranie) - problem w tej przypadkowości, gdyż za każdym razem i po różnym czasie zaskakiwał inny program.

Macie może informacje co może oznaczać miganie zielonej diody (w tempie około 1 raz na sek) na przycisku START/STOP?

Wygląda na to że pralka mechanicznie jest OK - bo jak już zaskoczy program to pranie przelatuje bezproblemowo - zastanawiam się czy nie jest ona zabezpieczona w jakiś śmieszny mniej lub bardziej sposób - który akurat dwa miesiące po zejściu gwarancji się uruchomił :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
rogalik220
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Lublin
Dołączył: 13 Kwi 2006
Posty: 147
Pomógł: 3
rogalik220
Poziom 13
Post#2 07 Lis 2009 00:18    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruch


Jedyne co mi przechodzi do głowy to czujnik zamkniętych drzwi, może tam coś nie łączy albo tasiemka przerwana.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lesnik_pl
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Wawa
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 6
Ocena postów: 1
lesnik_pl
Poziom 3
Post#3 08 Lis 2009 12:33  Autor tematu   

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruch


Sytuacja chwilowo się poprawiła - tzn. znikła przypadkowość i w sumie da się uruchomić każdy program - więc być może problem rozwiązał się sam. Mimo wszystko będę próbował dojść czy faktycznie problem to coś związanego z czujnikiem/tasiemką. Jeśli pojawi się jakiś progres dam znać.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
putzmar
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: Zileona Góra
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 3
Ocena postów: 1
putzmar
Poziom 2
Post#4 29 Sty 2010 14:21    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruch


Witam. Mam ten sam model pralki i dokładnie ta sama usterka, tzn. dwa miesiące po skończeniu się gwarancji wszystko na panelu sterującym działa oprócz przycisku start, ale jest jeszcze takie coś że chodzą dwa programy - wypuszczanie wody i wirowanie. Jeśli najpierw włączę wirowanie to po zakończeniu tego programu startuje każdy inny program prania pod warunkiem że zrobi się to w przeciągu kilku minut od zakończenia wirowania. Jeśli pralka postoi kilka godzin następuje ww usterka. Teraz dalej : jeśli już uruchomię pranie i po jego skończeniu w kilka minut włączę następne pranie to pralka chodzi i startuje normalnie i tak można przez cały dzień pod warunkiem że odstępy między praniami są kilkuminutowe (jak pralka przemysłowa). Po zakończeniu prania kiedy chcę na drugi dzień uruchomić pralkę znów muszę włączyć najpierw wirowanie dopiero potem inny program, bo inaczej pralka nie reaguje na przycisk "start". Nie mam pojęcia co jest grane. Może jakiś reset tylko jak się ten model resetuje. ARISTON AQXL 105(ex).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pepo17
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Kunice
Dołączył: 26 Sty 2005
Posty: 8
Ocena postów: 1
pepo17
Poziom 4
Post#5 27 Mar 2010 14:09    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruch


Mam ten sam problem z tą pralką. Wydaje mi się, że za ta usterką kryje się uszkodzona blokada drzwi. Z tego co się zorientowałem to blokada kosztuje ponad 200zł i tak w ciemno ją kupić jest ciężko ze względu na koszt. A na blokadzie która jest nie ma żadnego schematu aby można było ją zmostkować aby sprawdzić.
Proszę o pomoc w tej sprawie. Czy ktoś może się już spotkał z czymś takim?

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
tolo
Poziom 22
Poziom 22
Dołączył: 06 Lis 2001
Posty: 2068
Pomógł: 128
Ocena postów: 55
tolo
Poziom 22
Post#6 27 Mar 2010 14:28    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruch


Sprawdź połączenie blokady z modułem sterującym, ewentualnie popraw luty.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kierowca89
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Świętochłowice
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 11
kierowca89
Poziom 5
Post#7 02 Paź 2010 20:53    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruch


Witam, mam podobny problem jak opisał pierwszy kolega ze pralka sie nie uruchamia, tzn nie zamknie. Jak przełącze na wypuszczanie wody wody to cos tam zaczyna sie dziać,a mianowicie przynajmniej drzwi sie zamykają.
Jak sprawdzić i gdzie jest ten czujnik od zamknięcia drzwi ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Novac
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 27 Lis 2004
Posty: 13
Novac
Poziom 5
Post#8 01 Sie 2011 17:19    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Czy ktoś może rozwiązał powyższy problem. To chyba jakaś wada fabryczna. Nie wiem czy ktoś z was zauważył ale pralka uruchamia się również sama po jakimś czasie od ustawienia programu i wciśnięciu start.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kuzyn55
Poziom 9
Poziom 9
Dołączył: 23 Kwi 2003
Posty: 33
Kuzyn55
Poziom 9
Post#9 14 Wrz 2011 15:27    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Miałem podobne objawy. Przyczyną był brak styku między wtykiem kabla wychodzącego z programatora (czyli z drzwiczek poprzez ich górny zawias) a gniazdem przewodu idącego potem do modułu. Ten kabel wychodzący z drzwiczek nie jest umocowany, więc podczas ich zamykania oraz otwierania wspomniany wtyk cały czas "pracuje".

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Novac
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 27 Lis 2004
Posty: 13
Novac
Poziom 5
Post#10 16 Wrz 2011 19:16    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Sprawdziłem, poruszałem, przeczyściłem ale dalej to samo:(
Czy w tym modelu są szczotki w silniku.
Pralka ma teraz jeszcze inny objaw.

Włączam program i nic. Po kilku godzinach stania zaczyna nabierać wodę ale nie tak normalnie tylko na raty co też może trwać kilka godzin!

Czy ktoś to ogarnia?

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adrianarktos12
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 14 Gru 2009
Posty: 1283
Pomógł: 63
Ocena postów: 39
adrianarktos12
Poziom 21
Post#11 16 Wrz 2011 22:23    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Jeśli nie pomyliłeś modelu z AQXL 109 to w twojej AQXl 105 jest silnik ze szczotkami , natomiast jesli to ta pierwsza to jest falownik .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Kuzyn55
Poziom 9
Poziom 9
Dołączył: 23 Kwi 2003
Posty: 33
Kuzyn55
Poziom 9
Post#12 17 Wrz 2011 16:07    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Może uszkodzeniu (przerwaniu) uległ któryś z przewodów które dochodzą do wspomnianego przeze mnie wtyku? Musiałbyś sprawdzić "przejście" omomierzem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Novac
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 27 Lis 2004
Posty: 13
Novac
Poziom 5
Post#13 17 Wrz 2011 20:53    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Hmmm. Czyli to mogą być również szczotki. Mam dokładnie model 105.
Podsunięto mi jeszcze pomysł że to może być problem z filtrem. Pojawił się jednak inny problem. W pralce jest sporo wody i nie wiem dokładnie jak ją spuścić:) Niestety instrukcja obsługi gdzieś się już zawieruszyła.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Kuzyn55
Poziom 9
Poziom 9
Dołączył: 23 Kwi 2003
Posty: 33
Kuzyn55
Poziom 9
Post#14 18 Wrz 2011 17:42    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Z przodu, pod listwą maskującą na dole (po prawej stronie) jest filtr. Spuść przez niego wodę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Novac
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 27 Lis 2004
Posty: 13
Novac
Poziom 5
Post#15 18 Wrz 2011 20:01    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Moich przygod z pralka Ariston dalsza część. Od razu powiem że jeszcze chyba nigdy nic mnie nie zdenerwowało jak ten drogi szajs! Tak więc...odnalazłem sam jak się spuszcza wodę. Jakoś poszł więc zabrałem się za czyszczenie filtra. Tez jakoś poszło, poza kilkoma monetami żadnego szczura nie znalazłem;) No i teraz najlepsze poprostu kopara mi opadła. Wziełem się za awaryjne otwieranie drzwi. Ciągne za specjalny plastkowy dzyndzel który...został mi w ręce!
Większej tandety dawno nie widziałem. Nie przeciągajac. Metodą prób i błędów i zabawą programatora udało mi się zresetować ustawienia. Po czym o dziwo zadziałał jedyny program - spuszczanie wody. Dzięki temu udało mi się również otworzyć pralkę.
Sprawy mają się tak:
- jedyny program jaki działa to spuszczanie wodu (spuszcza wode nawet jak jej nie ma - bez końca)
- włączajac każdy inny program nic się nie dzieje jak by pralka czekała na jakiś znak sygnał
- włączając program prania pralka po kilku godzinach pralka zaczyna brać wodema raty i to z dużymi przerwami

Jak dla mnie problemami moga być:
- hydrostat bo działa tylko wypuszczanie wody nawet jak wody nie ma i robi to przez cały czas a z drugiej strony przy włączeniu programu prania nic się nie dzieje tak jak by miała wodę albo puszcza wodę na raty
- zawór wody bo są problemy z napełnienien się pralki wodą wspomniane już na raty. Jak już się napełni to normalnie pierze

Moim zdaniem odpada:
- blokada drzwi ponieważ przy wylewaniu wody działa poprawnie
- szczotki ponieważ silnik działa normalnie
- wspomniane łączenie bo widać po zachowaniu że reaguje na zmianami programatora

Teraz może z mojego bełkotu jakiś fachowiec coś wywnioskuje albo potwierdzi którąś z moich teroii?;)

PS. Nikomu w życiu nie polecę Aristona. Naprawiałem już nie jeden domowy sprzęt ale takiej tandety już dawno nie widziałem - chociażby ten masakryczny system awaryjnego otiwerania drzwi!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Jędruś19
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 12
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
Jędruś19
Poziom 5
Post#16 07 Sty 2012 17:39Pomocny post    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Witam ,temat przestarzały ale pozostawię w nim rozwiązanie.
Pralka Ariston AQXL 105
Objawy usterki:
- brak poprawnej pracy podczas prania ,długie przestoje.
- dziwne zachowania na panelu przednim ,brak reakcji na wybór programu prania .
- raz zadziała jakiś przypadkowy program a raz zero oznak pracy pralki.
- dziwnie zachowanie diod Led ,mrugająca choinka ,blokada drzwiczek itd..

Rozwiązanie przyczyny ,która powodowała te dziwne zachowanie pralki oraz błędną prace,lub brak pracy tkwi w układzie zasilającym, w modemie z którego wychodzą wszystkie przewody do pozostałych innych urządzeń ( modem ten znajduje się w prawej części pralki z tyłu na samym dole w narożniku ) duża biała skrzynka.

Co należy wykonać:
- wymontować całą skrzynkę ,rozebrać wyjmując z niej całą płytkę elektroniki
- przyjrzeć się podzespołom zwracając szczególna uwagę na kondestatory im bardziej wypukłe tym bardziej do wymiany ;)
- jest na tej płycie jeden kondestator z yakim parametrem 680 uF 10 V zalecam wymienić go na 1000 uF na 16 V
- złożyć wszystko ,poskręcać ,wpiąć przewód zasilający z przytrzymując przycisk Power 15 sekund ,po nim wcisnąć dodatkowo przycisk start i obydwa trzymać 10 sekund ,potem włączyć power normalnie ,ustawić swoje pranie ,i cieszyć się swoją pralką ,która właśnie zaczęła działać jak nowa :)

Przyczyną usterki jest jedna część w układzie zasilania ,która powoduje nie stabilne zasilanie procesora pralki przez co panel przedni świruję wraz z pozostałymi podzespołami pralki jak np blokada drzwiczek itd .
Zalecam abyście się przyjrzeli swoim Kondestatorom ,które przecież wiecznie nie będą działać ,łatwo to zauważyć efekt zepsutego kondestatora jest wybrzuszenie na samej górze jego budowy .

Mam nadzieje że wam bardzo pomogłem jak właśnie dziś swojemu bratu ,i bratowej gdzie to ta pralka się zepsuła po 4 latach .

Pozdrawiam Jędruś 19 :D

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
Novac
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 27 Lis 2004
Posty: 13
Novac
Poziom 5
Post#17 07 Sty 2012 18:01    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Wielkie dzięki, a ja już chciałem ją sprzedać na części:D
Naprawię pralkę i wystawię ją na sprzedaż:D

Jeszcze raz dzięki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
hubert2508
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 85
Ocena postów: 5
hubert2508
Poziom 12
Post#18 01 Lut 2012 13:44    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Witam posiadam taką pralkę lecz u mnie podczas prania elektrownia odcięła prąd po powrocie prądu pralka wcale nie działa ciemny wyświetlacz i zero reakcji na power pomocy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Farenhajt67
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Nowy Targ
Dołączył: 23 Gru 2011
Posty: 14
Farenhajt67
Poziom 5
Post#19 16 Lut 2012 18:09    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Witam cieszę się że temat nadal nie zamknięty W mojej AQXL105 problem pojawił się dzisiaj, mianowicie: po włączeniu programu mogę póki co, ustawić co chcę nie blokują się drzwi pralki coś tak stuka w blokadzie drzwi kilka razy klawisz start/stop miga na żółto a obok z tą samą prędkością miga kontrolka blokady drzwi z kluczem. po naciśnięciu start/stop dioda zapala się na zielono na kilka sekund i słychać znów blokadę drzwi ale po chwili znów zapala się na żółto i czerwona kontrolka blokady miga. nidalej nic się nie dzieje pralka nie rusza . Czasem się zdarza że jak już po kilku próbach uda się że pralka zrobi całe pranie to po całym cyklu blokada drzwi klika kilka razy najczęściej 4 razy po czym drzwi nie chcą się otworzyć a czerwona kontrolka blokady (z kluczykiem) świeci przez cały czas. Najlepsze jest to że po wyłączeniu zasilania ta kontrolka nadal się świeci oczewiście wtyczna nadal jest w gniazdku sieciowym. Pytanie jak myślicie czy jest to wina zasilania na płycie głównej o której pisał Jędruś 19 czy raczej to sprawa elektrozamka, kabelków ? pozdrawiam Farenhajt67.

PS. Moje awaryjne otwieranie drzwiczek działa po zdjęciu panelu dolnego przedniego po lewej stronie na dole jest żółta plastikowa tasiemka trzeba ciągnąć czasem raz wystarczy czasem kilka razy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Jędruś19
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 12
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
Jędruś19
Poziom 5
Post#20 17 Lut 2012 07:01    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Rozkręć moduł i sprawdź ten Kondestator ,znajduje się on za bębnem na samym dole pralki w białej skrzynce i wymontuj tę część i wsadź od razu nowa to jest 10 minut pracy .
Pralka zaczyna świrować właśnie od stukania elektromagnesu blokady drzwiczek typowe zachowanie.
Napisz jeszcze ile lat masz te maszynę :D to będzie wszystko jasne .
Sprawdź jeszcze czy te drzwiczki dobrze są dociśnięte , gdyż po wciśnieciu start pierwsze co robi program ma się włączyć blokada na drzwiach pralki po tym jak odbija kilkakrotnie wskazuje na to że nie może się do końca zablokować .
Otworz drzwi i walnij mocniej może się coś wyrobiło i program wstrzymuje ,stukając blokadą.
Jak stwierdzisz że jest dobrze i dalej stuka blokada w takim razie procesor świruje co pociaga za sobą nie stabilne zasilanie i pada na układ zasilania tam teraz na module musisz sie przyjżeć podzespołom czy nie zjarało się coś.
Jest w tym module transformatorek na płytce, do okoła niego znajdują się kondestatory między nimi jest ten co ja wymieniłem,odrazu wymień dla spokojnej głowy.
Zdaj raport o postępie naprawy pozdrawiam .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Farenhajt67
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Nowy Targ
Dołączył: 23 Gru 2011
Posty: 14
Farenhajt67
Poziom 5
Post#21 17 Lut 2012 14:12    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Wczoraj rozkręciłem pralkę i wyciągnąłem ten zamek oczyściłem styki przesmarowałem i założyłem ponownie. Trochę pomogło bo wieczorem moja zrobiła pranie nie było problemu (znaczy nic nie mówiła to chyba na razie jest OK) z tego co napisałeś to chyba raczej ten moduł sterujący będzie do poprawki w najbliższych dniach będą ja obserwował jak się pojawi dalej jakiś problem to na pewno zajrzę do tego modułu choć jest to dla mnie jak mniej dostępny element bo pralkę mam w wąskiej wnęce więc ją muszę odsunąć i za nią wejść. Zamek wyjmowałem zdejmując górną pokrywę pralki przez odkręcenie dwóch śrubek z tyłu i częściowy demontaż zasobnika na proszek . Modułu już tak się wyjąć prosto nie da przynajmniej u mnie . Na razie czekam i obserwuję jak znów będzie źle to się biorę za rozkręcanie . Dziękuję za szybką odpowiedź.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Thauris
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Szczecin
Dołączył: 05 Mar 2012
Posty: 1
Ocena postów: 1
Thauris
Poziom 1
Post#22 05 Mar 2012 23:22    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Witam
U mnie problem mianowicie polega na tym, iż drzwi się zamykają, włączam program prania i wszystko jest dobrze dopóki nie przychodzi czas wirowania. Nie chce spuścić wody do końca i nie ma mowy już o wirowaniu. Mało tego panel w tym czasie jakby wariował wszystko świeci się naraz i nie ma mowy o wyłączeniu jest przyciskami na panelu. Trzeba ją wyłączyć z kontaktu. Filtra na dole sprawdzony, zero syfu czysty. ktoś ma jakiś pomysł??? Z góry dzięki.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Jędruś19
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 12
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
Jędruś19
Poziom 5
Post#23 06 Mar 2012 02:29    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


No to wiesz co zrobić :D, tj powyżej..

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Farenhajt67
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Nowy Targ
Dołączył: 23 Gru 2011
Posty: 14
Farenhajt67
Poziom 5
Post#24 06 Mar 2012 09:20    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


witam ponownie w temacie pralki. Piszę dopiero dzisiaj ale jakiś tydzień temu wymieniłem te kondensatory o których mówił kolega groszowa, sprawa zapłaciłem chyba 3 zł . Pomogło choć nie od razu bo dodatkowo rozkręciłem elektrozamek i go przeczyściłem znajduje się w nim taki małe owalny element jakby mały okrągły płaski kawałek metalu który wyjąłem przeczyściłem dotykające go styki i włożyłem z powrotem może wiecie do czego służy i jakie jest jego zadanie. Po wykonaniu tych czynności pralka chodzi jak nowa prawidłowo zamyka i otwiera drzwiczki po praniu no i oczywiście dobrze pierze choć z tym nie miałem nigdy problemów. Choć któregoś dnia w nocy sama zaczęła stukać 6 razy tym elektrozamkiem (pralki nie wyłączam z gniazdka sieciowego) co trochę nie powiem mnie wystraszyło zanim pomyślałem że to ona może stukać, bo takie stuki o 2 nad ranem to słychać jakby ktoś młotkiem walił. Teraz już się wszystko uspokoiło. Pierze OK otwiera i zamyka drzwiczki prawidłowo. Zostawiam ją cały czas włączona i nic się nie dzieje . Chciałem jeszcze na koniec zapytać czemu po zmianie tych kondensatorów należy naciskać przyciski i przytrzymywać przez określoną ilość czasu i w odpowiedniej kolejności ? Czy chodzi o jakiś reset modułu czy procesora ? Pozdrawiam.

Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia

Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
szoko21
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Stolno
Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 1
Ocena postów: 1
szoko21
Poziom 1
Post#25 21 Kwi 2012 17:19    

Re: Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia


Jędruś19 napisał:
Witam ,temat przestarzały ale pozostawię w nim rozwiązanie.
Pralka Ariston AQXL 105
Objawy usterki:
- brak poprawnej pracy podczas prania ,długie przestoje.
- dziwne zachowania na panelu przednim ,brak reakcji na wybór programu prania .
- raz zadziała jakiś przypadkowy program a raz zero oznak pracy pralki.
- dziwnie zachowanie diod Led ,mrugająca choinka ,blokada drzwiczek itd..

Rozwiązanie przyczyny ,która powodowała te dziwne zachowanie pralki oraz błędną prace,lub brak pracy tkwi w układzie zasilającym, w modemie z którego wychodzą wszystkie przewody do pozostałych innych urządzeń ( modem ten znajduje się w prawej części pralki z tyłu na samym dole w narożniku ) duża biała skrzynka.

Co należy wykonać:
- wymontować całą skrzynkę ,rozebrać wyjmując z niej całą płytkę elektroniki
- przyjrzeć się podzespołom zwracając szczególna uwagę na kondestatory im bardziej wypukłe tym bardziej do wymiany ;)
- jest na tej płycie jeden kondestator z yakim parametrem 680 uF 10 V zalecam wymienić go na 1000 uF na 16 V
- złożyć wszystko ,poskręcać ,wpiąć przewód zasilający z przytrzymując przycisk Power 15 sekund ,po nim wcisnąć dodatkowo przycisk start i obydwa trzymać 10 sekund ,potem włączyć power normalnie ,ustawić swoje pranie ,i cieszyć się swoją pralką ,która właśnie zaczęła działać jak nowa :)

Przyczyną usterki jest jedna część w układzie zasilania ,która powoduje nie stabilne zasilanie procesora pralki przez co panel przedni świruję wraz z pozostałymi podzespołami pralki jak np blokada drzwiczek itd .
Zalecam abyście się przyjrzeli swoim Kondestatorom ,które przecież wiecznie nie będą działać ,łatwo to zauważyć efekt zepsutego kondestatora jest wybrzuszenie na samej górze jego budowy .

Mam nadzieje że wam bardzo pomogłem jak właśnie dziś swojemu bratu ,i bratowej gdzie to ta pralka się zepsuła po 4 latach .

Pozdrawiam Jędruś 19 :D


Jesteś wielki kolego, tak zrobiłem jak pisałeś i działa, kondensator wymontowałem za starego radia i wlutowałem go w płytkę od pralki.
Polecam przeszukanie kondensatorów w starych urządzeniach to znacznie przyspieszy prace nad naprawą.
Pozdrawiam

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - program się nie uruchamia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - choinka na przednim panel (4)
Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - pralka cały czas pobiera wodę (7)
ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - F-08 (1)
Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 125 EU (1)
ARISTON AQXL 105 A CLASS - pralka nie chce prać, migają wszystkie diody (1)
Ariston AQXL 109 Aqualtis nie podgrzewa wody (3)
Pralka Ariston AQXL 105 - Poszukuję zespołu piorącego (1)
Pralka Ariston AQXL 105 - brak instrukcji obsługi (1)
AQXL 105 - Serwis Ariston AQXL 105 (2)
Pralka Ariston AVSL 105 - nie startuje program. (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.079 seconds

elektroda.pl temat RSS