| Author |
jr3wp Poziom 7

|
06 Nov 2009 23:56 YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
Jak w temacie. Mam problem z YAMAHA PSR 1500. Po włączeniu ukazuje się logo YAMAHA, po chwili pokaże się over name: i dalej klawisz wisi... W trybie serwisowym naciskając YAMAHA'owych trzech króli (C#,F,G#) przed włączeniem... ukaże się tylko logo YAMAHA i wisi... w trybie update to samo, co w serwisowym... Zaznaczę, że klawisz czasem odpali bez problemu i chodzi idealnie... Do póki się go nie wyłączy... później włączyć się nie chce.... odczekam się kilka godzin i się włączy... Prawdopodobnie upadła kiedyś właścicielowi... ślady na obudowie na to wskazują... Może ktoś się z tym spotkał... Proszę o pomoc, jeśli komuś coś wiadomo... Jest to mój pierwszy post mimo, że jestem juz trochę na forum, zazwyczaj jerdnak starczały mi rady które udało mi się odszukać... Tym razem prblem jak dla mnie jest nie do rozwiązania samemu...
1.P.s. Po kilku próbach jak klawisz odpalił, zrobiłem Update oprogramowania bo było ver. 1.6 teraz ma 1.8 ale nic to nie pomogło instrument dalej się wiesza... Reset z klawisza C6 nic nie daje...
2.P.s. Jak klawisz odpali chodzi super, całymi dniami i nocami... Do póki się nie go wyłaczy.
3.P.s. Jeszcze jeden jest problem... jak się podgłośni instrument na maxa i jest dość mocno brzmiący utwór... wyłączają się głośniki niskotonowe... wysokotonowe dalej grają...
4.P.s. Wykonałem też testy wewnętrzne, w trybie testowym,jak klawisz odpalił... Wszystkie nie wykazują żadnych błędów...
5.P.s. Kolejny objaw może pomocny. Klawisz działa wyłączam go na 30 sekund, włączy się bez problemu... Wyłączam... czekam 3 minuty... - zawiesza się ! Wyłączam, czekam 15 minut... Włącza sie bez problemu...
|
|
| Back to top |
|
 |
jr3wp Poziom 7

|
08 Nov 2009 02:59 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
Dla zainteresowanych:
Częściowo usterka usunięta... Problem z wyłączniem głośników niskotonowych zlikwidowany... Okazało się, że spalony był tranzystor SMD w obudowie SOT23 (2SC3326- dołączam zrzut service manuala), przy wyjściu output na kanale L/L+R. Niestety problem zawieszeń przy starcie nie znikł...
|
|
| Back to top |
|
 |
JEDD Poziom 22

|
08 Nov 2009 10:51 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
Może power amplifier? Grzeje się?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Nov 2009 10:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
08 Nov 2009 12:15 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
Polecam gruntowne sprawdzenie czy nie ma pękniętych ścieżek na płycie głównej. Z pewnością bolączka tego typu go trapi po upadku na ziemie.
|
|
| Back to top |
|
 |
jr3wp Poziom 7

|
08 Nov 2009 16:47 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
| pasque-flower wrote: |
| Polecam gruntowne sprawdzenie czy nie ma pękniętych ścieżek na płycie głównej. Z pewnością bolączka tego typu go trapi po upadku na ziemie. |
Chyba kolego masz rację, nic już innego nie przychodzi mi do głowy... Dziś w nocy całego go prześwietlę...
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
08 Nov 2009 16:58 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
Przyda się naprężanie płyty tylko przy tych napięciach które tam występują może być trudno. Polecam zaopatrzenie się w preparat w aerozolu do szukania pęknięć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Nov 2009 16:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jr3wp Poziom 7

|
08 Nov 2009 19:39 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
Oj to mi pomogłeś... bo nie wiedziałem, że taki preparat w ogóle istnieje... jak on się nazywa? i jaka jest jego skuteczność... Bo ja chialem z lupą ćwiczyc ale te ścieżki są tak małe...
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
08 Nov 2009 19:46 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
| jr3wp wrote: |
| i jaka jest jego skuteczność... |
Osobiście nie testowałem, ale słyszałem więc dziele się informacją :)
| jak on się nazywa? |
Dokładnej nazwy nie pamiętam. W tym sklepie: http://www.elektroniksc.com.pl wiem że coś takiego mają. W razie problemów ze znalezieniem proponuje skontaktować się telefonicznie, a obsługa z pewnością doradzi i odpowie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
jr3wp Poziom 7

|
13 Nov 2009 02:41 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
To już wiem gdzie leży problem... Pamięć flash MX29LV800BTC-70, nie jest czytana przez instrument. Jest to tzw. Backup Flash ROM. Niestety prześledziłem wszystkie ścieżki między tą Pamięcią a Prockiem i resztą układów i ścieżki wyglądają na w porządku. Niestety są tak cienkie, że nie jestem w stanie ich przetestować a dodatkowo pokryte warstwą lakieru. Pamięć jednak częściowo działa. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to, że winne mogą być przebicia miedzy górną a dolną warstwą płyty. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę o pomoc. Pozostaje mi jeszcze wymienić ten układ. Ale czysty może tak nic nie dać. Nie wiem, co za info jest tam zapisane... Niby, jeśli to Backup to powinien się od nowa sam zapisać, tym bardziej, że instrument przy twardym resecie ją formatuje... ale trochę za cienki jestem... chyba...
P.S. Wie ktos jak zmyć troche lakieru z tej płyty.... Czym taką operację przeprowadzić?
|
|
| Back to top |
|
 |
mm88 Poziom 13

|
15 Nov 2009 13:58 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
Witam!
Mam podobny problem z psr-1500 tyle że u mnie włącza się i wyskakuje taki komunikat:
Czy konieczna jest wymiana tej pamięci? Jest ona gdzieś dostępna? Czy idzie ten problem w jakiś inny sposób rozwiązać?
Dodam że próbowałem go zresetować i nic nie dało, wgrałem mu nowe oprogramowanie - przyjął ale problem i tak pozostał..
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
15 Nov 2009 14:09 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
| Wie ktos jak zmyć troche lakieru z tej płyty.... Czym taką operację przeprowadzić? |
Możesz to zrobić używając tzw "szkła". Lecz nie proponował bym jeśli nie wiesz czy ścieżki są ok? Użyj multimetru z funkcją sprawdzania ciągłości obwodu.
| mm88 wrote: |
| Czy konieczna jest wymiana tej pamięci? Jest ona gdzieś dostępna? Czy idzie ten problem w jakiś inny sposób rozwiązać? |
Sprawdziłeś czy masz na układach wszystkie napięcia?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Nov 2009 14:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mm88 Poziom 13

|
15 Nov 2009 14:23 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
Nie, nie mam żadnego schematu czy datasheta, nie wiem gdzie ile powinno być
|
|
| Back to top |
|
 |
jr3wp Poziom 7

|
15 Nov 2009 15:27 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
mm88 Twój instrument wskazuje na inny model pamięci. Moja wskazuje na BackupFlash, on jest 8 Mbit (model jak wyżej). Twój instrument wskazuje na 128 Mbit FlashROM - MBM29PL12L. Ale ja na Twoim miejscu najpierw wykonałbym jeszcze Force Format. Robisz to tak naciskasz [C2#]+[F2]+[G2#] + [Power] Wejdzie Ci w test Mode. Cofnij kółkiem na przed ostatni test, naciśnij [PLAY/STOP] x 2 wyjdź z testu przez opcję test exit i wtedy wykona Ci Force Format. Może pomoże.
W załączniku Masz Datasheet do tej pmaięci.
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
MBM29PL12L.pdf |
| Contents: |
|
| Filesize: |
1.01 MB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
jr3wp Poziom 7

|
15 Nov 2009 17:23 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
| pasque-flower wrote: |
Możesz to zrobić używając tzw "szkła". Lecz nie proponował bym jeśli nie wiesz czy ścieżki są ok? Użyj multimetru z funkcją sprawdzania ciągłości obwodu. |
pasque-flower masz na myśli zwykły brzęczyk, czy jakis specjalistyczny? jeśli jakiś specjalistyczny to takiego multimetru nie mam i miał nię będe :( a zwykłam z bzeczykiem to nie które ścieki pomierzyłem... ale chyba zaczynam sie poddawać, jak nadal wyrażasz chęć zajęcia sie tym instrumentem. To jestem skłonny CI go dostarczyć. Doszedłęm do wniosku, że błędne dane są wysyłne z Pamięci miedzy pinami A1-A18. Dlatego że sterowanie jest w porządku. Pamięć odpowiada na zpaytania procesroa, ale nie we wszystkich przypadkach. Po za tym doszedł nowy objaw, instrument włącze, stanie na tzw. zawiasie i wisi powiedzmy kilka minut, po czym odwiśnie, czyli wykona porcedurę odczytu. I dalej chodzi ok... We wszystkich wczesnijszych etapach odczytu procka z tej pamięci zawsze odpowie. Na tej jednej funkji odczytu: czasem odpowie, czasem nie, a czasem po czasie... Pozatym w płytka ma druk conajmniej 3 warstwowy... Co mierzeniem zwykłym multimetrem mija się celem choć kilka ścieżek udało mi się zmierzyć... Pamięć przelutowano mi w takiej dość porfesjonalnej firmie produkującej urządznie elektroniczne, więc zmine dranie na pamięci wykluczone... jutro jadę jeszcze przelutować dekoder od strony pamięci i procka, jak to nie pomoże to muszę komuś to oddać do naprawy...
Dodam jeszcze, że service manual mówi na ten temat tak:
Jeśli proces botowania zostanie zatrzymany w tym miejscu, to najparwdopodobniej uszkodzona jest Pamięć FlashBackup...
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
zrzut_sm_1500_boot.JPG |
| Contents: |
|
| Filesize: |
132.01 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
15 Nov 2009 20:27 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
Tak zwykłą ciągłość obwodu...
|
|
| Back to top |
|
 |
jr3wp Poziom 7

|
18 Nov 2009 17:13 Re: YAMAHA PSR 1500 (keyboard) zawiesza się przy starcie... |
|
|
|
Usterka usunięta. Po przelutowaniu większości układów z wyjątkiem BGA problem ustał instrument chodzi idealnie :) Dziękuje wszystkim za pomoc, nawet tym co czytali a się nie odzywali :) Temat można zamknąć, najbardziej dziękuje mojemu koledze Przemkowi, który nie brał udziału w dyskusji, ale siedział kilka godzin z lutownicą, by dotknąć każdą nóżkę.
P.s. Kolego mm8 jestem pewny, że twój instrument wymaga tylko przeinstalowania oprogramowania w pamięci IC18 BackUp Flash Rom. Ta pamięć mimo reinstalcji oprogramowania zostaje nie zmieniona, a po Tym co napsiaeś na GG to jedyne co można wykombinować... jak znajdziesz kogoś z programatorem, to możecie z mojego instrumentu pobrać zawartość tej Pamięci.
|
|
| Back to top |
|
 |