Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ekspres do kawy Saeco Incanto Deluxe - odpowietrzanie


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Ekspres do kawy Saeco Incanto Deluxe - odpowietrzanie
Autor
Wiadomość
uzytkownik8
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Lis 2009
Posty: 3
Miasto: slask

Post#1 Post autora tematu 07 Lis 2009 09:44   

Ekspres do kawy Saeco Incanto Deluxe - odpowietrzanie


Witam wszystkich wyjadaczy z forum elektrody ;)



Pacjent :

Saeco Incanto Deluxe

Wiek :

roczek

Co boli:

Podczas zaparzania kawy mamy powiedzmy sobie 4 etapy
1/ mielenie
2/ ladowanie do zasobnika
3/ grzanie/parzenie
4/ nalewanie do kuborka napoju bogow.

W czasie wykonywania ostatniej czynnosci tempo i cisnienie z jakim wywar ląduje w kubeczku zdecydowanie sie zmienil od stanu fabrycznego. Nie dosc ze leje bardzo powoli , to odnosze wrazenie ze ekspres sie meczy bo wszystkie pompki i inne cuda slychac ze pracuja ale z kranika ledwo ledwo. To primo.

Dwa ze na 10 kaw dziewieć zatrzymuje sie w polowie nalewania i ekspresio prosi o odpowietrzenie. :cry: Po odpowietrzeniu ( spuszczenie goracej wody ) mozna zrobic 2-3 kawy i znow sie zapowietrza.


Czego uzywam:

Filtry wymieniane jak tylko sobie maszyna zapragnie. ( z odpowietrzeniem wedle instrukcji itd.. )
Woda dodatkowo filtrowana jeszcze w czajniku "brita" .
Kawa glownie w ziarenkach .



Pytanie :

Co powoduje takie nagminne zapowietrzanie ?
Czy te objawy "niemocy" podczas nalewania kawy to tez zwiazane z tym ze sa jakies cyrki z zapowietrzajacym sie ukladem czy to jeszcze jakis extras ?
Ekspres na gwarancji.
Czy leciec do serwisu czy ja popelniam jakis blad w sztuce i nie robie czegos oczywistego ? - to moj pierwszy cisnieniowiec .




PS.

Do moderatora ;)

Ja nie chce do kosza...


podpisano

pierwszy post :D
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 07 Lis 2009 09:44   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu AGD:

Powrót do góry
   
XAX
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Gru 2002
Posty: 492

Post#2 07 Lis 2009 21:37   

Re: Ekspres do kawy Saeco Incanto Deluxe - odpowietrzanie


Może być kilka powodów takiej usterki.
1) Za drobno zmielona lub smakowa kawa. Wyczyść sitko górne zaparzacza.
2) Jeżeli masz model z wyświetlaczem poszukaj opcji czyszczenia i przy pomocy specjalnej tabletki (do dostania w serwisie) wyczyść go.
3) Jeżeli podczas parzenia kawa nie leci a pompa pracuje głośno to jest padnięta. Jeżeli się wycisza to coś jest zatkane.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lis 2009 21:37   





Powrót do góry
   
uzytkownik8
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Lis 2009
Posty: 3
Miasto: slask

Post#3 Post autora tematu 08 Lis 2009 22:49   

Re: Ekspres do kawy Saeco Incanto Deluxe - odpowietrzanie


mlynek ustawiony bodaj na 3 z 8 , czyli jeszcze ze 3 stopnie do mąki ;)
Czym sie rozni specjalna tabletka od zwyklego odkamieniacza dedykowanego przez producenta ?

Pompka - jesli nie leci to sie wycisza. Potem caly sprzet steka jeczy, cos pstryka i wyskakuje ODPOWIETRZANIE.

Jak wyczyscic gorne sitko ? Ono jest na gwint czy jakos sie sciaga ?

Poki co wsadzilem pod kran caly ten modul ktory mozna sobie wyjac z ekspresu i ile moglem to przeplukalem to sitko ( ale to tak raczej intuicyjnie zrobilem bo potem zerknalem czy ktos odpowiedzial na elektrodzie ) nie sciagajac/nie odkrecajac .

Jest jakby lepiej ale chcialbym to sitko "zalatwic" raz a dobrze
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lis 2009 22:49   





Powrót do góry
   
mossixxl
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 7
Miasto: Toruń

Post#4 13 Mar 2013 08:10   

Re: Ekspres do kawy Saeco Incanto Deluxe - odpowietrzanie


Witajcie ,
miałem z nim problem pt. Odpowietrzanie i brak akcji ,zakamienil się więc wlazllem do niego dwie szklanki wrzatku i wsypalem odkamieniacz pt kamyk i odczekalem 30 minut ,chodzi jak burza ,para leci jak z parowozu ale pamiętajcie ,żeby go dobrze później przeplukac!!!
Pozdrawiam/mossi

Dodano po 51 [minuty]:

Witajcie ,
mia³em z nim problem pt. Odpowietrzanie i brak akcji ,zakamienil siê wiêc wlazllem do niego dwie szklanki wrzatku i wsypalem odkamieniacz pt kamyk i odczekalem 30 minut ,chodzi jak burza ,para leci jak z parowozu ale pamiêtajcie ,¿eby go dobrze póŸniej przeplukac!!!
Pozdrawiam/mossi
Powrót do góry
   
jmy
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 3

Post#5 22 Paź 2013 22:20   

Re: Ekspres do kawy Saeco Incanto Deluxe - odpowietrzanie


Miałem problem z Divina Spidem deluxe (klon Seaco). Po włączeniu migała kontrolka braku wody procedura odpowietrzenia nie przyniosła rozwiązania problemu. Pompa pracowała przez kilka sekund i nie gasła kontrolka wody. Wyszedłem ze złego założenia, że uszkodzenie jest po stronie elektroniki. Po rozebraniu ekspresu i podłączeniu samej pompy do sieci zauważyłem, że nie pompuje wody. Po rozebraniu pompy okazało się, że sprężyna odpowiedzialna za powrót tłoka połamała się (zmęczenie materiału). Po dorobieniu innej ekpres działa normalnie. Zmyłką było to, że usterka wystąpiła nagle po tym jak skończyła się woda. Sprężyna musiała połamać się wtedy gdy pompa pracowała „na sucho”. Po nalaniu wody nie mógł się już odpowietrzyć stąd moje podejrzenie o uszkodzeniu elektroniki.
Powrót do góry
   
cafedomino
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 03 Lip 2013
Posty: 139

Post#6 24 Paź 2013 22:14   

Re: Ekspres do kawy Saeco Incanto Deluxe - odpowietrzanie


Dokładnie jak napisał XAX . Trójka to troche za drobno ja ustawiam na 6-7, ale zobacz czy wyrzucane ciasteczka jak rozetrzesz na dłoni to wyczuwasz drobny "pisek" czy są zbite jak z gibsu. Tabletki do czyszczenia obwodu kawy są zasadowe czyli rozpuszczają tłuszcz czyli nalot po kawie natomiast odkamieniacz ma odczyn kwasowy. (zrób na odkamieniaczu kawe zobaczysz jaka piękna crema wychodzi) Moczenie bloku pomaga jak umarłemu sweterek na zime, górne sito jest mocowane do trzpienia nad nim w który jest gniazdo na imbus "4" odkręcasz i szorujesz. Jeśli dolne sito też masz metalowe to odkręć (zwykły mały krzyżak) bo najczęściej właśnie tam zbiera się osat a raczej czarny muł. De Luxe mają program "czyszczenie bloku " wykonuj je profilaktycznie raz na miesiąc dla własnego spokoju.

Dodano po 9 [minuty]:

Małe sprostowanie, jeśli ma nowszy blok zaparzający to odkręcasz zawór ciśnieniwy nad górnym sitem dwie śrubki krzyżakowe zdejmujesz go i następnie na wewnetrznych stronach koło sita są cztery zatrzaski po dwa na strone wciskasz delikatnie i sito wraz z mocowaniem wyciągasz na dół tam sito jest przykręcone na śrubke. Składasz w odwrotnej kolejności.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Ekspres do kawy Saeco Incanto Deluxe - odpowietrzanie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ekspres do kawy Saeco incanto deluxe - nie włącza się (5)
Ekspres do kawy Saeco incanto-nie działa, miga kontrolka kawy (3)
Ekspres do kawy- Saeco Incanto (2)
Ekspres Saeco Incanto - nie przygotowuje kawy (4)
Ekspres do kawy Saeco Incanto - silnik młynka (1)
Saeco Incanto Digital- ekspres do kawy- cykl czyszczenia (3)
Ekspres Saeco Incanto słychać silnik od młynka ale nie mieli kawy (13)
Ekspres do kawy Saeco Stratos - Napis na LCD "ODPOWIETRZANIE" (4)
Incanto rondo s-class - Saeco incanto rondo, czas mielenia kawy. (1)
Saeco Incanto deluxe- zapowietrzony, grzanie (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS