Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ładuję


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ładuję
Autor
Wiadomość
galante
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Kwi 2005
Posty: 785
Miasto: Mazowsze

Post#1 Post autora tematu 07 Lis 2009 21:34   

Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ładuję


Akumulator 35Ah roczny, całkowicie rozładowany.
Ile godzin powinienem ładować prostownikiem o oznaczeniach 4A=12V inne oznaczenie BNV-12/4 ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lis 2009 21:34   





Powrót do góry
   
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#2 07 Lis 2009 21:38pomocny post - solucja   

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ła


12h.I uważać żeby był elektrolit i żeby go nie ugotować.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lis 2009 21:38pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
any56
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 3874
Miasto: Warszawa

Post#3 07 Lis 2009 21:39pomocny post - solucja   

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ła


Do czasu, aż napięcie na ładowanym akumulatorze osiągnie wartość ok. 14V.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lis 2009 21:39pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1252
Miasto: Świdnik

Post#4 07 Lis 2009 21:42pomocny post - solucja   

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ła


Witam.
Akumulator najlepiej ładować prądem dziesięciogodzinnym przez 10-11godzin. To znaczy że jeżeli masz akumulator 35 Ah, to ładować go prądem 3,5A przez 10-11 godzin. Jeśli twój prostownik ładuje prądem 4A (to trochę za dużo dla twojego akumulatora), to ładuj około 9 godzin.
Najlepiej żeby prostownik miał amperomierz i regulację prądu ładowania. Po za tym należało by kontrolować napięcie akumulatora. Jeżeli dojdzie do 14-14,2V to znaczy je już jest naładowany.
UWAGA! Nie iskrzyć i nie zbliżać się z ogniem. Podczas ładowania akumulatora może wydostawać się z niego wodór co grozi wybuchem.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
galante
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Kwi 2005
Posty: 785
Miasto: Mazowsze

Post#5 Post autora tematu 07 Lis 2009 23:14   

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ła


Szczerze mówiąc chciałem go bez zastanowienia i bez pieczy nad nim pakować go 48h. Dobrze, że spytałem. Dzięki wszystkim za fachową pomoc. Poszło 11h i wyłączyłem. Na przyszłość będę wracał do tego postu.
Powrót do góry
   
oko
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 05 Paź 2003
Posty: 76

Post#6 16 Mar 2010 03:18pomocny post - solucja   

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ła


ale chyba takie prostowniki mają zabezpieczenie przed przeładowaniem??
osobiście mam prostownik "zespół prostownikowy BA-12/5" którym ładowałem akumulator 110Ah przez 48 godzin z przyczyn zapomnienia weekendowego:-) po odłączeniu go akumulator nie był nawet ciepły co prawda było to zima w temp. ok. 0-5 stopni C* ale także nie było specyficznego "bulgotania" a akumulator pokazywał napięcie spoczynkowe 12,6V czy w tym przypadku został przeładowany??
mój prostownik ma amperomierz i jest z komunistycznych lat:-)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2010 03:18pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
gimak
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 1889
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#7 16 Mar 2010 12:30pomocny post - solucja   

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ła


Robicie mentlik w głowach z tymi radami odnośnie ładowania prądem Q/10 przez 10 godzin. Nikt nie jest w stanie określić do jakiego stopnia jest rozładowany akumulator, żeby w ten sposób określać tryb ładowania.
Obrazowo porównam akumulator 20Ah do 20-litrowego wiadra z wodą, tyle że we wiadrze z reguły widać ile jest wody, a w akumulatorze nie widać bezpośrednio jaki jest zgromadzony ładunek. I teraz z akumulatora i z wiadra weźmiemy po 10 jednostek to opróżnione zostaną do połowy. Teraz zgodnie z radami zaczniemy napełniać (ładować) akumulator i wiadro Q/10 = 2 przez 10 godzin to efekt będzie taki, że przy eksperymencie z wiadrem - 10 litrów będziemy mieli na podłodze, a z akumulatorem - efektów takich nie będzie, ale będzie ubytek elektrolitu w celach (elektroliza wody z elektrolitu - rozkład na tlen i wodór, które sie ulotniły - możliwość wybuchu) i w efekcie zwiększona gęstość elektrolitu, a to nie przyczynia się do dobrej kondycji akumulatora. Obecnie nie we wszystkich akumulatorach jest możliwość kontroli poziomu i gęstości elektrolitu w celach i ich korygowania i częste takie praktyki przekarmiania akumulatora radykalnie zmniejszają jego żywotność. Według mnie jedynym kryterium jakim należy się kierować to, żeby napięcie ładowanego 12V akumulatora nie przekroczyło 14.2V (lepiej jak jest lekko niedoładowany niż przeładowany akumulator). Można się kierować wielkością prądu ładowania - jak w trakcie ładowania nie spada, to akumulator jest naładowany, ale tego sposobu nie polecam, ponieważ trudno jest ten moment czasowy uchwycić w którym prąd przestał spadać, a po tym momencie akumulator jest już przeładowywany (w eksperymencie z wiadrem woda już się przelewa).
Czy prostownik ma zabezpieczenie przed przeładowaniem ja sprawdziłbym w ten sposób:
Do prostownika podłączyłbym jakikolwiek kondensator i woltomierz do mierzenia napięcia na jego zaciskach. Jeżeli po włączeniu prostownika do sieci, napięcie na końcówkach kondensatora będzie się długotrwale utrzymywało ponad 14,4V, to taki prostownik nie ma takiego zabezpieczenia. Jeżeli prostownik ma zabezpieczenie przed przypadkowym zwarciem (włączenie-odblokowanie prostownika następuje po właściwym podłączeniu akumulatora) to należy do wyżej podanego układu na chwilę podłączyć i odłączyć akumulator, aby prostownik się odblokował.
Zaznaczam, osobiście nie sprawdzałem tego sposobu, ponieważ posługuje się najprostszym prostownikiem jaki można sobie wyobrazić (trafo12V i mostek prostowniczy), który nie ma takich bajerów.
Powrót do góry
   
K2
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 24 Sie 2002
Posty: 70

Post#8 08 Maj 2011 17:03pomocny post - solucja   

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ładuję


galante napisał
Kod:
Akumulator 35Ah roczny, całkowicie rozładowany

Co masz na myśli całkowicie rozładowany?
Domniemam że chodzi o akumulator ołowiowy tzw.samochodowy . Jeżeli zmierzysz napięcie i ma 0V lub np 7V to niczym go nie naładujesz, to złom .Płyty zasiarczone ,duża oporność wewnętrzna.Nawet mimo naładowania nie zakręcisz rozrusznikiem.Natomiast jeżeli napięcie tego "całkowicie rozładowanego" rocznego akumulatora jest jeszcze powyżej 10V ,no to go odzyskasz.

Moderowano przez Błażej:
Myślisz, że od 2009 roku nie poradził sobie a tym akumulatorem?

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ładuję
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jakim prądem i ile czasu ładować akumulatorek do latarki (1)
akumulator centra futura 77 Ah - co ile ładować? (16)
Ile i jak ładować akumulator 74Ah - bezobsługowy. (4)
Jakim prądem ładować akumulator 44Ah i ile godzin? (10)
Akumulator 35Ah do silnika 1,6 benzyna (3)
Jakim napięciem ładować akumulator? (45)
jakim prądem ładować akumulator (7)
Jak ładować akumulator na prostowniku??? (19)
Akumulator 6V11AH-czym ładować?? (3)
Jak długo ładować akumulator? (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.085 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony