Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ładuję


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący ->Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ładuję Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Samochody
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
galante
Poziom 23
Miasto: Mazowsze
Dołączył: 25 Kwi 2005
Posty: 827
Pomógł: 4
galante
Poziom 23
Post#1 07 Lis 2009 20:34  Autor tematu   

Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ładuję


Akumulator 35Ah roczny, całkowicie rozładowany.
Ile godzin powinienem ładować prostownikiem o oznaczeniach 4A=12V inne oznaczenie BNV-12/4 ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Miasto: Małopolska
Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Pomógł: 241
Ocena postów: 38
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#2 07 Lis 2009 20:38Pomocny post    

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ła


12h.I uważać żeby był elektrolit i żeby go nie ugotować.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
any56
Poziom 39
Miasto: Warszawa
Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 3803
Pomógł: 543
Ocena postów: 31
any56
Poziom 39
Post#3 07 Lis 2009 20:39Pomocny post    

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ła


Do czasu, aż napięcie na ładowanym akumulatorze osiągnie wartość ok. 14V.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Miasto: Świdnik
Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1323
Pomógł: 200
Ocena postów: 92
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Post#4 07 Lis 2009 20:42Pomocny post    

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ła


Witam.
Akumulator najlepiej ładować prądem dziesięciogodzinnym przez 10-11godzin. To znaczy że jeżeli masz akumulator 35 Ah, to ładować go prądem 3,5A przez 10-11 godzin. Jeśli twój prostownik ładuje prądem 4A (to trochę za dużo dla twojego akumulatora), to ładuj około 9 godzin.
Najlepiej żeby prostownik miał amperomierz i regulację prądu ładowania. Po za tym należało by kontrolować napięcie akumulatora. Jeżeli dojdzie do 14-14,2V to znaczy je już jest naładowany.
UWAGA! Nie iskrzyć i nie zbliżać się z ogniem. Podczas ładowania akumulatora może wydostawać się z niego wodór co grozi wybuchem.
Pozdrawiam.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
galante
Poziom 23
Miasto: Mazowsze
Dołączył: 25 Kwi 2005
Posty: 827
Pomógł: 4
galante
Poziom 23
Post#5 07 Lis 2009 22:14  Autor tematu   

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ła


Szczerze mówiąc chciałem go bez zastanowienia i bez pieczy nad nim pakować go 48h. Dobrze, że spytałem. Dzięki wszystkim za fachową pomoc. Poszło 11h i wyłączyłem. Na przyszłość będę wracał do tego postu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
oko
Poziom 11
Dołączył: 05 Paź 2003
Posty: 75
Pomógł: 1
oko
Poziom 11
Post#6 16 Mar 2010 02:18Pomocny post    

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ła


ale chyba takie prostowniki mają zabezpieczenie przed przeładowaniem??
osobiście mam prostownik "zespół prostownikowy BA-12/5" którym ładowałem akumulator 110Ah przez 48 godzin z przyczyn zapomnienia weekendowego:-) po odłączeniu go akumulator nie był nawet ciepły co prawda było to zima w temp. ok. 0-5 stopni C* ale także nie było specyficznego "bulgotania" a akumulator pokazywał napięcie spoczynkowe 12,6V czy w tym przypadku został przeładowany??
mój prostownik ma amperomierz i jest z komunistycznych lat:-)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gimak
Poziom 34
Miasto: Jastrzębie Zdrój
Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 2210
Pomógł: 176
Ocena postów: 70
gimak
Poziom 34
Post#7 16 Mar 2010 11:30Pomocny post    

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ła


Robicie mentlik w głowach z tymi radami odnośnie ładowania prądem Q/10 przez 10 godzin. Nikt nie jest w stanie określić do jakiego stopnia jest rozładowany akumulator, żeby w ten sposób określać tryb ładowania.
Obrazowo porównam akumulator 20Ah do 20-litrowego wiadra z wodą, tyle że we wiadrze z reguły widać ile jest wody, a w akumulatorze nie widać bezpośrednio jaki jest zgromadzony ładunek. I teraz z akumulatora i z wiadra weźmiemy po 10 jednostek to opróżnione zostaną do połowy. Teraz zgodnie z radami zaczniemy napełniać (ładować) akumulator i wiadro Q/10 = 2 przez 10 godzin to efekt będzie taki, że przy eksperymencie z wiadrem - 10 litrów będziemy mieli na podłodze, a z akumulatorem - efektów takich nie będzie, ale będzie ubytek elektrolitu w celach (elektroliza wody z elektrolitu - rozkład na tlen i wodór, które sie ulotniły - możliwość wybuchu) i w efekcie zwiększona gęstość elektrolitu, a to nie przyczynia się do dobrej kondycji akumulatora. Obecnie nie we wszystkich akumulatorach jest możliwość kontroli poziomu i gęstości elektrolitu w celach i ich korygowania i częste takie praktyki przekarmiania akumulatora radykalnie zmniejszają jego żywotność. Według mnie jedynym kryterium jakim należy się kierować to, żeby napięcie ładowanego 12V akumulatora nie przekroczyło 14.2V (lepiej jak jest lekko niedoładowany niż przeładowany akumulator). Można się kierować wielkością prądu ładowania - jak w trakcie ładowania nie spada, to akumulator jest naładowany, ale tego sposobu nie polecam, ponieważ trudno jest ten moment czasowy uchwycić w którym prąd przestał spadać, a po tym momencie akumulator jest już przeładowywany (w eksperymencie z wiadrem woda już się przelewa).
Czy prostownik ma zabezpieczenie przed przeładowaniem ja sprawdziłbym w ten sposób:
Do prostownika podłączyłbym jakikolwiek kondensator i woltomierz do mierzenia napięcia na jego zaciskach. Jeżeli po włączeniu prostownika do sieci, napięcie na końcówkach kondensatora będzie się długotrwale utrzymywało ponad 14,4V, to taki prostownik nie ma takiego zabezpieczenia. Jeżeli prostownik ma zabezpieczenie przed przypadkowym zwarciem (włączenie-odblokowanie prostownika następuje po właściwym podłączeniu akumulatora) to należy do wyżej podanego układu na chwilę podłączyć i odłączyć akumulator, aby prostownik się odblokował.
Zaznaczam, osobiście nie sprawdzałem tego sposobu, ponieważ posługuje się najprostszym prostownikiem jaki można sobie wyobrazić (trafo12V i mostek prostowniczy), który nie ma takich bajerów.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
K2
Poziom 12
Dołączył: 24 Sie 2002
Posty: 68
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
K2
Poziom 12
Post#8 08 Maj 2011 17:03Pomocny post    

Re: Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ładuję


galante napisał
Kod:
Akumulator 35Ah roczny, całkowicie rozładowany

Co masz na myśli całkowicie rozładowany?
Domniemam że chodzi o akumulator ołowiowy tzw.samochodowy . Jeżeli zmierzysz napięcie i ma 0V lub np 7V to niczym go nie naładujesz, to złom .Płyty zasiarczone ,duża oporność wewnętrzna.Nawet mimo naładowania nie zakręcisz rozrusznikiem.Natomiast jeżeli napięcie tego "całkowicie rozładowanego" rocznego akumulatora jest jeszcze powyżej 10V ,no to go odzyskasz.

Moderowano przez Błażej:
Myślisz, że od 2009 roku nie poradził sobie a tym akumulatorem?


Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Ile czasu powinienem ładować akumulator 35Ah Pilne bo ładuję
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jakim prądem i ile czasu ładować akumulatorek do latarki (1)
akumulator centra futura 77 Ah - co ile ładować? (16)
Ile i jak ładować akumulator 74Ah - bezobsługowy. (4)
Jakim prądem ładować akumulator 44Ah i ile godzin? (10)
Akumulator 35Ah do silnika 1,6 benzyna (3)
Jakim napięciem ładować akumulator? (45)
jakim prądem ładować akumulator (7)
Jak ładować akumulator na prostowniku??? (19)
Akumulator 6V11AH-czym ładować?? (3)
Jak długo ładować akumulator? (11)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.117 seconds

elektroda.pl temat RSS