FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

ukf nadajnik

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> ukf nadajnik
Author
Poziom 25
Poziom 25

Post#1 Post from the author of the topic 27 Jun 2004 10:05   

ukf nadajnik

Chciałbym założyć sobie nadajnik UKF o zasięgu 10km (bez przeszkód terenowych), czy są jakieś sprawdzone schematy w których części są do osiągnięcia. Jaką antene polecacie bo mogę ją wynieść na max 7m. Jakim kablem połączyć to.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Jun 2004 10:05   

Back to top

MICHAŁ
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 27 Jun 2004 14:37   

Re: ukf nadajnik

Mogę Ci zaproponować układ nadajnika z Nowego Elektronika zestaw
134-K. Jego cena jest niska i cały zestaw jest do kupienia w NE.
Ja mam go zmontowany i pracuje dobrze nie wiem tylko jak jest z zasięgiem tego nie sprawdzałem,moc nadajnika jest ok 2 W.Jeśli chodzi antenę to możesz sobie wykonać samemu.Na zakres UKF wystarczy dipol o długości ok 1,5 m, a podłączenie miedzy z nadajnikiem a anteną należy wykonać przewodem koncentrycznym 75 om.

Sorry, but you do not have access to see this attachement.

Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#3 Post from the author of the topic 27 Jun 2004 15:25   

ukf nadajnik

wystarczy kabel tv czy też będą duże straty bo mam go 9m i chcę wykorzystać cały bo mam maszt 6m no i podeście do pokoju do nadajnika
Back to top

MICHAŁ
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 27 Jun 2004 15:42   

Oczywiście może być kadel TV o długości 9 m ,jakieś straty sygnału będą sadzę,że niewilekie.A z drugiej strony antena nie może być blisko pokoju w którym mieszkasz.(chodzi o szkodliwe pole magnetyczne).
Ten nadajnik to ma pracować cały czas?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jun 2004 15:42   

Back to top

qmc
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 27 Jun 2004 16:32   

:arrow: romoo

Na elektrodzie było juz wiele dyskusji na podobny temat. Poszukaj we wcześniejszych postach, a napewno coś znajdziesz. Tak na marginesie jak napotkasz coś o nadajniku "Veronika" opartym o generator przeciwsobny, to go sobie odpusć i szukaj dalej, bo będziesz nim tylko zakłócał sąsiadom odbiór radiowy i telewizyjny, a chyba nie o to Ci chodzi. Życzę miłego szukania :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jun 2004 16:32   

Back to top

shg
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 27 Jun 2004 17:04   

Taaa... qmc ma rację, zabrania się budowy jakichkolwiek nadajników z generatorem w układzie przeciwsobnym :D . Najlepsze rozwiązanie to generatory z tranzystorami MOSFET, lub zwykłymi, ale generującymi sygnał o małym poziomie. Chodzi tu raz o zmianę punktu pracy tranzystora spowodowaną jego nagrzewaniem, co przekłada się na zmianę (konkretniej to wzrost) generowanej częstotliwości. Dwa, to szumy cieplne. Ten problem dotyczy głównie lamp, gdzie temperatura katody osiąga kilkaset stopni, co powoduje samoistne "wyrzucanie" elektronów. Warto jednak wiedzieć, że podobny proces ma miejsce także w tranzystorze, aczkolwiek na mniejszą skalę. Mówiąc po polsku, im cieplejszy tranzystor, tym bardziej szumi :) .
Kolega MICHAŁ pisze, że promieniowanie elektromagnetyczne jest szkodliwe, nie sądzę. Nie przeprowadzono żadnych badań, które wykazały by szkodliwość fal EM (nie wykazano też, że są nieszkodliwe :D ). W moim pokoju natężenie pola elektromagnetycznego jest tak wysokie, że radio (dobrej jakości) odbiera tylko kilka stacji, poza pokojem jest wszystko w porządku. Wszystko przez to, że mam nadajnik wraz z anteną zamontowany w tymże właśnie pokoju. Jestem najlepszym dowodem na to, że fale EM nie są szkodliwe, czuję się świetnie i nic mi nie dolega :D .
Całą ta szkodliwość to propaganda głoszona przez ekologiczne sekty.
Back to top

MICHAŁ
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 28 Jun 2004 16:15   

Jeśli chodzi o promieniowanie elektromagnetycze to zgadza się,że właściwie nie wykazano ,że jest on szkodliwe dla człowieka.Ale napewno nie wpływa ono korzystnie na organizm.Moim zdaniem lepiej "Dmuchać na zimne" i nie przebywać w pomieszczeniach gdzie jest ono silne.
Ale to tylko moja opinia.Zdrowia życze :wink:
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#8 Post from the author of the topic 29 Jun 2004 18:32   

ukf nadajnik

dzięki za porade żeby nie robić w układzie multivibratora bo to ponoć nieżle sieje.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Jun 2004 18:32   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 01 Jul 2004 21:16   

Nie zgadzam sie z opinia o Veronice. Poskladalem kilka sztuk i moge powiedziec, ze pracuja bardzo dobrze. Urzadzenie jest proste w konstrukcji i wykazuje sie dobrymi parametrami. Przeprowadzilem kilka pomiarow, lacznie z pomiarami widma. Przy prawidlowym zestrojemiu uzyskalem moc 10W. Oczywiscie nieco musialem przerobic orginal, zmienialac niektore kondensatory i obowiazkowo dodajac ekrany.
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#10 Post from the author of the topic 01 Jul 2004 22:07   

ukf nadajnik

ja jak raz uruchomiłem ten siewnik z EP to na kilku częstotliwościach było mnie słychać
Back to top

vy73
Poziom 13
Poziom 13

Post#11 02 Jul 2004 01:20   

Żeby uniknąć siewnikologi trzeba dobrze odfiltrować zasilanie generatora, a potem im większa moc tym bardziej rozbudowane należy stosować filtry wejsciowe. Mam taki nadajniczek o mocy około 100Wat i niemam problemu z żadnymi prążkami :))
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#12 02 Jul 2004 15:08   

romoo wrote:
ja jak raz uruchomiłem ten siewnik z EP to na kilku częstotliwościach było mnie słychać

Mowimy o zupelnie innych nadajnikach. Ten z EP rowniez dla prob poskladalem. Na jego temat nie moge dobrze sie wyrazic. Natomiast Veronica to zupelnie innych schemat. Mozna sie dopatrzec podobienstwa, jednak jego parametry sa zupelnie inne.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> ukf nadajnik
Page 1 of 1
Similar topics
Nadajnik UKF-FM (5)
nadajnik UKF (1)
Nadajnik UKF/AM. (1)
Nadajnik UKF (26)
nadajnik UKF (1)
Cyfrowy nadajnik UKF-FM, cyfrowy odbiornik UKF-FM podłączane do komputera (3)
nadajnik ukf (3)
Nadajnik UKF stereo (9)
Wzmocnic Nadajnik UKF (1)
Nadajnik stereo UKf (1)

Page generation time: 0.134 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed