| Author |
Guest Poziom 10

|
27 Jun 2004 12:54 jak naprawić kanał w amplitunerze tosca 303(unitra) |
|
|
|
mam problem spaliły mi się 2 kanał lewy i prawy,niewiem jak mam to naprawić,ponieważ jak go włączę to buczy głośnik.pomocy!!!!!!!1
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jun 2004 12:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
voodoogo37 Poziom 20

|
27 Jun 2004 13:27 Re: jak naprawić kanał w amplitunerze tosca 303(unitra) |
|
|
|
najprawdopodobniej padly tranzystory koncowe, tak wiec je sprawdz, dla pewnosci takze tranzystory sterujace, sprawdz bezpieczniki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jun 2004 13:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
janusz27 Poziom 22

|
27 Jun 2004 15:20 Re: jak naprawić kanał w amplitunerze tosca 303(unitra) |
|
|
|
jak kolega wcześniej wspomniał sprawdź bezpieczniki mają chyba waktość 1,6A jeżeli są OK to bierzemy się za końcówkę posprawdzaj tranzystory mocy są to podajrze 2N6488 i 2N6491 jeżeli któryś jest kaput to wymienamy ale pamiętaj parami i jeżeli wymieniasz na jednej końcówce na zamienniki BD911 i BD912 to musisz wymienić na takie same na drugiej końcówce inaczej bedziesz miał różne wzmocnienia. Jeżeli okaże się że tranzystory mocy są OK to następnie sprawdzamy tranzystory sterujące BD 139, BD 135 , BD140 jezeli po sprawdzeniu tranzystory są ok to wtedy jest uszkodzona struktura wewnętrzna na mierniku bedzie ci pokazywać że tranzystor jest dobry ale w rzeczywistości jes on kaput w takim przypadku trzeba eleminowac tranzystor metodą wymiany po jednym albo jeszcze lepiej wymienic wszystkie naraz.
Życzę udanej naprawy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jun 2004 15:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jon-X Poziom 21

|
27 Jun 2004 21:50 jak naprawić kanał w amplitunerze tosca 303(unitra) |
|
|
|
Taak janusz, wymiana po jednym. Wkładasz nowe tranzystory końcowe, zakładasz bezpieczniki i chlast. Tranzystory w wielu końcówkach Unitry są połączone galwanicznie w taki sposób, że awaria końcowych powoduje "reakcję łańcuchową" - lecą sterujące. Jeśli naprawiam Unitrę, wymieniam wszystko - koszty są małe, a po co mam się martwić o to że kolejna para końcowych mi poleci. Aha, wejściowe KONIECZNIE trzeba sparować, w przeciwnym razie nici z zera na wyjściu. Również życzę kol. Omen udanej naprawy, a kol. Januszowi dalszego rozwoju w zakresie serwisowania wzmacniaczy.
Peace :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek.zse Poziom 21

Joined: 21 Jan 2004 Posts: 1391 Location: Gorzów Wielkopolski
|
27 Jun 2004 23:26 jak naprawić kanał w amplitunerze tosca 303(unitra) |
|
|
|
DJ Jon-X Zgadzam się z Tobą nie ma co wymieniac po jednym tylko trzeba wymienic wszystkie bo będą się palic. Próbowałem robic kiedys tak jak pissze Janusz w Radmorze 5412 ale efekt był mizerny. Kolejne pary koncowych palily sie. Więc wymieniłem wszystkie od razu i dopiero ruszył. Ale Janusz ma racje ze miernik czasem moze wskazywac iz tranzystor jest dobry ale w rzeczywistosci jest on do wymiany
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jun 2004 23:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
voodoogo37 Poziom 20

|
28 Jun 2004 00:58 Re: jak naprawić kanał w amplitunerze tosca 303(unitra) |
|
|
|
I ja potwierdzam teorie, ze wymiana po kolei nie jest najlepsza, reakcje lancuchowe rulez:D
ale tak na powaznie, to mozna zrobic po czesci tak jak mowil kol janusz27, ale trochu inaczej:) w pierwszej kolejnosci odlutowac tranzystory koncowe, i wtedy mozna sprobowac wczesniejsze tranzystory wymieniac, na farta lub na wech:) mam takie zboczenie od czasu do czasu, ze przy pelnym wysterowaniu wzmacniacza zwieram wyjscie (w tych bez zabezpieczenia) i pozniej sie bawie w naprawe "wechowo - wizualna" gdzie sie dymi, tam kieruje miernik, badz na farta wymieniam elementy, swietna sprawa na zabicie czasu, a przy okazji mozna dochodzic do nowych, niekonwencjonalnych metod naprawy:) czasem sie to przydaje w naprawie "juz na powaznie"
pozdr:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzyhoo Poziom 13

|
28 Jun 2004 22:03 Re: jak naprawić kanał w amplitunerze tosca 303(unitra) |
|
|
|
U mnie poszło oprócz tranzystorów sporo rezystorów. Wymieniłem wszystko i "nadejszla wiekopomna chwiła" :) No ale ruszył bezproblemowo ustawiłem prąd spoczynkowy i gra wyśmienicie, wymieniłem tez parę róznicową na bc307 poniewaz strasznie trzeszczał natomiast po wymianie jest czysciutko. Acha ktos tu pisał ze to powinny byc bc307a natomiast ja dałem bc307b i nie widze róznicy musiałem tylko wyregulowac prąd spoczynkowy ale róznicy nie widze takze nie wiem czy moge ale raczej bym zdementował twierdzenie ze to musi byc koniecznie grupa A. Pozdrawiam!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Jon-X Poziom 21

|
28 Jun 2004 22:10 jak naprawić kanał w amplitunerze tosca 303(unitra) |
|
|
|
Osobiście jeśli mam przez wylutowanie, sprawdzenie i ew. ponowne wlutowanie nadfatygowanego tranzystora zaoszczędzić mniej niż powiedzmy złotówkę, wolę wlutować nowy i mieć przynajmniej z głowy dylemat czy ten co właśnie wywaliłem był dobry w 100, a może tylko 50 procentach.
|
|
| Back to top |
|
 |