| Author |
Guest Poziom 10

|
11 Nov 2009 18:35 Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
Witam.
Mam prośbę w zdiagnozowaniu następującego problemu.
Silnik w odkurzaczu Zelmer Magnat zaczął nierówno chodzić i zaczęło śmierdzieć. Po rozkręceniu obudowy zaczęło jeszcze bardziej śmierdzieć i okazało się, że iskrzy ze szczotek w silniku. Po rozebraniu silnika kolega stwierdził, że uszkodzony jest wirnik. Został więc wymieniony na nowy co jednak nie pomogło (został on od razu lekko przybrudzony szczotkami). Zostały więc wymienione szczotki jako potencjalny problem. Okazało się jednak, że i to nie pomaga. Został więc jeszcze stojan po którego wymianie również jest to samo. Zgłupiałem - zostało wymienione wszystko - praktycznie cały silnik nowy i iskrzy nadal :| Poniżej film na YT który pokazuje pracę silnika, również przy zmniejszaniu jego obrotów:
Widać, że ostro iskrzy, ale już sam nie wiem może tak ma być? Śmierdzieć już nie śmierdzi...
Bardzo proszę o diagnozę co tu może być jeszcze nie tak... Ratunku bo już nie mam pomysłów.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Nov 2009 18:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szypek72 Poziom 21

Joined: 04 Mar 2006 Posts: 1375 Location: Tbg, S-rz, St. Wola
|
11 Nov 2009 18:42 Re: silnik odkurzacza - iskrzą szczotki, nic nie pomaga HELP |
|
|
|
Wygląda na uszkodzony wirnik.
|
|
| Back to top |
|
 |
bartek2613 Poziom 14

|
11 Nov 2009 18:48 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
Dokładnie tak to wygląda. To że został wymieniony na nowy nie znaczy że jest on sprawny. Wiadomo gdzie teraz wszystko jest produkowane i jaka jest jakoś nowych części.
|
|
| Back to top |
|
 |
szypek72 Poziom 21

Joined: 04 Mar 2006 Posts: 1375 Location: Tbg, S-rz, St. Wola
|
11 Nov 2009 18:50 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
Pewnie wirnik wbijany młotkiem i przesunął się pakiet.
|
|
| Back to top |
|
 |
Arjano Poziom 6

|
11 Nov 2009 19:29 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
Dokładnie tak, o ile wirnik był mocowany siłowo, to istnieje bardzo duża szansa, że ów nowy wirnik został uszkodzony. Nie znaczy to, że nie działa, po prostu mógł stracić geometrię (np. zruszony pakiet). O ile nie, to nowy wirnik wcale nie gwarantuje poprawności pracy, może mieć niestety wysunięte działki (zdarza się często). Jest jeszcze jedna szansa, o ile zamontowany był poprawnie i jest dobry to daj szczotkom się dotrzeć. Podobnie jak klockom hamulcowym w samochodzie. Na początku trochę poiskrzy, potem drastycznie się polepszy. Wszystko musi się ułożyć. Przekonuje mnie o tym Twoje stwierdzenie, że nie śmierdzi już spalenizną tak bardzo jak wcześniej.
pozdrawiam
Arjano
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Nov 2009 19:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
11 Nov 2009 19:30 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
No wbijany młotkiem, który element wirnika to pakiet? Da się to jeszcze uratować?
Jeśli nie siłowo to jak się go mocuje (dosyć ciasne pasowanie z łożyskiem)?
Ostatecznie - czy tak pracujący silnik nadaje się do użytku. Tak jak pisałem, oprócz tego, że iskrzy to już nie śmierdzi i pracuje równo - tzn. dla mnie na chłopski rozum - skoro działa to czemu nie, ale nie wiem czy nie doprowadzi to do jakiegoś nieszczęścia... Jeśli nie wolno takich rzeczy robić to nie będę ryzykował wiadomo...
A może faktycznie te szczotki muszą się dotrzeć, tylko ile to może potrwać?
|
|
| Back to top |
|
 |
wiesiekba Poziom 22

Joined: 02 Mar 2006 Posts: 1960 Location: Stare Sioło Podkarpacie
|
11 Nov 2009 22:19 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
Z takim iskrzeniem nie może pracować.Wygląda na uszkodzony wirnik.Tylko jeszcze jedno pytanie czy ten silnik był bezpośrednio na tej podłodze czy miał dostęp powietrza? Na tym filmie tego nie widać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
12 Nov 2009 10:45 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
Dostęp do powietrza był. Tzn. na filmie jest bez założonej turbinki ale, z turbinką też iskrzy. Na małych obrotach w zasadzie nie iskrzy, pojawia się tylko jedna mała iskierka na jednej ze szczotek. Może to faktycznie kwestia ich dotarcia?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Nov 2009 10:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
niutat Poziom 23

|
12 Nov 2009 11:05 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
Witam, na początek dotrzyj szczotki ręcznie drobnym papierem owijając go na komutatorze.
Nie włączaj silnika bez turbiny!
|
|
| Back to top |
|
 |
wiesiekba Poziom 22

|
12 Nov 2009 11:08 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
Podstawowy błąd załączanie silnika bez turbinki może powodować uszkodzenie wirnika, a iskrzenie z pewnością będzie przy zbyt dużych obrotach. Niewolno włączać niekompletnego silnika siła odśrodkowa jest dużo większa gdy silnik nie jest hamowany bo osiąga dużo wyższe obroty.Możliwe że jest wszystko dobrze może być że to wina niedotartych szczotek.Jak silnik chodził na starych szczotkach to były turbinki?
|
|
| Back to top |
|
 |
Arjano Poziom 6

|
12 Nov 2009 14:47 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
Jeszcze taka uwaga, wymiana przez użytkowników samego wirnika jest działaniem mało zalecanym. System agregatu wyważany jest w komplecie , po montażu, jest b. duża szansa, że wsadzając nowy wirnik układ będzie mocno rozważony, co może skutkować np. biciem poosiowym, zwiększoną głośnością pracy i właśnie iskrzeniem.
A jeszcze jedną przyczyną iskrzenia w agregacie mogą być też łożyska...
|
|
| Back to top |
|
 |
dzi_dziuś Poziom 20

|
12 Nov 2009 16:02 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
| Arjano wrote: |
Jeszcze taka uwaga, wymiana przez użytkowników samego wirnika jest działaniem mało zalecanym. System agregatu wyważany jest w komplecie , po montażu, jest b. duża szansa, że wsadzając nowy wirnik układ będzie mocno rozważony, co może skutkować np. biciem poosiowym, zwiększoną głośnością pracy i właśnie iskrzeniem.
|
W teori na pewno, ale w praktyce bardzo rzadko, jeżeli w ogóle zdarzają się taki historie, no chyba że ktoś się "bardzo przyłoży" do montażu. Po założeniu turbinki iskrzenie może trochę zmaleć, dodatkowo wyczyść komuattor pumeksem na niskim napięciu.
pzdr
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
12 Nov 2009 16:27 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
Najlepiej podłącz ten silnik jeżeli posiadasz do prostownika samochodowego i poucinaj kilka cienkich pasków SUCHEGO pumeksu i podczas pracy na niskim napięciu poprostu staraj się dociskać do komutatora. Po kilku minutach zobacz efekt pod 230v. tak na marginesie-pod żadnym pozorem nie wolno uruchamiać silnika od odkurzacza bez turbinek. Może to doprowadzić nawet do eksplozji.
Swoją drgą jaki to silnik 308.4 czy 308.2? Jaki włożyłeś wirnik 308.3200 czy 308.2200? Bo taki efekt może być po założeniu złego wirnika
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
13 Nov 2009 00:19 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
Na starych szczotkach z turbinką też iskrzyło. Teraz chodzi z turbinką. Wyczyściłem komutator tak jak radziliście na prostowniku - przy czyszczeniu nie iskrzyło. Po podłączeniu pod układ z odkurzacza znowu zaczęło iskrzyć. Na małych obrotach iskrzy lekko, na dużych iskry aż owijają się wokół komutatora. Zauważyłem jednak taką rzecz - poluzowałem lekko szczotki i po ich lekkim przestawieniu iskrzą mniej lub prawie wcale. Czy to może być oznaką tego, że muszą się dotrzeć? Jeśli tak to ile to trwa i jak to zrobić? Włączyć silnik żeby sobie "pochodził" przez jakiś czas? Jeśli tak to ile czasu i na jakich obrotach? Czy tak jak napisał niutat muszę to zrobić ręcznie papierem ściernym?
|
|
| Back to top |
|
 |
niutat Poziom 23

|
13 Nov 2009 08:30 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
Pumeksem też powinny się dotrzeć (bo przykładając pumeks też docierasz szczotki tylko musisz przykładać go tak żeby jego drobiny były wciągane pod szczotkę), jeśli był moment że szczotki nie iskrzyły to pewnie wina szczotek i powinny się dopracować.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2009 08:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wiesiekba Poziom 22

|
13 Nov 2009 10:09 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
Myślę że przesunięty jest pakiet względem stojana.
|
|
| Back to top |
|
 |
dawidrozycki98 Poziom 3

|
31 Mar 2012 18:24 Re: Silnik odkurzacza Zelmer Magnat - iskrzą szczotki |
|
|
|
uszkodzony stojan