| Author |
janbernat Poziom 23

|
15 Nov 2009 21:51 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
No to może jednak oscyloskop.
Może jednak coś się wzbudza?
Chociaż przy tak małych częstotliwościach jest to mało prawdopodobne.
Właczyć.
Krokodylek od sondy do masy.
Wzmocnienie 2V/działkę.
Sonda na kolektor tranzystora- na początek.
Podstawa czasu i poziom wyzwalania- aż jakiś przebieg się ustali.
Tylu ludzi pragnie oscyloskopu- a Ty masz i nie potrafisz skorzystać.
Wstyd przy ludziach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Xweldog Poziom 21

|
15 Nov 2009 23:17 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Ale, tu wszystko jest pokręcone od samego początku. Jakim cudem w pierwszym schemacie "mają się grzać tr." skoro w kolektorze jest 1K ? Narysuj schemat, podaj wartość R który dałeś między uPC a bazą i symbol użytego tranzystora. Bo skoro ma 0,9V między CE to bipolarny nie jest nasycony. Nasycony powinien mieć ok. 0,2V i wtedy nie nie ma prawa się grzać. A darlington ? Nie ma prawa zejść z Uce poniżej 1,3V.
|
|
| Back to top |
|
 |
pgnige Poziom 13

|
16 Nov 2009 10:36 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
janbernat - wiem, że mając oscyloskop dużo łatwiej zdiagnozować problem. Jednak jestem nowym elektronikiem i nie poznałem jeszcze zasad odczytu informacji z oscyloskopu (co nie znaczy, że się to nie zmieni :D).
Dokonam pomiaru wieczorem (dopiero wtedy będę w domu) i dam znać jaki przebieg uzyskałem.
Xweldog - faktycznie mój schemat wprowadza w błąd i w takim układzie nic się nie grzeje i silnik nie rusza (z rezystorem 1k między kolektorem, a końcówką cewki - anodą diody).
Dlatego dołączam aktualny schemat i zmieniam poprzedni na poniższy.
W tym wypadku straty mocy (wydzielane ciepło) przerzuciły się na rezystor (15Ω), który jest mocy 0,5W, ale kupiłem 10W i mają dojść w środę więc wtedy sprawdzę czy dadzą radę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Xweldog Poziom 21

|
16 Nov 2009 17:40 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Nie znam tych DB649, nigdy na nich niczego nie robiłem, ale może na nich rzeczywiście Uce spada aż do 0,9V. Daj kolektor wprost do silnika, a tego 15Ω z drugiego końca cewki do +5V. Pomiędzy jakiegoś C od 100 do 1000µF. Tak będzie lepiej do włączania silnika oraz będziesz miał namiastkę filtracji szyny +Uz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Nov 2009 17:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
janbernat Poziom 23

|
16 Nov 2009 21:33 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Pozwoliłem sobie sprawdzić dane tego BD649.
Simens pisze Ucesat<2V przy 3A tak że rewelacyjny to on nie jest i dlatego Uce=0.9V tak bardzo nie dziwi.
Ale przypuszczam że jest to stary produkt CEMI.
W końcówce istnienia zakładu pojawiło się na "rynku" sporo takich i podobnych tranzystorów nie trzymających parametrów.
Jeśli np nie trzyma Rthj-c to będzie się stale wściekle grzał a radiator będzie ledwo ciepły.
Proponuję zastosować jakiegoś normalnego MOSFETA- jak pisał Xweldog.
Wcale nie są drogie.
Np IRF540- sterowany z 5V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Xweldog Poziom 21

|
16 Nov 2009 22:30 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Też patrzyłem na parametry tego BD ale z praktyki wiem, że który jak który ale Ucesat trzeba traktować z dużą rezerwą. W <2V jest przecież wsio do zera a teoria mówi o ok. 1,4V.
Od dawna jestem zwolennikiem MOS-ów, Pgnige wspomniał, że ma BUZ11.
|
|
| Back to top |
|
 |
janbernat Poziom 23

|
16 Nov 2009 23:18 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
No, teoria mówi że w darlingtonie Ube=2x0.7V=1.4V a nie że Ucesat ma być 1.4V.
Nawet w zwykłych tranzystorach bywa Ube=0.7V a Ucesat= 0.1V
Na wykresach siemensa jest dla Ic=3A Ucesat ok. 1V więc 0.9V może być.
A BUZ11 z 5V to trochę słabo.
Ale pgnige wspomniał że zasila to z zasilacza komputerowego- a tam jest 12V więc można by bramkę BUZ11 podciągnąć przez jakiś tranzystor.
I jakim cudem przy niecałych 2W radiator spory grzeje się mocno?
|
|
| Back to top |
|
 |
Xweldog Poziom 21

|
16 Nov 2009 23:56 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Dobrze, że to poruszyłeś, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że Ucesat w Darlingtonach wygląda zupełnie inaczej, niż w pojedynczym bipolarnym. By pierwszy tr. w darlingtonie przewodził, jego kolektor musi być na potencjale wyższym, niż bazy drugiego. Darlingtony "stabilizują" sobie takie Uce by zawsze przewodził pierwszy, nigdy się nie nasycają bo nie mają prawa. Nie nasycą się nawet wtedy, gdy się zewrze B z C.
Inną kwestią jest rzeczywisty spadek na złączu PN. W Europie do obliczeń przyjęto "0,7V" a np. w USA "0,6". Ale to są średnie wartości obliczeniowe, jak przebadać dokładnie różne tr. bipolarne to znajdą się takie, w których pojawia się Ic przy Ube 0,4V ( nie mylić z nasycaniem ).
BUZ11 z 5V to słabo - ale tak samo proponowany IRF540.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Nov 2009 23:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
janbernat Poziom 23

|
17 Nov 2009 00:17 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
To w zasadzie się zgadza.
T1-Ucesat=0.2V
T2- Ube=0.7V
Czyli T2 "Ucesat"=0.9V- dlatego w " " bo to nie jest "prawdziwe" Ucesat.
ale boję się że pgnige jest już nieco zagubiony.
|
|
| Back to top |
|
 |
pgnige Poziom 13

|
17 Nov 2009 10:16 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Tak mam BUZ11, ale przy takim samym układzie (tylko wymiana BD649 na BUZ11) grzeje się tak samo mocno jak BD649.
Układ mam taki jak na powyższym moim schemacie bez rezystora 15Ω (jedynie rezystor do bazy tranzystora).
Używam zasilacza komputerowego i jest tam faktycznie 5V i 12V, ale ja wykorzystuję do zasilania 5V i nie bardzo wiem jak wykorzystać napięcie 12V w tym układzie. Dodam, że zamieniając zasilanie układu z 5V na 12V tranzystor grzeje się o wiele szybciej.
| Quote: |
| boję się że pgnige jest już nieco zagubiony. |
to prawda - nie rozumiem o czym rozmawiacie. Wszystkie pomiary wykonywałem wg instrukcji, układ mam identyczny jak na schemacie (bez rezystora 15Ω) i tranzystor się grzeje. Nie mam pojęcia dlaczego.
Nie chciałbym, abyście zrozumieli, że oszukuję czy robię wam na złość. Naprawdę mam ten problem z tranzystorami, poważnie do tego podchodzę i chciałbym go rozwiązać. Wiem, że chcecie mi pomóc, ale niestety nie rozumiem Waszych odpowiedzi. Mogę robić układy takie jak podajecie i przekazywać Wam wyniki, ale bardzo Was proszę o prosty opis takich układów.
Dziękuję.
|
|
| Back to top |
|
 |
Xweldog Poziom 21

|
17 Nov 2009 10:29 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Pgnige, znów się spóźniłem i ma podpowiedź pojawiła się po Twojej.
Sterowanie wychodzi z Out uPC. Poziom H to 5V a max. prąd to 20mA.
Wiesz, dlaczego grzeją się darlingtony i że w nich tego nie da rady zmniejszyć. Trzeba dać pojedynczego bipolarnego z dużą β ( i oczywiście Ic odpowiednim do prądu silnika ) pamiętając, że z Out uPC nie można wziąć więcej, niż 20mA.
Posiadany BUZ11 grzeje się dlatego, bo dysponujemy poziomem tylko 5V. Trzeba dać jakiegoś MOS-a z mniejszym Ut ( Utreshold - napięcie przejścia ze stanu "nie" w przewodzenie ) np. serii IRL przystosowanej do napędzania bezpośrednio z uPC ( np. IRL2502, 3805 ).
A na tym etapie możesz z ciekawości zmierzyć temu BUZ-owi Uds.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Nov 2009 10:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pgnige Poziom 13

|
17 Nov 2009 10:55 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Dodam jeszcze, że w układzie ze schematu (sterowanie nie z LPT tylko atmega8) z tematu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic637364.html grzeje się ULN2003 równie mocno co mój tranzystor, ale jeżeli ma to niewiele wspólnego (ULN2003 max 0,5A) to przepraszam za mieszanie faktów.
Nie posiadam żadnego tranzystora z serii IRL (nigdy nie używałem MOS'ów) dlatego dopiero będę musiał go zakupić.
Z podanych przez Ciebie tranzystorów, który jest lepszy - IRL2502 czy IRL3805?
|
|
| Back to top |
|
 |
Xweldog Poziom 21

|
17 Nov 2009 11:14 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Masz małe Uz więc lepsze będą serii IRL2xxx ( w TME są np. 2203 z Uds max 30V ). Seria IRLxxx5 ( "5" na końcu ) jest do trochę wyższych Uz a MOS-y mają taką właściwość, że im wyższe Uds tym większy wewnętrzny opór dren / źródło Rds czyli większe grzanie.
Sprawdź, jakie MOS-y są u Ciebie dostępne i w jakiej cenie, ściągnij PDF i sam wybierz.
|
|
| Back to top |
|
 |
pgnige Poziom 13

|
17 Nov 2009 20:00 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Dodaje schemat z dokładnymi danymi z wszystkimi (wg mnie) pomiarami.
Zasilanie układu z zasilacza komputerowego ATX z parametrami (obciążeniem jest układ ze powyższego schematu):
Uz (bez obciążenia) = 5,05V
Iz (prąd zwarciowy) = 7A
Uz (z obciążeniem) = 4,35V
Iz (prąd zwarciowy z obciążeniem) = 6,8A
Rz (rezystancja zasilania - między + a -) = 26,5Ω
Mam nadzieję, ze wszystko dokładnie opisałem. W dokładnie takim zestawieniu tranzystor nagrzewa się bardzo szybko i bardzo mocno.
|
|
| Back to top |
|
 |
Xweldog Poziom 21

|
17 Nov 2009 20:34 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Nie chcę dyskutować, jakim cudem z jednej strony masz 2,3mA a później w tej samej linii 1,4mA, podobne z prądem wpływającym i wypływającym z cewki. Dajmy temu spokój. Układowo nie zrobiłeś żadnego błędu ale z darlingtonami tak jest, że się muszą grzać. Albo się z tym pogodź i daj radiatory lub zrób na innych tr. quasi-darlingtony wg. zamieszczonego schematu. Ale najprościej dać MOS-y "logic level" przystosowane do sterowania z uPC. "Logic level" to po prostu małe Ut.
|
|
| Back to top |
|
 |
janbernat Poziom 23

|
17 Nov 2009 21:23 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Napięcia się zgadzają z dokładnością pomiarową.
Prądy- nie.
Na cewce silnika prąd na górze i na dole MUSI być taki sam.
Jeśli prąd w emiterze jest o 0.35A większy od prądu w kolektorze to taki tranzystor należy szybko wyrzucić.
Żeby nie wydawało Ci się że masz sprawny tranzystor.
Zakopać, zmielić lub potłuc młotkiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
pgnige Poziom 13

|
24 Nov 2009 23:18 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Bardzo serdecznie dziękuję Wam za udzieloną pomoc.
Rozwiązanie było niezwykle oczywiste - tranzystory w takim układzie muszą się grzać i nie ma wyjścia, trzeba założyć radiatory, które będą w stanie odprowadzić ok. 3W (na jeden tranzystor).
Kolejnym może nie najlepszym, ale skutkującym pomysłem jest dodanie szeregowo rezystora między kolektor a końcówkę cewki o wartości 12Ω - 18Ω 10W - przerzuca to straty mocy (wydzielane ciepło) z tranzystora (0,5W TO-220) na rezystor (10W), który bez najmniejszego problemu znosi takie obciążenie.
Silnik jest na tyle mocny, że nawet przy dodatkowym rezystorze jego moc pozostaje w przyzwoitych granicach.
Jeszcze raz bardzo dziękuję i oczywiście klikam "Pomógł".
|
|
| Back to top |
|
 |
janbernat Poziom 23

|
24 Nov 2009 23:46 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Pare dni temu pisałeś:
"Tak do tranzystora dołączony jest radiator, grzeje się tak samo mocno jak tranzystor (jendak wolniej).
Przy pracy ciągłej (testowałem ok 3-4 godz.) radiator jest bardzo mocno nagrzany ale tranzystor się nie psuje."
A teraz tak:
"Rozwiązanie było niezwykle oczywiste - tranzystory w takim układzie muszą się grzać i nie ma wyjścia, trzeba założyć radiatory, które będą w stanie odprowadzić ok. 3W (na jeden tranzystor). "
My Ci staramy się pomóc- a Ty nas wpuszczasz w maliny.
Nieładnie- wytłumacz to jakoś.
|
|
| Back to top |
|
 |
pgnige Poziom 13

|
25 Nov 2009 21:09 Re: Silnik krokowy i tranzystor załaczający cewki - grzanie |
|
|
|
Moje odpowiedzi uważam za spójne.
Tak jak napisałem trzeba dać większe radiatory niż te co stosowałem wcześniej.
Miałem okazję osobiście spotkać się z elektronikiem, który dokładnie przedstawił przyczynę problemu i dwa rozwiązania, które podałem w powyższym poście.
Nie chciałem, aby prowadzona rozmowa miała mylący charakter (za co bardzo przepraszam). Problem z grzaniem się tranzystorów faktycznie miał miejsce, ale już się z tym uporałem.
Serdecznie podziękowałem za pomoc i dziękuję ponownie.
|
|
| Back to top |
|
 |