| Autor |
Wiadomość |
esem Poziom 15

|
12 Lis 2009 13:20 T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Od tygodnia mam usługę TV. Jako modem dostałem T264R4 (czarny).
Telewizja chodzi max. 70-80 min., potem "kanał chwilowo niedostępny" = restart modemu.
Modem już był 2x wymieniany, czekam na 3szt.
Zastanawiam się nad przyczyną (?)
-wadliwa partia modemów,
-połączenie z dekoderem mam w technologii "homeplug",
-źle zestawione łącze? podobno Dialog sprawdzał i jest O.K.,
-coś jeszcze :?:
Dodam, że jak dekoder jest wyłączony to sesje internetowe mam dłuższe ale nigdy nie było "dialogowskich" 48h, ba nie było nawet 12h - mam dynamiczne IP.
Zastanawiam się nad opcją kupienia modemu ADSL z routerem :idea:
Ale czy poradzimy sobie z konfiguracją IPTV w wydaniu "dialog" (?) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EBC41 Poziom 19

|
12 Lis 2009 20:09 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Może nie odniosę się bezpośrednio do tematu kolegi, ale moja opinia jest taka. Telewizja to telewizja a internet to internet. To są dwa różne media do których transmisji powinny być wykorzystywane osobne standardy i media transmisyjne. Do TV mamy nieśmiertelny PAL, albo jak kto woli MPEG-2 albo MPEG-4. A do internetu jest TCP/IP. I niech tak z łaski pozostanie.... Tyle moich osobistych wycieczek
Z tym przypadkiem sam sobie nie poradzisz. Wina leży ewidętnie po stronie operatora czyli Dialogu. Jedyne co tobie pozostaje to reklamowanie usług, a jeżeli nie przyniesie to rezultatu to albo wypowiedzenie umowy w trybie natychmiastowym, albo zażądanie obniżenia abonamentu |
|
| Powrót do góry |
|
 |
esem Poziom 15

|
12 Lis 2009 20:40 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Ale tpsa jakoś sobie z tym problemem radzi (?)
Moje pytanie było z cyklu: jak pomóc dialogowi poradzić sobie z moim problemem :?: |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EBC41 Poziom 19

|
12 Lis 2009 23:31 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
tepsa też sobie z tym do końca nie radzi.... A niestety nie masz jak im pomóc :P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
esem Poziom 15

|
13 Lis 2009 08:10 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Ale jakie mogą być przyczyny tak częstych resetów modemu?
Dialog ogranicza się do ich wymiany na nowe (?) Czyżby dawał Klientom niesprawdzone sztuki? Rozumiem takie zachowanie przy pierwszym wydaniu sprzętu - ale na reklamacje to wiezie się już chyba przetestowany sprzęt? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EBC41 Poziom 19

|
13 Lis 2009 09:45 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
modemy z pewnością są sprawne.. Problem pewnie leży w linni, albo konfiguracji urządzeń. A że nie jesteś ich właścicielem tylko najemcą to nie masz dostępu do żadnej konfiguracji |
|
| Powrót do góry |
|
 |
esem Poziom 15

|
14 Lis 2009 09:45 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Wczoraj, jak trzeci modem, dostałem XAVI X7722r+, AD listopad 2004.
Wszystkie problemy zniknęły. Modem stary ale bezbłędny. :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kalikst666 Poziom 6

|
20 Lis 2009 16:39 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Problemem jest protokół IGMP ver. 2. Modemy choć powinny nie zawsze przepuszczają cały ruch. I jak switch lub router multicastowy co pewien czas odpytuje "Kto jeszcze ogląda" to nie przesyła tego do/od STB. Pewnie jakaś wadliwa paczka modemów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
esem Poziom 15

|
20 Lis 2009 17:02 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
| kalikst666 napisał: |
| Problemem jest protokół IGMP ver. 2. Modemy choć powinny nie zawsze przepuszczają cały ruch. I jak switch lub router multicastowy co pewien czas odpytuje "Kto jeszcze ogląda" to nie przesyła tego do/od STB. Pewnie jakaś wadliwa paczka modemów. |
I dlatego się co 70-80 minut restartowały :?: |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kalikst666 Poziom 6

|
21 Lis 2009 00:06 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Zrozumiałem że ty musiałeś modem zrestartować żeby wróciły serwisy. Jeżeli same się restartowały to raczej problem z softem odpowiedzialnym za wdzwanianie się w sieć dialogu.
Dziwne że nie dali ci bramki VoIP, tylko jakiś stary modem, U mnie ta bramka (tilgin) działa bezbłędnie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
esem Poziom 15

|
21 Lis 2009 09:51 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Zrozumiałem że ty musiałeś modem zrestartować żeby wróciły serwisy. Jeżeli same się restartowały to raczej problem z softem odpowiedzialnym za wdzwanianie się w sieć dialogu.
Dziwne że nie dali ci bramki VoIP, tylko jakiś stary modem, U mnie ta bramka (tilgin) działa bezbłędnie. |
No niestety, ostatnia partia modemów sypała się u mnie. Im nowszy produkt - tym gorszy.
Stary jest bezbłędny. Bramki VoIP nie potrzebuję. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
VoodooPL Poziom 5

|
04 Gru 2009 14:07 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Witam,
mam zblizony problem dotyczacy nowego modemu Dialogu T263R4 (czarny) + dekoder Albis.
Juz sie przekonalem ze dekoder musi byc podlaczony do modemu Dialogu zeby dzialal, gdy podlaczam go do routera pokazuje sie komunikat w TV "kanal chwilowo niedostepny".
Generalnie problem jest inny, po kilku rozmowach z konsultantami Dialogu stwierdzilem ze nie maja pojecia o czym gadaja.
Otoz tlumacze raz babce, drugi raz facetowi caly problem, ze konsultant z ktorym podpisywalem umowe przez telefon obiecal ze router bede w stanie podlaczyc do modemu ktory rozdzieli WiFi po lokalu i wszystko bedzie dzialac jak wczesniej, niestety tak nie jest.
Posiadam router LINKSYS WAG54GS z Annex B (router, modem, firewall, switch i WiFi)
Konsultanci zapewniali mnie ze musze podlaczyc router do 1 portu w modemie, a do routera podpinam kabel RJ-45 komputera stacjonarnego.
Tak tez zrobilem i lipa.
Oczywiscie robilem to na roznych ustawieniach routera:
- czyli router zresetowany do ustawien fabrycznych i skonfigurowana tylko opcja Wireless zeby umozliwic laptopom konakt z netem - nie udalo sie.
- router z wprowadzonymi parametrami protokolu PPPoE z ustawieniami LLC oraz VPI i VCI 1 oraz 32, loginem i haslem, czyli wszystko tak jak ma byc i wciaz lipa.
Laptop normalnie laczy sie z siecia WiFi ale router nie dzieli sygnalu internetowego, wyglada to tak jakby sygnal do niego nie dochodzil.
Nastepnie ten kabel routera ktory podlaczony jest do 1 portu w modemie, jego druga koncowke podlaczalem w routerze i pod 1 port (zolty) switchowy, takze pod port LINE i nic wciaz lipa.
Teraz zastanawiam sie czy modem dialogu wspopracuje tylko i wylacznie z urzadzeniem pelniacym role tylko i wylacznie routera (bez modemu) czy tak jak w moim przypadku routero-modem z annexem B tez powinien zaakceptowac ?
Konsultanci w Dialogu mowili mi ze dlatego mi nie dziala bo mam zly router, dlatego ze jest z modemem i poleca zebym kupil nowy, wiec pytam sie konsultanta czy posiadaja liste kombatybilnych routerow ktore wspopracuja z ich modemem lub tez zeby podal mi konkretny model i marke. A konsultant odpowiada, ze moze to byc dowolny router byle byl z Anexem B. No i rece mi opadly :(
Tlumacze mu ze Annex A i B wsytepuje wylacznie w routerach z zintegrowanym modemem ADSL, a w golych routerach zaden Annex nie wsytepuje.
Dzis rozmawiam z kolejna babka ktora powtarza jego slowa odpowiadajac na moje pytanie jaki zatem router bedzie odpowiedni... ehhh
No dobra, prosze Was o porade:
- jaki router powinienem zainstalowac do modemu
- jesli posiadam modemo-router LINKSYS WAG54GS jaki tryb pracy powinienem ustawic? PPOE, moze RFC 1483 bridge albo cos podobnego ?
- podlaczajac router do modemu gdzie kabel w routerze powinien zostac podlaczony ? rowniez pod 1 port (zolty) czy moze LINE ?
dzieki za odpowiedzi
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
zypek Poziom 5

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
esem Poziom 15

|
05 Gru 2009 18:41 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
LINKSYS WAG54GS jest za cieńki - nie podzieli Ci pasma na IPTV i Internet. Szczegóły w innych tematach np. videostrada. Nie chce mi się sprawdzać ale nie jest to też zapewne modem ADSL2+
Czyli musisz korzystać z T263R4 i jego pierwszy port (bridge) wykorzystać dla WAG54GS celem podziału Internetu.
Jak tak zrobiłem, co prawda z udziałem WRT54GL (router) i wszystko hula bezbłędnie.
Ustawienia połączenia IPTV (dla routera) są nadal skrzętnie ukrywane przez Dialog i nic tu nie wskórasz. Możesz próbować na ustawieniach dla videostrady - jak osiągniesz sukces to się pochwal. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kalikst666 Poziom 6

|
06 Gru 2009 12:45 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Telewizja działa jedynie na porcie 2 modemu, wiec jak się podepniesz do 1to masz tylko internet.
Do działania samego internetu wystarczy dowolny router na którym da sie skonfigurować pppoe. Podpinasz go pod wyście nr 1 modemu, podajesz hasło i login, konfigurujesz DHCP dla hostów w Lan'ine i koniec.
P.S. Jeżeli masz taka możliwość to wyłącz funkcję modemu w routerze. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
esem Poziom 15

|
06 Gru 2009 12:55 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Telewizja działa jedynie na porcie 2 modemu, wiec jak się podepniesz do 1to masz tylko internet.
Do działania samego internetu wystarczy dowolny router na którym da sie skonfigurować pppoe. Podpinasz go pod wyście nr 1 modemu, podajesz hasło i login, konfigurujesz DHCP dla hostów w Lan'ine i koniec. |
Na porcie nr 3 też :D Możesz mieć dwa dekodery TV (jak sobie dokupisz) :idea: |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
06 Gru 2009 12:55 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
VoodooPL Poziom 5

|
06 Gru 2009 13:07 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
| esem napisał: |
Jak tak zrobiłem, co prawda z udziałem WRT54GL (router) i wszystko hula bezbłędnie.
|
dzieki za info, powiedz mi jeszcze czy Twoj router chodzi na oryginalnym firmware czy moze wgrany jest DD-WRT ?
Moj Linksys WAG54GS na pewno posiada modem ADSL bo obecnie to wlasnie urzadzenie podlaczylem do linii Dialogu i rozdziela mi sygnal przez WiFi po domu i jest wszystko ok pozatym ze TV dialogowskiej nie mam :/
W panelu konfiguracyjnym WAG54GS nie mam mozliwosci wylaczenia funkcji modemu, moze to jest przyczyna problemow z dzieleniem lacza przez WiFi podczas gdy router jest podlaczony do 1 portu w modemie T263R4.
Postaram sie zalatwic na probe WRT54G albo WRT54GL i w tygodniu dam znac czy wszystko chodzi.
Przy okazji jeszcze jedno pytanko techniczne, dla pewnosci to wiemy ze router podlaczamy do modemu dialogu do 1 portu, ale druga koncowke kabla do routera podlaczamy w ktory dokladnie port ? do WAN czy do pierwszego portu z 4 LANowych
Dzieki wszystkim za porady |
|
| Powrót do góry |
|
 |
esem Poziom 15

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
VoodooPL Poziom 5

|
06 Gru 2009 16:34 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Dzieki esem za odpowiedz :)
przy okazji, czy ktos moze wyjasnic roznice miedzy routerami typu:
- router
- router z zintegrowanym modemem ADSL
a ich wspolpraca z modemem (w moim wypadku Dialogowym) ?
czy faktycznie laczac modemorouter (np. WAG54GS) z modemem dialogu, wedle zalecen czyli (1 port w modemie z portem WAN w routerze) dlaczego do routera nie dochodzi internet ?
czy modem w routerze w jakis sposob blokuje dojscie internetu, chyba ze to wina Linksysa, znaczy sie, gdyby Linksys posiadal opcje w panelu administracyjnym do wylaczenia zintegrowanego modemu ADSL, czy wtedy wszystko by dzialalo nalezycie ?
Jesli ktos zna odpowiedz czemu tak sie dzieje prosze o info. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
esem Poziom 15

|
06 Gru 2009 16:43 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Sorry, nie znam WAG54GS. Podpytaj się na forum openlinksys - link w moim poprzednim poście. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pdobrzan Poziom 2

|
06 Gru 2009 20:58 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Posiadam router-model-switch ADSL2+, konkretnie Linksys WAG54G2. Z Waszych wypowiedzi wnioskuję że jest możliwość podpięcia do niego dekodera TV, ale w jaki sposób mam go skonfigurować? Dodam, że również w przypadku tego urządzenia połączenie z modemem nie działa, sygnał DSL nie jest wykrywany. Podłączając go bezpośrednio do linii - owszem, działa, jednak wtedy z kolei nie ma TV. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
06 Gru 2009 20:58 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kalikst666 Poziom 6

|
06 Gru 2009 21:28 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Do Voodoo PL:
Router zajmuje sie odbieranie i przekazywaniem pakietów IP w "sieci IP", DSL to technologia pozwalająca w jednym kablu nadać internet i telefon. W ten sposób że na częstotliwościach do 4kHz jest telefon a na wyższych jest internet(W tym również telewizja). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
esem Poziom 15

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kalikst666 Poziom 6

|
07 Gru 2009 09:04 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Ale zanim cokolwiek skonfigurujesz sprawdź czy router obsługuje technologie multicastową oraz czy obsługuje IGMP v 2 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rotalumuka Poziom 3

|
18 Gru 2009 12:36 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
mam identyczny problem jak VoodooPL
-mam router linksys WAG54GS był on podłączony do linii Dialogu, odbierał internet, oraz rozdzielał go na dwa kompy, więc skonfigurowany pod dialog jest prawidłowo
-po zmianie umowy, dołączony został router T263R4-b1 Dialogu. i tutaj zaczyna mi się problem,
jak wyczytałem z forum, należy połączyć router Linksys gniazdem WAN (line - tam gdzie wchodził kabel tel.) z gniazdem wyjściowym, routera Dialogu nr 1. zostało tak podłączone, jednak T26... nie wykrywa Linksysa, podłączonego pod wyjście WAN, po przełączeniu na jedno z 4 gniazd wyjściowych Linksysa, T26... wykrywa połączenie.
i teraz pytanie gdzie jest błąd? czy coś źle zrozumiałem z waszych podpowiedzi, czy problem jest w konfiguracji Linksysa.
dodam jeszcze, że do połączenia używam skrętki prostej, nie cross. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DriverMSG Poziom 25

|
18 Gru 2009 12:40 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Czy po zmianie umowy, zmieniły się parametry i sposób logowania do providera? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rotalumuka Poziom 3

|
18 Gru 2009 13:10 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Nie, kiedy podłączam kabe tel. do routera, internet działa bardzo ładnie :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DriverMSG Poziom 25

|
18 Gru 2009 13:12 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
To w jakim celu potrzebujesz modem?
Czy podłączając modem do komputera, ten łączy się z internetem? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rotalumuka Poziom 3

|
18 Gru 2009 13:16 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
router T26... jest potrzebny żeby działał dekoder dialogu, podłączając linie bezpośrednio pod Linksysa, w obiegu nie mam T26, co za tym idzie, nie mam TV, Linksys natomiast potrzebny jest aby rozdzielić sygnał na PC-kablem oraz na Laptopa przez Vi-Fi |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DriverMSG Poziom 25

|
18 Gru 2009 13:19 Re: T263R4 (Bross), IPTV Dialog |
|
|
|
Musisz więc prze-konfigurować router Linksys.
Jak wygląda połączenie komputera z modemem (konfiguracja itp)? |
|
| Powrót do góry |
|
 |