Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przepływowy ogrzewacz wody Novoterm, nie grzeje

rozmaryn 12 Lis 2009 14:07 4231 5
  • #1 12 Lis 2009 14:07
    rozmaryn
    Poziom 11  

    Witam, mam problem z ogrzewaczem wody przy kranie. Nagle z dnia na dzień przestał grzać wodę. Dziwne jest to że światełko i charakterystyczne tyknięcie przy włączaniu go ciągle występuje, natomiast woda jest zimna, co jest strasznie uciążliwe szczęgólnie w takiej porze roku.
    Próbowałem go odpowietrzać wg instrukcji ale ciągle zimno. Bardzo prosiłbym o pomoc jeśli ktoś ma doświadzczenie z wadami występującymi w podgrzewaczach, szczególnie novotermach. I czy mam liczyć się z jego wymianą. Pozdrawiam

  • #2 12 Lis 2009 14:11
    Ósterka
    Poziom 12  

    Niestety najprawdopodobniej masz uwaloną grzałkę:cry: Chyba ,że jest po drodze jeszcze jakieś zabezpieczenie termiczne.Daj fotkę rozkręconego.

  • #3 12 Lis 2009 14:42
    markus15021959
    Poziom 16  

    Sprawdź podstawowe rzeczy : czy sitko perlatora nie jest zanieczyszczone kamieniem kotłowym ewentualnie filtr siatkowy nie jest przytkany , bo to ogranicza przepływ i powoduje ze moze sie nie właczac , bo moze zadzialac wylacznik cisnieniowy. Nie wykuczone jest ze tzw. łacznik przeplywowy nie włacza zasilania . Bedziesz musiał wziąc do ręki miernik , nastaw zakres woltomierza na prąd zmienny z zakresem powyzej 230 V. Sprawdź czy na zaciskach grzałek , wyłącznika przepływowego i termostatycznego jest napiecie 230 V. Jeżeli tak , to sprawdź czy grzałki sa sprawne tzn. czy nie sa przepalone , przy pomiarze koniecznie wyłącz grzejnik ze źrodła zasilania i omomierzem sprawdź grzałki . Dopiero wtedy cos wiecej bedziesz mogł wiedziec co z tą termą zrobić .Bez pomiarow , na odległosc , niewiele moge Ci pomoc.

  • #4 02 Maj 2015 20:08
    Misiek85
    Poziom 23  

    Witam mam ten sam problem z terma Novoterm 5.5kW. Załącza się normalnie swieci lampka slychac klikniecie. Grzeje wodę tylko jak leci bardzo mały strumień a jak się więcej odkręci to woda leci zimna. Rok temu tego nie było działal prawidlowo. Czy coś mogę sam ewentualnie sprawdzić i naprawić?

  • #5 03 Maj 2015 13:24
    Zbigniew Rusek
    Poziom 33  

    Misiek85 napisał:
    Witam mam ten sam problem z terma Novoterm 5.5kW. Załącza się normalnie swieci lampka slychac klikniecie. Grzeje wodę tylko jak leci bardzo mały strumień a jak się więcej odkręci to woda leci zimna. Rok temu tego nie było działal prawidlowo. Czy coś mogę sam ewentualnie sprawdzić i naprawić?
    5,5kW to mała moc, jak na przepływowe podgrzewanie wody, dlatego skuteczny jest on tylko przy małym strumieniu. Większy przepływ spowoduje to, że grzejnik nie zdąży nagrzać wody (niedobór mocy) i będzie co najwyżej letnia (jeśli nawet nie chłodna). Dla porównania, Junkers (piecyk gazowy) to 19,2 lub 23,6 kW.

  • #6 03 Maj 2015 13:51
    Misiek85
    Poziom 23  

    Ja to rozumiem ale rok temu było wszystko ok. Czy mogło cos przez zimę się stać? Może źle przechowywałem?

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme