Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie
Autor
Wiadomość
teddi
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 3
Miasto: Wrocław

Post#1 Post autora tematu 14 Lis 2009 14:34   

Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Cześć.
Mam problem z piecem gazowym dwufunkcyjnym - chciałem wymienić sterownik (termostat wiszący na ścianie, zasilany z kabla 230V) i prawdopodobnie zetknąłem styki napięcia i uziemienia. Efekt jest taki, że w piecu pali się świeczka, ale cała elektronika potrzebna do rozpalenia większego płomienia nie działa. Dioda wskazująca podłączenie pieca do prądu nie świeci się, a w kablu dochodzącym do termostatu nie ma napięcia. W gniazdku jest napięcie.
Co robić, żeby przywrócić piec do życia? Czy piece te posiadają jakieś bezpieczniki, czy też tym spięciem spowodowałem jakieś poważniejsze szkody?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2009 14:34   





Powrót do góry
   
serwisant73
Moderator Wentylacja
Moderator Wentylacja


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 3187
Miasto: Heilbronn

Post#2 14 Lis 2009 14:52   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


W sterowniku kotła , na płycie znajdują się bezpieczniki. Otwórz pokrywę i wymień ten spalony. Tylko zrób to przy odłączonym od gniazda piecyku!
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7010
Miasto: MOJE Miasto

Post#3 14 Lis 2009 23:07   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


serwisant73 napisał:
... piecyku!

...kotle :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2009 23:07   





Powrót do góry
   
serwisant73
Moderator Wentylacja
Moderator Wentylacja


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 3187
Miasto: Heilbronn

Post#4 15 Lis 2009 10:38   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


...fakt:cry:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lis 2009 10:38   





Powrót do góry
   
teddi
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 3
Miasto: Wrocław

Post#5 Post autora tematu 16 Lis 2009 01:44   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Cześć.
Dziękuję za poradę. Niestety napotkałem kolejne problemy. Na płycie sterownika znalazłem jeden bezpiecznik, ktory akurat był przepalony, więc go wymieniłem - od tej pory kocioł działa poprawnie. Nie wykluczam, że może być tam więcej bezpieczników, bo ze względu na trudny dostęp nie przyglądnąłem się zbyt dokładnie. Jak już wspominałem, chciałem wymienić termostat - poprzedni miał podpięte trzy kable (niebieski, brązowy i zółto-zielony), nowy (Auraton 2005) ma miejsce jedynie na dwa. Po podłączeniu niebieskiego i brązowego termostat nie rozpoczyna pracy kotła (próbowałem zamieniać ich kolejność, a nawet pokusiłem się o podłączenie żółto-zielonego). Problem w tym, że w żadnym przewodzie próbnik nie wykrywa napięcia. Nie wykrywał też przed awarią (spięciem, które spowodowałem), kiedy podłączony był stary termostat, ale mimo to wszystko działało jak należy. Od sterownika kotła wychodzi kabel (jeden z wielu) do kostki oznaczonej naklejką "termostat pokojowy" i symbolami "+ R -" (do + podłączony jest kabel zółto-zielony, a do - brązowy), a od kostki biegnie przewód do termostatu, jednak na kostce tez nie wykryłem napięcia. Użyłem zwykłego próbnika w formie śrubokręta, jego sprawność sprawdziłem w gniazdku z prądem. I nie wiem teraz co robić, żeby termostat współpracował z kotłem. Czy wina leży po stronie pieca czy termostatu?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Lis 2009 01:44   





Powrót do góry
   
Moritouri
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 13 Wrz 2009
Posty: 126
Miasto: ZielonaGóra

Post#6 16 Lis 2009 09:26   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Nie sprawdzaj neonówką tylko miernikiem. Do RT w tym kotle wychodzi obniżone nepięcie.
Powrót do góry
   
teddi
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 3
Miasto: Wrocław

Post#7 Post autora tematu 16 Lis 2009 13:45   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


No dobrze, w takim razie rozumiem, że wszystkie trzy przewody są ważne, jak zatem podłączyć je do termostatu, który ma tylko dwa wtyki? Czyżbym kupił nieodpowiedni termostat? Instrukcja i schemat połączenia tutaj.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
piec gazowy termet GCO-DP-23-07 wyciek wody (13)
Predom Termet GCO-21-02 (16)
Predom Termet GCO-DP-23-17 (4)
predom-termet Kocioł GCO-19.8-04/e Głosna praca (3)
Predom Termet GCO-DP-23-17 - nie grzeje wody (14)
Predom-Termet GCO-DP-23-17 - Nie grzeje wody CO (6)
Predom Termet piecyk gazowy (16)
piecyk gazowy predom-termet G21-oo-12 (7)
Kocioł gazowy dwufunkcyjny Termet typ GCO-DP-23-37 (4)
Termet gco-dp-23-37, zespół gazowy na gaz ziemny (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.102 seconds

elektroda.pl temat RSS