Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


  Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service ->Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
teddi
Level 2
Location: Wrocław
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 3
teddi
Level 2
Post#1 14 Nov 2009 13:34  Topic author   

Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Cześć.
Mam problem z piecem gazowym dwufunkcyjnym - chciałem wymienić sterownik (termostat wiszący na ścianie, zasilany z kabla 230V) i prawdopodobnie zetknąłem styki napięcia i uziemienia. Efekt jest taki, że w piecu pali się świeczka, ale cała elektronika potrzebna do rozpalenia większego płomienia nie działa. Dioda wskazująca podłączenie pieca do prądu nie świeci się, a w kablu dochodzącym do termostatu nie ma napięcia. W gniazdku jest napięcie.
Co robić, żeby przywrócić piec do życia? Czy piece te posiadają jakieś bezpieczniki, czy też tym spięciem spowodowałem jakieś poważniejsze szkody?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
serwisant73
Moderator Wentylacja
Location: Heilbronn
Joined: 05 Apr 2008
Posts: 3169
Helped: 184
Post rating: 17
serwisant73
Moderator Wentylacja
Post#2 14 Nov 2009 13:52    

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


W sterowniku kotła , na płycie znajdują się bezpieczniki. Otwórz pokrywę i wymień ten spalony. Tylko zrób to przy odłączonym od gniazda piecyku!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mirrzo
Company Account
Moderator - Systemy Grzewcze
Location: Elbląg
Joined: 24 Jul 2006
Posts: 7517
Helped: 424
Post rating: 164
mirrzo
Company Account
Moderator - Systemy Grzewcze
Post#3 14 Nov 2009 22:07    

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


serwisant73 wrote:
... piecyku!

...kotle :D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
serwisant73
Moderator Wentylacja
Location: Heilbronn
Joined: 05 Apr 2008
Posts: 3169
Helped: 184
Post rating: 17
serwisant73
Moderator Wentylacja
Post#4 15 Nov 2009 09:38    

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


...fakt:cry:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
teddi
Level 2
Location: Wrocław
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 3
teddi
Level 2
Post#5 16 Nov 2009 00:44  Topic author   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Cześć.
Dziękuję za poradę. Niestety napotkałem kolejne problemy. Na płycie sterownika znalazłem jeden bezpiecznik, ktory akurat był przepalony, więc go wymieniłem - od tej pory kocioł działa poprawnie. Nie wykluczam, że może być tam więcej bezpieczników, bo ze względu na trudny dostęp nie przyglądnąłem się zbyt dokładnie. Jak już wspominałem, chciałem wymienić termostat - poprzedni miał podpięte trzy kable (niebieski, brązowy i zółto-zielony), nowy (Auraton 2005) ma miejsce jedynie na dwa. Po podłączeniu niebieskiego i brązowego termostat nie rozpoczyna pracy kotła (próbowałem zamieniać ich kolejność, a nawet pokusiłem się o podłączenie żółto-zielonego). Problem w tym, że w żadnym przewodzie próbnik nie wykrywa napięcia. Nie wykrywał też przed awarią (spięciem, które spowodowałem), kiedy podłączony był stary termostat, ale mimo to wszystko działało jak należy. Od sterownika kotła wychodzi kabel (jeden z wielu) do kostki oznaczonej naklejką "termostat pokojowy" i symbolami "+ R -" (do + podłączony jest kabel zółto-zielony, a do - brązowy), a od kostki biegnie przewód do termostatu, jednak na kostce tez nie wykryłem napięcia. Użyłem zwykłego próbnika w formie śrubokręta, jego sprawność sprawdziłem w gniazdku z prądem. I nie wiem teraz co robić, żeby termostat współpracował z kotłem. Czy wina leży po stronie pieca czy termostatu?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Moritouri
Specjalista - systemy grzewcze
Location: ZielonaGóra
Joined: 13 Sep 2009
Posts: 126
Helped: 9
Post rating: 6
Moritouri
Specjalista - systemy grzewcze
Post#6 16 Nov 2009 08:26    

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Nie sprawdzaj neonówką tylko miernikiem. Do RT w tym kotle wychodzi obniżone nepięcie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
teddi
Level 2
Location: Wrocław
Joined: 14 Nov 2009
Posts: 3
teddi
Level 2
Post#7 16 Nov 2009 12:45  Topic author   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


No dobrze, w takim razie rozumiem, że wszystkie trzy przewody są ważne, jak zatem podłączyć je do termostatu, który ma tylko dwa wtyki? Czyżbym kupił nieodpowiedni termostat? Instrukcja i schemat połączenia tutaj.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie
Page 1 of 1

Similar topics to piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie

piec gazowy termet GCO-DP-23-07 wyciek wody (13)
Predom Termet GCO-21-02 (16)
Predom Termet GCO-DP-23-17 (4)
PREDOM TERMET GCO-19,8-04 cieknąca woda (4)
predom termet GCO-19,8-04-GZ-50 jak uruchowmić? (1)
predom-termet Kocioł GCO-19.8-04/e Głosna praca (3)
Predom Termet GCO-DP-23-17 - nie grzeje wody (14)
Predom-Termet GCO-DP-23-17 - Nie grzeje wody CO (6)
Zasada działania pompy PREDOM TERMET GCO-19,8-04 (3)
Predom Termet piecyk gazowy (16)


Switch to mobile version Switch to version for desktops