Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis ->Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
teddi
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 3
Miasto: Wrocław

teddi
Poziom 2
Post#1 Post autora tematu 14 Lis 2009 13:34   

Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Cześć.
Mam problem z piecem gazowym dwufunkcyjnym - chciałem wymienić sterownik (termostat wiszący na ścianie, zasilany z kabla 230V) i prawdopodobnie zetknąłem styki napięcia i uziemienia. Efekt jest taki, że w piecu pali się świeczka, ale cała elektronika potrzebna do rozpalenia większego płomienia nie działa. Dioda wskazująca podłączenie pieca do prądu nie świeci się, a w kablu dochodzącym do termostatu nie ma napięcia. W gniazdku jest napięcie.
Co robić, żeby przywrócić piec do życia? Czy piece te posiadają jakieś bezpieczniki, czy też tym spięciem spowodowałem jakieś poważniejsze szkody?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 14 Lis 2009 13:34   



Powrót do góry
serwisant73
Moderator Wentylacja
Moderator Wentylacja


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 3174
Miasto: Heilbronn

serwisant73
Moderator Wentylacja
Post#2 14 Lis 2009 13:52   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


W sterowniku kotła , na płycie znajdują się bezpieczniki. Otwórz pokrywę i wymień ten spalony. Tylko zrób to przy odłączonym od gniazda piecyku!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 14 Lis 2009 13:52   



Powrót do góry
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7433
Miasto: MOJE Miasto

mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Post#3 14 Lis 2009 22:07   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


serwisant73 napisał:
... piecyku!

...kotle Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
serwisant73
Moderator Wentylacja
Moderator Wentylacja


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 3174
Miasto: Heilbronn

serwisant73
Moderator Wentylacja
Post#4 15 Lis 2009 09:38   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


...fakt:cry:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 15 Lis 2009 09:38   



Powrót do góry
teddi
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 3
Miasto: Wrocław

teddi
Poziom 2
Post#5 Post autora tematu 16 Lis 2009 00:44   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Cześć.
Dziękuję za poradę. Niestety napotkałem kolejne problemy. Na płycie sterownika znalazłem jeden bezpiecznik, ktory akurat był przepalony, więc go wymieniłem - od tej pory kocioł działa poprawnie. Nie wykluczam, że może być tam więcej bezpieczników, bo ze względu na trudny dostęp nie przyglądnąłem się zbyt dokładnie. Jak już wspominałem, chciałem wymienić termostat - poprzedni miał podpięte trzy kable (niebieski, brązowy i zółto-zielony), nowy (Auraton 2005) ma miejsce jedynie na dwa. Po podłączeniu niebieskiego i brązowego termostat nie rozpoczyna pracy kotła (próbowałem zamieniać ich kolejność, a nawet pokusiłem się o podłączenie żółto-zielonego). Problem w tym, że w żadnym przewodzie próbnik nie wykrywa napięcia. Nie wykrywał też przed awarią (spięciem, które spowodowałem), kiedy podłączony był stary termostat, ale mimo to wszystko działało jak należy. Od sterownika kotła wychodzi kabel (jeden z wielu) do kostki oznaczonej naklejką "termostat pokojowy" i symbolami "+ R -" (do + podłączony jest kabel zółto-zielony, a do - brązowy), a od kostki biegnie przewód do termostatu, jednak na kostce tez nie wykryłem napięcia. Użyłem zwykłego próbnika w formie śrubokręta, jego sprawność sprawdziłem w gniazdku z prądem. I nie wiem teraz co robić, żeby termostat współpracował z kotłem. Czy wina leży po stronie pieca czy termostatu?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 16 Lis 2009 00:44   



Powrót do góry
Moritouri
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 13 Wrz 2009
Posty: 126
Miasto: ZielonaGóra

Moritouri
Specjalista - systemy grzewcze
Post#6 16 Lis 2009 08:26   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Nie sprawdzaj neonówką tylko miernikiem. Do RT w tym kotle wychodzi obniżone nepięcie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 16 Lis 2009 08:26   



Powrót do góry
teddi
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 3
Miasto: Wrocław

teddi
Poziom 2
Post#7 Post autora tematu 16 Lis 2009 12:45   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


No dobrze, w takim razie rozumiem, że wszystkie trzy przewody są ważne, jak zatem podłączyć je do termostatu, który ma tylko dwa wtyki? Czyżbym kupił nieodpowiedni termostat? Instrukcja i schemat połączenia tutaj.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
piec gazowy termet GCO-DP-23-07 wyciek wody (13)
Predom Termet GCO-21-02 (16)
Predom Termet GCO-DP-23-17 (4)
PREDOM TERMET GCO-19,8-04 cieknąca woda (4)
predom termet GCO-19,8-04-GZ-50 jak uruchowmić? (1)
predom-termet Kocioł GCO-19.8-04/e Głosna praca (3)
Predom Termet GCO-DP-23-17 - nie grzeje wody (14)
Predom-Termet GCO-DP-23-17 - Nie grzeje wody CO (6)
Zasada działania pompy PREDOM TERMET GCO-19,8-04 (3)
Predom Termet piecyk gazowy (16)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl temat RSS