Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie
Author
Message
teddi
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 14 Nov 2009
Posts: 3
Location: Wrocław

Post#1 Post from the author of the topic 14 Nov 2009 13:34   

Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Cześć.
Mam problem z piecem gazowym dwufunkcyjnym - chciałem wymienić sterownik (termostat wiszący na ścianie, zasilany z kabla 230V) i prawdopodobnie zetknąłem styki napięcia i uziemienia. Efekt jest taki, że w piecu pali się świeczka, ale cała elektronika potrzebna do rozpalenia większego płomienia nie działa. Dioda wskazująca podłączenie pieca do prądu nie świeci się, a w kablu dochodzącym do termostatu nie ma napięcia. W gniazdku jest napięcie.
Co robić, żeby przywrócić piec do życia? Czy piece te posiadają jakieś bezpieczniki, czy też tym spięciem spowodowałem jakieś poważniejsze szkody?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Nov 2009 13:34   





Back to top
   
serwisant73
Moderator Wentylacja
Moderator Wentylacja


Joined: 05 Apr 2008
Posts: 3174
Location: Heilbronn

Post#2 14 Nov 2009 13:52   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


W sterowniku kotła , na płycie znajdują się bezpieczniki. Otwórz pokrywę i wymień ten spalony. Tylko zrób to przy odłączonym od gniazda piecyku!

Helpful message? + -

Back to top
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Joined: 24 Jul 2006
Posts: 7378
Location: MOJE Miasto

Post#3 14 Nov 2009 22:07   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


serwisant73 wrote:
... piecyku!

...kotle Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Nov 2009 22:07   





Back to top
   
serwisant73
Moderator Wentylacja
Moderator Wentylacja


Joined: 05 Apr 2008
Posts: 3174
Location: Heilbronn

Post#4 15 Nov 2009 09:38   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


...fakt:cry:

Helpful message? + -

Back to top
   
teddi
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 14 Nov 2009
Posts: 3
Location: Wrocław

Post#5 Post from the author of the topic 16 Nov 2009 00:44   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Cześć.
Dziękuję za poradę. Niestety napotkałem kolejne problemy. Na płycie sterownika znalazłem jeden bezpiecznik, ktory akurat był przepalony, więc go wymieniłem - od tej pory kocioł działa poprawnie. Nie wykluczam, że może być tam więcej bezpieczników, bo ze względu na trudny dostęp nie przyglądnąłem się zbyt dokładnie. Jak już wspominałem, chciałem wymienić termostat - poprzedni miał podpięte trzy kable (niebieski, brązowy i zółto-zielony), nowy (Auraton 2005) ma miejsce jedynie na dwa. Po podłączeniu niebieskiego i brązowego termostat nie rozpoczyna pracy kotła (próbowałem zamieniać ich kolejność, a nawet pokusiłem się o podłączenie żółto-zielonego). Problem w tym, że w żadnym przewodzie próbnik nie wykrywa napięcia. Nie wykrywał też przed awarią (spięciem, które spowodowałem), kiedy podłączony był stary termostat, ale mimo to wszystko działało jak należy. Od sterownika kotła wychodzi kabel (jeden z wielu) do kostki oznaczonej naklejką "termostat pokojowy" i symbolami "+ R -" (do + podłączony jest kabel zółto-zielony, a do - brązowy), a od kostki biegnie przewód do termostatu, jednak na kostce tez nie wykryłem napięcia. Użyłem zwykłego próbnika w formie śrubokręta, jego sprawność sprawdziłem w gniazdku z prądem. I nie wiem teraz co robić, żeby termostat współpracował z kotłem. Czy wina leży po stronie pieca czy termostatu?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Nov 2009 00:44   





Back to top
   
Moritouri
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Joined: 13 Sep 2009
Posts: 126
Location: ZielonaGóra

Post#6 16 Nov 2009 08:26   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


Nie sprawdzaj neonówką tylko miernikiem. Do RT w tym kotle wychodzi obniżone nepięcie.

Helpful message? + -

Back to top
   
teddi
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 14 Nov 2009
Posts: 3
Location: Wrocław

Post#7 Post from the author of the topic 16 Nov 2009 12:45   

Re: Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie


No dobrze, w takim razie rozumiem, że wszystkie trzy przewody są ważne, jak zatem podłączyć je do termostatu, który ma tylko dwa wtyki? Czyżbym kupił nieodpowiedni termostat? Instrukcja i schemat połączenia tutaj.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Piec gazowy Predom-Termet GCO-DP-23-17 Zrobiłem spięcie
Page 1 of 1
Similar topics
piec gazowy termet GCO-DP-23-07 wyciek wody (13)
Predom Termet GCO-21-02 (16)
Predom Termet GCO-DP-23-17 (4)
PREDOM TERMET GCO-19,8-04 cieknąca woda (4)
predom termet GCO-19,8-04-GZ-50 jak uruchowmić? (1)
predom-termet Kocioł GCO-19.8-04/e Głosna praca (3)
Predom Termet GCO-DP-23-17 - nie grzeje wody (14)
Predom-Termet GCO-DP-23-17 - Nie grzeje wody CO (6)
Zasada działania pompy PREDOM TERMET GCO-19,8-04 (3)
Predom Termet piecyk gazowy (16)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.172 seconds

elektroda.pl topic RSS feed