Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Piła spalinowa AlKo AC310714 nie odpala

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Samochody Serwis -> Motorowery Inne Silniki -> Piła spalinowa AlKo AC310714 nie odpala
Angielska wersja
Autor Wiadomość
Kuniarz
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Zaniemyśl

Post 15 Lis 2009 15:56   

Piła spalinowa AlKo AC310714 nie odpala

Witam !

Nie mam pojęcia, czy w dobrym dziale zadaję pytanie...

Mam sporadycznie potrzebę pociąć trochę drewna do kominka, potrzebowałem piłę, nie chciałem wywalać kasy na nowy sprzęt z wyższej półki, skusiłem się więc na używaną Alko.

Kupiłem ją w zasadzie na targowisku, koleś miał 1001 innych drobiazgów, więc nie sądzę, żeby akurat jakoś tą piłę szykował pod klienta.
Urządzenie po kilkukrotnym pompowaniu paliwka, pociągnięte za sznurek kilka razy, odpaliło i śmigało aż miło...
Dzisiaj od rana zabrałem się za cięcie i ... wtopa.
Napompuję 5x, włączam ssanie, włączam zapłon, ciągnę za sznurek i .... raz zapaliła na kilka sekund.
Odczekałem kilka godzin, bo pewnie zalałem, znów ssanie, zapłon, szarpie za linkę, aż mnie ramie boli :-) ... nic....

Ogólnie to mam pytanie do znawców tematu, na co zwrócić uwagę, może coś przeczyścić, wyregulować.

Niestety jestem w tym temacie totalnie zielony, prawdę mówiąc to miałem dzisiaj pierwszy raz takie urządzenie w ręce...

Acha, czasem jak się za sznurek ciągnie, to tak jakby coś przeskoczyło, że słuchać że nie kręci w tym momencie silnikiem. Może coś tam wymienic ?

Sorry za stek głupich pytań ;-)

Pozdrawiam, Pilarz Spalinowy w randze żółtodzioba :D
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 15 Lis 2009 15:56   

Powrót do góry

Rycho T
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: Libiąż

Post 15 Lis 2009 16:09   

Re: Piła spalinowa AlKo AC310714 nie odpala

Podstawa to sprawdzenie świecy, czy jest iskra, następnie czyszczenie gaźnika. Jeżeli wykręcisz świece, po próbie odpalenia, to jest ona sucha czy zalana benzyną?
Powrót do góry

kryststgpom
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Starogard Gdański

Post 21 Lis 2009 00:12   

Re: Piła spalinowa AlKo AC310714 nie odpala

Po pierwsze po zalaniu zrób tak: Wykręć świecę, odwróć pilarkę gniazdem świecy do dołu i pociągnij kilka razy za rozrusznik, wyrzucisz w ten sposób paliwo z cylindra po zalaniu.

Odpalanie powinno wyglądać w ten sposób:
1. Wyciągnij ssanie,
2. Ciągnij za rozrusznik do momentu, aż piła "się odezwie" ( powinna odpalić i zgasnąć, jeśli odpali cofnij ssanie),
3. Cofnij ssane, (w większości pilarek po cofnięciu ssania pilarka jest ustawiona na lekkim gazie, po przygazowaniu przepustnica cofa się do wolnych obrotów),
4. Ciągnij za rozrusznik aż odpali.
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Samochody Serwis -> Motorowery Inne Silniki -> Piła spalinowa AlKo AC310714 nie odpala
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.071 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS 
opony letnie