FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Piła spalinowa AlKo AC310714 nie odpala

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Piła spalinowa AlKo AC310714 nie odpala
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 15 Nov 2009 15:56   

Piła spalinowa AlKo AC310714 nie odpala

Witam !

Nie mam pojęcia, czy w dobrym dziale zadaję pytanie...

Mam sporadycznie potrzebę pociąć trochę drewna do kominka, potrzebowałem piłę, nie chciałem wywalać kasy na nowy sprzęt z wyższej półki, skusiłem się więc na używaną Alko.

Kupiłem ją w zasadzie na targowisku, koleś miał 1001 innych drobiazgów, więc nie sądzę, żeby akurat jakoś tą piłę szykował pod klienta.
Urządzenie po kilkukrotnym pompowaniu paliwka, pociągnięte za sznurek kilka razy, odpaliło i śmigało aż miło...
Dzisiaj od rana zabrałem się za cięcie i ... wtopa.
Napompuję 5x, włączam ssanie, włączam zapłon, ciągnę za sznurek i .... raz zapaliła na kilka sekund.
Odczekałem kilka godzin, bo pewnie zalałem, znów ssanie, zapłon, szarpie za linkę, aż mnie ramie boli :-) ... nic....

Ogólnie to mam pytanie do znawców tematu, na co zwrócić uwagę, może coś przeczyścić, wyregulować.

Niestety jestem w tym temacie totalnie zielony, prawdę mówiąc to miałem dzisiaj pierwszy raz takie urządzenie w ręce...

Acha, czasem jak się za sznurek ciągnie, to tak jakby coś przeskoczyło, że słuchać że nie kręci w tym momencie silnikiem. Może coś tam wymienic ?

Sorry za stek głupich pytań ;-)

Pozdrawiam, Pilarz Spalinowy w randze żółtodzioba :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Nov 2009 15:56   

Back to top

Rycho T
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 15 Nov 2009 16:09   

Re: Piła spalinowa AlKo AC310714 nie odpala

Podstawa to sprawdzenie świecy, czy jest iskra, następnie czyszczenie gaźnika. Jeżeli wykręcisz świece, po próbie odpalenia, to jest ona sucha czy zalana benzyną?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Nov 2009 16:09   

Back to top

kryststgpom
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 21 Nov 2009 00:12   

Po pierwsze po zalaniu zrób tak: Wykręć świecę, odwróć pilarkę gniazdem świecy do dołu i pociągnij kilka razy za rozrusznik, wyrzucisz w ten sposób paliwo z cylindra po zalaniu.

Odpalanie powinno wyglądać w ten sposób:
1. Wyciągnij ssanie,
2. Ciągnij za rozrusznik do momentu, aż piła "się odezwie" ( powinna odpalić i zgasnąć, jeśli odpali cofnij ssanie),
3. Cofnij ssane, (w większości pilarek po cofnięciu ssania pilarka jest ustawiona na lekkim gazie, po przygazowaniu przepustnica cofa się do wolnych obrotów),
4. Ciągnij za rozrusznik aż odpali.
Back to top

Kuniarz
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 Post from the author of the topic 19 Apr 2010 20:00   

Witam ponownie, nastała wiosna, problem z piłą wrócił jak bumerang (spalinowy ;-) )
Piła przeleżała sobie zimę w garażu, postanowiłem zabrać się do tematu od podstaw.

Rycho T wrote:
Podstawa to sprawdzenie świecy, czy jest iskra, następnie czyszczenie gaźnika. Jeżeli wykręcisz świece, po próbie odpalenia, to jest ona sucha czy zalana benzyną?

Świeca po próbie odpalenia jest mokra.
Wymieniłem świecę na nową.
Rozebrałem piłę, wewnątrz jest trochę zasyfiona pyłem, wszystko poczyściłem.
Mam zasadnicze pytanie - jak sprawdzić, czy "jest iskra" ?
Świeca wykręcona, fajka założona, świeca przytknięta do masy, kręcę ręką kołem zamachowym - czy to wystarczy do wytworzenia iskry ?
(oczywiście zapłon włączony)
Back to top

kryststgpom
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 19 Apr 2010 20:17   

Kręcąc ręką nie sprawdzisz iskry, pociągnij rozrusznikiem. Jeśli świeca morka, to za dużo paliwa, paliwo masz świeże, czy tez po zimie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Apr 2010 20:17   

Back to top

Rycho T
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 19 Apr 2010 20:20   

Proponuję oddać pilarkę do naprawy, komuś kto ma o tym jakieś pojęcie. Sam przyznałeś że nie masz o tym zielonego pojęcia.
Zadając pytanie "jak sprawdzić czy jest iskra" dowiodłeś tego. Temat, zaniża ogólny poziom forum (Regulamin, punkt 8.1.) w związku z tym trafia do kosza.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Piła spalinowa AlKo AC310714 nie odpala
Page 1 of 1
Similar topics
piła spalinowa nie odpala, Kraftech XLE-5200 (1)
piła spalinowa homelite nie zapala (1)
GARDEN piła spalinowa-łańcuchowa nie chce odpalać (2)
piła spalinowa za 700 (4)
Piła spalinowa Stiga CS38 (2)
piła spalinowa eurotec brak mocy (2)
Piła spalinowa- jaką wybrać do 300zł (3)
Piła spalinowa w granicach 500-700zł (13)
Jaka tania piła spalinowa do gospodarstwa? (5)
Piła spalinowa dla początkujących-stihl MS 171 (5)

Page generation time: 0.069 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed