X

Gaśnięcie monitora czy komputera?

15 Nov 2009 16:00 VAvasteq
  • #1 15 Nov 2009 16:00
    vasteq
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Witam
    Mam taki oto problem - podczas pracy często gaśnie mi monitor - nie jest to jednak spowodowane samym monitorem a jakimś podzespołem komputera. W momencie gaśnięcia monitora słychać jakby coś w środku się wyłączało - tak jakby przechodził w stan wstrzymania. Bywa też tak że coś się wyłącza w srodku ale monitor nie gaśnie i można normalnie pracować i po minucie-dwóch załącza się znowu. Co moze być przyczyną?
  • #2 15 Nov 2009 17:11
    mjq
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Jaki monitor? Jaki komputer? Prosimy o więcej szczegółów.
  • #3 15 Nov 2009 17:44
    Darrieus
    Level 38  
    Helpful post? (0)
    Wyłącz w windowsie oszczędzanie energii.
    To coś co ci się wyłącza to dysk...
    Poza tym ekran przechodzi w tryb stand-by (DPMS)
  • #4 15 Nov 2009 19:18
    vasteq
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    podlaczone mam 2 monitory:
    - 22" LG
    - i poprzez DVI/HDMI 40" Samsung
    - Grafika Radeon HD3870
    - Dysk 500GB Sata i starszy 80GB ATA
    - Ram 4GB
    - procesor Athlon Dual Core 6400 Windsor
    - zasilacz chyba 450 W jakiś z lepszej firmy
    - płyta główna Gigabyte M56S-S3 F3 - tu kiedys z płytą był problem, zawieszała komputer wiec została wymieniona na nową.
    - dzwięk SB live Audigy 2 ZS

    Wątpie zeby to było przez oszczedzanie bo działo się to juz na starym windowsie ktory byl na kompie ponad pol roku i dopiero od miesiaca zaczyna sie wylaczac. Po zainstalowaniu nowego znowu było to samo. Ustawilem teraz na max wydajnosc i zobaczymy co bedzie.
  • #5 15 Nov 2009 20:25
    Darrieus
    Level 38  
    Helpful post? (0)
    Quote:
    Wątpie zeby to było przez oszczedzanie bo działo się to juz na starym windowsie


    Jest jeszcze power management w biosie i on ma pierwszeństwo przed ustawieniami windowsowymi, co byś nie ustawił w windowsie to bios będzie robił swoje.

    Wyłącz HPET Support tak na początek.
  • #6 29 Nov 2009 22:05
    vasteq
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    wylaczylem HPET Support ale komputer bez tego nie odpala. Problem na dzien dzisiejszy wyglada nastepujaco. Przeinstalowalem na Windows 7. Przez 2 dni bylo ok. Potem podczas kopiowania plikow z pendrive pojawil sie jakis problem i zresetowalem komputer. Windows sie jednak nie uruchomil poprawnie - pojawil sie jakis kominikat ecx000000 lub coś w tym stylu. Po kilku resetach komputer pare razy odpalil. Przeinstalowalem jednak ponownie na windows XP i komputer dzialal przez tydzien bez problemów. Zawiesił się potem podczas grania - ponownie czarny ekran. Potem zawiesil sie ponownie i juz nie chce sie wlaczyc (przedtem tez nei chcial sie wlaczac po takich zawiechac ale po odczekaniu jakis czas bylo ok) Nie wlacza sie czyli: slychac jakis podwojny "pyk" z beepera (ten glosniczek w komputerze), potem slychac jak DVD zaczna mielic, i poownie podwojne pykniecie w beeperze. Na koncu slychac głośny "bip". I Tak bylo kiedys, z tym ze po odczekaniu jakis czas komp wlaczal sie bez problemu. Teraz nie chce. Podejzewam jednak ze to plyta glowna bo nie jest najwyzej jakosci i z tego co czytalem ludzie narzekają na ten model Gigabyte.

    Dodano po 3 [godziny] 44 [minuty]:

    wentylatory od procesora i karty graficznej nie zalaczaja sie. Czyli problem musi lezec albo w zasilaczu albo w plycie glownej ktora moze byc martwa? Mam miernik wiec pomierze napiecia.

    Dodano po 50 [minuty]:

    problem rozwiązany póki co - napięcia były ok, podczas pomiarów odłączyłem karte graficzną. Wtedy wentylator od procesora zadziałał - poprawiłem też wtyczke zasilania do płyty głównej, możliwe że to ona była przyczyną. Troche dziwne ale czas pokaże
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products