| Author |
GrandMasterT Poziom 18

|
23 Nov 2009 11:46 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Obroty reguluje sterownik, taki gotowy od HDD raczej nie wystarczy po przewinięciu uzwojeń - są duże szanse, że nawet bez przewijania sterownik szybko się uszkodzi pod większym niż nominalne obciążeniem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
23 Nov 2009 13:54 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Przy odpowiednim chłodzeniu i bez przewijania, oraz przy niezbyt dużych obciążeniach powinien wystarczyć nawet oryginalny sterownik.
|
|
| Back to top |
|
 |
OldSkull Poziom 19

|
25 Nov 2009 13:00 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Czy przerabianie silników z CD ROMów jest rzeczywiście potrzebne? Jak sprawdziłem, uzwojenie ma niezbyt wysoką rezystancję (~1 Ohm, sprawdzone jako ~2A przy 2V), więc wystarczyłoby je odpowiednio przewoltować, np zasilić z 12V (normalnie są chyba zasilane z max 5V), aby wycisnąć z nich więcej. Odpada w takim wypadku cała zabawa ze zmianą łożyskowania itd. Magnes można ew. zmienić, bo to chyba najmniejszy problem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Nov 2009 13:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
25 Nov 2009 13:11 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Na ten temat już się wypowiadałem, nie tylko ja zresztą, przeczytaj cały temat.
|
|
| Back to top |
|
 |
zuraf Poziom 13

|
25 Nov 2009 20:56 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Bawię się troszkę tak z ciekawości w te klocki, nawet zaprojektowałem i zbudowałem własny sterownik do silników bldc i właśnie próbowałem przewoltować silnik z jakiejś nagrywarki... pod 5V chodziło ok... chciałem wycisnąć z niego jaknajwyższe obroty... i dałem 12:) spalił się po około minucie pracy...
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
25 Nov 2009 21:51 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
To jest tzw. metoda prób i błędów. :D
Myślisz, że ja nie spaliłem silnika, czy tranzystora w regulatorze ?
Człowiek sie uczy na błędach, tylko do swoich, rzadko sie przyznaje.
|
|
| Back to top |
|
 |
zuraf Poziom 13

|
26 Nov 2009 18:24 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Nie sztuka uczyć się na własnych, ale na cudzych:) miałem 4 sprawne silniki od dysków, z których jeden w przyszłości miał robić w zegarze widmowym i 2 od cdromów... zostały mi sprawne od cd-romów, z czego jeden i tak musiałem już przewinąć..:) Ja mam tak że zawsze mnie kusi żeby zobaczyć ile jeszce można z czegoś wycisnąć.i często kończy się to zapachem spalenizny.... Podejrzewam że gdybym posiadał źródło o wyższym napięciu i konkretnej wydajności prądowej to zostałoby ono wytestowane:)Ten przewinięty od cdromu udało mi rozkręcić do bagatela 17000rpm. Z płytą cd do 12000...
Nie zajmuję się modelarstwem, więc to pytanie również nie jest natury modelarza... jakie są wasze "rekordy" prędkości?
|
|
| Back to top |
|
 |
OldSkull Poziom 19

|
26 Nov 2009 23:39 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
To może zadam innego rodzaju pytanie (bo chyba się nie zrozumieliśmy - w poprzednich postach nie ma odpowiedzi, która by mnie satysfakcjonowała), a nawet kilka:
- jakie sa przeciwskazania przeciwko przewoltowywaniu takich silników?
- czy ktoś coś takiego w ogóle próbował?
- jakich mocy można sie spodziewać? Jakich prędkości obrotowych?
- co się może stać takiemu silnikowi, poza szybszym przegrzewaniem i zużywaniem łożyska w środku?
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
27 Nov 2009 12:05 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
| OldSkull wrote: |
To może zadam innego rodzaju pytanie (bo chyba się nie zrozumieliśmy - w poprzednich postach nie ma odpowiedzi, która by mnie satysfakcjonowała), a nawet kilka:
- jakie sa przeciwskazania przeciwko przewoltowywaniu takich silników?
|
Nie ma w zasadzie, trzeba zadbać o dobre chłodzenie.
| Quote: |
- czy ktoś coś takiego w ogóle próbował?
- jakich mocy można sie spodziewać? Jakich prędkości obrotowych?
- co się może stać takiemu silnikowi, poza szybszym przegrzewaniem i zużywaniem łożyska w środku? |
Prędkości obrotowe zależne są od silnika, ilość par biegunów, oraz częstotliwości z jaką pracuje regulator.
Prędkość w przybliżeniu (pomijając poślizg) to 60*f/p gdzie:
f - częstotliwość prądu
p liczba par biegunów
Jeśli chodzi natomiast o uzyskiwane moce, wszystko zależy od użytego do przeróbki silnika.
Zwykły silnik z CD-ROM, poprawnie i starannie przewinięty, można uzyskać moc kilkudziesięciu watów.
Poniżej starannie wykonany silnik z CD-ROM, osiągnięto moc 50W.
Na poniższym silniku, po zmianie magnesów i wykonaniu od nowa rotora, osiągnięto 200W mocy.
Składając kilka stojanów i wykonując nowe wirniki można uzyskać moce rzędu 1000W, ale to wymaga już dostępu do tokarki i frezarki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
07 Jan 2010 17:58 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Witam, może głupie pytanie, ale tyle ile zdemontowałem napędów w życiu, tyle w żadnym nie było uchwytu z łożyskiem i gwintowanymi otworami do mocowania. Przestrzenie na zwojnicę są strasznie małe jak na taki przekrój drutu, sama ośka ma zupełnie inny kształt i jest o wiele krótsza :(
|
|
| Back to top |
|
 |
OldSkull Poziom 19

|
07 Jan 2010 21:48 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Ośka jest o wiele krótsza, ale prowadnica od lasera ma tę samą średnicę i można łatwo wymienić. Trzeba by ją tylko nagwintować (i teraz sobie szukać gwintownicy na takie małe elementy).
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
08 Jan 2010 06:26 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Heh, tak też się zorientowałem z tą ośką, ale chodzi mi szczególnie o jej kształt, następny to skąd wziąć ten uchwyt, bo jeszce się z takim nie spotkałem....
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
08 Jan 2010 08:48 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Wszystko to są amatorskie adaptacje, na przykład prowadnice lasera w czytnikach CD lub DVD. Uchwyt, jeśli myślisz o tym z trzema śrubami, to został zapewne dorobiony, lub przerobiony.
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
08 Jan 2010 15:09 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
pomijając to iż sama prowadnica wyrabia gwint wirnika, po przez jego przesunięcie na jej przynajmniej połowy długości.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Jan 2010 15:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jdsoul Poziom 18

|
11 Jan 2010 14:19 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Czy silnik bezszczotkowy można regulować płynnie w szerokim zakresie mocy???
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
11 Jan 2010 14:44 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Tak oczywiście, taka właśnie jest zaleta silników bezszczotkowych i regulatorów do nich. Myślałeś oczywiście o regulacji obrotów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jdsoul Poziom 18

|
19 Jan 2010 12:32 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Niestety nie tylko obrotów ale również momentu obrotowego.
Czy wzrost amplitudy impulsów może zmiększyć chwilowy moment przy małych obrotach ???
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
19 Jan 2010 12:39 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Obroty reguluje się bez problemu zmieniając częstotliwość, natomiast nad regulacją momentu trzeba trochę popracować, bo w założeniu układ ma dawać pełny moment w całym zakresie regulacji obrotów, ale jest to do wykonania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
10 Mar 2010 16:15 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Wtam, co robimy z punktem łączenia cewek, bo nie widzę go na rysunku;/
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddy Poziom 24

|
11 Mar 2010 10:38 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
| Nefaus wrote: |
| Wtam, co robimy z punktem łączenia cewek, bo nie widzę go na rysunku;/ |
No to chyba musisz odwiedzić okuliste :):):)
Nic, większość sterowników (99%) pracuje w układzie bez wykorzystania go.
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
11 Mar 2010 14:42 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Aha, bo chciałem przetestować silniki w układzie na 2 tranzystorach o mocy 0,5A, z wykorzystaniem starego układu tzw. migający diod naprzemiennie. Bo twój sterownik wymaga środków i umiejętności, których na razie mi brak a same silniki nie są do końca pewne.
|
|
| Back to top |
|
 |
pa0l0 Poziom 2

|
22 Mar 2010 09:12 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Witam,
Przerobiłem według opisu silnik od CD-ROM Creative 48x. Naprawdę w ciężkim szoku byłem kiedy go uruchomiłem. Obwód statora to 21mm, rotora wewnętrzny 23mm, pozostawiłem oryginalny magnes 12 biegunowy, rotor ma 9 cewek. Drut 0,5 mm po 15 zwojów.
Przy natężeniu 6A, napięciu 7,3V, śmigle 7x3,5 osiągnął ciąg 360g ! Liczyłem na 260 a tu miła niespodzianka.
Ważna uwaga, niektóre regulatory mają konfigurowalne timingi. Mój silnik najlepiej działa na najwyższych timingach (według instrukcji 8KHz). Przy ustawionych mniejszych timingach silnik od pewnej mocy zaczynał szarpać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
22 Mar 2010 15:16 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Użyłeś sterownika z dokumentacji umieszczonej przez użytkownika Freddy ?
Jak poradziłeś sobie z uchwytem łożyska?
|
|
| Back to top |
|
 |
pa0l0 Poziom 2

|
22 Mar 2010 15:30 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
| Nefaus wrote: |
Użyłeś sterownika z dokumentacji umieszczonej przez użytkownika Freddy ?
Jak poradziłeś sobie z uchwytem łożyska? |
Ad1. Użyłem sterownika modelarskiego Pulso 11A+ Link.
Ad2. Uchwyt łożyska jest taki jaki wykręciłem z CD-ROM. Akurat pasował (łożysko jest solidnie osadzone w niewielkiej blaszce z dwiema dziurkami na śrubki. Cały silnik z oryginalnym mocowaniem waży 19g więc nie było potrzeby kombinowania nad własnym uchwytem.
Polecam do przeróbki CD-ROM Creative. Bardzo łatwo rozmontować na części i poskładać i jest gotowy wygodny uchwyt silnika.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Mar 2010 15:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Nefaus Poziom 16

|
22 Mar 2010 15:44 Re: Silnik bezszczotkowy z CD-ROM lub HDD jako silnik modela |
|
|
|
Tak więc tak samo jak ja, ja jeszcze czasem wyciągam łożysko ze starych wentylatorów z zasilaczy, i je umieszczam w blaszce z nagwintowanymi otworami. Co do silników, przewinąłem już kilka, najlepiej pasował mi z LG.
|
|
| Back to top |
|
 |