X

Scenic 1,9 dci, 2001 - problem z odpalaniem, kontrolka check

19 Nov 2009 10:39 KRkrukj
  • #1 19 Nov 2009 10:39
    krukj
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Witam

    Mam problem ze Renault Scenic. Od pewnego czasu autko ma duże problemy z odpalaniem, na zimnym jest nieco lepiej. Trzeba kręcić rozrusznikiem z 10 sek, jak już załapie to obroty stabilne i na jałowym pracuje równiutko, ale zapala sie kontrolka check.

    Dodatkowo pomiędzy zmianą biegów w momencie wciśnięcia sprzęgła obroty same skaczą .....dzieje się to losowo, czasem nawet o 1,5 tys, w górę, a pedał gazu nie zawsze reaguje prawidłowo. Po nagłym wciśnięciu gazu do podłogi silnik tylko nieznacznie podnosi obroty..., a w czasie jazdy całkowicie traci moc.

    Po podpięciu pod kompa wyskoczyły dwa błedy mowiące o nieprawidłowym działaniu potencjometru na lince gazu. Podmieniłem drugi (miał nie do końca identyczne numery ale pan, który mi go sprzedawał powiedział, że będzie chodził). Podmianka i pierwsza jazda i....dopóki sie nie rozgrzał zero objawów nieprawidłowej pracy pedału gazu, lecz zanik mocy po szybkim wciśnięciu gazu pozostał, czy dci tak mają??.

    Co się może dziać, dlaczego tak długo kręci zanim odpali ??
  • #2 19 Nov 2009 11:10
    mig29_1979
    Level 19  
    Helpful post? (0)
    Czy filtr paliwa wymieniany? Może dostawać za mało paliwa jak zasyfiony filtr.
  • #3 19 Nov 2009 11:30
    krukj
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Jeszcze nie ... ale zajrze do niego. Przy okazji zapytam czy po przekręceniu zapłonu pompa paliwa powinna chodzić cały czas ??
  • #4 19 Nov 2009 14:47
    mig29_1979
    Level 19  
    Helpful post? (0)
    Nie powinna cały czas. A chodzi tak?
  • #5 19 Nov 2009 14:53
    krukj
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Nie mam 100% pewności, że to pompa, ale dzwięk dochodzi gdzieś spod tylnej kanapy więc wskazuje to na pompę. Gdzie jest zlokalizowany przekaźnik pompy to będe mógł dokładnie sprawdzić??
  • #6 19 Nov 2009 15:32
    Removed
    Helpful post? (0)
    Co to ma wspólnego z opisanymi usterkami? W komorze silnika...
  • #7 19 Nov 2009 18:08
    krukj
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (+1)
    Witam
    Wymieniłem filtr paliwa i dalej jest to samo. Co sie może dziać ?? W sterowniku błędów brak.
    A co do pracującej pompy paliwa to słychać, że cos buczy za nadkolem z przodu po stronie pasażera, ale się nie wyłącza po kilku sekundach jak to zwykle bywa z pompami wstępnymi.

    Nikt już nic nie podpowie.....wymieniłem potencjometr przy lince gazu na właściwy, auto już normalnie reaguje na ruchy pedałem gazu, ale problem z odpalaniem pozostał...
  • #8 02 Dec 2010 22:06
    andy2m
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    Witam
    Mam to samo autko i już to przerobiłem. Chuczy Ci w nadkolu pompa paliwa. Po przekręceniu stacyjki na kilka sekund się załącza- tak ma być. Autko nie odpala bo nie ma ciśnienia paliwa. Trzeba sprawdzić wtryskiwacze. Jeżeli jeden będzie "puszczał" to ciśnienia nie będzie w całym układzie - zaleta common raila. W moim wypadku skończyło się na wtryskiwaczu 2 cylindra koszt 1200zł w ASO. Wcześniej próbowałem regeneracji ale to tylko spowodowało wzrost kosztów i nic nie przyniosło. Działało mniej więcej 2 tygodnie i koniec. Powodzenia.
  • #9 02 Dec 2010 22:12
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    A wystarczy nie tylko czytać błędy, a czytać również parametry!

    Jakie ciś. paliwa podczas odpalania?

    Następny z silnikiem DCI, i z elektryczną pompką wstępną paliwa.... Ech...
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products