| Author |
Defenestrator Poziom 14

|
19 Nov 2009 13:29 Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki |
|
|
|
Prezentowane urządzenie to pozytywka wykonana przy użyciu modułu Arduino, która może zainteresować nie tylko elektroników ale również majsterkowiczów interesujących się oryginalnymi instrumentami muzycznymi. Muzyka powstaje na podstawie skanowania obrazu, nad którym jest przesuwane urządzenie. Czujnikami są zwykłe fotorezystory podłączone do wejść przetwornika analogowo-cyfrowego Arduino, z którego dane są przetwarzane na sygnał MIDI. Konstrukcja może również służyć jako skaner o bardzo małej rozdzielczości. Na stronie projektu można znaleźć kod źródłowy programu i kilka filmów prezentujących urządzenie w działaniu.
Źródło
Strona Projeku
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Nov 2009 13:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
19 Nov 2009 20:11 Re: Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki |
|
|
|
Autor dokonał ponownego odkrycia szafy grającej, tyle, że one ładniej grały i przeważnie nie potrzebowały prądu ;) Historia zatoczyła koło a może nawet elipsę :))
|
|
| Back to top |
|
 |
kokodin Poziom 18

|
19 Nov 2009 20:46 Re: Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki |
|
|
|
To mi wygląda na nowy sposób szyfrowania wiadomości. Nikt tego nie rozgryzie :P Można tak wysłać obraz przez telefon a inna osoba podsłuchująca usłyszy tylko "muzykę" :]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Nov 2009 20:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bestler Poziom 22

|
19 Nov 2009 20:47 Re: Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki |
|
|
|
Fajne. fajne. Tylko te dźwięki są kiepskie - nie wiem czemu autor tak skomplikował ten "procesor" dźwięku. Myślę, że gdyby każdy "kanał" odpowiadał za konkretny dźwięk to chyba efekt byłby lepszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
HEKTOR003 Poziom 15

|
21 Nov 2009 18:58 Re: Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki |
|
|
|
Kiedyś myślałem jak tu zapisać informację na jakimś nośniku który byłby łatwy do odczytu, chciałem stworzyć swój własny nośnik który był by trwały i działa w oparciu o Obraz i Natężenie światła
Kombinowałem z papierem fotograficznym nawiniętym na wałek i błoną kliszy jedyny problem to długość zapisu bo wiele nie można było zapisać na niewielkim zdjęciu, stworzyłem coś podobnego do tego projektu Nazwałem to skanerem bo podobnie działa można by było użyć arkuszu folij i wydrukować ścieżki w oparciu o amplitudę światła , użyty tusz był trochę przezroczysty (jak mazakiem po folij) dzięki temu mogłem po eksperymentować z kilkoma warstwami folij jedna na drugiej z tym że na rożnych warstwach był i inny kolor tuszu co zwiększyło ilość dostępnego miejsca do zapisu jako czytnik światła posłużyłem się foto rezystorem z odpowiednim filtrem koloru, fotorezystorów było kilka
Zabawy było dużo jednak trzeba by było znaleźć konkretne zastosowanie .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Nov 2009 18:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Pokrentz Poziom 15

|
22 Nov 2009 00:42 Re: Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki |
|
|
|
No,to mozna byłoby zrobić bez budowania skanera. A nawet bez skanera w ogóle (jak się za kilka słów okaże).
Bierzemy zwyczajny skaner stołowy, skanujemy obrazek i tłumaczymy jego zawartość na muzykę według zadanego kodu.
No i można też zamiast obrazek tworzyć na kartce papieru, stworzyć go bezpośrednio na komputerze za pomocą ulubionego programu graficznego. I obejdzie się bez skanera...
|
|
| Back to top |
|
 |