FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 19 Nov 2009 13:29   

Prezentowane urządzenie to pozytywka wykonana przy użyciu modułu Arduino, która może zainteresować nie tylko elektroników ale również majsterkowiczów interesujących się oryginalnymi instrumentami muzycznymi. Muzyka powstaje na podstawie skanowania obrazu, nad którym jest przesuwane urządzenie. Czujnikami są zwykłe fotorezystory podłączone do wejść przetwornika analogowo-cyfrowego Arduino, z którego dane są przetwarzane na sygnał MIDI. Konstrukcja może również służyć jako skaner o bardzo małej rozdzielczości. Na stronie projektu można znaleźć kod źródłowy programu i kilka filmów prezentujących urządzenie w działaniu.

Źródło
Strona Projeku

Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Nov 2009 13:29   

Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 19 Nov 2009 20:11   

Re: Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki

Autor dokonał ponownego odkrycia szafy grającej, tyle, że one ładniej grały i przeważnie nie potrzebowały prądu ;) Historia zatoczyła koło a może nawet elipsę :))
Back to top

kokodin
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 19 Nov 2009 20:46   

To mi wygląda na nowy sposób szyfrowania wiadomości. Nikt tego nie rozgryzie :P Można tak wysłać obraz przez telefon a inna osoba podsłuchująca usłyszy tylko "muzykę" :]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Nov 2009 20:46   

Back to top

bestler
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 19 Nov 2009 20:47   

Fajne. fajne. Tylko te dźwięki są kiepskie - nie wiem czemu autor tak skomplikował ten "procesor" dźwięku. Myślę, że gdyby każdy "kanał" odpowiadał za konkretny dźwięk to chyba efekt byłby lepszy.
Back to top

HEKTOR003
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 21 Nov 2009 18:58   

Kiedyś myślałem jak tu zapisać informację na jakimś nośniku który byłby łatwy do odczytu, chciałem stworzyć swój własny nośnik który był by trwały i działa w oparciu o Obraz i Natężenie światła

Kombinowałem z papierem fotograficznym nawiniętym na wałek i błoną kliszy jedyny problem to długość zapisu bo wiele nie można było zapisać na niewielkim zdjęciu, stworzyłem coś podobnego do tego projektu Nazwałem to skanerem bo podobnie działa można by było użyć arkuszu folij i wydrukować ścieżki w oparciu o amplitudę światła , użyty tusz był trochę przezroczysty (jak mazakiem po folij) dzięki temu mogłem po eksperymentować z kilkoma warstwami folij jedna na drugiej z tym że na rożnych warstwach był i inny kolor tuszu co zwiększyło ilość dostępnego miejsca do zapisu jako czytnik światła posłużyłem się foto rezystorem z odpowiednim filtrem koloru, fotorezystorów było kilka

Zabawy było dużo jednak trzeba by było znaleźć konkretne zastosowanie .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Nov 2009 18:58   

Back to top

Pokrentz
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 22 Nov 2009 00:42   

No,to mozna byłoby zrobić bez budowania skanera. A nawet bez skanera w ogóle (jak się za kilka słów okaże).
Bierzemy zwyczajny skaner stołowy, skanujemy obrazek i tłumaczymy jego zawartość na muzykę według zadanego kodu.
No i można też zamiast obrazek tworzyć na kartce papieru, stworzyć go bezpośrednio na komputerze za pomocą ulubionego programu graficznego. I obejdzie się bez skanera...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Elektroniczna pozytywka odczytująca rysunki
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
NE 009 POZYTYWKA - 16 MELODII (1)
Pozytywka - szukam schematu (5)
Pozytywka, Dzwonek, Metronom, Generator (10)
pozytywka z samodzielnie nagranym dźwiękiem (4)
Klasyczny dzwonek - pozytywka przez 18 lat (19)
Dzwonek-pozytywka z dekodowaniem osób uprzywilejowanych. (17)
Pozytywka z dźwięku mp3 (piosenki, ścieżki) (1)
Pozytywka ATmega8 z możliwością zaprogramowania RTTL (4)

Page generation time: 0.101 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed