| Author |
andrzejlisek Poziom 21

|
19 Nov 2009 15:14 Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
Zamierzam kupić nowy komputer.
Obecnie mam P4 2,4GHz z 1,5GB RAM, grafika ATI Radeon 9200, płyta Asus P4P800
Jak wiadomo, najważniejszą sprawą jest procesor.
Główne zastosowania komputera:
- Filmy
- Różne gry i programy jednowątkowe (czyli takie, które wykorzystają tylko jeden rdzeń/procesor, nawet, jak jest ich więcej)
- Grafika
- Gry (starsze wydania, takie, które działają na mojej karcie graficznej)
Mój komputer zacina się przy odtwarzaniu filmów HD, wymagam, żeby nowy komputer nie miał z tym żadnych problemów.
Na nowym musi działać system Windows XP (oprócz Win7, przewiduję wykonanie dwóch instalacji, do ogólnego użytku i do nagrywania filmów) ze względu na kartę TV. Ja mam AverTV Studio 303, bardzo dobra karta i przełożyłbym ją do nowego komputera. Problem polega na tym, że ta karta prawdopodobnie nie działa w systemie Windows Vista, nie wiem, jak w Windows 7.
Wydaje mi się, że lepiej kupić procesor Intel niż AMD. Prawdziwy problem jest wybrać dobry, ale nie przepłacać.
Zegary współczesnych procesorów są zbliżone, w granicach od 2 do 3GHz, ale nie tylko zegar decyduje o wydajności procesora.
Wydaje mi się, że patrząc na moje zastosowania, nie warto kupować i5 i i7. Zastanawiam się nad:
Pentium Dual Core: http://www.komputronik.pl/index.php/category/408/Pentium_Dual_Core__%28S775%29.html
Core 2 Duo: http://www.komputronik.pl/index.php/category/407/Core2_Duo_%28S775%29.html
Ewentualnie Core 2 Quad: http://www.komputronik.pl/index.php/category/406/Quad_Core_%28S775%29.html
Teraz po jednym procesorze z wymienionych kategorii. Nie mówię, że wybiorę jeden z nich, ale chodzi o przedstawienie różnic wydajności.
Procesory:
http://www.komputronik.pl/index.php/product/55047/Podzespo_y_PC/Procesory/Intel_Core2_Quad_Q9550_2_83_GHz_BOX.html
http://www.komputronik.pl/index.php/product/62793/Podzespo_y_PC/Procesory/Intel_Core2_Duo_E7400_2_80GHz_BOX.html
http://www.komputronik.pl/index.php/product/74767/Podzespo_y_PC/Procesory/Intel_Pentium_Dual_Core_E6300_2_8_GHz_BOX.html
Jak widać, wszystkie mają ten sam zegar, ale zapewne różnią się wydajnością również w aplikacjach jednowątkowych (wykorzystujących jeden rdzeń). Czy te różnice są znaczne? Jeżeli wydajność jednego rdzenia miałaby decydować o zakupie procesora, to który warto kupić? Wydaje mi się, że i tak nie będę w stanie wykorzystać 4 rdzeni.
Dopiero po wyborze procesora czas na płytę główną. Ze starego komputera zamierzam przełożyć:
- kartę graficzną (Ati Radeon 9200)
- kartę telewizyjną (AverTV Studio 303)
- kartę dźwiękową (Sound Blaster Audigy 2)
- dyski twarde SATA (dwa dyski WD Raptor 35GB, 10000RPM)
Czy wybierając płytę główną muszę na coś szczególnego zwrócić uwagę, oprócz tego, żeby miała gniazdo pod wybrany procesor i odpowiednie złącza do potrzebnego sprzętu?
|
|
| Back to top |
|
 |
brauni Poziom 6

|
19 Nov 2009 15:55 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
Po pierwsze: Twoja karta 9200 to chyba AGP ...
Będziesz miał problem zdobyć nową płytę pod C2D, C2Q itp z portem AGP
Tak wiec ujmij zmianę grafiki w swoich wyliczeniach...
Podałeś procesory z różnych półek cenowych wiec odpowiedz: jak Cię stać kup najdroższy :)
Chyba póki co lepszym wyjściem jest procesor z większym zegarem a mniejszą liczbą rdzeni .. . Nie wszystkie aplikacje dobrze korzystają z liczby rdzeni a wszystkie w miarę dobrze korzystają z MegaHerców....
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejlisek Poziom 21

|
19 Nov 2009 16:36 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
| brauni wrote: |
Po pierwsze: Twoja karta 9200 to chyba AGP ...
Będziesz miał problem zdobyć nową płytę pod C2D, C2Q itp z portem AGP
Tak wiec ujmij zmianę grafiki w swoich wyliczeniach... |
Moja grafika rzeczywiście jest na AGP, ale nie wiem, w jakiej wersji (ponoć jest kilka niekompatybilnych wersji AGP).
| brauni wrote: |
| Chyba póki co lepszym wyjściem jest procesor z większym zegarem a mniejszą liczbą rdzeni .. . Nie wszystkie aplikacje dobrze korzystają z liczby rdzeni a wszystkie w miarę dobrze korzystają z MegaHerców.... |
Jestem tego samego zdania. Ale zauważ, że wymieniłem 2 procesory dwurdzeniowe z tym samym zegarem, ale różne ceny. Chodzi o różnicę wydajności różnych serii przy tym samym zegarze, bo jeżeli żadna lub nieznaczna, to biorę tańszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Nov 2009 16:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
deka87 Poziom 18

|
20 Nov 2009 12:41 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
| Quote: |
| Moja grafika rzeczywiście jest na AGP, ale nie wiem, w jakiej wersji (ponoć jest kilka niekompatybilnych wersji AGP). |
Więc niestety będziesz musiał ją sprzedać i kupić jakąś na PCI-E, bo płyty obsługującej te procesory z AGP już raczej nie znajdziesz, albo jak zależy Ci na filmach i grasz tylko w niewymagające gry to płytę główną ze zintegrowaną kartą graficzną.
Co do 2 rdzeni to testy wyraźnie pokazują że procesory 4 rdzeniowe radzą sobie dużo lepiej w obróbce wideo niż 2 rdzeniowe.
W wyborze procesora Intela Ci nie pomogę bo się na nich nie znam, ale gdybyś przekonał się do AMD (obecnie tańsza opcja) to brałbym Phenoma II 4 rdzeniowego (zobacz jak wyprzedza Intele w testach kodowania wideo itp.) i do tego płytę główną GA-MA785GT-UD3H, która obsługuje pamięci do 1800 MHz (jak narazie pod tym względem jest bezkonkurencyjna) więc jeśli zaczną produkować już procesory obsługujące 1800 MHz (obecnie max. to 1333 MHz) to nie będziesz musiał zmieniać płyty głównej, wystarczy procesor i ramy.
Płyta główna którą poleciłem ma też zintegrowany układ graficzny ATI Radeon HD 4200 ze złączem HDMI
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek(KeFir) Poziom 24

|
20 Nov 2009 23:28 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
Najważniejszy to jest zasilacz i płyta główna. Potem karta graficzna i procesor, dysk, i na końcu RAM.
Ile kasy jesteś w stanie na ten komputer przeznaczyć?
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejlisek Poziom 21

|
21 Nov 2009 00:25 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
Oglądałem procki AMD Phenom II (dwu, trzy i czterordzeniowe). Cenowo, jeżeli AMD, to opłaca się kupić czterordzeniowy (Phenom II Quad-Core). natomiast, jak Intel, to Core 2 Quad (czterordzeniowe) trochę za drogie, a Core 2 Duo (dwurdzeniowe) można wziąć pod uwagę. Rozumiem, że kodeki video (takie, jak DivX, Xvid, H264) są nieustannie doskonalone i być może są w stanie wykorzystać wszystkie rdzenie (nie mam żadnych informacji na ten temat) i stąd bardzo dobre wyniki w testach. A poza kodowaniem video, to jak wygląda różnica wydajności między AMD a Intelem, zakładając, że oba testowane procesory mają tą samą ilość rdzeni i ten sam zegar?
Czy przy wyborze procesora warto zwracać uwagę na rozszerzenia instrukcji, czyli MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64T? Bo na tym polu też są różnice.
A jak się już kupi procesor i porządny wentylator z radiatorem (są takie z rurami cieplnymi, a w chłodzenie cieczowe nie zamierzam inwestować) to ile da się podkręcić wydajność procesora? Jeżeli mniej niż o 10-20%, to myślę, że nie warto kombinować i podkręcać.
| Wojtek(KeFir) wrote: |
| Najważniejszy to jest zasilacz i płyta główna. Potem karta graficzna i procesor, dysk, i na końcu RAM. |
A nie przypadkiem procek, grafika, dyski i elementy dołączane do płyty głównej najważniejsze?
Płytę główną dobiera się pod procesor i planowany sprzęt (rodzaj gniazda procesora, ilość i rodzaj gniazd do planowanego osprzętu, czyli dyski, karty rozszerzeń itd). A zasilacz to taki, żeby uciągnął cały sprzęt, czyli do bardzo silnej grafiki będzie potrzebny zasilacz większej mocy. Prawda?
| Ile kasy jesteś w stanie na ten komputer przeznaczyć? |
Max 3500, góra 4000zł (tylko jednostka centralna), jednak nie jestem skłonny przepłacać, jeżeli różnica wydajności pewnego elementu jest niewielka, a różnica w cenie znaczna.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek(KeFir) Poziom 24

|
21 Nov 2009 14:02 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
Przypadkiem nie. Jak masz te 3500zł to kupuj i5. Bez zastanowienia. Jeżeli twierdzisz, że jest to niepotrzebne, to bierz Athlona II x4. I płytę z czipsetem 790fx. Do tego corsaira 550VX i jakieś szybkie dyski w Raid 0. 4GB ramu i można szaleć. Jeżeli cały czas działasz na XP, to wystarczą 2GB ramu.
|
|
| Back to top |
|
 |
deka87 Poziom 18

|
21 Nov 2009 18:15 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
| I płytę z czipsetem 790fx |
a w czym ten chipset jest taki dobry ?
Jak masz zamiar przeznaczyć 3500-4000 zł na kompa to zastanawiałbym się nad procesorem intela, ale i tak uważam że nigdy nie opłaca się kupować tego co jest w danej chwili najlepsze bo bardzo szybko traci na wartości, a średnie podzespoły w zupełności wystarczą. Ja się o tym przekonałem jak kupiłem z 4 lata temu komputer za 5 tys. (z monitorem), a za rok stracił ponad 50 % wartości.
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejlisek Poziom 21

|
26 Nov 2009 20:37 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
Wracam do tematu.
Najprawdopodobniej wezmę Core 2 Duo.
Co do płyty głównej, to zauważyłem jedną rzecz.
Z tego artykułu http://pl.wikipedia.org/wiki/Peripheral_Component_Interconnect (zakładając, że on jest zgodny z prawdą) wynika, że PCI występuje w 2 wariantach, starszy, to 5V, który wymaga wycięcia w złączu karty bliżej śledzia, oraz nowszy 3.3V, który wymaga wycięcia dalej od śledzia. Są też takie karty, które posiadają dwa wycięcie i pasują do obu wariantów PCI.
Wariant 3.3V wprowadzono w roku 2002, a w moim sprzęcie (połowa roku 2003) jest PCI 5V. Pobieżnie obejrzałem zdjęcia przypadkowych płyt w Komputroniku i wszystkie mają PCI w wariancie 5V (do kart z wycięciem dalej od śledzia). Czy to prawda, że mimo wszystko więcej płyt ze złączami PCI posiada PCI w wariancie 5V? Dla mniej est to istotna sprawa, jeżeli planuję wykorzystać elementy ze starego komputera.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek(KeFir) Poziom 24

|
26 Nov 2009 21:52 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
Może to i głupie, ale od czasów SocketA/Socket 370 nic się w tej kwestii nie zmieniało. Więc nie masz się czym przejmować.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Nov 2009 21:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejlisek Poziom 21

|
15 Dec 2009 00:00 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
Temat pozostaje aktualny, bo oprócz pytania tutaj, próbuję sam szukać i dobierać.
Założyłem, że na sprzęt wydam max. ok. 3000zł.
Procesor (FSB 1333MHz):
Intel Core2 Quad Q9650 3,00 GHz BOX
Intel Core2 Quad Q9550 2,83 GHz BOX
Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz BOX
Intel Core2 Duo E8500 3,16GHz BOX
Najprawdopodobniej wezmę pierwszy z nich. Czy wentylator dołączony do procka wystarczy, jeżeli miałbym go podkręcić do ok. 3,3 do 3,5GHz? Czy wtedy trzeba kupić jakiś porządny cooler?
Płyta główna:
Gigabyte GA-EP43-UD3L (DDR2)
Gigabyte GA-EP45-UD3LR (DDR2)
Tą pierwszą doradził mi sprzedawca, ale jak ja poszukałem, to wydaje mi się, że lepiej wziąć tą drugą.
Płyta główna w moim komputerze musi mieć:
- Minimum 4 złącza SATA
- Minimum 2 złącza PCI
- Minimum 4 złącza USB
- Dual Channel
Poza tym, słyszałem, że na tej płycie, po założeniu procesora 3GHz, można go podkręcić do mniej więcej 3,5GHz do podnoszenia napięcia (co jest ważne, bo zbyt duże podnoszenie napięcia grozi uszkodzeniem procka).
Co do płyty, to czy rzeczywiście warto szukać wśród chipsetu P45/P43, czy może też szukać wśród płyt z chipsetem P35/P31, bądź też innych?
Grafika:
GeForce with CUDA 9600 GT Asus Magic 512MB (PCI-E) (DDR2)
Czy tą kartę warto wybrać? Nie zamierzam grać w najnowsze gry, ale musi radzić sobie przy obrazach i odtwarzaniu HD 1080p.
|
|
| Back to top |
|
 |
deka87 Poziom 18

|
15 Dec 2009 09:49 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
Dlaczego nastawiłeś się na DDR2 w przypadku płyty głównej i karty graficznej ?
Za taką kase spokojnie zbudujesz komputer na DDR3.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek(KeFir) Poziom 24

|
15 Dec 2009 18:05 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
Dokładnie. C2Q 9650 jest totalnie nieopłacalny. Phenom x4 jest sporo wydajniejszy, a przy tym tańszy. Do tego obsługuje DDR3.
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejlisek Poziom 21

|
16 Dec 2009 01:51 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
Sam też stwierdziłem, że warto wybrać sprzęt DDR3.
Trochę poszperałem (zamierzam zaopatrywać się w Komputroniku) i zauważyłem płytę główną Asus P5P43TD i Asus P5P43TD PRO.
Wydaje mi się być dobra.
Słyszałem też, że dobra jest karta graficzna (oparta na DDR3), radzi sobie w nowszych grach:
GeForce with CUDA GTS 250 Gigabyte 1GB HDMI & DVI (PCI-E) Zalman
| Dokładnie. C2Q 9650 jest totalnie nieopłacalny. Phenom x4 jest sporo wydajniejszy, a przy tym tańszy. Do tego obsługuje DDR3. |
Czy mówisz o aplikacjach jednowątkowych (jakich jest wiekszość), wielowątkowych (już są takie, jest ich coraz więcej), czy w jeszcze innych przypadkach?
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek(KeFir) Poziom 24

|
16 Dec 2009 18:24 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
Aplikacje jednowątkowe nie są aplikacjami, od których wymaga się szybkiej pracy. Np. GG, Winamp itp. Natomiast większość aplikacji, gdzie wydajność procesora realnie odbija się na czasie wykonywania operacji jest wielowątkowa. Jak np. winRAR, Photoshop, corel, Autocad. Wszystkie programy do obróbki wideo, enkodery.
|
|
| Back to top |
|
 |
sheba1 Poziom 11

|
17 Dec 2009 00:45 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
A Phenom II X3 720 BE by Ci nie wystarczył? Przy odrobinie szczęścia z powodzeniem odblokujesz 4 rdzeń...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Dec 2009 00:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
deka87 Poziom 18

|
17 Dec 2009 09:46 Re: Wybór procesora do nowego komptera |
|
|
|
| Przy odrobinie szczęścia z powodzeniem odblokujesz 4 rdzeń... |
Ja bym nie liczył na odblokowanie, bo tylko procesory z pierwszych serii dały się odblokować, no i z tego co czytałem Phenomy X3 to Phenomy X4 w których jedno z jąder nie działa prawidłowo więc zostało wyłączone. No ale jakby po odblokowaniu coś było nie tak to zawsze można z powrotem wyłączyć to 4 jądro.
|
|
| Back to top |
|
 |