FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Poradnik o wykonywaniu p³ytek drukowanych-met. termotransfer

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> Poradnik o wykonywaniu p³ytek drukowanych-met. termotransfer
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 19 Nov 2009 16:55   

Przedstawiam mój poradnik przygotowany specjalnie do elektrody (a raczej ich pocz±tkuj±cych u¿ytkowników).

Link

Pozdrawiam. :|
Back to top

Radzio M.
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 19 Nov 2009 19:07   

Re: Poradnik o wykonywaniu p³ytek drukowanych-met. termotran

Pokazujesz jak to zrobiæ w eagle , nie za du¿o tam widaæ .
Co to za sposób drukowania ¶cie¿ek , po co edycja przez paint , od tego s³u¿y program eagle a dok³adnie funkcja "Display" . Nie polecam wycinania wyrzynark± bez jakiego¶ uchwytu , przyczyna wiadoma . Czyszcz±c p³ytke powiniene¶ robiæ to z udzia³em wody i detergentów . W ¶cieraniu na sucho brudu czy zat³uszczeñ przy okazji ¶cierasz mied¼ , która potem mo¿e siê ³atwiej odkleiæ od izolatora . Nie lepiej p³ytke przemywaæ w pojemniku lub jakiej¶ misce , potem tracisz czas na szorowanie wanny :D . Nigdy nie próbwa³em robiæ k±pieli octowych i chyba nie spróbuje bo widze , ¿e to ju¿ jest bez sensu . Lejemy ciep³a wodê +40C , proszek do prania , p³yn do naczyñ i efekt po 15 min nawet lepszy :P . Nie mówi±c o zapachach , które dostarcza ocet :) .
Pozdrawiam.
Back to top

³uki_mar44
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 19 Nov 2009 19:12   

Witam!

Widzê, ¿e kolega dosyæ przejrzy¶cie pokaza³ ca³y proces lecz mam parê uwag.
1. P³ytkê w occie nale¿y trzymaæ co najmniej 20 minut a dok³adnie 22 minuty wtedy papier odchodzi bez najmniejszego oporu.
2. W eaglu wystarczy klikn±æ drukuj a nastêpnie klikamy PDF i mamy nasze PCB gotowe do wydruku.
3. Sam termotransfer lepiej przeprowadziæ k³ad±c PCB na ¿elazku i podgrzaæ je przez 1 min. Nastêpnie na³o¿yæ papier i dociskaæ szmatk±.

Ale gratuluje efektu koñcowego.

Pozdrawiam
Back to top

kciuq
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 19 Nov 2009 19:16   

Witam moim zdaniem bardzo dobry poradnik ale mam jedno pytanie .
Nie zabezpieczasz laminatu(¶cie¿ek) przed utlenianiem? bo na filmiku o tym wzmianki nie widzia³em.
Back to top

guuciek
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 19 Nov 2009 19:17   

K±piel w occie jest jak najbardziej wskazana gdy¿ reaguje on z kred± w papierze (rozpuszcza j±) wiêc efektem jest ³atwiejsze oczyszczenie p³ytki z pozosta³o¶ci papieru (kredy) przy odpowiedniej ilo¶ci czasu jak kolega wy¿ej napisa³ , praktycznie nie trzeba ju¿ nic zdrapywaæ , je¶li co¶ zostanie to wystarczy raz przejechaæ palcem i wszystko znika bez zbêdnego tarcia .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Nov 2009 19:17   

Back to top

³uki_mar44
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 19 Nov 2009 19:21   

PCB najpro¶ciej zabezpieczyæ przed utlenianiem poprzez naniesienie na powierzchnie p³ytki roztworu kalafonii. (kalafonia rozpuszczona w spirytusie)
Back to top

msichal
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 19 Nov 2009 19:47   

Metoda drukowania jest bez sensu, przecie¿ mo¿na p³ytkê wydrukowaæ od razu z EAGLE bez u¿ywania painta itd.
Back to top

Pittt
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 19 Nov 2009 19:48   

Gratulacje. Na filmie technologia rzeczywi¶cie jest bardzo prosta. Mam nadziejê ¿e dziêki niemu wreszcie i ja siê wdro¿ê.

EDIT:
msichal:
Quote:
Metoda drukowania jest bez sensu, przecie¿ mo¿na p³ytkê wydrukowaæ od razu z EAGLE bez u¿ywania painta itd.

Nie pisz ze mo¿na, tylko napisz jak.
Back to top

³uki_mar44
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 19 Nov 2009 20:00   

Oczywi¶cie, ¿e mo¿na p³ytkê wydrukowaæ bezpo¶rednio z Eagla lecz je¶li kto¶ nie posiada drukarki laserowej to mo¿e byæ ma³y problem.
Wiêc warto przeknowertowaæ sobie PCB np. do pliku PDF aby wydrukowaæ w innym miejsu.
Back to top

Anthor
Poziom 7
Poziom 7

Post#10 19 Nov 2009 20:04   

Witam.
Efekt koñcowy bardzo ³adny. Mam tylko jedno pytanie, mianowicie:
czy to drukarka atramentowa? W szkole zawsze uczyli, ¿e musi byæ laserowa i tego sie trzyma³em. Czy atramentowa te¿ daje radê? Pozdrawiam.
Back to top

kriss68
Poziom 16
Poziom 16

Post#11 19 Nov 2009 20:05   

Do pdf to siê zgodzê ale to co mamy na filmiku to robienie pliku bpm tylko po to by wydrukowaæ go na w³asnej laserówce. Co do druku prosto z eagle:
Viev -> Display/hide layers - tu wybieramy warstwy które chcemy mieæ na wydruku
File -> print - mamy tu opcje takie jak mirror czy te¿ black, mo¿emy równie¿ ustaliæ po³o¿enie obrazka jak i marginesy. Wydaje mi siê, ¿e to jest ³atwiejsze i szybsze ni¿ zabawa w paincie i robienie pliku bmp. Co do pytania kolegi wy¿ej tak musi byæ laserowa gdy¿ toner ma w³a¶ciwo¶ci termotransferowe. Normalny tusz z atramentówki jest po prostu nanoszony na kartkê tak jak to robi d³ugopis natomiast toner z laserówki jest tak jakby wprasowywany w kartkê - normalnie jest on w stanie sta³ym i nale¿y go podgrzaæ aby przyklei³ siê do kartki lub innego materia³u, i w przeciwieñstwie do tuszu nie w si±ka w materia³ tylko zostaje na powierzchni.
Back to top

bestler
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 19 Nov 2009 20:30   

Papieru ¶ciernego nie tniemy no¿yczkami :)
Back to top

robert106
Poziom 15
Poziom 15

Post#13 19 Nov 2009 20:56   

Du¿o tej zabawy, filmik oki, ja mo¿e robie to ¼le, ale po wyciêciu p³ytki tylko czyszcze papierem i potem ju¿ ¿elazko i zwyk³a woda z ludwikiem i do wytrawienia i wychodzi to tak

Naniesiona solder maska tylko jeszcze trzeba oczy¶ciæ otwory i gotowe. Sorki za jako¶æ zdjêcia ale mam kiepski aparat.
Back to top

otapi
Poziom 16
Poziom 16

Post#14 19 Nov 2009 21:38   

dorzucê swoje 3 grosze ;]

osobi¶cie nie wycinam p³ytki pod wymiar przed prasowaniem, jak mam wiêkszy kawa³ek laminatu to najpierw na nim prasuje potem wycinam, poniewa¿ czêsto na krawêdziach p³ytki toner siê ¼le wprasowuje poniewa¿ ¿elazko przechyla siê na krawêdzi.

laminat czyszczê nie papierem ¶ciernym a wat± stalow±, do kupienia w sklepie z artyku³ami gospodarstwa domowego pod nazw± czy¶cik do garnków czy jako¶ tak ;], czy¶ci na lustro bez zbêdnego zmniejszania grubo¶ci warstwy miedzi

dobrym pomys³em jest poeksperymentowanie z ro¿nymi rodzajami papieru, ja trafi³em na taki ( ze starego kalendarza) który po moczeniu w ciep³ej wodzie z p³ynem do mycia naczyñ odchodzi sam ca³kowicie bez ¿adnego szorowania.

prasuje przez jak±¶ cienk± szmatkê albo papierowy rêcznik nie bezpo¶rednio po kredzie, trochê lepszy docisk ni¿ po miêdzy dwoma " p³askimi p³aszczyznami "

co do robienia samego filmu to s± programy typu screen video które zapisuj± do pliku video zawarto¶æ pulpitu i jako¶æ jest chyba zdecydowanie lepsza ni¿ filmowanie kamer± ekranu monitora
Back to top

leonow32
Poziom 20
Poziom 20

Post#15 19 Nov 2009 21:41   

Ja zawsze jadê papierem ¶ciernym 1000 przed prasowaniem ¿elazkiem i po wytrawianiu. Polecam laminaty o grubo¶ci 0,8mm - nie ma ¿adnych problemów z ciêciem p³ytek. Wystarczy przy ekierce wydrapaæ rysê gwo¼dziem/¶rubokrêtem/pilnikiem na warstwie miedzi i z³amaæ o kant sto³u. Aby zrobiæ p³ytkê dwustronn± wystarczy je skleiæ klejem epoksydowym dwusk³adnikowym.
Back to top

otapi
Poziom 16
Poziom 16

Post#16 19 Nov 2009 21:49   

co do ciêcia laminatu zgadam siê, te¿ tak robiê, linijka + nó¿ monterski ( taki z ³amanym ostrzem) ciach z jednej strony, ciach z drugiej i prze³amanie, ¿adne brzeszczoty czy k±tówki ! ;] ciêcie na zasadzie ciêcia szk³a, szybko i idealnie równo ;]
Back to top

evolucja
Poziom 17
Poziom 17

Post#17 19 Nov 2009 21:58   

Ja za totaln± g³upotê uwa¿am 'krêcenie' monitora kamer±.. od tego s± specjalne programy :D Do tego metoda z Paintem jest po prostu nie na miejscu, bo skoro Eagle posiada eksport do .pdfa to po co u¿ywaæ czego¶ innego? W dodatku przy po¶wiêceniu 20 dodatkowych sekund(co w tym wypadku straciliby¶my na zabawê z paintem) p³ytkê mo¿emy powieliæ tak, aby na jednej stronie A4 zmie¶ci³o siê jej kilka sztuk.

Co do reszty to siê nie wypowiadam, ka¿dy z czasem wyrabia sobie swój w³asny unikalny sposób. Dla u¿ytkowników maj±cych pierwszy kontakt z t± metod± poradnik mimo wszystko pomocny.

Pozdrawiam.
Back to top

Kisiel
Poziom 13
Poziom 13

Post#18 19 Nov 2009 22:42   

Witam!

Du¿o piszecie o eksporcie do Painta. Nie zgodzê siê, ¿e jest bezsensowny. Bezsensowne jest stosowanie programu do grafiki rastrowej (Paint) do takich celów lepiej zastosowaæ COREL'a lub darmowego INKSCAPE. Korzystamy w Eaglu z CAM Processora, tam wybieramy interesuj±ce nas warstwy (Top lub Bottom oraz Pads Via i Dimension) odznaczamy opcjê Fill Pads. Jako Device wybieramy PS a w rubryce File wpisujemy nazwê pliku z rozszerzeniem .ps. W ten sposób eksportujemy wygl±d warstw do post script. Taki plik importujemy np w Corelu. Zabieg ma sens gdy chcemy na jednej stronie wydrukowaæ matrycê wzorów lub kilka p³ytek czy warstw jednocze¶nie.
Back to top

Kucerman
Poziom 12
Poziom 12

Post#19 19 Nov 2009 22:51   

Ja mam dwa pytania:
Jak bardzo rozgrzaæ ¿elazko? na 1,2,3 stopieñ?
I czy nie lepiej wierciæ przed trawieniem ? Ja wytrawi³em raz t± metod± ( do tej pory robi³em proste p³ytki flamastrem) i po wytrawieniu wierci³em. Czê¶æ miedzi skrêci³a siê dziwnie i poprostu odpad³a. musia³em potem kombinowaæ jak je po³±czyæ cyn± ;/
Móg³bym was prosiæ o wiêcej porad co do wiercenia? Dodam ¿e mam wiertarkê modelarsk± na statywie wiêc nie wiem dlaczego tak mi siê zrobi³o ;/

Oczywi¶cie film ¶wietny pomys³ i ¶wietna robota :) a siê czepiacie o komputer, ka¿dy ma swój sposób, i wa¿ne byle dzia³a³. Je¶li tak mu wygodnie i co jak widaæ sposób dzia³a, to znaczy ¿e jest dobry :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Nov 2009 22:51   

Back to top

H3nry
Poziom 19
Poziom 19

Post#20 19 Nov 2009 23:04   

leonow32 wrote:
Ja zawsze jadê papierem ¶ciernym 1000 przed prasowaniem ¿elazkiem i po wytrawianiu...ciach .

W jakim celu po wytrawieniu - nie wystarczy zmycie acetonem lub nitro ?
Back to top

otapi
Poziom 16
Poziom 16

Post#21 19 Nov 2009 23:12   

wiercenie przed trawieniem naruszy Ci toner co w ostateczno¶ci spowoduje przetrawienie. proponuje zmieniæ wiert³o na nowe, bardziej ostre, ja wiercê rêczn± ma³± wiertareczk± i nie mam takiego problemu ale co jaki¶ czas zmieniam wiert³o bo w sumie jak by nie by³o wiercisz w "szkle" i wiert³a siê têpi±, a wtedy masz taki efekt jaki masz...
Back to top

robert106
Poziom 15
Poziom 15

Post#22 19 Nov 2009 23:15   

Ja zawsze wierce po trawieniu. Po naniesieniu tonera w miejscu otworów jest ¶lad i po wytrawieniu widaæ dok³adnie gdzie wierciæ, nigdy mi nic nie odpad³o. Pozdrawiam
Back to top

³uki_mar44
Poziom 16
Poziom 16

Post#23 20 Nov 2009 00:50   

Kucerman
¯elazko nale¿y rozgrzaæ na ok. 150 do 160 stopni tak ¿eby papier nie robi³ siê ¿ó³ty od grzania nale¿y to dobraæ do¶wiadczalnie. Z tymi kropkami to ró¿nie zale¿y od ¿elazka daj na 3 i zobacz jakie bêdziesz mia³ efekty. Nie mo¿e byæ równie¿ za ma³o stopni bo toner nie przylepi siê do powierzchni PCB dok³adnie.
Back to top

wrona
Poziom 6
Poziom 6

Post#24 20 Nov 2009 10:41   

Wracaj±c jeszcze do Eagle i wydruku ¶cie¿ek to zamiast kombinowaæ z warstwami znacznie wygodniej wykorzystaæ skrypt File->Run... cam2print.ulp a nastêpnie layout2.cam.
Natomiast do eksportu do pliku graficznego File->Run... cam2image.ulp a nastêpnie layout2.cam mo¿na wybraæ format pliku graficznego i rozdzielczo¶æ.
Obydwa skrypty eksportuj± od razu obie strony p³ytki.
Back to top

Daniel1984
Poziom 7
Poziom 7

Post#25 20 Nov 2009 10:44   

Lepiej nieco cieplej 160 - 170. Przy zbyt niskiej temperaturze toner nie odklei siê ca³kowicie od papieru. Warto tak¿e termometrem lub pirometrem sprawdziæ czy ¿elazko równomiernie nagrzewa p³ytkê. Mo¿e byæ tak, ¿e niektóre miejsca bêd± niedogrzane i toner siê nie przeniesie na laminat. Co do czyszczenia p³ytki z resztek papieru kredowanego polecam zwyk³y ocet spirytusowy. Polaæ p³ytkê lub do kuwety z octem na jakie¶ 1-2 minutki i resztki odchodz± bez wysi³ku.
Back to top

koczis_ws
Poziom 15
Poziom 15

Post#26 20 Nov 2009 10:51   

Kucerman wrote:
...
I czy nie lepiej wierciæ przed trawieniem ? Ja wytrawi³em raz t± metod± ( do tej pory robi³em proste p³ytki flamastrem) i po wytrawieniu wierci³em. Czê¶æ miedzi skrêci³a siê dziwnie i poprostu odpad³a. musia³em potem kombinowaæ jak je po³±czyæ cyn± ;/
Móg³bym was prosiæ o wiêcej porad co do wiercenia? Dodam ¿e mam wiertarkê modelarsk± na statywie wiêc nie wiem dlaczego tak mi siê zrobi³o ;/
...

Du¿e obroty, ostre wiert³o, ma³y nacisk zw³aszcza na pocz±tku . Zawsze nale¿y "wchodziæ" na obrotach a nie startowaæ po przy³o¿eniu wiert³a do p³ytki.
Back to top

TokamakPl
Poziom 15
Poziom 15

Post#27 20 Nov 2009 10:53   

Do tworzenia pdf'ów z Eagle polecam drukarkê softwareow± (np. darmowy Bullzip pdf printer z http://www.bullzip.com/products/pdf/info.php) Ka¿de przenoszenie projektu pomiêdzy programami mo¿e skoñczyæ siê b³êdem (np. zmian± skali) szczególnie gdy obraz jest bitmap±!
Back to top

³uki_mar44
Poziom 16
Poziom 16

Post#28 20 Nov 2009 11:00   

¯eby skala by³a poprawna wystarczy wybraæ w opcjach wydruku PDF brak skalowania strony.
Back to top

PiAsKoS
Poziom 13
Poziom 13

Post#29 20 Nov 2009 11:26   

Ja do nanoszenia tonera na PCB u¿ywam laminatora produkcji tesco za 29 z³ przerobionego na 200 stopni :)

A p³ytke radze zabezpieczyæ przed utlenianiem.
Moim zdaniem najlepszy ¶rodek do tego to np: ROSOL 3 i opalarka :)
Back to top

zebro84
Poziom 13
Poziom 13

Post#30 20 Nov 2009 13:07   

A jak zrobiæ wydruk kilku kopi p³ytki na jednej stronie w eaglu?

edit:

Ju¿ znalaz³em odpowied¼ na forum.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Nov 2009 13:07   

Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> Poradnik o wykonywaniu p³ytek drukowanych-met. termotransfer
Page 1 of 4 Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Similar topics
Wytwarzanie p³ytek drukowanych (6)
Skalowanie p³ytek drukowanych. (2)
Projektowanie p³ytek drukowanych (3)
Wiertarka do p³ytek drukowanych (6)
Na¶wietlarka UV do p³ytek drukowanych PCB (35)
Wytrawiarka do p³ytek drukowanych by Hacker (49)
Frezarka CNC do p³ytek drukowanych (31)
Tworzenie p³ytek drukowanych metod± fotochemiczn± (41)
Zasilacz Miniwiertarki do P³ytek drukowanych- ods³ona druga (16)
Termotransfer---> "laminarka" do p³ytek (4)

Page generation time: 0.089 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed