| Author |
Radzio M. Poziom 19

|
12 Feb 2010 16:02 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Próbowałeś pozmieniać w ustawieniach wydajność bo ja w ML-2010P moge .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Feb 2010 16:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
12 Feb 2010 20:21 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Jaką polecacie drukarkę, bo zamierzam kupić głównie do płytek :D
|
|
| Back to top |
|
 |
vgw Poziom 12

|
14 Feb 2010 08:55 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Z nowych drukarek narazie nie polecam żadnej,bo nie robilem testów !
Dotychczas robilem wydruki na HP LaserJet 1100 i wychodziło super !
|
|
| Back to top |
|
 |
morys126 Poziom 12

|
13 Mar 2010 21:15 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Patrząc na informacje ważną rzeczą jest wiercenie i z mojej praktyki podam sposób. Stosuje najmniejsze obroty około 50/s lub mniej i stosuje wiercenie na mokro i wtedy mogę stosować większy nacisk. Taka metoda nie tępi wierteł i mają długą żywotność. Używam bezpiecznego płynu denaturat z wodą aby tylko nie był palny. Samo ostrzenie wierteł to nie ma co żałować i potrzeba kupić płaską tarcze z czarną masą diamentową. Mało informacji podane było dla tonera który można specjalnie dobry zakupić i poznaje się go po tym: na papierze grubo i kontrastowo maluje i ma połysk.
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
14 Mar 2010 10:09 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Odnośnie wierteł to przy okazji ostatniego projektu zrobiłem test - miałem dwie płytki 1,5mm dwustronne, razem 700 dziur do wywiercenia. Wiertło tytanowe 1mm, obroty trudno określić, ale coś koło 5000, cena wiertła 2zł. Wiertarka miniaturowa ręczna za 20zł. Dało radę :D Warstwa tytanowa trochę się starła na krawędziach tnących, ale wiertło ciągle daje radę. Pewnie do 1000 dziurek dało by się zrobić.
Tak dla porównania HSS z Castoramy wierci około 50 dziurek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mustang998 Poziom 4

|
14 Mar 2010 21:30 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Dobre porady, przydają się , i myślę zacząć zabawę z płytkami:)
|
|
| Back to top |
|
 |
łuki_mar44 Poziom 16

|
19 Mar 2010 00:02 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Witam!
Czy mógł by któryś z szanownych kolegów podzielić się wiedzą odnośnie wykonywania płytek dwustronnych?
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
jaskiniowiex Poziom 10

|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
16 May 2010 16:31 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Nic nie widać na tym filmie :)
Napisałem artykuł z dużą ilością zdjęć jak wykonywać płytki drukowane, również dwustronne. Zapraszam na link poniżej.
Wykonywanie płytek drukowanych PCB
|
|
| Back to top |
|
 |
jaskiniowiex Poziom 10

|
16 May 2010 17:21 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Filmik jest wystarczający chociaż w marnej jakości tylko należy obejrzeć w całości ta sama płytka jest pokazana na zdjęciach , podczas robienia płytki pominąłem tak szeroko rozpisywany etap namaczania płytki w wodzie , occie , i następnego karkołomnego jego ściągania itp . zrobiłem ją od razu . ta sama płytka pokazana jest na zdjęciach . Sposób jest banalnie prosty i jeżeli ktoś to opanuje to nigdy już nie bedzie maczał płytek w wodzie .Płytkę kładę na biurku drewnianym żeby szybko nie traciła temperatury , następnie schładzam papier z góry dmuchając na niego z góry to pomaga .Bardzo ważna jest temperatura przy której zdejmuje papier , nigdy jej nie mierzyłem i nie mogę napisać dokładnej wartości , Robię płytki w ten sposób już kilka lat i nabrałem trochę wprawy . żeby określić ją w dotyku . Jeżeli ściągniemy za szybko to papier zejdzie z kawałkami ścieżek , jeżeli za póżno to wcale nie zejdzie , Płytka musi być ciepła . Należy wyczuć ten moment i zdjąć papier i gotowe , efekty pokazałem na zdjęciach . Inaczej tego nie potrafię opisać .
Dodano po 13 [minuty]:
NO i nie podpatrzyłem tego z neta albo z jakiegoś poradnika ,
|
|
| Back to top |
|
 |
cbool10 Poziom 12

|
19 Aug 2010 17:02 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Witam Szanownych Kolegów!
Wykonywałem już kilka płytek ale za każdym razem powtarza się ten sam "błąd".
Przedstawię na przykładzie: listwa goldpin do podłączenia np. wyświetlacza. A mianowicie podczas "prasowania" płytki za każdym razem wychodzi tak, że mając tą listwę (16 pinów) płytka "skurczą" się do 15 pinów.:(
Moje pytanie jest następujące: co robię źle, czy da się coś z tym zrobić i w ogóle jaki jest powód, że tak się dzieje :?:
Zacząłem się zastanawiać nad kupnem laminarki. Ale nie bardzo wiem jaką kupić i czy to w ogóle pomoże :?:
Co koledzy myślą o laminarce, jaką kupić (proszę o podrzucenie jakiegoś linku może być z allegro) i czy potrzebne były by jakieś przeróbki, bo te co ja znalazłem to miały temp. max 130°C.
Proszę o jakieś sugestie, podpowiedzi.
Pozdrawiam!
a oto zdjęcia pokazujące problem
|
|
| Back to top |
|
 |
łuki_mar44 Poziom 16

|
20 Aug 2010 00:24 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Witam!
A czy przed wydrukiem jest wszytko w porządku znaczy listwa pasuje do pinów?
Pytam, ponieważ sam miałem kiedyś podobny problem okazało się, że problemem był zły wydruk.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Aug 2010 00:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
cbool10 Poziom 12

|
20 Aug 2010 11:41 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Wielkie dzięki.:please:
Faktycznie to wina drukarki.:evil:
Na to bym nie wpadł.:shocked!:
A co koledzy myślą o kupnie tego laminatora, opłaca się, ma to jakiś sens? Osobiście uważam, że takie rozwiązanie jest wygodniejsze (przynajmniej dla mnie). No ale wole się zapytać ludzi mądrzejszych w tym temacie ode mnie.
I oczywiście czy w przypadku kupna tego urządzenia, będą potrzebne jakieś przeróbki?
|
|
| Back to top |
|
 |
mat1321 Poziom 10

|
20 Aug 2010 13:21 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Od roku używam taniego laminatora z marketu.
Płytką trzeba przepuścić kilka razy. Ale efekt jest lepszy niż żelazkiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ptolek Poziom 23

|
20 Aug 2010 14:53 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Nie oglądałem tej metody "drukowania z Painta", ale eksport do PDF-a osobiście mi nie wystarcza. Powód jest prosty, w wyniku takiej operacji dostajemy jedną płytkę na środku kartki, i zuzywamy całą kartkę na jedną płytkę. A zdarza się, że:
- chcemy wykonać kilka małych, jednakowych płytek
- chcemy zaoszczędzić papieru i wydrukować kilka różnych płytek na jednej stronie
Dlatego osobiście stosuję eksport do pliku rastrowego w odpowiedniej rozdzielczości (najlepiej odpowiednio do możliwości drukarki).
Co do drukarek, używam Brother HL-2030 i dopóki bęben jest dobry to jest w porządku, nic nie podtrawia. Na tonerze-zamienniku jest równie dobrze. Nawet ostatnio sam zasypywałem tonerem kasetę, i też jest dobrze. Za to zaczernienie na folii albo kalce technicznej (próbowałem metody z positivem) jest kiepskie, może bęben już zużyty. Na prawie nowej HP1020 zaczernienie jest dużo lepsze na folii.
|
|
| Back to top |
|
 |
cbool10 Poziom 12

|
20 Aug 2010 15:27 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Co do eksportu do PDF-a kolego Ptolek jest kilka magicznych programów do edytowania PDF-ów. Ja osobiście korzystam z Foxit PDF Editor. Jest to bardzo dobry(według mnie) i zarazem prosty w obsłudze(obrabianie PDF-ów w skrócie wygląda tak: otworzyć, wkleić i ustawić w odpowiednim miejscu mozaikę, zapisać i zamknąć PDF-a a następnie wydrukować przez zwykły program do przeglądania). Tak więc nie jest to trudne.
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
21 Aug 2010 10:08 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
| Ptolek wrote: |
| Nie oglądałem tej metody "drukowania z Painta", ale eksport do PDF-a osobiście mi nie wystarcza. Powód jest prosty, w wyniku takiej operacji dostajemy jedną płytkę na środku kartki, i zuzywamy całą kartkę na jedną płytkę. |
Dobrze mówi! Polać mu wódki! :D Prawidłowo wykorzystana kartka wygląda w ten sposób jak poniżej. W programie płytkę kopiuję kilka razy i drukuję prosto z programu (w KiCadzie robi się to zaznaczając płytkę i trzymając jednocześnie shift)
|
|
| Back to top |
|
 |
TokamakPl Poziom 15

|
21 Aug 2010 13:20 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Najwygodniej mieć program do obróbki rastrowej i importować płytkę w formie postscript. Potem można sobie poukładać co się tylko chce. Kartkę można zadrukować tylko w pewnym obszarze a potem użyć do kolejnego druku tej samej kartki tylko krótszej :D Papier się wtedy nie marnuje. Drukowanie na stronach z kolorowych magazynów raczej niweluje problem papieru i można sobie pozwolić na drukowanie jednej płytki na jednej stronie ale trzeba trochę poeksperymentować.
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
22 Aug 2010 10:41 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Tylko że w nowoczesnych drukarkach jest licznik wydrukowanych stron i jak jak przepuścisz tą samą kartkę kilka razy to i tak drukarka liczy to za kilka kartek.
Jaki program polecasz?
|
|
| Back to top |
|
 |
TokamakPl Poziom 15

|
22 Aug 2010 18:23 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
| leonow32 wrote: |
Tylko że w nowoczesnych drukarkach jest licznik wydrukowanych stron i jak jak przepuścisz tą samą kartkę kilka razy to i tak drukarka liczy to za kilka kartek.
Jaki program polecasz? |
Nie pisałem o wydruku kilku płytek na jednej kartce. Chodziło mi o to że korzystając z prasy kolorowej można nie oszczędzać na kartkach.
Polecam Corel Draw Graphics Suite. Wersja do użytku domowego to koszt 300 zł z licencją na 3 komputery, więc cena bardzo przystępna szczególnie że w skład zestawu wchodzi program do obróbki grafiki rastrowej, program do obróbki grafiki wektorowej oraz program do wektoryzacji grafiki rastrowej. Dla firm 1 stanowisko to koszt poniżej 1000 PLN.
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
05 Sep 2010 21:03 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Czym tniecie płytki? Chodzi mi o urządzenie do bardziej efektywnego cięcia wielu płytek w krótkim czasie. Czy takie coś jakie mają budowlańcy do cięcia kafelków się nada?
|
|
| Back to top |
|
 |
Radzio M. Poziom 19

|
06 Sep 2010 19:23 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Wyrzynarka na max obrotach i do tego nóż z bardzo drobnymi ząbkami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 21

|
12 Dec 2010 18:07 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
| Ptolek wrote: |
| Nie oglądałem tej metody "drukowania z Painta", ale eksport do PDF-a osobiście mi nie wystarcza. Powód jest prosty, w wyniku takiej operacji dostajemy jedną płytkę na środku kartki, i zuzywamy całą kartkę na jedną płytkę. |
Przecież Eagle umożliwia ustawienie zarówno orientacji jak i pozycjonowanie. Osobiście często kartkę tnę na kawałki, nie wkładam tej samej kartki kilkukrotnie do drukarki gdyż jest ona później zabrudzona.
Mam u siebie taki problem, że nawet gdy skalowanie jest wyłączone to pliki drukowane do PDF są pomniejszone (niewiele jednakże uniemożliwiają ich użycie do wykonania PCB). Spróbuje następnym razem użyć innej drukarki, np Bullzip
Inna sprawa - moja drukarka ma tendencje do marszczenia papieru - często muszę naklejać kawałek papieru kredowego na zwykłą kartkę i dopiero drukować.
|
|
| Back to top |
|
 |
janosh Poziom 11

|
28 Dec 2010 14:18 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Witam!
Spróbowałem ostatnio wykonać płytkę pod wzmacniacz na TDA2005. Jedno popołudnie męczyłem i lipa - papier miałem błyszczący ale to nie był kredowy. Kupiłem "prawdziwy" kredowy 150g/m2 0,15zł/szt. Wynik rewelacyjny za pierwszym razem. Cały toner został na płytce. Popsułem trochę ścieżki za mocno ściągając resztki papieru (można było delikatnie palcem a ja użyłem gąbki do naczyń i się rozpędziłem za bardzo). Teraz drugi dzień walczę z wierceniem. 4 wiertła złamałem wiercąc z ręki wkrętarką. Dodatkowo, chciałem wiercić przed trawieniem ale znowu popsułem ścieżki wrzecionem. Wczoraj kupiłem stojak do wiertarki - niestety wiertarka nie chwyta wiertła 1mm. Dziś będę dalej kombinował jak żona zezwoli....
Życzę wszystkim wytrwałości!!! :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 21

|
28 Dec 2010 14:43 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Do małych wierteł używam czasami rurek termokurczliwych. Wystarczy nałożyć i zgrzać a jak jedna jest jeszcze za mała to podwójnie nakładam. Patent sprawdzony. Używam małej wiertarki precyzyjnej za 35zł, miała tylko 3 różne główki więc musiałem też kombinować z redukcją grubości. Stąd powstała ta metoda.
|
|
| Back to top |
|
 |
kotbury Poziom 6

|
29 Jan 2011 12:18 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Do wszystkich którym mimo wszystko transfer się nie udaje:
1.Używajcie jak najcieńszego papieru. Parę postów wyżej była wzmianka o użyciu papieru kredowego o gramaturze 150. Nie mam bladego pojęcia jak autorowi udało się z takiego kartonu prawidłowo przeprasować PCB. Sam używam raczej starych i niezbyt prostych kawałków laminatu (zresztą przy przecinaniu w każdym laminacie spęczy się brzeg ok 3 mm od krawędzi), przez to na początkiu prawie zawsze na rogach i przy krawędziach coś się nie przykleiło i dopiero użycie papieru z :) pisma GALA - tak cienkiego że trochę juz prześwitującego (gramatura pewnie ok. 60) zagwarantowało sukces. Zreszta wtedy widać przez papier, które ścieżki się przykleiły. Druk gazetowy nie przeszkadza a nawet pomaga bo przykleja się do tonera i go wzmacnia a nie lepi się do płytki. Jedna niedogodnośc to konieczność użycia małej drukarki laserowej; ksero raczej wykluczone bo papier jest tak wiotki że przy poziomym prowadzeniu kartka zwisa w dół, nie trafia na kolejne wałki i robi się harmonia :). Druga niedogodość - druk gazetowy bardzo chętnie klei się do żelazka i konieczne jest prasowanie przez dodatkową kartkę.
2.Nowoczesne żelazka mają bardzo dokładną kontrolę temperatury i 2/3 gałki to przewaznie za mało - na moim Braunie Saphire dopiero ustawienie prawie trzech kropek umożliwiło rozpuszczenie tonera
3.Po kilkunastu próbach jako najpewniejszej używam kombinacji 3 wszędzie opisywanych metod prasowania - najpierw dokładne przyłożenie kartki i 20 sekundowe prasowanie przez papier żeby się wydruk umocował do płytki, potem też 20 sekund na zmiane przyciskanie i rozgrzewanie płytki z góry żelazkiem i wałkowanie gumowym wałeczkiem i na koniec 20s rozgrzanie płytki na żelazku i dociskanie szmatką krawędzi i rogów (uwaga na palce - płytka b. gorąca).
Odklejanie papieru w gorącej wodzie koniecznie z octem i ludwikiem faktycznie działa - 5 minut moczenia i potem tylko wystarczy delikatnie zwałkować to co się nie odlepiło samo.
PS. Po opanowaniu prasowania zrobienie płytki dwustronnej bez żadnych bolców prowadzących i markerów to był Pikuś (albo Pan Pikuś :)). Wystarczyło DOKŁADNIE wyciąć laminat i równie dokładnie rysunki i także dokładnie je złożyć - na pierwszej zrobionej przeze mnie płytce wyszło przesunięcie ok. 0.2 mmm - dla większości zastosowań dokładność wystarczy.
Co do drukowania mozaiki - jako że jestem z zamiłowania grafikiem - używam progamu PaintShop Pro. Nie włażę w żadne PDF-y tylko eksportuje rysynek ścieżek z EAGL'a albo AutoCada do BMP a PaintShop ma bardzo fajny moduł wydruku ze skalowaniem wymiarów co 0.01 mm - kilka próbnych wydruków i poprawek na zwykłych kartkach w trybie Econo, i dziurki MUSZĄ pasować do listew; prosta jest też kwestia powielenia rysunków płytki na całą stronkę A4 - sprowadza się do kilkukrotnego powtórzenia sekwencji CTRL-C/CTRL-E
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jan 2011 12:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kaziu1991 Poziom 12

|
30 Jan 2011 15:43 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
witam,
mam prośbe o porade. Mianowicie od conajmniej tygodnia próbuje zrobic płytke. róznymi sposobami i na folii tes-2000 i na papierze kredowym i wyniki sa takie:
Folia tes2000:
-prawie nic z tonera sie nie odciska i nie zostaje na laminacie.
-to co przeniesie sie na lamint jest łatwpo usuwalne poprzez przetarcie palcem.
papier kredowy:
-nie przechodzi na laminat kompletnie nic,
-papier nawet nie chce sie przykleic (zrobi sie brązowy ale sie nie przyklei)
próbowałem juz różnych kombinacji z temperaturą żelaska, ale efekty wciaż są kiepskie. drukuje drukarką laserową. dodam, ze przeczytałem ok setki poradników jak to wykonac i w żaden sposób nie moge wykonac płytki.
w czym tkwi mój problem??
|
|
| Back to top |
|
 |
CMS Poziom 22

Joined: 27 Feb 2004 Posts: 2398 Location: Warszawa, Jelonki
|
30 Jan 2011 15:53 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
Kolego Kaziu, jak na moje oko to nie wyczyściłeś porządnie laminatu.
Przejedź go drobnym papierem ściernym żeby był chropowaty i dokładnie odtłuść.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kaziu1991 Poziom 12

|
30 Jan 2011 17:23 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
tak właśnie robię. Papier ścierny wodny o ziarnistosci 800, potem mycie ludwikiem, suszenie i jeszcze odtłuszczanie denaturatem. i mizerne skutki tych operacji
|
|
| Back to top |
|
 |
robert106 Poziom 15

|
30 Jan 2011 21:26 Re: Poradnik o wykonywaniu płytek drukowanych-met. termotran |
|
|
|
To coś nie tak. Bo ja wszystko robie na kredowym lub fotograficznym papierze i jest oki. Laminat papierkiem i bez mycia odtłyszczam acetonem przykładam papier tonerem do laminatu, żelazko i prasowanie około 5 minut. Każda płytka wychodzi. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |