| Autor |
Wiadomość |
peugeot81 Poziom 14

|
19 Lis 2009 17:05 Onwa MK2 (gruba) am/fm... Modyfikacje... |
|
|
|
Witam. Jakis czas temu przegladalem post na elektroda.pl " tuning onwy mk2" dotyczacy modyfikacji "grubej" onwy... Mam swiadomosc ze temat "wałkowany" ale przeszukalem elektrode dosc dokladnie i nie moge nic podobnego znalezc :-( Byly zawarte tam opisy zmian elementow ktore mialy min. poprawic glebokosc modulacji, poprawa odbioru, zmniejszenie jasnosci wyswietlacza kanalow (wieksza zywotnosc procesora mniejsze grzanie sie jego) oraz szereg innych... Chcialem takowych informacji zaczerpnac gdyz nosze sie z zamiarem poprawienia swojej starej poczciwej onwy ktora uzytkuje w samochodzie... Dziekuje za wszelka odpowiedz... Pozdr |
|
| Powrót do góry |
|
 |
arturavs Poziom 19

|
19 Lis 2009 17:59 Re: Onwa MK2 (gruba) am/fm... Modyfikacje... |
|
|
|
Witam
1. w Onwie nie ma procesora, jest syntezer.
2. Do wymiany wszystkie kondensatory elektrolityczne.
3. Tuning odbiornika, a i owszem.
4. Nadajnika nie ruszaj, i tak jest dużo śmieci w eterze.
5. w stanie oryginalnym dość dobre radio do auta.
| Moderowano przez c2h5oh: |
Regulamin punkt 12.
To nie jest przetwornica w TV. Wymiana wszystkich kondensatorów to narażanie naiwnych na niepotrzebne koszty, niepotrzebną robotę, która niczego nie gwarantuje. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
peugeot81 Poziom 14

|
20 Lis 2009 20:09 Re: Onwa MK2 (gruba) am/fm... Modyfikacje... |
|
|
|
Co do procesora przepraszam mialem na mysli syntezer czestotliwosci... Kolego arturavs nie potzrzebne mi są morały. Moj post mowi dokladnie pytam o mozliwe modyfikacje we własnym zakresie a nie co jest dobre a co złe... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szpara Poziom 20

|
21 Lis 2009 19:01 Re: Onwa MK2 (gruba) am/fm... Modyfikacje... |
|
|
|
Poprzez zmianę wartości R106 regulujesz głębokość modulacji. Wstawiając szeregowo z R5 potencjometr - wartość musisz sobie dobrać - uzyskasz rf gain. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
21 Lis 2009 19:01 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
killergr Poziom 9

|
23 Lis 2009 00:02 Re: Onwa MK2 (gruba) am/fm... Modyfikacje... |
|
|
|
Witam.
Wg mnie taki "tuning" jak to poleca jeden z allegrowiczów to działanie wyłącznie na szkodę nas (użytkowników cb) wszystkich. Po to są normy żeby się ich trzymać. Jeśli radio zyskuje homologację na 4W mocy z głębokością modulacji do 80% to trzymajmy się tego a będziemy się dobrze słyszeć.
Jak najbardziej jestem za wymianą gruszki na lepszą - ta oryginalna daje efekt kubła i czytelność z niej jest co najmniej marna. Mile widziany pogłos - ale delikatny, wówczas przy krótkich przerwach sygnału echo jakby nadrabia te straty. W gruszkach takich jest wzmacniacz z małym efektem kompresji dynamiki przez co nie trzeba się wysilać żeby było nas ładnie słychać. Jestem przeciwnikiem wyłączania bądź zmniejszania progu działania ogranicznika modulacji. A robi się to wyjęciem jednej diody z radia.
MK2 wg mnie odbiornik ma całkiem przyzwoity, co najwyżej można pokusić się o zmianę filtra 455kHz na nieco węższy. Mniej szumów, mniej przesiewów z innych kanałów i nie będziemy słyszeli tych, co przywożą radia z Raichu i używają bez przestrajania.
Nie wierz w bajki o dłuższej żywotności tego syntezera gdy słabiej świeci wyświetlacz. Po pierwsze układ LC7185 jest "czołgiem" wśród syntez, wytrzymuje nawet pracę na dużo większym napięciu niż podaje datasheet i osobiście nie spotkałem radia z uszkodzonym LC jeśli nie była to wina użytkownika. A uwierz mi że naprawiałem tysiące radyjek w życiu.
Jako ciekawostkę podam że kiedyś też tuningowałem nie patrząc na negatywy i do dziś (ponad 15 lat) żyje ONWA w której dorobiłem ponad 2 czterdziestki, dziury i kanały ujemne, rf-gain, local-dx, roger beepa, wzmocnienie z kompresją, beep przy przełączaniu kanałów oraz płynny skrót mocy co tylko dowodzi wytrzymałości tej konstrukcji. I nigdy nie obniżałem napięcia na wyświetlacz.
Jeśli bardzo chcesz coś w radiu zmienić mogę podpowiedzieć. Ale najpierw zastanów się co i dlaczego chcesz zmieniać.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |