FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 19 Nov 2009 22:16   

Jeden z największych dostawców usług serwisu gwarancyjnego na użytkowy sprzęt elektroniczny, z siedzibą w San Francisco opublikował przedwczoraj raport, w którym zawarto rezultaty badań nad niezawodnością nowych komputerów przenośnych. Na potrzeby raportu wybrano losowo 30 000 zgłoszeń do napraw serwisowych sprzętu firm takich jak Acer, Apple, Asus, Dell, Gateway, HP, Lenovo, Sony, oraz Toshiba. W badaniu nie uwzględniono reklamacji wynikających z uszkodzeń nie objętych gwarancją ani też kłopotów z oprogramowaniem firm trzecich, najczęściej rozwiązywanych w miejscu zakupu. Zachęcam do zapoznania się z pełnym tekstem opublikowanym na witrynie Square Trade, tymczasem poniżej prezentuję jego podsumowanie.
Z raportu można wywnioskować, że:
-ponad 31 procent komputerów ulega awarii już w czasie pierwszych 3 lat użytkowania;
-dwie trzecie z tych awarii to problemy sprzętowe;
-ASUS i TOSHIBA okazały się najbardziej niezawodnymi markami, wyprzedzając o oczko firmy takie jak SONY, Apple i DELL;
-najbardziej awaryjne marki według raportu SquareTrade to HP, Gateway i Acer;
-netbook`i mają o jedną piątą większy współczynnik awaryjności niż tradycyjne laptopy.

Źródło:
http://gizmodo.com/5406415/laptop-reliability-study-asus-and-toshiba-come-out-on-top
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Nov 2009 22:16   

Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 20 Nov 2009 00:40   

Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade

To by się zgadzało. Do mojego serwisu najczęściej trafiają laptopy Acer. W firmie mamy niby laptopy premium HP - ale nie polecam.

Asus to firma której mocno się trzymam, i jak widać są dla tego powody - zepsutego Asusa nie widziałem.
Back to top

wojtasmaj5
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 20 Nov 2009 01:01   

Ja mam Toshibe i przyznam się, że upadł mi z ponad metra i nawet pęknięcia nie ma a jak wiadomo laptopik swoje waży - Satellite L300.

Kolega ma Acera i regularnie odwiedza serwis, bo cały czas coś mu się psuje. Ostatnio padło mu podświetlanie matrycy, a wcześniej WiFi.
Back to top

Rinho
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 20 Nov 2009 01:28   

Hmmm w Asusie nawaliły mi WiFi i głośniki, ale serwis był ekspresowy ;) Compaq (HP) 6 czy 7 roczek bez usterki :D IBM z serii TP (lenovo) też bez awaryjnie pracuję kolejny rok a tyle przeżył...

Znajomy mnie od acerów i FS odstraszył jakiś czas temu... jeden i drugi z wadami fabrycznymi grafik...
Back to top

albertb
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 20 Nov 2009 01:35   

Ja mam Toshibe, która 2 razy była w naprawie gwarancyjnej - grafika ATI i hdd

Albert
Back to top

zebro84
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 20 Nov 2009 06:34   

O ile mnie pamięć nie myli to Asus jest wykonawca nie tylko swoich laptopów ale tez Dell'a i chyba Toshiby.Jakiś czas temu było nawet głośno o bezprawnym użyciu patentów którejś z tych firm w laptopach Asus. Najbardziej mnie zdziwiła pozycja HP w tym rankingu. HP uważane jest zazwyczaj z sprzęt godny polecenia.
Back to top

__Maciek__
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 20 Nov 2009 07:47   

No niewiem ale IMHO trochę krzywdzące te wyniki ... mam któregoś z kolei HP i bardzo sobie ten sprzęt chwalę.
Ale fakt Acera to bym nie wziął ;D
Back to top

voytasek
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 20 Nov 2009 08:03   

toshiba! jeździ ze mną na rowerze i motorze, eksploatuje w pracy, zapyleniu, smarach, gra na imprezach. od dwoch lat przynajmniej 4 razy codziennie zamykam i otwieram pokrywe. I NIC :) (odpukać) model A200 1m5.

fakt dziwi pozycja HP :/
Back to top

michu90
Poziom 11
Poziom 11

Post#9 20 Nov 2009 08:22   

Sam osobiście byłem posiadaczem Acera który się psuł :) Od ponad roku mam Toshibe A300 i nie ma żadnego problemu :)
Back to top

wd40
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 20 Nov 2009 08:29   

Ja swoim klientom zawsze polecałem Toshibę a jak miał więcej kaski to ASUS. Kto mnie posłuchał nigdy nie miał problemów z kompem. A kto kupil sobie ACERA od pierwszego uruchomienia coś było nie tak, a każde drobne stuknięcie to awaria mechaniki.
Zadziwiająca jest tylko niska pozycja HP. Moim zdaniem HP jest dużo lepszy od ACERA.
Różnica w cenie pomiedzy Toshibą a Acerem przy średniej klasie sprzęcie nie przekracza 200zł, więc całkowitym nieporozumieniem jest kupno tandety.
Przyczyną niskiej pozycji HP może być rynek amerykański - jednak modele dla Amerykanów i Europejczyków troszkę się różnią - być może w Europie HP sprzedaje trochę lepiej wykonane kompy niż w Stanach.
Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 20 Nov 2009 09:11   

Artykol chyba sponsorowany , mam inne doswiadczenia tzn koncowka - Acer najbardziej awaryjny sie zgadza, natomiast z czystym sumieniem moge polecic Dell - nie wytrzymuja tylko zalania woda. Asus na starcie sie rozsypuje-niektore modele , heh kilka miesiecy po zakupie zaczely z niego wypadac odlamujace sie blaszki metelowego ekranowania i strach bylo to wlaczyc czy nie zacznie sie palic natomiast serwis maja sprawny :).
Osobiscie uzywam kilku delli i zaden sie od wielu lat nie zepsul-tylko ten co na niego wywrocila sie butelka z woda nie przezyl :)
Back to top

xanio
Poziom 20
Poziom 20

Post#12 20 Nov 2009 11:18   

zebro84 wrote:
HP uważane jest zazwyczaj z sprzęt godny polecenia.

Niestety, o ile HPeki 'biznesowe' są harde i twarde o tyle zakup 'pavulona' może okazać się dużym rozczarowaniem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Nov 2009 11:18   

Back to top

lamer89
Poziom 18
Poziom 18

Post#13 20 Nov 2009 12:05   

Zabrakło mi w tym rankingu Fujitsu-Siemens.
Z moim ESPRIMO nie mam problemów (w użytku od 4 lat a nadal nic złego się nie dzieje, i bateryjka nawet po 3 godziny trzyma a na nowej było 4,5)
Back to top

marik_te
Poziom 19
Poziom 19

Post#14 20 Nov 2009 12:15   

Kolega ma Acera chyba już z 4 lata i wszystko działa jak nowe, no może oprócz baterii. Inny kupił niecały rok temu i po miesiącu nie chciał mu się włączać( jak załapał to mógł cały dzień działać) w serwisie wymiana płyty główne. Minęły 3 miesiące i znowu to samo się dzieje. Ale kompa używa w ciężarówce i zwykle wyłącza go tylko na noc.
Back to top

VSS
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 20 Nov 2009 12:15   

mam w domu dwa ASUSy i działają bez zarzutu :)
Back to top

doktort
Poziom 12
Poziom 12

Post#16 20 Nov 2009 14:34   

Mam w serwisie GSM 3 Asusy - X71R, A6R, K50IJ - dla mnie nie ma alternatywy - to najbardziej wytrzymałe i bezawaryjne komputery na jakich pracowałem. Eksploatowane niemiłosiernie. Polecam Asusy.... ;) B.R.doktorT
Back to top

Ibuprom
Poziom 19
Poziom 19

Post#17 20 Nov 2009 14:46   

Ja zamieniłbym Acera i HP Miejscami w rankingu. I w zasadzie by się zgadzało, sam się przekonałem że Lenovo to już tylko "design" Thinkpadów IBM-a, to i tylko to....
HP-ki lubią mieć drobne acz upierdliwe usterki. A 2 Asusy posiadane i ciężko "katowane" od niemal 3 lat działają, i działają....
Back to top

kitor
Poziom 22
Poziom 22

Post#18 20 Nov 2009 15:36   

No tak, jak rozebrałem asusa znajomego to był prawie pusty w środku, nie ma co się psuć.

Ja za to trzymam się delli i dotychczas zbiłem jedynie matrycę (własną pięścią), przetrwały w całości nawet lot z plecakiem w szkole czy upadek z dwumetrowej szafy.

Obecnie mam tablet Toshiby (m200) i lakier z klapy po prostu schodzi, a szyba ochronna nad ekranem pękła od lekkiego nacisku (standard w tym modelu)
Back to top

sokoleokoo2
Poziom 19
Poziom 19

Post#19 20 Nov 2009 15:48   

Koledzy to loteria Acer wypadł mi z rąk na beton ukruszył się róg i wypadł dvd - ale dalej działał i już. Później dałem go szwagrowi. Teraz kupiłem MSI 2x w serwisie a z domu nawet nie wychodził !!!

Teściu ma Acera nie wytrzymał 8 m-cy w Tirze !!!! w końcu oddali mu pieniądze !!!

Wygląda na to że jak się trafi
Back to top

JohnySpZOO
Poziom 18
Poziom 18

Post#20 20 Nov 2009 16:08   

Ja mam Asusa prawie 2 lata i jedynie z czym miałem problem to MBR'y na dysku :( Format z Visty nie pomagał. Dopiero stworzenie oddzielnych sektorów partycji pomogło :) Dodam iż lapek mój chodzi praktycznie 24h przez cały tydzień z małymi przerwami.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#21 20 Nov 2009 16:44   

Tą sondą to można sobie dwie połówki podetrzeć. Założę się, że nie wzięli pod uwagę skali sprzedaży tych marek. Kto najwięcej sprzedaje? Acer bo ma najtaniej. Kto najdrożej sprzedaje? Asus, Sony, Apple. Już wiadomo kto ma lepszą średnią. A tak naprawdę wszystko pochodzi z tej samej fabryki :D Ja kieruje się przy wyborze laptopa najpierw serwisem, potem desingiem, a na końcu flakami. Dla tego kupiłem sobie della xps1530 :)
Back to top

xanio
Poziom 20
Poziom 20

Post#22 20 Nov 2009 16:52   

Jak nie wzięli skali sprzedaży tych marek? A jak myślisz, co oznaczają te wartości procentowe?
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#23 20 Nov 2009 17:13   

Sory za gafe.
Back to top

sebek5g
Poziom 12
Poziom 12

Post#24 20 Nov 2009 17:31   

Ja cały czas wiedziałem że toshiba jest dobra dla mnie z laptopów.Czy ktoś ma z forumowiczów toshibe satellite A350-13a.jak sie sprawuje i czy to prawda że mocno się grzeje w którejś części lapka?
Back to top

DmZ
Poziom 14
Poziom 14

Post#25 20 Nov 2009 18:24   

co do toshiby, moj tata ma jakas taka panoramiczna 19" home media center. ooglnie bezawaryjna ale juz 2 razy sie połamały zawiasy - raczej klapa na zawiasach - wiec srednio dlatego nie polecam toshib.

ja sam mam samsunga r519 - wynalazek jakis, ale pierwsze miesiace bez zarzutu. a katuje go ostro.
zobaczymy ile wytrzyma.
Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#26 20 Nov 2009 18:32   

Ja miałem 4 sztuki Toshiby A350D z Athlonem - była dość ciepła na grafice i nic więcej - sprzedawałęm ich sporo i na kilku pracowałem.

Sam posiadam Asusa M70VR i o ile na początku wciśnięto mi w sklepie uwalony model to potem na gwarancji wymienili na nowy i od tej pory śmiga każdego dnia po ok 12 godzin i działa jak trzeba do dziś.

W czesniej miałem 2 modele Asusa i niestety w jednym padło ładowanie.

Z HP miałem do czynienie - nie kupię nigdy więcej "pavulona" bo śmierdział paloną grafiką i prockiem. Znajomy taki ma, raz uruchomił na wykładzie i został poproszony wykładowcę o wyłączenie suszarki...

Z acerów ma 2 znajomych - jeden stary model z wadą pokrywy matrycy - pękły zawiasy poza tym lapek działa. Drugi znajomy ma acera z poentiumem dual core z serii e-machines i raz mu zdechł - poszedł mosfet od zasilania. Po wymianie smiga.

Kolejna osoba posiada Fujitsu (bez siemensa) sprowadzanego z USA 2 lata temu - działa do dziś praktycznie non stop, zero usterek, ani razu nie czyszczony. Jedyna jego wada to trochę za mało wydajne chłodzenie grafiki, zaleta - takiej jakości matrycy jeszcze w życiu nie widziałem...Żyleta że hoho.
Back to top

rafik69
Poziom 9
Poziom 9

Post#27 20 Nov 2009 18:36   

Dwa laptopy z Fujitsu Siemens. Jeden był kupiony za 1400 drugi o wiele drożej. W pierwszym jak na razie jest uszkodzony ekran (mechanicznie) oraz niepełnosprawne WiFi (wykrywa router, ale nie łączy). Dobrze, że ethernet chodzi... Kupiony 1-1,5 roku temu. Drugi, droższy ma już 2,5 roku. Zdążył być dwa razy w serwisie. Raz spięcie na gnieździe zasilania (leciał dym), drugi raz uszkodzenie płyty głównej. Najbardziej uporczywe było kopiowanie plików na rozładowanej baterii ;/ Poza tym zwiedził chyba jeszcze raz serwis. Długo przetrzymywali go w serwisie (ok. 2 tyg., może nawet więcej). Z obudowy ściera się "lakier". Łamliwy plastik. Dlaczego nie ma go w rankingu? Układ pełnego działania nie działa prawidłowo, mam wrażenie, że akumulator się przeładowuje. W starszym lapku bateria straciła czas pracy z 2h przy zakupie na 10-15min aktualnie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Nov 2009 18:36   

Back to top

leonow32
Poziom 20
Poziom 20

Post#28 20 Nov 2009 19:17   

Mam Asus A9RP. Był problem z nagrywarką ale wymienili ją i teraz trzeci rok już śmiga. Z wyjątkiem fabrycznie wadliwej nagrywarki nie mam na co narzekać.
Back to top

MasterMatan
Poziom 18
Poziom 18

Post#29 20 Nov 2009 22:08   

Brat ma MSI lapka, już 3 razy zmieniał wentylator bo brzęczał jak szalony i to strasznie głośno, plastiki się pościerały po 2 latach używania i zawiasy popękały chociaż brat zawsze trzyma lapka w etui lub podczas pracy na podstawce. Odradzam MSI bo praktycznie wszystko kupuje od LG tylko swój znaczek daje.
Back to top

MADevil
Poziom 17
Poziom 17

Post#30 20 Nov 2009 23:22   

Jak robiłem kumplowi Acera (bo mu ciągle dysk się rozłaczał i system wywalał), to jakość lutowania tego co jest w środku po prostu mnie zabiła. Wszystko wygląda jak jeden wielki zimny, ołowiany lut. Połowa ma za mało cyny (nie zapełnia otworów w płytce nawet), a druga połowa ma na polach tyle cyny, że ze trzylapsy można by tym jeszcze zlutować. Horror!
NIedawno padło mu też wyjście D-Sub i coś jeszcze, szkoda gadać, syf.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Urządzenie do badań podwodnych (11)
Model filtrów aktywnych z przystosowaniem do badań labo. (24)

Page generation time: 0.172 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed