| Autor |
Wiadomość |
jakobs84 Poziom 10

|
20 Lis 2009 23:48 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Mam HP nc6320, używany w skrajnych warunkach, dachy maszty kominy, słońce deszcz śnieg czy mróz. Ostro dostają po częściach i tak 3-4 lata, rok temu wymieniałem matryce i tasiemkę (jako dawca stary nc8000) standardowe uszkodzenie w tym modelu, poleciały 3 z 4 w firmie, Porty USB rozsypały się, wyłamane mechanicznie zostały tylko bolce, zawiasy jeszcze trochę trzymają ale to raczej z mojej winy, czasami problem z klawiaturą (od deszczu), bateria max 30minut. Poza uszkodzeniami mechanicznymi z winy użytkownika no i standardowo padająca matrycą model bezawaryjny (jak na 4 sztuki :P). O dziwo częściej sypią się biurowe które nie wychodzą z klimatyzowanego biura :? NC6400 po 2 tygodniach płyta główna umarła, wymienili na nowy. Jest jeszcze 20 sztuk różnych modeli NC???? zdarzają się upalone płyty, uszkodzone grafiki, spalone USB, martwe HDD ale są to przypadki dość rzadkie i na 99% nie wynikają z winy użytkownika. Jeśli sprzęt nie ma wady "fabrycznej" która występuje na początku to powinno być ok.
Bawiłem się jednym z "Pavilion" przy przesiadce z wist'y na piętro niżej, kolega nie jest z niego zadowolony, miał 2 wizyty w serwisie mimo że lapek tylko domowy.
Reasumując na mój model nie mogę narzekać, bo działa mimo bardzo ostrego traktowania, a nie jest to wersja pancerna tylko biurowa.
Zastanowił mnie Asus choć nie miałem do czynienia z tymi laptopami w rankingu wypada dobrze i jak widać ma dobrą opinie. Pytanie czy Netbooki 10'calowe też są takie dobre???? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jacek Rutkowski Poziom 11

|
21 Lis 2009 07:56 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
ACER 5220 nowy ze sklepu, używany tylko w domu przez kobietę max kilka godzin dziennie. Bateria wytrzymywała 1,5h po roku pracy prawie cały czas pod zasilaczem ( przy odłączeniu rozładowany do końca przed podłączeniem ) 15 minut wytrzymuje. Prawy zawias od matrycy zatarł się po 9 miesiącach powodując pęknięcie pokrywy matrycy.
IBM T23 kupiony rok temu jako używany z firmy z dokupioną nową chińską baterią rok wcześniej wytrzymywał 2,5h na baterii. Codziennie używany w pociągu ok 2h po powrocie do domu podłączany do ładowania i używany do pracy a w nocy do ściągania plików działa bez problemu. Akumulator ma już 592 cykle według licznika i zachowuje się jak prawie nowy wytrzymując 2h. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xanio Poziom 19

|
21 Lis 2009 09:33 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Niestety takich komputerów jak IBM z serii T już pewnie nikt nie będzie robił. Podobnie jak telefonów typu Nokia 3310. Nie jest w interesie producenta, żeby laptop działał 10 lat. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pietreksz Poziom 5

|
21 Lis 2009 14:24 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
ludziska, jaki jest sens waszego wypisywania komu ile razy co się zepsuło? Przecież nie ma to wpływu na wyniki opublikowanych danych ponieważ uwzględniono w nich 30 000 przypadków. Nikt nie będzie się sugerował pojedynczym postem typu: "a mój hp to 6 lat się nie zepsuł" - bo to i tak nie ma wpływu na najgorszy wynik HP. Szkoda zapychać temat... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
albertb Poziom 20

|
24 Lis 2009 07:55 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
| pietreksz napisał: |
| ludziska, jaki jest sens waszego wypisywania komu ile razy co się zepsuło? Przecież nie ma to wpływu na wyniki opublikowanych danych ponieważ uwzględniono w nich 30 000 przypadków. Nikt nie będzie się sugerował pojedynczym postem typu: "a mój hp to 6 lat się nie zepsuł" - bo to i tak nie ma wpływu na najgorszy wynik HP. Szkoda zapychać temat... |
Na wynik HP nie. Ale gdybym był na kupnie laptopa to z chęcią bym takich opinii poczytał wiele. Bo to są konkrety, pewniejsze niż wyniki danych oraz nachalna czasem reklama sympatyków " jedynie słusznego" ich zdaniem wyboru, która pojawia się często w działach " co kupić"
Albert |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hucul Poziom 22

Dołączył: 19 Lut 2005 Posty: 2119 Miasto: Elbląg , Chmielniki , Bydgoszcz
|
24 Lis 2009 09:08 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Zajmuję się serwisem laptopów i ten ranking ma niewiele wspólnego z rzeczywistością . Najbardziej nierealna jest pozycja ASUSA i HP , nie znam GATEWAYA ale w sieci ma złą opinię . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawelcb33 Poziom 19

|
24 Lis 2009 16:47 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Tak na prawdę wszystko zależy od tego jak kto traktuje taki sprzęt. Nawet Asus gdy będzie w nieodpowiednich rękach szybo się zepsuje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
skaktus Poziom 23

|
25 Lis 2009 13:04 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Acer jeszcze rok temu był tak fatalny że w moim mieście już nikt nie prowadził tego sprzętu - każdy miał dość wyzwisk klientów że to tandeta i się psuje itp. Firma w moim mieście jest już niespotykana. Potem podobny przypadek spotkał Pavulona i nieszczęsnych grafik. Ostatnio HP jak i Acer poprawiają się, ale ludzie wciąż boją się tych marek. Acer w tym wypadku czyni największe poczynania - całkiem nowe serie laptopów w bardzo przystępnych cenach.
Asus ma wadliwe swoje Eee i to na dość sporą skalę, jednak w wymienionym rankingu nie uwzględniono tych modeli w rankingu (to samo tyczy się mini HP itp)
Dalej wadliwe to MSI i Gateway - pochodzą najczęściej od ECS lub innych chińskich dostawców a i często występują jedynie pod nieco innym wyglądem a wewnątrz to samo. Wady ich to przegrzewanie się i wiele dziwnych zachować - kumpela aktualnie ma
Advent-a - nie wytrzymuje powyżej 50 st na procku i reset. Ustawienia w biosie itp nic nie zmienia, lap już serwisowany kilka razy.
Toshiba - znam kilka osób które mają, zero usterek, jednak tutaj o dziwo Toshiby z tego co wiem robi Asus...
Fujitsu-Siemens - takie lapki zabawki, koleżanka ma, jak czasem z niego korzystam mam wrażenie ze zaraz odpadnie matryca...
Jest sposo możliwości i wybierania. Ranking to jedno, życie to drugie. Nie zmienia to faktu że wielu się nie zgadza z wykresem ja również. Pozmieniał bym nieco zestawienie, ale skoro autorzy brali pod uwagę 30 000 przypadków każdej marki, myślę ze test jest miarodajny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawelcb33 Poziom 19

|
25 Lis 2009 16:47 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Co do MSI to mają bardzo kiepskie chłodzenia, robiłem w MSi przy laptopach i duzo usterek to właśnie na wentylatory że burczą albo że laptop przegrzewa się bo wentylatorek nie wyrabia. Mam aktualnie winda u100 i nie narzekam na niego a często go używam. Po prostu też trzeba trafić że sprzętem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mpark Poziom 2

|
25 Lis 2009 19:29 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Osobiście przejechałem się na Toshibie A100... polecono mi ją jako bezawaryjną...a jednak... tuż po gwarancji wysiadła matryca (LG-Philips z tego co widzę to typowa usterka), po 1 roku padła bateria, następnie zalałem klawiaturę (no cóż zdarza się) ale tu o dziwo laptop wytrzymał, natomiast klawiatura padła. Cena nowej tak mnie zdruzgotała, że postanowiłem sam sobie go zreperować :) Wykonanie okropne! Trzeszczący plastik ze schodzącą farbą. Reasumując: nigy więcej... teraz będzie Dell! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
skaktus Poziom 23

|
25 Lis 2009 19:36 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Bateria padła bo pewnie trzymałeś lapa pod siecią z baterią - poczytaj o tym na elektrodzie.
Klawiatura - nie dziwota że nie działa skoro ją zalałeś.
Lap to nie zabawka i jednak upadki czy ciągłe wstrząsy i komp siada. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bardzo_szorstki Poziom 2

|
21 Gru 2009 18:57 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Posiadam HP Paviliona dv9232 - Turion X2 1,8GHz, 1GB RAM, nVidia 7600Go.
Nie mogę polecić niestety. Pierwszy rok ok, potem standard, padła grafika. Na szczęście na gwarancji. Potem oddałem pod koniec gwarancji do serwisu na czyszczenie i naprawę klawiszy dotykowych. Nie wyczyścili i grafika ponownie się ugotowała - 400zł za naprawę i teraz objawy mam jak przed naprawą, czyli łapie zwiechy. Podejrzewam, że nadchodzi jego koniec... Wymiana płyty 1000zł, raczej się nie zdecyduję na to, ani na ponowny rebaling.
Dodatkowo dwie ostatnie wizyty w serwisach (druga - serwis hp i trzecia zewnetrzny) - laptop zyskał mnóstwo rys, a w serwisie zewnętrznym złożyli go tak, że nie wyjmuje się pilot, a klawiatura jest wybrzuszona na środku. Za pierwszą naprawą laptop był oklejony folią,wszystko zrobili dobrze. Potem skończyła się producenta i była jedynie sprzedawcy, teraz jak pisałem, zupełnie oddzielna firma.
Nie dość, że sam się psuje, to jeszcze serwisy niszczą sprzęt...
Mimo wszystko, kupiłem go za 3300zł, gdy normalnie był za ponad 5tys., więc jestem zadowolony, a nawet gdybym chciał zmienić, nie ma na co - gdybym dał za laptopa 2,5tys zł, miałby więcej RAMu, HDD czy GHz, ale to ciągle ta sama technologia :/ więc się nie opłaca... dopóki HP żyje, na szczęście nie muszę wybierać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lukalago Poziom 20

|
01 Lut 2010 17:11 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Wszystko zalezy od modelu, wg mnie Asusy wcale nie sa takie dobre, a juz konstrukcja, i same rozwiązania wewnątrz troche nie z tej epoki. FS to samo, choć są modele godne uwagi. HP również tandeta, w szczególności pavulony, natomiast te robione z compaq-em jeszcze ujdą. Acer, no cóż nie powala na kolana, ale pamietajmy o jego cenie! Ostatnio nie jest aż tak znowu z nimi źle.
Generalnie dzisiejsze lapki nie nadają sie do noszenia, sa zbyt delikatne i taka jest prawda. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawelcb33 Poziom 19

|
01 Lut 2010 17:16 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Zgadzam się z tobą Lukalago, mam msi winda i taki trochę delikatny jest i mam dell-a D600 (stary model)i obudowa całkiem mocna jest i sam laptop jest masywny w miarę. Idealnie nadaje się do warsztatu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lukalago Poziom 20

|
01 Lut 2010 18:08 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Dell D600 to kultowy sprzęt i nadal trzyma cenę. W środku również widać jakość, to inna półka lapków.
A co powiecie o Maxdacie i Aristo, mialem kilka "na tapecie" i powiem wam że całkiem calkiem, noo powiedzmy ze spodziewałem sie czegoś gorszego. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xanio Poziom 19

|
01 Lut 2010 21:09 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Aristo miało modele nie do zajechania z bardzo grubą obudową, jednak swoje też ważyły a parametry też nie powalały. Osobiście nie jestem fanem tej marki.
F-S moim zdaniem to mistrz niewydajności i obrzydliwego designu przy dość dużej awaryjności.
MSI wind jest delikatny jak większość netbooków. Niestety taka cena i waga musi być czymś okupiona.
Solidny MSI, w sumie o rozmiarach niewiele większych niż netbook to był s270 (magnezowa obudowa), wersja z turionem nawet dawała radę wydajnościowo. Jego mankamentem jest konieczność rozkręcenia sprzętu do każdej wymiany podzespołów (dysk, ram). Oczywiście nie waży kilograma jak netbooki.
Myślę, że można na ten temat jeszcze wieele się rozwodzić, jednak każdy chyba przyzna, że notebooki (zwłaszcza poniżej 3k PLN) już nie są tak bezawaryjne jak kiedyś.
W sumie to dziwię się trochę panującej modzie na notebooki. Na dobrą sprawę, są ludzie, którzy trzymają takiego laptopa za 1500-2000zł non stop w domu na kablu (bo po roku bateria trzyma 30min) i prawie z nim nie wychodzą więc argument o poręczności jest bez sensu a komfort pracy na stacjonarnym jednak jest nieporównywalnie większy. Czyżby to był czysty snobizm i lans? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lukalago Poziom 20

|
01 Lut 2010 21:54 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Mistrzem niewydajności wg mnie jest również Asus (niewiem jak dzisiejsze modele).
Np. Acer o tej samej konfiguracji chodzi o niebo szybciej! Widac to już przy pierwszym uruchomieniu (moze to kwestia dysku) nie drążyłem tematu...
Z tym lansem nie do konca sie zgodzę, no chyba ze ktos bierze lapka z matrycą 17" i mysli ze bedzie go nosił :D
Również zalezy do jakiego rodzaju pracy ktoś kupuje lapka. Jezeli ma to byc praca z grafiką lub o zgrozo GRANIE to notebook stanowczo opdada. Ale nie oszukujmy sie wiekszosc ludzi kupuje komputer do typowych zastosowań czyli net, film, muzyka, gg, nk, word, mail itp. i na tym polu laptop sprawdza sie wyśmienicie... No i troszku nam sie zboczyło z tematu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawelcb33 Poziom 19

|
01 Lut 2010 22:25 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Wiadomo że taki msi wind nie nadaje się do grania czy do bardziej wymagających prac. Chciałem mieć małego laptopa do noszenia i na wyjazdy. Wazy ok.1kg bateria trzyma gdzieś 5h i mi to wystarcza, wcześniej miałem Asusa F5 i był za ciężki i za duży.
Wiadomo, zależy do czego ktoś wykorzystuje taki mały komputer bo przy dłuższej pracy np. film lub serfowanie na necie jest mało wygodne bo ekran jest mały i mogą po czasie oczy boleć. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xanio Poziom 19

|
01 Lut 2010 22:34 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Ktoś wspomniał o serii HP Mini. Kolega kupił trzy (dla siebie i rodziny). Wiecie ile z nich padło? TRZY!
Netbooki niestety są awaryjne. Ciekaw jestem jak będzie z nową nokią bo wygląda na solidną, niestety cena odstrasza. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lukalago Poziom 20

|
01 Lut 2010 22:36 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Myślę że po części RoHs robi swoje, niestety :| |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawelcb33 Poziom 19

|
01 Lut 2010 22:59 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
I RoHs i może to że wszystko jest mocno upakowane na płytach głównych, laminat jest też dosyć cienkie i mogą się odgrzewać układy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hucul Poziom 22

|
01 Lut 2010 23:34 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
| xanio napisał: |
| Ktoś wspomniał o serii HP Mini. Kolega kupił trzy (dla siebie i rodziny). Wiecie ile z nich padło? TRZY!... |
Niestety ten model miał wady konstrukcyjne , naprawiane sztuki mają montowane zmodyfikowane płyty główne i lepsze matryce , więc powinny być mniej awaryjne . Nowe modele powinny być zaprojektowane z uwzględnieniem usterek pierwszej serii . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
skaktus Poziom 23

|
02 Lut 2010 17:02 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Ja mam lapa Asusa z matrycą 17 cali, w domu non stop pod zasilaczem. Bateria poza kompem, trzyma ok 4 godzin. Po co mi lap pod zasilaczem ? Pobór z sieci - 30 W (poprzedni komp 190), brak kabli, jak potrzebuję zabieram do innego pokoju. Proste.
Co do lapów - mam uraz do HP i chyba już nic tego nie zmieni... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pyluspl Poziom 5

|
04 Mar 2010 21:29 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
Znalazłem podobny ranking na stronie ale laptopów pogwarancyjnych.
Link |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xanio Poziom 19

|
04 Mar 2010 21:52 Re: Ranking awaryjności laptopów według badań SquareTrade |
|
|
|
O ile czołówka psujących laptopów się zgadza (hp, acer, toshiba) więc może i ranking podany przez Ciebie mylny nie jest, jednak dla mnie kompletnie bezużyteczny: brak źródeł, metody przeprowadzonego rankingu... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hucul Poziom 22

|
|
| Powrót do góry |
|
 |