Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



faac 740 nie działa po podłączeniu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Automatyka Bram i napędów ->faac 740 nie działa po podłączeniu Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
mistrz007
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 69

mistrz007
Poziom 11
Post#1 19 Lis 2009 22:27  Autor tematu   

faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam
Mam problem z uruchomieniem napędu bramy.
Zamontowałem napęd do bramy przesuwnej Faac 740 + fotokomórki.
Wszystko podłączyłem jak w instrukcji (str 16, rys 9 tj. fotokomórki na zamykaniu). Dodatkowo zwarłem zaciski "STOP" z "-". Do tego zamontowałem modoł radiowy i zaprogramowałem 2 piloty. Jak wciskam przycisk na pilocie słychać, jak jakiś przekaźnik styka. Również po przecięciu wiązki między fotokomórkami słychać przekażnik. Na bramie zamontowane są ograniczniki magnetyczne.
Na centralce ustawienia są fabryczne, a pomimo to brama nie rusza się ani w lewo, ani w prawo.

Dioda:
FCA - świeci
FSW Op - świeci
FSW Cl - świeci
STOP - świeci
EDGE - świeci

Co mogę i jak przetestować??


Strona z napedem i instrukcją:
http://www.faac.pl/index.php?page=produkty/740-741.php

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
lora
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Maj 2003
Posty: 121
Miasto: Częstochowa

lora
Poziom 13
Post#2 20 Lis 2009 00:58Pomocny post    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam.
Na poczatek proponuję Ci odpięcie fotokomórek i wykonanie mostków:
mostek 11-3 fotokomórka na otwieraniu,
mostek 11-4 fotokomórka na zamykaniu,
mostek 6-8 zabezpieczenie krawędziowe,
mostek 5-7 przycisk STOP.
Nie piszesz jaką drogę radiową posiadasz, ale na początek proponuję uruchomienie napędu "z przycisku" - aby to zrobić należy na chwilę zewrzeć zacisk: 1 (OPEN A) z zaciskiem 7 lub 8 (-). W ten sposób możemy wykluczyć złe zaprogramowanie drogi radiowej.
Pamiętaj, że po złączeniu napięcia pierwszy ruch bramy powinien odbywać się w kierunku otwierania, jeśli tak nie jest należy to zmienić w trybie podstawowym punkt d1.
Jeśli napęd będzie działał, podłącz fotokomórki i próbuj z pilota.
Powodzenia
W razie pytań - pomogę.

Czy wiadomość jest pomocna? + +2 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mistrz007
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 69

mistrz007
Poziom 11
Post#3 20 Lis 2009 19:29  Autor tematu   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Wszystko bylo podłączone OK.
Tylko pilot był zaprogramowany na drugi kanał, zmiana programowania na pierwszy pomogła odrazu.
Dodatkowo była jeszcze konieczna zmiana parametru d1.
Dziękuje i pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
przysniciel
Konto firmowe
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 405
Miasto: Białystok

przysniciel
Konto firmowe
Poziom 17
Post#4 20 Lis 2009 19:55    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


programowanie pilotów w faac-owskim radiu jest jak na pierwszy raz dość skomplikowane. Częsty przypadek z myleniem kanałów. Następny problem pojawia się przy zapełnieniu pamięci radia (zwykle 25 pilotów), wtedy potrafi wywalić z radia zaprogramowane jako pierwsze Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
sillverius
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 30 Kwi 2011
Posty: 1
Miasto: Bielsko

sillverius
Poziom 1
Post#5 30 Kwi 2011 10:46    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam

Mam podobny problem jak ten opisany powyżej, po wykonaniu sugerowanych mostków mechanizm uruchamia się - nie jest więc uszkodzony.
Najprawdopodobniej problem jest z pilotami... Niestety nie wiem jak sobie z nimi poradzić. Mechanizm reaguje na naciśnięcie guzika na pilocie stuknięciem przekaźnika - jednak silnik ani drgnie.
Mój moduł radiowy to "Odbiornik wtykalny LUX" FIX-1/25
Jak można sprawdzić czy kanały zostały poprawnie ustawione ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
przysniciel
Konto firmowe
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 405
Miasto: Białystok

przysniciel
Konto firmowe
Poziom 17
Post#6 03 Maj 2011 10:51    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


możesz wczytac piloty na nowo bez kasowania. Zdejmujesz zworkę, wziskasz przycisk w radiu i trzymając wcisnięty zakładasz zworkę, po sekundzie zwalniasz przycisk i wciskasz 2x krótko przycisk w pilocie a później wyłącz na chwile zasilanie radia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
piekut.m
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 7

piekut.m
Poziom 3
Post#7 04 Maj 2011 16:17    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Może jeszcze niech kolega sprawdzi czy nie pomylił się co do kierunku otwierania bramy..

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bouli2009
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 146
Miasto: Łódź

Bouli2009
Poziom 13
Post#8 05 Maj 2011 00:11    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


A co ma kierunek do niedziałania.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
przysniciel
Konto firmowe
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 405
Miasto: Białystok

przysniciel
Konto firmowe
Poziom 17
Post#9 05 Maj 2011 14:40    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


czasem jak brama przejedzie krancówkę to potrafi złapać takiego klina, że nie da się nawet rozsprzęglić automatu ani włączyć w drugą stronę, zostaje tylko odkręcenie listwy zębatej albo opuszczenie automatu jak jest możliwość.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bouli2009
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 146
Miasto: Łódź

Bouli2009
Poziom 13
Post#10 05 Maj 2011 21:34    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Sprawy wyłącznie krańcowe.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
qwak1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 28 Cze 2010
Posty: 3

qwak1
Poziom 2
Post#11 20 Maj 2014 22:56    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


lora napisał:
Witam.
Na poczatek proponuję Ci odpięcie fotokomórek i wykonanie mostków:
mostek 11-3 fotokomórka na otwieraniu,
mostek 11-4 fotokomórka na zamykaniu,
mostek 6-8 zabezpieczenie krawędziowe,
mostek 5-7 przycisk STOP.
Nie piszesz jaką drogę radiową posiadasz, ale na początek proponuję uruchomienie napędu "z przycisku" - aby to zrobić należy na chwilę zewrzeć zacisk: 1 (OPEN A) z zaciskiem 7 lub 8 (-). W ten sposób możemy wykluczyć złe zaprogramowanie drogi radiowej.
Pamiętaj, że po złączeniu napięcia pierwszy ruch bramy powinien odbywać się w kierunku otwierania, jeśli tak nie jest należy to zmienić w trybie podstawowym punkt d1.
Jeśli napęd będzie działał, podłącz fotokomórki i próbuj z pilota.
Powodzenia
W razie pytań - pomogę.

Stare to bo stare ale jak dla mnie w sam raz przydało się Dzięki duuużo skorzystałam, uruchomiłem i wreszcie brama Działa Dzieki raz jeszcze !

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
maajeranek
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 08 Maj 2004
Posty: 18

maajeranek
Poziom 6
Post#12 04 Lut 2015 21:28    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam podłącze się pod temat

FAAC 740 działał i nie działa

prąd dochodzi
ale na wyświetlaczu nic sie nie świeci

może ktoś mnie naprowadzi co mam zrobić zęby dość przyczyny awarii
bo nie wiem od czego zacząć a już raz zamówiłem fachowców- rozebrali - ruszyli kabelkami i zaczęło działać. Teraz też ja ruszałem ale nic z tego Sad

w załączeniu przesyłam fotkę podłączeń

Dzięki za pomoc

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
machefi
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 13 Mar 2009
Posty: 4339
Miasto: warmińsko-mazurskie

machefi
Moderator AGD
Post#13 05 Lut 2015 01:14    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


maajeranek napisał:


prąd dochodzi
Jak to sprawdzałeś? Czy na uzwojeniu wtórnym transformatora sieciowego występuje jakieś napięcie zmienne? Musisz posłużyć się miernikiem uniwersalnym, tylko ostrożnie, na płycie występuje napięcie sieci 230 VAC, jeśli nie czujesz się na siłach to zleć komuś kumatemu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dominik24
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Paź 2008
Posty: 271
Miasto: Kraków

dominik24
Poziom 16
Post#14 05 Lut 2015 13:41    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Weź probówkę z żarówki i sprawdź czy dochodzi zarówno faza jak i zero,
Sprawdź bezpieczniki,

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
maajeranek
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 08 Maj 2004
Posty: 18

maajeranek
Poziom 6
Post#15 06 Lut 2015 21:49    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


bezpieczniki są OK

ale sprawdzę jutro jeszcze miernikiem

dzięki Pankowie za pierwsze rady

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
maajeranek
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 08 Maj 2004
Posty: 18

maajeranek
Poziom 6
Post#16 09 Lut 2015 22:44    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Prąd Panowie dochodzi
bezpieczniki są OK

gdzie dalej szukac przyczyny ?

czy ten wyswietlacz powinien coś pokazywać
albo jakies diody ... ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
dominik24
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Paź 2008
Posty: 271
Miasto: Kraków

dominik24
Poziom 16
Post#17 09 Lut 2015 23:19    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Na wyswietlaczu powinien sie pokazac aktualny stan bramy, i również diody sygnalizuja odpowiednie stany wejsc i wyjsc,,
w takim wypadku pozostaje ci kolego wymontowac sterownik z obudowy, miernik w dłoń i po kolei sprawdzac napiecia,
Moze jakies zimne luty, moze sciezka przerwana,

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
machefi
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 13 Mar 2009
Posty: 4339
Miasto: warmińsko-mazurskie

machefi
Moderator AGD
Post#18 10 Lut 2015 00:17    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Sprawdzałeś w końcu napięcie wtórne na transformatorze sieciowym? Może on być uszkodzony, na przykład może mieć przerwę na uzwojeniu pierwotnym. Kłania się miernik uniwersalny. W dalszym ciągu radzę oddać płytę elektronikowi do naprawy.

Czy wiadomość jest pomocna? + -2 -
Powrót do góry
maajeranek
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 08 Maj 2004
Posty: 18

maajeranek
Poziom 6
Post#19 26 Lut 2015 12:01    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Panowie - elektronikiem nie jestem Sad

miernik mam - moze ktros podpowie jak sie wpiac i jak sprawdzic ..

z gory dzieki

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Mareczny
Moderator Automatyka Bram
Moderator Automatyka Bram


Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 1247
Miasto: Kołobrzeg

Mareczny
Moderator Automatyka Bram
Post#20 26 Lut 2015 13:25Pomocny post    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Chyba wypiąć i sprawdzić , musisz sprawdzić obwód zasilania przez bezpiecznik transformatora , obwód wtórny , spotkałem się z wiekowymi Faacami , którym wyjechał z lutów ze starości transformator , przy wyświetlaczu .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Automatyka Bram i napędów -> faac 740 nie działa po podłączeniu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Autmat Faac 740 nie reaguje po podłączeniu fotokomórek (7)
Faac 740 - Faac 740 lampa nie gaśnie (3)
FAAC 740 nie działa radio fix-2 (2)
FAAC 740 - nie działa brama z fotokomórkami (3)
Faac 740 nie działa otwieranie przyciskami ręcznymi (4)
FAAC 740 - nie działa wewnętrzny czujnik oporu (2)
Programowanie zaawansowane centrali FAAC 748d (od napędu FAAC 741 740) (3)
FAAC 740 i Radioodbiornik FAAC FIX 2 (18)
FAAC 740 - nie zamyka się (12)
FAAC 740 nie reaguje na pilot (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl temat RSS