Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

faac 740 nie działa po podłączeniu


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Automatyka- Automatyka Bram i napędów. -> faac 740 nie działa po podłączeniu
Autor
Wiadomość
mistrz007
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 69

Post#1 Post autora tematu 19 Lis 2009 22:27   

faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam
Mam problem z uruchomieniem napędu bramy.
Zamontowałem napęd do bramy przesuwnej Faac 740 + fotokomórki.
Wszystko podłączyłem jak w instrukcji (str 16, rys 9 tj. fotokomórki na zamykaniu). Dodatkowo zwarłem zaciski "STOP" z "-". Do tego zamontowałem modoł radiowy i zaprogramowałem 2 piloty. Jak wciskam przycisk na pilocie słychać, jak jakiś przekaźnik styka. Również po przecięciu wiązki między fotokomórkami słychać przekażnik. Na bramie zamontowane są ograniczniki magnetyczne.
Na centralce ustawienia są fabryczne, a pomimo to brama nie rusza się ani w lewo, ani w prawo.

Dioda:
FCA - świeci
FSW Op - świeci
FSW Cl - świeci
STOP - świeci
EDGE - świeci

Co mogę i jak przetestować??


Strona z napedem i instrukcją:
http://www.faac.pl/index.php?page=produkty/740-741.php
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lis 2009 22:27   





Powrót do góry
   
lora
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Maj 2003
Posty: 117
Miasto: Częstochowa

Post#2 20 Lis 2009 00:58pomocny post - solucja   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam.
Na poczatek proponuję Ci odpięcie fotokomórek i wykonanie mostków:
mostek 11-3 fotokomórka na otwieraniu,
mostek 11-4 fotokomórka na zamykaniu,
mostek 6-8 zabezpieczenie krawędziowe,
mostek 5-7 przycisk STOP.
Nie piszesz jaką drogę radiową posiadasz, ale na początek proponuję uruchomienie napędu "z przycisku" - aby to zrobić należy na chwilę zewrzeć zacisk: 1 (OPEN A) z zaciskiem 7 lub 8 (-). W ten sposób możemy wykluczyć złe zaprogramowanie drogi radiowej.
Pamiętaj, że po złączeniu napięcia pierwszy ruch bramy powinien odbywać się w kierunku otwierania, jeśli tak nie jest należy to zmienić w trybie podstawowym punkt d1.
Jeśli napęd będzie działał, podłącz fotokomórki i próbuj z pilota.
Powodzenia
W razie pytań - pomogę.
Powrót do góry
   
mistrz007
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 69

Post#3 Post autora tematu 20 Lis 2009 19:29   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Wszystko bylo podłączone OK.
Tylko pilot był zaprogramowany na drugi kanał, zmiana programowania na pierwszy pomogła odrazu.
Dodatkowo była jeszcze konieczna zmiana parametru d1.
Dziękuje i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
przysniciel
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 405
Miasto: Białystok

Post#4 20 Lis 2009 19:55   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


programowanie pilotów w faac-owskim radiu jest jak na pierwszy raz dość skomplikowane. Częsty przypadek z myleniem kanałów. Następny problem pojawia się przy zapełnieniu pamięci radia (zwykle 25 pilotów), wtedy potrafi wywalić z radia zaprogramowane jako pierwsze :)
Powrót do góry
   
sillverius
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 30 Kwi 2011
Posty: 1
Miasto: Bielsko

Post#5 30 Kwi 2011 10:46   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam

Mam podobny problem jak ten opisany powyżej, po wykonaniu sugerowanych mostków mechanizm uruchamia się - nie jest więc uszkodzony.
Najprawdopodobniej problem jest z pilotami... Niestety nie wiem jak sobie z nimi poradzić. Mechanizm reaguje na naciśnięcie guzika na pilocie stuknięciem przekaźnika - jednak silnik ani drgnie.
Mój moduł radiowy to "Odbiornik wtykalny LUX" FIX-1/25
Jak można sprawdzić czy kanały zostały poprawnie ustawione ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Kwi 2011 10:46   





Powrót do góry
   
przysniciel
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 405
Miasto: Białystok

Post#6 03 Maj 2011 10:51   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


możesz wczytac piloty na nowo bez kasowania. Zdejmujesz zworkę, wziskasz przycisk w radiu i trzymając wcisnięty zakładasz zworkę, po sekundzie zwalniasz przycisk i wciskasz 2x krótko przycisk w pilocie a później wyłącz na chwile zasilanie radia
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Maj 2011 10:51   





Powrót do góry
   
piekut.m
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 7

Post#7 04 Maj 2011 16:17   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Może jeszcze niech kolega sprawdzi czy nie pomylił się co do kierunku otwierania bramy..
Powrót do góry
   
Bouli2009
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 146
Miasto: Łódź

Post#8 05 Maj 2011 00:11   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


A co ma kierunek do niedziałania.
Powrót do góry
   
przysniciel
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 405
Miasto: Białystok

Post#9 05 Maj 2011 14:40   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


czasem jak brama przejedzie krancówkę to potrafi złapać takiego klina, że nie da się nawet rozsprzęglić automatu ani włączyć w drugą stronę, zostaje tylko odkręcenie listwy zębatej albo opuszczenie automatu jak jest możliwość.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2011 14:40   





Powrót do góry
   
Bouli2009
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 146
Miasto: Łódź

Post#10 05 Maj 2011 21:34   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Sprawy wyłącznie krańcowe.
Powrót do góry
   
qwak1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 28 Cze 2010
Posty: 3

Post#11 20 Maj 2014 22:56   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


lora napisał:
Witam.
Na poczatek proponuję Ci odpięcie fotokomórek i wykonanie mostków:
mostek 11-3 fotokomórka na otwieraniu,
mostek 11-4 fotokomórka na zamykaniu,
mostek 6-8 zabezpieczenie krawędziowe,
mostek 5-7 przycisk STOP.
Nie piszesz jaką drogę radiową posiadasz, ale na początek proponuję uruchomienie napędu "z przycisku" - aby to zrobić należy na chwilę zewrzeć zacisk: 1 (OPEN A) z zaciskiem 7 lub 8 (-). W ten sposób możemy wykluczyć złe zaprogramowanie drogi radiowej.
Pamiętaj, że po złączeniu napięcia pierwszy ruch bramy powinien odbywać się w kierunku otwierania, jeśli tak nie jest należy to zmienić w trybie podstawowym punkt d1.
Jeśli napęd będzie działał, podłącz fotokomórki i próbuj z pilota.
Powodzenia
W razie pytań - pomogę.

Stare to bo stare ale jak dla mnie w sam raz przydało się Dzięki duuużo skorzystałam, uruchomiłem i wreszcie brama Działa Dzieki raz jeszcze !
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Automatyka- Automatyka Bram i napędów. -> faac 740 nie działa po podłączeniu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Autmat Faac 740 nie reaguje po podłączeniu fotokomórek (7)
Faac 740 - Faac 740 lampa nie gaśnie (3)
FAAC 740 nie działa radio fix-2 (2)
FAAC 740 - nie działa brama z fotokomórkami (3)
Faac 740 nie działa otwieranie przyciskami ręcznymi (4)
FAAC 740 - nie działa wewnętrzny czujnik oporu (2)
Programowanie zaawansowane centrali FAAC 748d (od napędu FAAC 741 740) (3)
FAAC 740 i Radioodbiornik FAAC FIX 2 (18)
FAAC 740 - nie zamyka się (12)
FAAC 740 nie reaguje na pilot (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS