Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

faac 740 nie działa po podłączeniu


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Automatic Gates -> faac 740 nie działa po podłączeniu
Author
Message
mistrz007
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 07 Feb 2005
Posts: 69

Post#1 Post from the author of the topic 19 Nov 2009 22:27   

faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam
Mam problem z uruchomieniem napędu bramy.
Zamontowałem napęd do bramy przesuwnej Faac 740 + fotokomórki.
Wszystko podłączyłem jak w instrukcji (str 16, rys 9 tj. fotokomórki na zamykaniu). Dodatkowo zwarłem zaciski "STOP" z "-". Do tego zamontowałem modoł radiowy i zaprogramowałem 2 piloty. Jak wciskam przycisk na pilocie słychać, jak jakiś przekaźnik styka. Również po przecięciu wiązki między fotokomórkami słychać przekażnik. Na bramie zamontowane są ograniczniki magnetyczne.
Na centralce ustawienia są fabryczne, a pomimo to brama nie rusza się ani w lewo, ani w prawo.

Dioda:
FCA - świeci
FSW Op - świeci
FSW Cl - świeci
STOP - świeci
EDGE - świeci

Co mogę i jak przetestować??


Strona z napedem i instrukcją:
http://www.faac.pl/index.php?page=produkty/740-741.php

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Nov 2009 22:27   





Back to top
   
lora
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 22 May 2003
Posts: 118
Location: Częstochowa

Post#2 20 Nov 2009 00:58helpful post - solution   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam.
Na poczatek proponuję Ci odpięcie fotokomórek i wykonanie mostków:
mostek 11-3 fotokomórka na otwieraniu,
mostek 11-4 fotokomórka na zamykaniu,
mostek 6-8 zabezpieczenie krawędziowe,
mostek 5-7 przycisk STOP.
Nie piszesz jaką drogę radiową posiadasz, ale na początek proponuję uruchomienie napędu "z przycisku" - aby to zrobić należy na chwilę zewrzeć zacisk: 1 (OPEN A) z zaciskiem 7 lub 8 (-). W ten sposób możemy wykluczyć złe zaprogramowanie drogi radiowej.
Pamiętaj, że po złączeniu napięcia pierwszy ruch bramy powinien odbywać się w kierunku otwierania, jeśli tak nie jest należy to zmienić w trybie podstawowym punkt d1.
Jeśli napęd będzie działał, podłącz fotokomórki i próbuj z pilota.
Powodzenia
W razie pytań - pomogę.

Helpful message? + -

Back to top
   
mistrz007
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 07 Feb 2005
Posts: 69

Post#3 Post from the author of the topic 20 Nov 2009 19:29   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Wszystko bylo podłączone OK.
Tylko pilot był zaprogramowany na drugi kanał, zmiana programowania na pierwszy pomogła odrazu.
Dodatkowo była jeszcze konieczna zmiana parametru d1.
Dziękuje i pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
przysniciel
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 405
Location: Białystok

Post#4 20 Nov 2009 19:55   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


programowanie pilotów w faac-owskim radiu jest jak na pierwszy raz dość skomplikowane. Częsty przypadek z myleniem kanałów. Następny problem pojawia się przy zapełnieniu pamięci radia (zwykle 25 pilotów), wtedy potrafi wywalić z radia zaprogramowane jako pierwsze Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
sillverius
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 30 Apr 2011
Posts: 1
Location: Bielsko

Post#5 30 Apr 2011 10:46   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam

Mam podobny problem jak ten opisany powyżej, po wykonaniu sugerowanych mostków mechanizm uruchamia się - nie jest więc uszkodzony.
Najprawdopodobniej problem jest z pilotami... Niestety nie wiem jak sobie z nimi poradzić. Mechanizm reaguje na naciśnięcie guzika na pilocie stuknięciem przekaźnika - jednak silnik ani drgnie.
Mój moduł radiowy to "Odbiornik wtykalny LUX" FIX-1/25
Jak można sprawdzić czy kanały zostały poprawnie ustawione ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
przysniciel
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 405
Location: Białystok

Post#6 03 May 2011 10:51   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


możesz wczytac piloty na nowo bez kasowania. Zdejmujesz zworkę, wziskasz przycisk w radiu i trzymając wcisnięty zakładasz zworkę, po sekundzie zwalniasz przycisk i wciskasz 2x krótko przycisk w pilocie a później wyłącz na chwile zasilanie radia

Helpful message? + -

Back to top
   
piekut.m
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 10 Feb 2008
Posts: 7

Post#7 04 May 2011 16:17   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Może jeszcze niech kolega sprawdzi czy nie pomylił się co do kierunku otwierania bramy..

Helpful message? + -

Back to top
   
Bouli2009
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 06 Mar 2010
Posts: 146
Location: Łódź

Post#8 05 May 2011 00:11   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


A co ma kierunek do niedziałania.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 May 2011 00:11   





Back to top
   
przysniciel
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 405
Location: Białystok

Post#9 05 May 2011 14:40   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


czasem jak brama przejedzie krancówkę to potrafi złapać takiego klina, że nie da się nawet rozsprzęglić automatu ani włączyć w drugą stronę, zostaje tylko odkręcenie listwy zębatej albo opuszczenie automatu jak jest możliwość.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 May 2011 14:40   





Back to top
   
Bouli2009
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 06 Mar 2010
Posts: 146
Location: Łódź

Post#10 05 May 2011 21:34   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Sprawy wyłącznie krańcowe.

Helpful message? + -

Back to top
   
qwak1
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 28 Jun 2010
Posts: 3

Post#11 20 May 2014 22:56   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


lora wrote:
Witam.
Na poczatek proponuję Ci odpięcie fotokomórek i wykonanie mostków:
mostek 11-3 fotokomórka na otwieraniu,
mostek 11-4 fotokomórka na zamykaniu,
mostek 6-8 zabezpieczenie krawędziowe,
mostek 5-7 przycisk STOP.
Nie piszesz jaką drogę radiową posiadasz, ale na początek proponuję uruchomienie napędu "z przycisku" - aby to zrobić należy na chwilę zewrzeć zacisk: 1 (OPEN A) z zaciskiem 7 lub 8 (-). W ten sposób możemy wykluczyć złe zaprogramowanie drogi radiowej.
Pamiętaj, że po złączeniu napięcia pierwszy ruch bramy powinien odbywać się w kierunku otwierania, jeśli tak nie jest należy to zmienić w trybie podstawowym punkt d1.
Jeśli napęd będzie działał, podłącz fotokomórki i próbuj z pilota.
Powodzenia
W razie pytań - pomogę.

Stare to bo stare ale jak dla mnie w sam raz przydało się Dzięki duuużo skorzystałam, uruchomiłem i wreszcie brama Działa Dzieki raz jeszcze !

Helpful message? + -

Back to top
   
maajeranek
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 08 May 2004
Posts: 17

Post#12 04 Feb 2015 21:28   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam podłącze się pod temat

FAAC 740 działał i nie działa

prąd dochodzi
ale na wyświetlaczu nic sie nie świeci

może ktoś mnie naprowadzi co mam zrobić zęby dość przyczyny awarii
bo nie wiem od czego zacząć a już raz zamówiłem fachowców- rozebrali - ruszyli kabelkami i zaczęło działać. Teraz też ja ruszałem ale nic z tego Sad

w załączeniu przesyłam fotkę podłączeń

Dzięki za pomoc

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
machefi
Moderator AGD
Moderator AGD


Joined: 13 Mar 2009
Posts: 4234
Location: warmińsko-mazurskie

Post#13 05 Feb 2015 01:14   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


maajeranek wrote:


prąd dochodzi
Jak to sprawdzałeś? Czy na uzwojeniu wtórnym transformatora sieciowego występuje jakieś napięcie zmienne? Musisz posłużyć się miernikiem uniwersalnym, tylko ostrożnie, na płycie występuje napięcie sieci 230 VAC, jeśli nie czujesz się na siłach to zleć komuś kumatemu.

Helpful message? + -

Back to top
   
dominik24
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 24 Oct 2008
Posts: 250
Location: Kraków

Post#14 05 Feb 2015 13:41   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Weź probówkę z żarówki i sprawdź czy dochodzi zarówno faza jak i zero,
Sprawdź bezpieczniki,

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Feb 2015 13:41   





Back to top
   
maajeranek
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 08 May 2004
Posts: 17

Post#15 06 Feb 2015 21:49   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


bezpieczniki są OK

ale sprawdzę jutro jeszcze miernikiem

dzięki Pankowie za pierwsze rady

Helpful message? + -

Back to top
   
maajeranek
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 08 May 2004
Posts: 17

Post#16 09 Feb 2015 22:44   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Prąd Panowie dochodzi
bezpieczniki są OK

gdzie dalej szukac przyczyny ?

czy ten wyswietlacz powinien coś pokazywać
albo jakies diody ... ?

Helpful message? + -

Back to top
   
dominik24
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 24 Oct 2008
Posts: 250
Location: Kraków

Post#17 09 Feb 2015 23:19   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Na wyswietlaczu powinien sie pokazac aktualny stan bramy, i również diody sygnalizuja odpowiednie stany wejsc i wyjsc,,
w takim wypadku pozostaje ci kolego wymontowac sterownik z obudowy, miernik w dłoń i po kolei sprawdzac napiecia,
Moze jakies zimne luty, moze sciezka przerwana,

Helpful message? + -

Back to top
   
machefi
Moderator AGD
Moderator AGD


Joined: 13 Mar 2009
Posts: 4234
Location: warmińsko-mazurskie

Post#18 10 Feb 2015 00:17   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Sprawdzałeś w końcu napięcie wtórne na transformatorze sieciowym? Może on być uszkodzony, na przykład może mieć przerwę na uzwojeniu pierwotnym. Kłania się miernik uniwersalny. W dalszym ciągu radzę oddać płytę elektronikowi do naprawy.

Helpful message? + -

Back to top
   
maajeranek
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 08 May 2004
Posts: 17

Post#19 26 Feb 2015 12:01   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Panowie - elektronikiem nie jestem Sad

miernik mam - moze ktros podpowie jak sie wpiac i jak sprawdzic ..

z gory dzieki

Helpful message? + -

Back to top
   
Mareczny
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 21 Jul 2005
Posts: 1023
Location: Kołobrzeg

Post#20 26 Feb 2015 13:25helpful post - solution   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Chyba wypiąć i sprawdzić , musisz sprawdzić obwód zasilania przez bezpiecznik transformatora , obwód wtórny , spotkałem się z wiekowymi Faacami , którym wyjechał z lutów ze starości transformator , przy wyświetlaczu .

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Automatic Gates -> faac 740 nie działa po podłączeniu
Page 1 of 1
Similar topics
Autmat Faac 740 nie reaguje po podłączeniu fotokomórek (7)
Faac 740 - Faac 740 lampa nie gaśnie (3)
FAAC 740 nie działa radio fix-2 (2)
FAAC 740 - nie działa brama z fotokomórkami (3)
Faac 740 nie działa otwieranie przyciskami ręcznymi (4)
FAAC 740 - nie działa wewnętrzny czujnik oporu (2)
Programowanie zaawansowane centrali FAAC 748d (od napędu FAAC 741 740) (3)
FAAC 740 i Radioodbiornik FAAC FIX 2 (18)
FAAC 740 - nie zamyka się (12)
FAAC 740 nie reaguje na pilot (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl topic RSS feed