Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



faac 740 nie działa po podłączeniu


  Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Automatic Gates ->faac 740 nie działa po podłączeniu Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
mistrz007
Level 11
Joined: 07 Feb 2005
Posts: 69
Helped: 3
Post rating: 1
mistrz007
Level 11
Post#1 19 Nov 2009 22:27  Topic author   

faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam
Mam problem z uruchomieniem napędu bramy.
Zamontowałem napęd do bramy przesuwnej Faac 740 + fotokomórki.
Wszystko podłączyłem jak w instrukcji (str 16, rys 9 tj. fotokomórki na zamykaniu). Dodatkowo zwarłem zaciski "STOP" z "-". Do tego zamontowałem modoł radiowy i zaprogramowałem 2 piloty. Jak wciskam przycisk na pilocie słychać, jak jakiś przekaźnik styka. Również po przecięciu wiązki między fotokomórkami słychać przekażnik. Na bramie zamontowane są ograniczniki magnetyczne.
Na centralce ustawienia są fabryczne, a pomimo to brama nie rusza się ani w lewo, ani w prawo.

Dioda:
FCA - świeci
FSW Op - świeci
FSW Cl - świeci
STOP - świeci
EDGE - świeci

Co mogę i jak przetestować??


Strona z napedem i instrukcją:
http://www.faac.pl/index.php?page=produkty/740-741.php

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lora
Level 16
Location: Częstochowa
Joined: 22 May 2003
Posts: 126
Helped: 20
Post rating: 11
lora
Level 16
Post#2 20 Nov 2009 00:58Helpful post    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam.
Na poczatek proponuję Ci odpięcie fotokomórek i wykonanie mostków:
mostek 11-3 fotokomórka na otwieraniu,
mostek 11-4 fotokomórka na zamykaniu,
mostek 6-8 zabezpieczenie krawędziowe,
mostek 5-7 przycisk STOP.
Nie piszesz jaką drogę radiową posiadasz, ale na początek proponuję uruchomienie napędu "z przycisku" - aby to zrobić należy na chwilę zewrzeć zacisk: 1 (OPEN A) z zaciskiem 7 lub 8 (-). W ten sposób możemy wykluczyć złe zaprogramowanie drogi radiowej.
Pamiętaj, że po złączeniu napięcia pierwszy ruch bramy powinien odbywać się w kierunku otwierania, jeśli tak nie jest należy to zmienić w trybie podstawowym punkt d1.
Jeśli napęd będzie działał, podłącz fotokomórki i próbuj z pilota.
Powodzenia
W razie pytań - pomogę.

Helpful post? + +3
Back to top
mistrz007
Level 11
Joined: 07 Feb 2005
Posts: 69
Helped: 3
Post rating: 1
mistrz007
Level 11
Post#3 20 Nov 2009 19:29  Topic author   

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Wszystko bylo podłączone OK.
Tylko pilot był zaprogramowany na drugi kanał, zmiana programowania na pierwszy pomogła odrazu.
Dodatkowo była jeszcze konieczna zmiana parametru d1.
Dziękuje i pozdrawiam.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
przysniciel
Company Account
Level 19
Location: Białystok
Joined: 24 Apr 2003
Posts: 408
Helped: 16
Post rating: 7
przysniciel
Company Account
Level 19
Post#4 20 Nov 2009 19:55    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


programowanie pilotów w faac-owskim radiu jest jak na pierwszy raz dość skomplikowane. Częsty przypadek z myleniem kanałów. Następny problem pojawia się przy zapełnieniu pamięci radia (zwykle 25 pilotów), wtedy potrafi wywalić z radia zaprogramowane jako pierwsze :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sillverius
Level 1
Location: Bielsko
Joined: 30 Apr 2011
Posts: 1
sillverius
Level 1
Post#5 30 Apr 2011 10:46    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam

Mam podobny problem jak ten opisany powyżej, po wykonaniu sugerowanych mostków mechanizm uruchamia się - nie jest więc uszkodzony.
Najprawdopodobniej problem jest z pilotami... Niestety nie wiem jak sobie z nimi poradzić. Mechanizm reaguje na naciśnięcie guzika na pilocie stuknięciem przekaźnika - jednak silnik ani drgnie.
Mój moduł radiowy to "Odbiornik wtykalny LUX" FIX-1/25
Jak można sprawdzić czy kanały zostały poprawnie ustawione ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
przysniciel
Company Account
Level 19
Location: Białystok
Joined: 24 Apr 2003
Posts: 408
Helped: 16
Post rating: 7
przysniciel
Company Account
Level 19
Post#6 03 May 2011 10:51    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


możesz wczytac piloty na nowo bez kasowania. Zdejmujesz zworkę, wziskasz przycisk w radiu i trzymając wcisnięty zakładasz zworkę, po sekundzie zwalniasz przycisk i wciskasz 2x krótko przycisk w pilocie a później wyłącz na chwile zasilanie radia

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piekut.m
Level 8
Joined: 10 Feb 2008
Posts: 7
piekut.m
Level 8
Post#7 04 May 2011 16:17    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Może jeszcze niech kolega sprawdzi czy nie pomylił się co do kierunku otwierania bramy..

Helpful post? + 0
Back to top
Bouli2009
Level 15
Location: Łódź
Joined: 06 Mar 2010
Posts: 146
Helped: 8
Post rating: 1
Bouli2009
Level 15
Post#8 05 May 2011 00:11    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


A co ma kierunek do niedziałania.

Helpful post? + 0
Back to top
przysniciel
Company Account
Level 19
Location: Białystok
Joined: 24 Apr 2003
Posts: 408
Helped: 16
Post rating: 7
przysniciel
Company Account
Level 19
Post#9 05 May 2011 14:40    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


czasem jak brama przejedzie krancówkę to potrafi złapać takiego klina, że nie da się nawet rozsprzęglić automatu ani włączyć w drugą stronę, zostaje tylko odkręcenie listwy zębatej albo opuszczenie automatu jak jest możliwość.

Helpful post? + 0
Back to top
Bouli2009
Level 15
Location: Łódź
Joined: 06 Mar 2010
Posts: 146
Helped: 8
Post rating: 1
Bouli2009
Level 15
Post#10 05 May 2011 21:34    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Sprawy wyłącznie krańcowe.

Helpful post? + 0
Back to top
qwak1
Level 2
Joined: 28 Jun 2010
Posts: 3
qwak1
Level 2
Post#11 20 May 2014 22:56    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


lora wrote:
Witam.
Na poczatek proponuję Ci odpięcie fotokomórek i wykonanie mostków:
mostek 11-3 fotokomórka na otwieraniu,
mostek 11-4 fotokomórka na zamykaniu,
mostek 6-8 zabezpieczenie krawędziowe,
mostek 5-7 przycisk STOP.
Nie piszesz jaką drogę radiową posiadasz, ale na początek proponuję uruchomienie napędu "z przycisku" - aby to zrobić należy na chwilę zewrzeć zacisk: 1 (OPEN A) z zaciskiem 7 lub 8 (-). W ten sposób możemy wykluczyć złe zaprogramowanie drogi radiowej.
Pamiętaj, że po złączeniu napięcia pierwszy ruch bramy powinien odbywać się w kierunku otwierania, jeśli tak nie jest należy to zmienić w trybie podstawowym punkt d1.
Jeśli napęd będzie działał, podłącz fotokomórki i próbuj z pilota.
Powodzenia
W razie pytań - pomogę.

Stare to bo stare ale jak dla mnie w sam raz przydało się Dzięki duuużo skorzystałam, uruchomiłem i wreszcie brama Działa Dzieki raz jeszcze !

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
maajeranek
Level 10
Joined: 08 May 2004
Posts: 18
maajeranek
Level 10
Post#12 04 Feb 2015 21:28    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam podłącze się pod temat

FAAC 740 działał i nie działa

prąd dochodzi
ale na wyświetlaczu nic sie nie świeci

może ktoś mnie naprowadzi co mam zrobić zęby dość przyczyny awarii
bo nie wiem od czego zacząć a już raz zamówiłem fachowców- rozebrali - ruszyli kabelkami i zaczęło działać. Teraz też ja ruszałem ale nic z tego :(

w załączeniu przesyłam fotkę podłączeń

Dzięki za pomoc

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
machefi
Moderator AGD
Location: warmińsko-mazurskie
Joined: 13 Mar 2009
Posts: 4525
Helped: 547
Post rating: 109
machefi
Moderator AGD
Post#13 05 Feb 2015 01:14    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


maajeranek wrote:


prąd dochodzi
Jak to sprawdzałeś? Czy na uzwojeniu wtórnym transformatora sieciowego występuje jakieś napięcie zmienne? Musisz posłużyć się miernikiem uniwersalnym, tylko ostrożnie, na płycie występuje napięcie sieci 230 VAC, jeśli nie czujesz się na siłach to zleć komuś kumatemu.

Helpful post? + 0
Back to top
dominik24
Company Account
Level 17
Location: Kraków
Joined: 24 Oct 2008
Posts: 329
Helped: 10
Post rating: 5
dominik24
Company Account
Level 17
Post#14 05 Feb 2015 13:41    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Weź probówkę z żarówki i sprawdź czy dochodzi zarówno faza jak i zero,
Sprawdź bezpieczniki,

Helpful post? + 0
Back to top
maajeranek
Level 10
Joined: 08 May 2004
Posts: 18
maajeranek
Level 10
Post#15 06 Feb 2015 21:49    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


bezpieczniki są OK

ale sprawdzę jutro jeszcze miernikiem

dzięki Pankowie za pierwsze rady

Helpful post? + 0
Back to top
maajeranek
Level 10
Joined: 08 May 2004
Posts: 18
maajeranek
Level 10
Post#16 09 Feb 2015 22:44    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Prąd Panowie dochodzi
bezpieczniki są OK

gdzie dalej szukac przyczyny ?

czy ten wyswietlacz powinien coś pokazywać
albo jakies diody ... ?

Helpful post? + 0
Back to top
dominik24
Company Account
Level 17
Location: Kraków
Joined: 24 Oct 2008
Posts: 329
Helped: 10
Post rating: 5
dominik24
Company Account
Level 17
Post#17 09 Feb 2015 23:19    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Na wyswietlaczu powinien sie pokazac aktualny stan bramy, i również diody sygnalizuja odpowiednie stany wejsc i wyjsc,,
w takim wypadku pozostaje ci kolego wymontowac sterownik z obudowy, miernik w dłoń i po kolei sprawdzac napiecia,
Moze jakies zimne luty, moze sciezka przerwana,

Helpful post? + 0
Back to top
machefi
Moderator AGD
Location: warmińsko-mazurskie
Joined: 13 Mar 2009
Posts: 4525
Helped: 547
Post rating: 109
machefi
Moderator AGD
Post#18 10 Feb 2015 00:17    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Sprawdzałeś w końcu napięcie wtórne na transformatorze sieciowym? Może on być uszkodzony, na przykład może mieć przerwę na uzwojeniu pierwotnym. Kłania się miernik uniwersalny. W dalszym ciągu radzę oddać płytę elektronikowi do naprawy.

Helpful post? + -2
Back to top
maajeranek
Level 10
Joined: 08 May 2004
Posts: 18
maajeranek
Level 10
Post#19 26 Feb 2015 12:01    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Panowie - elektronikiem nie jestem :(

miernik mam - moze ktros podpowie jak sie wpiac i jak sprawdzic ..

z gory dzieki

Helpful post? + 0
Back to top
Mareczny
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
Location: Kołobrzeg
Joined: 21 Jul 2005
Posts: 1619
Helped: 164
Post rating: 96
Mareczny
Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
Post#20 26 Feb 2015 13:25Helpful post    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Chyba wypiąć i sprawdzić , musisz sprawdzić obwód zasilania przez bezpiecznik transformatora , obwód wtórny , spotkałem się z wiekowymi Faacami , którym wyjechał z lutów ze starości transformator , przy wyświetlaczu .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
andrzejmlynik
Level 6
Location: lipno
Joined: 01 Feb 2013
Posts: 10
andrzejmlynik
Level 6
Post#21 23 Feb 2016 15:37    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


jeszcze raz proszę powiedzieć jak zaprogramować pilota co to jest zworka, kanał pilota ? w moim są cztery przyciski

Helpful post? + 0
Back to top
Marek J.
Level 25
Location: Łódź
Joined: 26 Jun 2003
Posts: 515
Helped: 96
Post rating: 22
Marek J.
Level 25
Post#22 23 Feb 2016 18:27    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


@andrzejmlynik temat ze zworką przy programowaniu pilotów Faac Fix ma już 5 lat...
Faac ma kilka rodzajów radiolinii i każdą programuje się inaczej, a nie jest wykluczone że posiadasz radio z pilotami innej firmy, które też mają różne rodzaje wprowadzania pilotów do pamięci. Pisanie że coś ma cztery przyciski to tak jakbyś napisał - mój pojazd ma cztery koła i jakie mam zatankować paliwo?
Jeżeli potrzebujesz pomocy to napisz jaki pilot (producent, typ) i jaki odbiornik w centrali sterującej.
Jeżeli nie ma oznaczeń lub nie jesteś pewien - dołącz fotki pilota i centrali automatu z odbiornikiem radiowym. Wtedy na pewno uzyskasz wskazówki lub prośbę u dalsze uzupełnienie informacji.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
andrzejmlynik
Level 6
Location: lipno
Joined: 01 Feb 2013
Posts: 10
andrzejmlynik
Level 6
Post#23 23 Feb 2016 20:33    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


ok. dzięki na jutro wszystko przygotuję

Helpful post? + 0
Back to top
andrzejmlynik
Level 6
Location: lipno
Joined: 01 Feb 2013
Posts: 10
andrzejmlynik
Level 6
Post#24 24 Feb 2016 20:07    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


faac 740 nie działa po podłączeniu faac 740 nie działa po podłączeniu faac 740 nie działa po podłączeniu faac 740 nie działa po podłączeniu faac 740 nie działa po podłączeniu faac 740 nie działa po podłączeniu
Witam wczoraj próbowałem uruchomić bramę i nawet mi się udało. Połączyłem na krótko tak jak pisaliście i brama się o dziwo otworzyła, nie potrafiłem jednak jej zamknąć. Doszedłem do wniosku że odcinając zasilanie i ponownie włączając zamyka się. Przy programowaniu pilota postępowałem tak jak pisaliście zdjąłem zworkę nacisnąłem jeden z przycisków na karcie radiowej jak mi się wydawało i założyłem zworkę. udało mi się zaprogramować tylko jeden pilot i to tylko na otwieranie.
proszę o pomoc przy programowaniu

Helpful post? + 0
Back to top
kotbury
specjalista -automatyka bramowa
Location: Siemiatycze
Joined: 29 Jan 2009
Posts: 1533
Helped: 271
Post rating: 159
kotbury
specjalista -automatyka bramowa
Post#25 24 Feb 2016 20:20    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


To nie FIX tylko 433 RP2 LC (odbiornik systemu FAAC RC/LC)
W tym radiu piloty dopisuje się TYLKO guzikami.
Zworka nie jest do programowania tylko w pozycji OFF odłącza 2 kanał radia (czyli w normalnym układzie funkcję furtki z drugiego przycisku pilota). Dla działania obu kanałów ma być na ON.

Instrukcja dopisywania pilotów:

http://3as.pl/data/documents/LC XR2 wew 2k RPE433.pdf

PS:
Quote:
co to jest zworka, kanał pilota ? w moim są cztery przyciski


Co to zworka już wiesz.
Odbiornik ma 2 kanały czyli 2 wyjścia sterujące. Nie wnikając w szczegóły elektryczne przy sterowaniu napędu przez wetknięty odbiornik pierwszy kanał (do którego dopisuje się pilota operując guzikiem 1 i kontrolując LEDem DL1) uruchamia normalną pracę bramy (czyli open stop close stop) a drugi kanał (odpowiednio ze szpejami z numerkiem 2) uruchamia tryb furtki czyli uchylenie bramy na ok. metr (regulowane). W części sterowników ta funkcja jest w ogóle nie podpięta do złącza radia i trzeba korzystać z zacisku śrubowego. Jumper JP1 odłącza od złączki szpilkowej 2 kanał
Zacisk śrubowy to antena z ekranem, i osobno wyprowadzony 2 kanał ze stykami normalnie otwartym i normalnie zamkniętym.
Każdy przycisk pilota możesz dopisać do dowolnego kanału dowolnego odbiornika (oczywiście w ramach typu FAAC LC) czyli np. guzik 1 pilota możesz dopisać do kan. 1 odbiornika (zwykłe otwieranie) guzik 2 do 2 kanału odbiornika (furtka), guzik 3 do 1 kanału drugiego odbiornika (normalne otwarcie drugiej bramy, garażu, sterowanie czymś innym) 4 guzik do 2 kanału 2 odbiornika (albo do 1 kanału 3 odbiornika) ..... itd

Helpful post? + 0
Back to top
andrzejmlynik
Level 6
Location: lipno
Joined: 01 Feb 2013
Posts: 10
andrzejmlynik
Level 6
Post#26 24 Feb 2016 20:33    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


dzięki kotbury za szybką odpowiedź spróbuję jutro

Helpful post? + 0
Back to top
andrzejmlynik
Level 6
Location: lipno
Joined: 01 Feb 2013
Posts: 10
andrzejmlynik
Level 6
Post#27 25 Feb 2016 07:06    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Witam kolego ponownie przed chwilą postąpiłem zgodnie z instrukcją programując piloty, brama otwiera się pięknie ale nie zamyka, rozumię że trzeba zaprogramować jeden przycisk na pilocie który będzie otwierał i zamykał bramę

Helpful post? + 0
Back to top
kotbury
specjalista -automatyka bramowa
Location: Siemiatycze
Joined: 29 Jan 2009
Posts: 1533
Helped: 271
Post rating: 159
kotbury
specjalista -automatyka bramowa
Post#28 25 Feb 2016 08:58    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Tak. Operuje się tylko jednym guzikiem w sekwencji otwórz-stop-zamknij-stop (Logika EP).
Co do braku zamykania to coś innego - nie pilot. Zworki założone dobrze. Sprawdź jaka jest ustawiona logika pracy - jeśli w trybie osiedlowym (A) to sterownik jest głuchy na sygnał z pilota przy otwartej i otwierającej się bramie (każde naciśnięcie pilota ponawia odliczanie czasu pauzy) a zamyka tylko z automatu. Logikę przestaw na EP (i przeleć wszystkie pozycje menu aż do ponownego wyświetlenia stanu bramy bo nie zapamięta).
Jeśli i to nie to pozostają krańcówki - na otwartej bramie powinna świecić się lampka FCC a zgasnąć FCA ( tak jak na fotce - jeśli to stan na otwartej bramie to u ciebie jednak dobrze).

Helpful post? + 0
Back to top
andrzejmlynik
Level 6
Location: lipno
Joined: 01 Feb 2013
Posts: 10
andrzejmlynik
Level 6
Post#29 25 Feb 2016 09:15    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Jeśli chodzi o krańcówki to założyłem je tak jak mówiła instrukcja ale gdy próbowałem otwierać na krótko to nie reagowała na krańcówki po prostu spadła więc je przełożyłem odwrotnie. Czytałem w instrukcji że przy programowaniu podstawowym musi być otwieranie prawostronne 3 lub lewostronnie jak u mnie F zamiast F pokazywała się trójka odwrotnie, nic nie pomagało i dlatego zmieniłem krańcówki. Zdjęcia były robione na zamkniętej bramie.

Helpful post? + 0
Back to top
kotbury
specjalista -automatyka bramowa
Location: Siemiatycze
Joined: 29 Jan 2009
Posts: 1533
Helped: 271
Post rating: 159
kotbury
specjalista -automatyka bramowa
Post#30 25 Feb 2016 10:23    

Re: faac 740 nie działa po podłączeniu


Quote:
3 lub lewostronnie jak u mnie F

Tak dla ścisłości : wyświetlacz pokazuje albo -3 albo E- a nie żadne F.
i zmiana w/w ustawienia powoduje zmianę kierunku silnika i zamianę logicznego funkcjonowania krańcówek.
U ciebie na fotce jest stan krańcówek jak dla otwartej. ale skoro zamieniłeś magnesy to wszystko jest na odwrót - i działanie silnika ustawione w (-3) lub (E-) i krańcówki.
Na początek ustaw kierunek wg instrukcji - i po ustawieniu przejdź całe manu podstawowe aż do pozycji ST (stan bramy) - inaczej nie zapamięta ustawień.
Potem zamontuj krańcówki z powrotem jak wg instrukcji (są różne - kwadracik i trójkąt, nie pamiętam która gdzie ale na papierze jest).
Mam nadzieję że nie zamieniałeś kabli do silnika bo rzecz jeszcze bardziej się skomplikuje.

Po ustawieniu kierunku bramy sprawdź faktyczny - ustaw bramę pośrodku, wyłącz na chwilę z prądu, włącz i odpal z pilota. Pierwszy ruch po zaniku napięcia to ZAWSZE OTWIERANIE. Jak sie zamyka - masz coś nie tak.

Może ci dali trefne krańcówki - sprawdź - jeden magnesik po zbliżeniu do czujki powinien gasić lampkę FCA, drugi FCC - ten co gasi FCA to krańcówka otwarcia i i powinna być od strony bramy, gasząca FCC od płota.

A brama spadła może dla tego że nie załapała krańcówki - magnesik powinien przejeżdżać góra centymetr od czujki.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Automatic Gates -> faac 740 nie działa po podłączeniu 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to faac 740 nie działa po podłączeniu

Autmat Faac 740 nie reaguje po podłączeniu fotokomórek (7)
Faac 740 - Faac 740 lampa nie gaśnie (3)
FAAC 740 nie działa radio fix-2 (2)
FAAC 740 - nie działa brama z fotokomórkami (3)
Faac 740 nie działa otwieranie przyciskami ręcznymi (4)
FAAC 740 - nie działa wewnętrzny czujnik oporu (2)
Programowanie zaawansowane centrali FAAC 748d (od napędu FAAC 741 740) (3)
FAAC 740 i Radioodbiornik FAAC FIX 2 (18)
FAAC 740 - nie zamyka się (12)
FAAC 740 nie reaguje na pilot (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.066 seconds