Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Jak zwiększyć moc grzewczą grzejnika , jaki większy grzej ?

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Jak zwiększyć moc grzewczą grzejnika , jaki większy grzej ?
Angielska wersja
Autor Wiadomość
*Impala*
Poziom 11
Poziom 11

Miasto: Nowa Sól

Post 20 Lis 2009 01:06   

Jak zwiększyć moc grzewczą grzejnika , jaki większy grzej ?

Witam , mam taki problem , mianowicie w pokoju 3,60 x 3,60 x 2 jest problem z ogrzewaniem , w pokoju jest jeden grzejnik 1x40 i ze ścian bije zimno i wilgoć , dwie ściany są z cegły na poddaszu ,(z oknem) jedna + małe trójkąty na zewnątrz z pustaka , i jedna na korytarzu z cegły ale ona jest ogrzewana, te zewnętrzne co są na poddaszu ociepliłem gdzie mogłem styropianem 5 , jednak za dużej różnicy nie widać dalej wali zimnem i wilgocią , a przy zeszło rocznych mrozach powychodziły pleśniaki . Ocieplenie ścian raczej nie jest na pierwszym miejscu kiedy kaloryfer nie może dogrzać ścian , dlatego mam pytanie czy jeżeli chciałbym zmienić moc grzejnika to dostanę taki sam tylko inna budowa o większej mocy niż ten blaszany czy może w grę wchodzi tylko zamiana na szerszy który będzie wystawał poza okno ?

pozdro
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 20 Lis 2009 01:06   

Powrót do góry

tomaszsikor
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: pomorze i mazury po trochu

Post 20 Lis 2009 03:15   

Re: Jak zwiększyć moc grzewczą grzejnika , jaki większy grze

dostaniesz co chcesz robią grzejniki na zamówienie wystarczy iść do renomowanego sklepu ale nie koniecznie musisz wybierać najdroższy towar sprzedawca napewno będzie wiedział jaki grzejnik do jakiej powierzchni trzeba dobrać

Dodano po 2 [minuty]:

ps ten twoj aktualny jest zdecydowanie za mały potrzebny jest większy i z materiału o dobrej przewodnosci cieplnej
Powrót do góry

mirrzo
Poziom 23
Poziom 23

Miasto: MOJE Miasto

Post 20 Lis 2009 07:57   

Potrzebujesz grzejnika o mocy, tak z grubsza, ok 1300W
Nie ma on służyć ogrzewaniu ścian, tylko Twojego pomieszczenia. Jednak izolacja termiczna na pierwszym miejscu. Te 5 cm styropianu to stanowczo za mało, a "pleśniaki" to od braku wietrzenia się powychodziły.
Powrót do góry

cirrostrato
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Warszawa

Post 20 Lis 2009 08:10   

Zamiast styropianu piątki mogłeś pomalować ściany, efekt termiczny prawie podobny (sąsiad sprawdził...). Daj styropian 12cm, najlepiej z zewnątrz , na sufit nawet 15-20cm(jak dasz radę ale to poddasze to może jest miejsce) i przestaniesz dogrzewać śniegowe bałwanki na dworze zimą. Innego ekonomicznego sposobu ogrzewania (np. grzejnik 3kW) nie widzę...
Powrót do góry

J. Kleban
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: London

Post 20 Lis 2009 14:47   

Odwilzacz powietrza na 2-3 tygodnie aby wysuszyc sciany, a pozniej systematyczne wietrzenie, bo jesli sa mokre (zawilgotniale na calej grubosci ) to zadna izolacja nie pomoze, a nawet moze zaszkodzic, bo izolujac sciane od dostepu (przeplywu) powietrza, uniemozliwiasz jej wyschniecie.
Powrót do góry

*Impala*
Poziom 11
Poziom 11

Post 21 Lis 2009 00:21   

Prostuję :

Ściany są ocieplone od zewnątrz są na nieocieplonym strychu także ten styropian 5 powinien coś dać do 1 stopnia na zewnątrz , na suficie są regipsy + wełna , pleśń wyszła podczas zeszłorocznych mrozów - 20 *, a tak jak było - 2 to było ok , ściany poprostu przemarzały bo były bez żadnej izolacji z zewnątrz.

Moje pytanie brzmi czy znajdę grzejnik 100x40 który będzie miał prawie dwa razy więcej mocy ? Jakie grzejniki są najwydajniejsze ?

A o wilgoć to chodziło mi o zjawisko kiedy zimna ściana ścina się z ciepłym powietrzem i normalnie gładkie powierzchnie by się pociły a tak idzie wszystko w tynk. Odwilżanie bez dobrego grzejnika to raczej syzyfowa praca będzie .
Powrót do góry

tronics
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: G-ce

Post 21 Lis 2009 07:40   

*Impala* - to akurat normalne zjawisko. W ciepłym powietrzu może się znaleźć więcej wilgoci niż w zimnym. Ciepłe powietrze ochładzając się na ścianie wytraca z siebie nadmiarową wilgoć. Wilgoć z powietrza możesz wyciągnąć wkładami z soli (np. firma metylan). Jeśli temp. w pomieszczeniu jest ok to większy grzejnik niewiele da...można podnieść temp. i częściej wietrzyć - pozwoli to nieco osuszyć ściany (i zmniejszyć nieprzyjemne uczucie bijącego chłodu), ale cudów bym się nie spodziewał.
Powrót do góry

*Impala*
Poziom 11
Poziom 11

Post 22 Lis 2009 22:26   

Nowłaśnie teraz jestem w trakcie grzania i wietrzenia zobaczymy jaki będzie efekt , ale na moje pytanie nikt mi nie odpowiedział czy żeby zwiększyć moc grzewczą muszę dać większy grzejnik czy może dostanę taki sam wymiar tylko mocniejszy ze względu na inną technologie , budowę itd.
Powrót do góry

mirrzo
Poziom 23
Poziom 23

Miasto: MOJE Miasto

Post 22 Lis 2009 23:33   

Porównaj ofertę różnych producentów. Każdy podaje inną moc dla grzejników o tych samych wymiarach.
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Jak zwiększyć moc grzewczą grzejnika , jaki większy grzej ?
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.083 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS