Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Gas Installations -> Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno
Author
Message
jama007
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Nov 2009
Posts: 25
Location: wroclaw

Post#1 Post from the author of the topic 20 Nov 2009 12:24   

Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Witam. Niedawno kupiłem sobie seata cordoba z instalacja gazowa BRC Just Tecno. Jaki mam problem to mrugajace diody zielone na porzełączniku benzyna gaz.Wiem ze sa one do umownego odczytu ilosci gazu w butli. Jednak nie reaguja one gdy butla jest pelna a gdy. Pusta. Czytałem na forum że mozna wyskalować sobie te diody przełącznikiem.Znalazlem nawet instrukcję jednak widocznie jest ona wadliwa,gdyz zastosowałem sie do jej poszczegolnych punktów a diody dalej mrugaja.Szukam pomocy Moze ktos były w stanie mi pomoc. Z gory dziekuje za wszelkie informacje.
moje gg 5626859

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Nov 2009 12:24   





Back to top
   
slodky
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 16 May 2008
Posts: 235
Location: PL

Post#2 21 Nov 2009 18:06   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


napisz w jaki sposób migają

Helpful message? + -

Back to top
   
jama007
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Nov 2009
Posts: 25
Location: wroclaw

Post#3 Post from the author of the topic 21 Nov 2009 21:05   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Migaja wszystkie cztery. Jednak gdy probowałem ustawic minimalny poziom gazu na pustym zbiorniku. Uzywając samego przełącznika trzy razy w lewo i srodek. Potem raz w lewo 10 sekund i srodek. Następnie gdy zatankowałem do pełna znowu zrobiłem trzy razy w lewo i środek , potem w prawo i raz w lewo na 10 sekund. Teraz mruga mi zielona dioda pierwsza z lewej czy gaz jest, czy go nie ma.Moze udało mi sie ustawic minimalny poziom gazu jednak pelnego baku chyba nie.

Niedawno kupiłem sobie seata cordoba z instalacja gazowa BRC Just Tecno. Jaki mam problem to mrugajace diody zielone na porzełączniku benzyna gaz.Wiem ze sa one do umownego odczytu ilosci gazu w butli. Jednak nie reaguja one gdy butla jest pelna a gdy. Pusta. Czytałem na forum że mozna wyskalować sobie te diody przełącznikiem.Znalazlem nawet instrukcję jednak widocznie jest ona wadliwa,gdyz zastosowałem sie do jej poszczegolnych punktów a diody dalej mrugaja.Szukam pomocy Moze ktos były w stanie mi pomoc. Z gory dziekuje za wszelkie informacje.
moje gg 5626859

Helpful message? + -

Back to top
   
nuki_tsw
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 109
Location: Wieliczka

Post#4 23 Dec 2009 09:20   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Jaki masz ten przełącznik?

Może to coś pomoże:

BRC Samba Asia Brio

P.S. Nie dubluj raczej postów. Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
jama007
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Nov 2009
Posts: 25
Location: wroclaw

Post#5 Post from the author of the topic 24 Dec 2009 15:03   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Moj przelacznik wyglada tak jak ten na zalaczonym zdjeciu.

Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno

Helpful message? + -

Back to top
   
nuki_tsw
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 109
Location: Wieliczka

Post#6 29 Dec 2009 12:02   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Zdjęcie cokolwiek małe, ale przełącznik wygląda jak taki, do pełnego Justa.
Nie wiem, czy nie trzeba się podpiąć komputerem do instalki, zeby coś zmieniać.

Helpful message? + -

Back to top
   
jama007
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Nov 2009
Posts: 25
Location: wroclaw

Post#7 Post from the author of the topic 29 Dec 2009 20:46   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Próbowałem i tego jednak interfejs ten co kupiłem na allegro to nie działa nie łączy się z centralka justa i klapa. Dlatego jestem nadal w punkcie wyjścia.

Helpful message? + -

Back to top
   
mirben
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 23 Dec 2003
Posts: 432
Location: Zamość

Post#8 30 Dec 2009 00:51   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


A czujnik na butli to kolega ma? A działa ten czujnik? A podpięty dobrze jest? A właściwy dla tej centralki?

Helpful message? + -

Back to top
   
jama007
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Nov 2009
Posts: 25
Location: wroclaw

Post#9 Post from the author of the topic 30 Dec 2009 06:55   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Czujnik jest. eaguje na magnes i na ilosc gazu Pokazuje na butli kiedy jest pelno gazu kiedy juz go brak. Mysle ze jest to standartowa instalacja i to co powinna miec ma. Choc niedawno zainstalowalem klapke na obudowie filterka bo silnikowi sie kichnelo i byly male straty. Ale teraz niech sobie kicha

Helpful message? + -

Back to top
   
kostek123a
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 19 Dec 2009
Posts: 10
Location: Puck

Post#10 30 Dec 2009 12:49   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Mam prośbę, czy może ktoś wyjaśnić obsługę BRC elegant 51-eksploatacje ( a dokładniej chodzi o przełącznik w tym urządzeniu (jego działanie,w każdym położeniu "3 położenia'') i objaśnienie działania diod(4 + 1) cztery okrągłe i 1 prostokątna .Z góry dziękuje.

Helpful message? + -

Back to top
   
nuki_tsw
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 109
Location: Wieliczka

Post#11 30 Dec 2009 23:28   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


jama007 wrote:
Próbowałem i tego jednak interfejs ten co kupiłem na allegro to nie działa nie łączy się z centralka justa i klapa. Dlatego jestem nadal w punkcie wyjścia.


Fejs pewnie na USB?
Zainstalowałeś drivery i poprawnie skonfigurowałeś COM?
Ja kiedyś kupiłem interfejs do Justa Juniora i miał kompletnie pomylone piny w złączu, tak więc to też sugerowałbym sprawdzić.

P.S. Co do kichania, to klapka klapką, ale strzelać nie pownien. Coś jest nie tak.

Dodano po 6 [minuty]:

kostek123a wrote:
Mam prośbę, czy może ktoś wyjaśnić obsługę BRC elegant 51-eksploatacje ( a dokładniej chodzi o przełącznik w tym urządzeniu (jego działanie,w każdym położeniu "3 położenia'') i objaśnienie działania diod(4 + 1) cztery okrągłe i 1 prostokątna .Z góry dziękuje.


Nie mam dokładnie takiego, ale zapewne:
-przełącznik w lewo - benzyna - prostokątna dioda pali się na czerwono
-przełącznik środek - automat - auto uruchamiasz na benzynie -dioda pali się na czerwono, a po osiągnięciu odpowiedniej prędkości obrotowej zapala się na pomarańczowo, gdy prędkość obrotowa zacznie spadać przełączy się na gaz i dioda zapali się na zielono.
-położenie prawe - auto uruchamiasz od razu na gazie - dioda pali się na zielono "na dzień dobry"

Pozostałe okrągłe diody to tzw. pełne wskazanie poziomu gazu.

P.S. Znalazłem dokumentację do tej centralki. W sumie potwierdza, co napisałem. Very Happy

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
jama007
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Nov 2009
Posts: 25
Location: wroclaw

Post#12 Post from the author of the topic 31 Dec 2009 15:00   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Interfejs jest dokladnie na usb. Sterowniki instalowalem tak jak kazala instrukcja. Komputer rozpoznal interfejs a potem go wykrywal. Comy progranu i interfejsu tez byly takie same.Wiec moze jak wspomniales to moze te piny sa pozmieniane ale jak do tego dojsc. Na kostce sa trzy kabelki. Z tego co orientowalem sie jeden to masowy a dwa sygnalowe. Teraz tylko jak sprawdzic czy jest blad w pinach.Na dzien dzisiejszy program nie laczy sie z centralka

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Dec 2009 15:00   





Back to top
   
mirben
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 23 Dec 2003
Posts: 432
Location: Zamość

Post#13 31 Dec 2009 17:55helpful post - solution   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Dwie próby dla przewodów sygnałowych, jedna powinna zakończyć się powodzeniem, jeśli to ta kwestia, bo jak będzie to niedopasowanie napięć to zaczną się schody.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Dec 2009 17:55helpful post - solution   





Back to top
   
jama007
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Nov 2009
Posts: 25
Location: wroclaw

Post#14 Post from the author of the topic 31 Dec 2009 19:26   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


A jak to sprawdzic. Jest jakis sposob na to. Slyszalem ze nieraz sami gazownicy zmieniaja specjalnie te kabelki aby nikt innymi interfejsami nie podpinal sie. Jednak ja tego nie wiem bo samochod kupilem juz z ta instalacja.Czy zamiana przewodow moze uszkodzic centralke gazowa?

Helpful message? + -

Back to top
   
mirben
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 23 Dec 2003
Posts: 432
Location: Zamość

Post#15 01 Jan 2010 21:21   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Zamiana przewodów sygnałowych nie uszkadza centralki ale + z minusem zamieniony albo podany jako syganał może w pewnych okolicznościach coś przepalić.
W niepodłączonym do centralki interfejsie jeśli program będzie nawiązywał połaczenie z centralką to na kablu Tx będą impulsy, można to stwierdzic nawet woltomierzem.
Jeśli wchodzi w rachubę pełne rozpoznanie kabli interfesu to polecam niedawno przerabiany problem w temacie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1522764&highlight=

Helpful message? + -

Back to top
   
jama007
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Nov 2009
Posts: 25
Location: wroclaw

Post#16 Post from the author of the topic 12 Jan 2010 06:31   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Jednak poszedlem inna droga Odeslalem interfejs do produceta . Wlasnie dostalem juz inny kabelek po reklamacji. Albo tamten byl wadliwy albo nie do mojej centralki. Teraz zostaje mi tylko zobaczyc co ten kabelek jest wart.

Helpful message? + -

Back to top
   
wielkastopa
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 16 Mar 2009
Posts: 7
Location: warszawa

Post#17 16 Jan 2010 21:00   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


no to życzę sukcesu i powodzenia w ustawieniu poziomu gazu dawno mnie nie było na tym forum ale rzeczywiście tak jak się wypowiedział jeden z kolegów poziom gazu przy juscie ustawisz tylko kompem a oznaczenie tehno odnosi sie do reduktora gazu jaki masz zamontowany pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
jama007
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Nov 2009
Posts: 25
Location: wroclaw

Post#18 Post from the author of the topic 16 Jan 2010 21:16   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


wlasnie dostalem po reklamacji interfejs na kompie zainstalowalem program do reg brc just Czekram polaczylem sie z centralka gazowa i co dalej.Moze ma ktos doswiadczenie albo dane regulacyjne.Czekam na pomoc.Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
nuki_tsw
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 109
Location: Wieliczka

Post#19 18 Jan 2010 09:28   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Ten program masz po polsku, czy włoszczyzna?

Helpful message? + -

Back to top
   
jama007
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Nov 2009
Posts: 25
Location: wroclaw

Post#20 Post from the author of the topic 18 Jan 2010 11:34   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Mam polska nakladke.Wiec wiekszosc jest po polsku.Jakies parametry program zczytuje i pokazuje nawet wykresami.Jezeli wiedzialbym jak powinny byc prawidlowe nastawienia to moglbym skorygowac .A tak to jestem jeszcze w punkcie wyjscia.

Helpful message? + -

Back to top
   
nuki_tsw
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 109
Location: Wieliczka

Post#21 18 Jan 2010 14:29   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


No dobrze, ale co chczesz korygować, bo zacząłeś od poziomu gazu, a teraz widzę, że chcesz się zabierać za ustawienia samej instalacji? Na wykresach masz pewnie prędkość obrotową, położenie przepustnicy (TPS), sygnał sondy lambda i położenie silnika krokowego.

Np. na biegu luzem zarówno sygnał lambdy, jak i położenie silnika krokowego powinno falować. To tak w dużym skrócie na początek.
Napisz, w jakim zakresie (o ile lambda jest zmienna) porusza się silnik krokowy na biegu luzem, oraz gdy utrzymasz przez dłuższy czas podniesioną prędkość obrotową silnika, np 2500 RPM?

Helpful message? + -

Back to top
   
jama007
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Nov 2009
Posts: 25
Location: wroclaw

Post#22 Post from the author of the topic 19 Jan 2010 07:00   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Moze zbyt chaotycznie pisalem co chce zrobic po podlaczeniu sie komp. CO chcialbym ustawic to wskaznik ilosci gazu w butli bo obecnie mugaja mi cztery zielone diody na przelaczniku. Natomiast przy okazji chcialbym sprawdzic prawidlowe ustawienie innych parametrow centralki jezeli juz takie wykresy i danemi sie pojawiaja.Jezeli chodzi o sonde lambda to gdy podlanczalem do kompa silnik wyskakiwal mi lad wlasnie na sądzie.Po skasowaniu go znikal.Jednak przy kolejnym podlączeniu pojawial sie znowu Fachowiec mowił iz te sony to glupieja jak zainstalowany jest gaz.Co do wykresu pracy sondy jest zmienny jak zauwazylem najpierw faluje na wolnych obrotach w zakresie 50-60 potem schodzi do zera i robi sie linia pozioma. Gdy dodaje gazu wykres podnosi sie do granicy 95-100 znowu robi sie linia pozioma. Po ujeciu gazu robi sie ponownie falowanie jednak juz troche na wyzszym wykresie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Jan 2010 07:00   





Back to top
   
nuki_tsw
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 109
Location: Wieliczka

Post#23 20 Jan 2010 08:27   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


jama007 wrote:
Fachowiec mowił iz te sony to glupieja jak zainstalowany jest gaz.


Ciekawy jestem, co ten "fachowiec" miał na myśli stawiając taką tezę. Very Happy

Co do podanych przez Ciebie objawów, to coś ta instalacja za dobrze chyba nie pracuje. Wiesz może ile redukotor przejechał, może chociaż ile ma lat?

Z ustawieniem ilości gazu to za bardzo nie pomogę, bo ja mam Justa Juniora, a tam, jak wspominałem, wskaźnik poziomu gazu ustawia się na przełączniku.

Masz program do pełnej wersji Justa? Powinna tam być wprost zakładka do przeprowadzenia regulacji tego wskaźnika

Helpful message? + -

Back to top
   
jama007
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Nov 2009
Posts: 25
Location: wroclaw

Post#24 Post from the author of the topic 21 Jan 2010 14:47   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Reduktor ma przejechane okolo 100 tysiecy. Silnik w miare chodzi na gazie dobrze. Na trasie spala okolo 8 litrow gazu. Denerwuje mnie tylko te mroganie kontrolek ilosci gazu na przelaczniku oraz wskazania sondy lambda na kompie

Helpful message? + -

Back to top
   
nuki_tsw
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 109
Location: Wieliczka

Post#25 22 Jan 2010 07:52   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Tak jak pisałem, w programie do Justa jest (sprawdziłem) zakładka do ustawienia wskaźnika poziomu gazu, więc powinieneś sobie z tym dać radę, o ile oczywiście czujnik w wielozaworze działa poprawnie i jest podpięty.

Co do wskazań sondy, to w stanie ustalonym, czyli np. bieg luzem, powinna oscylować. Podany przebieg reduktora może, ale też nie musi wskazywać na jego "finito".
Jak oscylacja się zatrzymuje, to jakie jest wskazanie sondy i w jakim położeniu zatrzymuje się krokowy?

Helpful message? + -

Back to top
   
jama007
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Nov 2009
Posts: 25
Location: wroclaw

Post#26 Post from the author of the topic 02 Feb 2010 12:31   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


Wszedłem w tą zakładkę. Miałem na wszystkich okienkach ustawione 255.Zmieniłem tak ze liczba 255 jest na pełnym zbiorniku i potem odpowiednio 3/4, 1/2 , 1/4. Ustawienie to samo mi wskoczyło po resecie. Po dokonaniu tych ustawień na przełączniku zamiast mrógania zielonej diody z lewej strony teraz migotają wszystkie cztery.Przypuszczam ze dobrze wytarowałem zbiornik przyczyna moze byc w uszkodzonym jakimś podzespole gazowym. Pytanie teraz w jakim?

Helpful message? + -

Back to top
   
wielkastopa
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 16 Mar 2009
Posts: 7
Location: warszawa

Post#27 02 Feb 2010 23:45   

Re: Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno


w zakladce kalibracja poziomu paliwa odczytaj pelne wskazanie zbiornika nastepnie zapamietaj podobnie zrób z rezerewą najlepiej odkrec sobie wskaznik od butli i magnesem wysterój dane wskazania po zapisaniu tych danych zobacz jak sie zachowują diody na wyswietlaczu jezeli dalej zle wskazują masz walniety wskaznik poziomu gazu jeszcze jutro spojrze do programu bo nie mam teraz przy sobie kompa z tym programem i ci to lepiej wytlumacze

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Gas Installations -> Ustawienie ilości gazu na przełączniku BRC Just Tecno
Page 1 of 1
Similar topics
GOLF III 1.8 BRC JUST TECNO pół butli gazu i auto nie pali (8)
Źle ustawiona BRC Tecno Just ! (123)
Ustawienie reduktora BRC TECNO 100 KW (2)
Instalacja BRC Just i ustawienie Cut-off (3)
Opel Corsa B - zamiana sterownika gazu BRC Just na Blitz. (2)
Jaki reduktor-parownik? BRC Tecno czy BRC Eco? (4)
LPG wskaźnik ilości gazu. Wskazania ilości gazu i benzyny. (54)
oznaczenia parownika BRC tecno (4)
BRC TECNO-70 czy 100 kW (3)
Parownik BRC Tecno 100 kw (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl topic RSS feed