| Autor |
Wiadomość |
godzwig Poziom 2

|
20 Lis 2009 13:34 Problem z niewidzeniem danych na dysku c |
|
|
|
Posiadam laptopa HP z windowsem XP Home w edycji HP'kowej. Mam problem wczoraj pracowałem na nim bez problemów normalnie go zamknąłem i jak rano go uruchomiłem okazało się że wszystkie aplikacje jakie miałem na dysku zniknęły, zostały tylko skruty na pulpicie i po kliknięciu na nie wyświetla się informacja że nie ma takiego pliku. Sprawdziłem więc dysk c (nie mam innych partycji) i się okazało że programy te nadal zajmują miejsce na dysku chociaż windows nie widzi ich ani ich mi nie pokazuje. Czyli gdzieś tam chyba są... próbowałem przez linuksa ale on pokazał to samo. Dane są ważne dla mnie, ma ktoś pomysł co robić? Jeśli problem był już opisany na forum to przepraszam szukałem ale nie znalazłem.
Część aplikacji jednak się uruchamia takich jak Kacperski antywirus lub adobe reader ale tylko one cała reszta już nie (czyli np: Office, Płatnik, Hp drukarka itp) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
laptokowiec Poziom 6

|
20 Lis 2009 21:40 Re: Problem z niewidzeniem danych na dysku c |
|
|
|
Spróbuj przewracanie systemu (programy/akcesoria/narzędzia systemowe/przywracanie systemu) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
godzwig Poziom 2

|
20 Lis 2009 21:59 Re: Problem z niewidzeniem danych na dysku c |
|
|
|
A nie utrudni to przypadkiem ewentualnego odzyskania danych jak to nie zadziała? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michal_aniol Poziom 17

|
20 Lis 2009 23:42 Re: Problem z niewidzeniem danych na dysku c |
|
|
|
Oczywiście że utrudni. W pierwszej kolejności proszę wykonaj obraz dysku, a potem się bierz za kombinowanie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
narkoholik Poziom 9

|
21 Lis 2009 00:17 Re: Problem z niewidzeniem danych na dysku c |
|
|
|
Niekoniecznie od razu obraz dysku. To zajmuje dużo miejsca. Można jeśli ktoś ma pojecię przekopiować najważniejsze katalogi i spróbować przywracania lub z F8 wybrać "Ostatnia dobra znana konfiguracja" a może zadziała ? Ewentualne zmianyy nastąpią jedynie w katalogach konfiiguracyjnych i obszarze systemowym. A i to można zapisać i przywrócić. Możliwe iż zagubiły się zmienne środowiskowe lub rejestry o ile nie nastąpiło zwyczajne skasowanie obszaru wrażliwych danych. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yogi009 Poziom 20

|
21 Lis 2009 00:37 Re: Problem z niewidzeniem danych na dysku c |
|
|
|
Możesz też odpalić linux'a z płytki (choćby ubuntu) i wtedy masz możliwość podłączenia się do partycji windowsowych (tak zwane "montowanie") i przeniesienia danych w jakieś bezpieczne miejsce. To co w XP widzisz jako dysk C: w linux'ie będzie się nazwyało jakoś tak: /dev/sda1 albo /dev/sda1 (zależnie od sposobu organizacji partycji na Twoim dysku). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
godzwig Poziom 2

|
21 Lis 2009 10:27 Re: Problem z niewidzeniem danych na dysku c |
|
|
|
Jak pisałem linux zachował się tak samo jak windows wiec nic nie dał. Jakim programem robić obraz dysku? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yogi009 Poziom 20

|
22 Lis 2009 11:58 Re: Problem z niewidzeniem danych na dysku c |
|
|
|
Sprawdzałeś wszystkie partycje windowsowe z poziomu tego linuksa ? Tzn. pytam, czy je zamontowałeś i przeglądałeś zawartość ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
22 Lis 2009 11:58 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
godzwig Poziom 2

|
23 Lis 2009 11:01 Re: Problem z niewidzeniem danych na dysku c |
|
|
|
Tak też zrobiłem. Zrobiłem też kopie posektorową dysku. I zabieram się do odzyskiwania danych. Dziękuję wszystkim za pomoc. I uważam temat z mojej strony za zamknięty (chyba że mi się coś znowu popsuję :) ) |
|
| Powrót do góry |
|
 |