FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Problem z niewidzeniem danych na dysku c

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> HDD repair and data recovery -> Problem z niewidzeniem danych na dysku c
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 20 Nov 2009 13:34   

Problem z niewidzeniem danych na dysku c

Posiadam laptopa HP z windowsem XP Home w edycji HP'kowej. Mam problem wczoraj pracowałem na nim bez problemów normalnie go zamknąłem i jak rano go uruchomiłem okazało się że wszystkie aplikacje jakie miałem na dysku zniknęły, zostały tylko skruty na pulpicie i po kliknięciu na nie wyświetla się informacja że nie ma takiego pliku. Sprawdziłem więc dysk c (nie mam innych partycji) i się okazało że programy te nadal zajmują miejsce na dysku chociaż windows nie widzi ich ani ich mi nie pokazuje. Czyli gdzieś tam chyba są... próbowałem przez linuksa ale on pokazał to samo. Dane są ważne dla mnie, ma ktoś pomysł co robić? Jeśli problem był już opisany na forum to przepraszam szukałem ale nie znalazłem.
Część aplikacji jednak się uruchamia takich jak Kacperski antywirus lub adobe reader ale tylko one cała reszta już nie (czyli np: Office, Płatnik, Hp drukarka itp)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Nov 2009 13:34   

Back to top

laptokowiec
Poziom 13
Poziom 13

Post#2 20 Nov 2009 21:40   

Re: Problem z niewidzeniem danych na dysku c

Spróbuj przewracanie systemu (programy/akcesoria/narzędzia systemowe/przywracanie systemu)
Back to top

godzwig
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 20 Nov 2009 21:59   

A nie utrudni to przypadkiem ewentualnego odzyskania danych jak to nie zadziała?
Back to top

michal_aniol
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 20 Nov 2009 23:42   

Oczywiście że utrudni. W pierwszej kolejności proszę wykonaj obraz dysku, a potem się bierz za kombinowanie.
Back to top

narkoholik
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 21 Nov 2009 00:17   

Niekoniecznie od razu obraz dysku. To zajmuje dużo miejsca. Można jeśli ktoś ma pojecię przekopiować najważniejsze katalogi i spróbować przywracania lub z F8 wybrać "Ostatnia dobra znana konfiguracja" a może zadziała ? Ewentualne zmianyy nastąpią jedynie w katalogach konfiiguracyjnych i obszarze systemowym. A i to można zapisać i przywrócić. Możliwe iż zagubiły się zmienne środowiskowe lub rejestry o ile nie nastąpiło zwyczajne skasowanie obszaru wrażliwych danych.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Nov 2009 00:17   

Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 21 Nov 2009 00:37   

Możesz też odpalić linux'a z płytki (choćby ubuntu) i wtedy masz możliwość podłączenia się do partycji windowsowych (tak zwane "montowanie") i przeniesienia danych w jakieś bezpieczne miejsce. To co w XP widzisz jako dysk C: w linux'ie będzie się nazwyało jakoś tak: /dev/sda1 albo /dev/sda1 (zależnie od sposobu organizacji partycji na Twoim dysku).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Nov 2009 00:37   

Back to top

godzwig
Poziom 2
Poziom 2

Post#7 Post from the author of the topic 21 Nov 2009 10:27   

Jak pisałem linux zachował się tak samo jak windows wiec nic nie dał. Jakim programem robić obraz dysku?
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 22 Nov 2009 11:58   

Sprawdzałeś wszystkie partycje windowsowe z poziomu tego linuksa ? Tzn. pytam, czy je zamontowałeś i przeglądałeś zawartość ?
Back to top

godzwig
Poziom 2
Poziom 2

Post#9 Post from the author of the topic 23 Nov 2009 11:01   

Tak też zrobiłem. Zrobiłem też kopie posektorową dysku. I zabieram się do odzyskiwania danych. Dziękuję wszystkim za pomoc. I uważam temat z mojej strony za zamknięty (chyba że mi się coś znowu popsuję :) )
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> HDD repair and data recovery -> Problem z niewidzeniem danych na dysku c
Page 1 of 1
Similar topics
Problem z zapisem danych na dysku. (6)
Problem z odczytaniem danych z dysku (1)
Problem z transferem danych w dysku SATA ! (12)
Zgranie danych z dysku....problem z dostępem ! (5)
Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB (13)
Problem odczytu danych z dysku i pendrive (23)
Uszkodzona tablica dysku - problem z odczytaniem danych (4)
Problem z odczytaniem danych z dysku z IBM T41 (5)
Brak danych na dysku, a miejsce na dysku jest zajęte. (2)
odzyskanie danych na dysku (4)

Page generation time: 0.116 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed