| Autor |
Wiadomość |
Michaelpol Poziom 4

|
20 Lis 2009 18:44 Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny problem |
|
|
|
Otóż mam następujący problem.
Niby wszystko jest w porządku na ekranie tv jest obraz z laptopa, ale tylko normalny przez jakąś chwilę ( ok.15 min). Np. gdy leci film przez, jakiś czas to nagle kolory zmieniają się na podstawowe i w efekcie obraz staje się jaskrawy, brzydki. Pomaga gdy odłączę kabel hdmi od wejścia do laptopa i jeszcze raz podłączę. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Wyłączyłem wszystkie tryby uśpienia obrazu, daję żeby tylko obraz wyświetlał się na ekranie tv, no i oczywiście ładowarka jest podłączana pod laptop. Gdy podłączam kabel wyskakuje na ekranie informacja 1080p. Kontrast jest fabrycznie ustawiony. Oszędzanie energii w tv jest ustawione na standardowe ( do wyboru jest oszczędnie, standardowo lub bez ekranu). Sprzęt, który podłączam do siebie to
DELL STUDIO 1555 T6500 4GB ATI4570Hd do SONY KDL-32S5600 LCD FullHD MPEG4 przez 3 m kabel ActivJet. Dodam jeszcze, że na laptopie jest zainstalowany Windows 7 Ultimate.Dodam, że wcześniej używałem Dvd pod wejście hdmi z 720p i żadnych problemów z obrazem nigdy nie bylo, wiec myślęe chodzi tu o poprawne skonfigurowanie.
Dlaczego tak dziwnie po czasie obraz się zmienia ? W jaki sposób można rozwiązać problem ? Trzeba cos dodatkowo ustawiac w Catalyst Control Center ? np. w powerplay ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gamer512 Poziom 11

|
20 Lis 2009 22:46 Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl |
|
|
|
gdzie kończy się logika zaczyna się vista (7 pewnie też) - to znane i bardzo mądre hasło a drugie to słowa samego Bill`a Gates`a: "Jak coś źle działa to niech chociaż dobrze wygląda". Prawda, że mądre?? Moje zdanie jest takie spróbuj podpiąć podobny komputer z XP i zobaczysz, że nie będzie żadnych problemów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michaelpol Poziom 4

|
21 Lis 2009 00:10 Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl |
|
|
|
Mysle, ze nie jest to wina systemu. Bo, jak podlacze zwykly monitor lcd pod laptopa (nie przez hdmi), to nic dziwnego z obrazem sie nie dzieje... Musi miec to zwiazek z telewizorem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gamer512 Poziom 11

|
21 Lis 2009 17:39 Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl |
|
|
|
A masz z laptopa wyjście inne niż HDMI np. D-Sub?? jak tak to spróbuj podpiąć telewizor i laptopa czymś innym. Ewentualnie poszukaj w ustawieniach w panelu sterowania. Nie wiem czy to się jakoś inaczej nie nazywa z Win 7 bo w XP i Vista nazywa się to panel sterowania. A jak podepniesz to wejdź we właściwości ekranu i w ostatniej zakładce poszukaj ustawień urządzeń Plug&Play. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
21 Lis 2009 17:39 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michaelpol Poziom 4

|
21 Lis 2009 18:34 Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl |
|
|
|
No, gdy laptop jest podpięty do tv to przy ustawieniu rozdzielczości jest informacja zamiast domyślny ekran, Sony Tv. Ustawia się na, jak największą rozdzielczość i na 60 Hz. Hmm, no ale dlaczego mam rezygnować z hdmi skoro tv, jak i laptop ma takie wejście i wszystko powinno działać bez problemu ? A moze ten kabel, to jakies badziewe i jest za dlugi ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gamer512 Poziom 11

|
22 Lis 2009 19:22 Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl |
|
|
|
Zamień sobie kabel HDMI na D-Sub w ten sposób wykluczysz kabel i dowiesz się czy wina leży po stronie telewizora albo ustawień laptopa czy może winny jest kabel. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michaelpol Poziom 4

|
27 Lis 2009 00:37 Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl |
|
|
|
Wcześniej podłączałem ten sam kabel hdmi do odtwarzacza dvd i, żadnego problemu z obrazem nie było. A może to wejście hdmi od laptopa nie daje rady przy takiej długości kabla ? Sam już nie wiem, bardzo mnie to już to irytuje :/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gamer512 Poziom 11

|
27 Lis 2009 12:29 Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl |
|
|
|
to poszukaj w instrukcji od tv czy nie wymaga jakiejś specjalnej konfiguracji spróbuj tez zmniejszyć częstotliwość na 50Hz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michaelpol Poziom 4

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
gamer512 Poziom 11

|
08 Gru 2009 14:13 Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl |
|
|
|
No to nie wiem co to może być a sprawdź z windowsem XP. Ja swojego laptopa podpinam bez problemu i działa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
goldboss Poziom 13

|
16 Gru 2009 08:04 Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl |
|
|
|
chciał bym się tylko spytać czy przez kabel hdmi będzie też audio? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gamer512 Poziom 11

|
16 Gru 2009 20:21 Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl |
|
|
|
Tak, przez hdmi tez jest dźwięk, za to nie ma go przez D-Sub :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hlautameki Poziom 3

|
11 Sty 2010 23:15 Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl |
|
|
|
Witam. Niestety mam ten sam problem z modelem Sony Bravia KDL-L 40 P 5600 K. Czy ktoś znalazł może przyczynę lub rozwiązanie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hojlo1 Poziom 19

|
12 Sty 2010 09:42 Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl |
|
|
|
Też kabel długi? (zmienić na krótki).
Najprostsza diagnoza eliminująca np, system operacyjny.
Na wył. sprzęcie zapinamy HDMI->HDMI
Pierw TV, potem PC
Jednak PC staruje z jakiegoś bootowalnego linuxa (Kbuntu/XBMC Live, itp.)
Zapuszczamy film i czekamy, czy coś się dzieje.
Dlaczego z płyty?
Bo nie niszczy to zainstalowanego systemu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hlautameki Poziom 3

|
13 Sty 2010 10:53 Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl |
|
|
|
Okazało się, że to nie wina ani windowsa ani kabla. Po prostu telewizor był uszkodzony. Wczoraj wymieniłem na inny egzemplarz tego samego modelu i póki co wszystko jest OK. Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |