Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny problem

Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda -> RTV Eksploatacja -> Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny problem
Angielska wersja
Autor Wiadomość
Michaelpol
Poziom 4
Poziom 4

Post 20 Lis 2009 18:44   

Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny problem

Otóż mam następujący problem.
Niby wszystko jest w porządku na ekranie tv jest obraz z laptopa, ale tylko normalny przez jakąś chwilę ( ok.15 min). Np. gdy leci film przez, jakiś czas to nagle kolory zmieniają się na podstawowe i w efekcie obraz staje się jaskrawy, brzydki. Pomaga gdy odłączę kabel hdmi od wejścia do laptopa i jeszcze raz podłączę. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Wyłączyłem wszystkie tryby uśpienia obrazu, daję żeby tylko obraz wyświetlał się na ekranie tv, no i oczywiście ładowarka jest podłączana pod laptop. Gdy podłączam kabel wyskakuje na ekranie informacja 1080p. Kontrast jest fabrycznie ustawiony. Oszędzanie energii w tv jest ustawione na standardowe ( do wyboru jest oszczędnie, standardowo lub bez ekranu). Sprzęt, który podłączam do siebie to
DELL STUDIO 1555 T6500 4GB ATI4570Hd do SONY KDL-32S5600 LCD FullHD MPEG4 przez 3 m kabel ActivJet. Dodam jeszcze, że na laptopie jest zainstalowany Windows 7 Ultimate.Dodam, że wcześniej używałem Dvd pod wejście hdmi z 720p i żadnych problemów z obrazem nigdy nie bylo, wiec myślęe chodzi tu o poprawne skonfigurowanie.
Dlaczego tak dziwnie po czasie obraz się zmienia ? W jaki sposób można rozwiązać problem ? Trzeba cos dodatkowo ustawiac w Catalyst Control Center ? np. w powerplay ?
Powrót do góry

gamer512
Poziom 11
Poziom 11

Post 20 Lis 2009 22:46   

Re: Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny probl

gdzie kończy się logika zaczyna się vista (7 pewnie też) - to znane i bardzo mądre hasło a drugie to słowa samego Bill`a Gates`a: "Jak coś źle działa to niech chociaż dobrze wygląda". Prawda, że mądre?? Moje zdanie jest takie spróbuj podpiąć podobny komputer z XP i zobaczysz, że nie będzie żadnych problemów.
Powrót do góry

Michaelpol
Poziom 4
Poziom 4

Post 21 Lis 2009 00:10   

Mysle, ze nie jest to wina systemu. Bo, jak podlacze zwykly monitor lcd pod laptopa (nie przez hdmi), to nic dziwnego z obrazem sie nie dzieje... Musi miec to zwiazek z telewizorem.
Powrót do góry

gamer512
Poziom 11
Poziom 11

Post 21 Lis 2009 17:39   

A masz z laptopa wyjście inne niż HDMI np. D-Sub?? jak tak to spróbuj podpiąć telewizor i laptopa czymś innym. Ewentualnie poszukaj w ustawieniach w panelu sterowania. Nie wiem czy to się jakoś inaczej nie nazywa z Win 7 bo w XP i Vista nazywa się to panel sterowania. A jak podepniesz to wejdź we właściwości ekranu i w ostatniej zakładce poszukaj ustawień urządzeń Plug&Play.
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 21 Lis 2009 17:39   

Powrót do góry

Michaelpol
Poziom 4
Poziom 4

Post 21 Lis 2009 18:34   

No, gdy laptop jest podpięty do tv to przy ustawieniu rozdzielczości jest informacja zamiast domyślny ekran, Sony Tv. Ustawia się na, jak największą rozdzielczość i na 60 Hz. Hmm, no ale dlaczego mam rezygnować z hdmi skoro tv, jak i laptop ma takie wejście i wszystko powinno działać bez problemu ? A moze ten kabel, to jakies badziewe i jest za dlugi ?
Powrót do góry

gamer512
Poziom 11
Poziom 11

Post 22 Lis 2009 19:22   

Zamień sobie kabel HDMI na D-Sub w ten sposób wykluczysz kabel i dowiesz się czy wina leży po stronie telewizora albo ustawień laptopa czy może winny jest kabel.
Powrót do góry

Michaelpol
Poziom 4
Poziom 4

Post 27 Lis 2009 00:37   

Wcześniej podłączałem ten sam kabel hdmi do odtwarzacza dvd i, żadnego problemu z obrazem nie było. A może to wejście hdmi od laptopa nie daje rady przy takiej długości kabla ? Sam już nie wiem, bardzo mnie to już to irytuje :/
Powrót do góry

gamer512
Poziom 11
Poziom 11

Post 27 Lis 2009 12:29   

to poszukaj w instrukcji od tv czy nie wymaga jakiejś specjalnej konfiguracji spróbuj tez zmniejszyć częstotliwość na 50Hz
Powrót do góry

Michaelpol
Poziom 4
Poziom 4

Post 07 Gru 2009 19:24   

Oczywiście, że szukałem
http://support.sony-europe.com/TV/tutorials/computer2tv/computer2tv.aspx?site=odw_pl_PL&m=KDL-32S5600#ati_resolution
Nadal występuje ten sam problem
Powrót do góry

gamer512
Poziom 11
Poziom 11

Post 08 Gru 2009 14:13   

No to nie wiem co to może być a sprawdź z windowsem XP. Ja swojego laptopa podpinam bez problemu i działa.
Powrót do góry

goldboss
Poziom 13
Poziom 13

Miasto: Lubań

Post 16 Gru 2009 08:04   

chciał bym się tylko spytać czy przez kabel hdmi będzie też audio?
Powrót do góry

gamer512
Poziom 11
Poziom 11

Post 16 Gru 2009 20:21   

Tak, przez hdmi tez jest dźwięk, za to nie ma go przez D-Sub :)
Powrót do góry

Hlautameki
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: Poznań

Post 11 Sty 2010 23:15   

Witam. Niestety mam ten sam problem z modelem Sony Bravia KDL-L 40 P 5600 K. Czy ktoś znalazł może przyczynę lub rozwiązanie?
Powrót do góry

hojlo1
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: "-"

Post 12 Sty 2010 09:42   

Też kabel długi? (zmienić na krótki).

Najprostsza diagnoza eliminująca np, system operacyjny.

Na wył. sprzęcie zapinamy HDMI->HDMI
Pierw TV, potem PC
Jednak PC staruje z jakiegoś bootowalnego linuxa (Kbuntu/XBMC Live, itp.)
Zapuszczamy film i czekamy, czy coś się dzieje.

Dlaczego z płyty?

Bo nie niszczy to zainstalowanego systemu.
Powrót do góry

Hlautameki
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: Poznań

Post 13 Sty 2010 10:53   

Okazało się, że to nie wina ani windowsa ani kabla. Po prostu telewizor był uszkodzony. Wczoraj wymieniłem na inny egzemplarz tego samego modelu i póki co wszystko jest OK. Pozdrawiam!
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda -> RTV Eksploatacja -> Podłączanie lapka do tv przez wejście hdmi, dziwny problem
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.082 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS