FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Akcja przeciwko blokadom w Xbox Live

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Akcja przeciwko blokadom w Xbox Live
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 20 Nov 2009 21:58   

Nie tak dawno, na łamach elektroda.pl informowaliśmy Was o blokowaniu przez Microsoft dostępu do usługi Xbox Live użytkownikom zmodyfikowanych konsol Xbox360 -ostatnio jednak działaniami giganta z Redmond zainteresowała się pewna firma...

Jeżeli jesteś jednym z ponad 600 000 klientów, którym Microsoft zablokował usługę Xbox Live, to między innymi Twoim losem interesują się prawnicy z firmy Abingtop IP. Firma zbiera informacje od zablokowanych użytkowników, i szykuje zbiorowy pozew przeciwko koncernowi Microsoft. Jednymi z głównych zarzutów w pozwie ma być "pozyskiwanie informacji z Xbox'ów bez zgody właściciela konsoli" oraz "znaczne zmniejszenie funkcjonalności konsoli, nie mające żadnego związku z Xbox Live (takich jak np niektóre funkcje HDD)". Jeżeli macie ochotę dołączyć się do akcji mającej na celu odzyskanie dostępu do usług online w ramach Xbox Live oraz zniesieniu pozostałych ograniczeń wystarczy że wypełnicie formularz na stronie Abingtop IP dostępny TUTAJ.

Źródło: Link

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Nov 2009 21:58   

Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 21 Nov 2009 01:01   

Re: Akcja przeciwko blokadom w Xbox Live

600.000? Już jest grubo ponad milion!
Ale dobrze że ktoś w końcu zareagował. Czas postawić kres bezprawnym metodom Microsoftu.
Back to top

oskar_dyjas
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 21 Nov 2009 01:20   

Mocrosoft z pewnością był przygotowany na tą sytuację i ma opracowanych dziesięć linii obrony.

Najgorszy atak na klientów, to właśnie "wacka z nienacka", konsole zablokowanie, więc czas działa na niekorzyść właścicieli konsoli. Microdoft też pokazał, że może.

Jeśli jednak Micrsoft przegra, co wtedy się stanie? po prostu i najwyżej odblokują konsole.
Back to top

Razor3100
Poziom 2
Poziom 2

Post#4 21 Nov 2009 07:41   

A co tam niby napisać w tym liście do Abington IP?
Back to top

kokodin
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 21 Nov 2009 10:55   

Ja przepraszam bardzo. To że komuś zablokowali konsole za legalne kupienie karty pamięci innego producenta niż microsoft lub za wymianę uszkodzonego napędu we własnym zakresie, nie jest jednoznaczne z kradzieżą radia. Microsoft w ten sposób udowadnia że traktuje swoich klientów jak robaki które mają bezmyślnie nabijać mu kasę. Kupiłeś xboxa to teraz płać haracz. Rozumiem że mogli by nie wpuszczać do liva nielegalnych kopii gry. Konsola jest kupiona legalnie, jest własnością posiadacza nie micrsoftu a bezprawne grzebanie w takowej konsoli przez giganta który myśli że wszystko mu wolno to jest dokładny przykład "kradzieży informacji prywatnych" i to microsoft kradnie nam radia nie my jemu.
Back to top

Gostek
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 21 Nov 2009 11:19   

Ja przepraszam bardzo, ale wszyscy wiedza po co sie grzebie w konsoli.
Jak bys kolego to Ty sprzedawal produkt nad ktorym pracowales po to by przynosil Ci zyski, a potem ktos inny by go przerobil by piratom przynosic zyski, to bylbys poprostu okradany. I ciekawe co wtedy bys powiedzial ?
Kupujesz produkt ktorego intencja bylo przynoszenie zyskow przez uzywanie legalnego oprogramowania. Jesli przerabiasz produkt by uzywac go niezgodnie z pierwotnym przeznaczaniem i w dodatku uzywajac serwisu (live) dostarczanego przez producenta, to producent smialo moze i powinien takie konsole blokowac. Tak samo jak zamyka sie typka ktory uzywa noza niezgodnie z jego przeznaczeniem. ( do popelnienia przestepstwa).
Back to top

DjExit
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 21 Nov 2009 11:34   

Jak dla mnie czymś nie fair jest zaglądanie własnemu użytkownikowi do du**. Skoro KUPUJE konsolę, płacąc za nią to mam ją jako własność. Nie mogę jej powielić, bo to jest złamanie patentu, i w ogóle nie wiadomo czego. Ale to czy grzebie sobie we własnej zakupionej konsoli to powinien być tylko i wyłącznie mój interes. I jedyną sankcją powinna być utrata gwarancji, bo to oczywiste, skoro sam się uważam za specjaliste żeby grzebać w urządzeniu to sam sobie mam to naprawić jak zepsuje. Ale blokowanie funkcjonalności urządzenia kiedy sobie je w jakiś sposób zmodyfikuje jest nieporozumieniem. Producenci samochodów powinni blokować zapłon jak wykryją, że powiesiłem sobie zapach w samochodzie inny niż zaleca producent...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Nov 2009 11:34   

Back to top

pietreksz
Poziom 5
Poziom 5

Post#8 21 Nov 2009 14:12   

Chodzi tu o złamanie licencji, którą się zawiera przy zakupie. Wzmianka jest o tym, że zakupione urządzenie nie może mieć zmienianego oprogramowania w celu wykorzystywania go do piractwa. Było o tym ostatnio głośno, m. in. jakas akcja w Szczecinie, gdzie zgarnęli serwis przerabiający xboxy. Problem w tym, że pod ten sam paragraf można podciągnąć np nagrywarki cd, odtwarzacze mp3 itp bo w sumie też mogą służyć do piractwa - kopiowanie, odsłuchiwanie. Temat jest dość skomplikowany i na dzień dzisiejszy jeszcze nie wiedzą jak to wszystko interpretować.
Żal mi tylko tych ludzi, którzy okradają producentów i jeszcze się beszczelnie bronią przed ukaraniem. Pewnie zaliczają się do tych co lamentują jak im radio w aucie ukradną a następnego dnia idą kupić od kogoś inne kradzione.
Back to top

DjExit
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 21 Nov 2009 14:31   

Właśnie to jest ciekawe.. Wszelkie nagrywarki, do pc lub stacjonarne a nawet czyste płyty cd/dvd/blue-ray powinny zniknąć bo mogą być użyte do piractwa (i najczęściej do tego właśnie są używane). No ale to jest już konflikt przepisów, taki sam jak w przypadku prawa użytkownika do wykonania kopi zapasowej i zabezpieczenia na płytach..
Back to top

mosfet
Poziom 20
Poziom 20

Post#10 21 Nov 2009 17:31   

To jest już popadanie w paranoje. Idąc tym tropem, trzeba by zakazać wypalania cegieł.....bo taką cegłą można rozbić komuś głowę. O produkcji noży już nie wspomnę....
Back to top

DJ MHz
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 21 Nov 2009 17:31   

Ale używanie innych akcesoriów nie oryginalnych od M$ wiąże się z ewentualnym brakiem gwarancji.

A M$ blokuje nieoryginalne dyski i napędy przez co nie można ich użytkować na danej konsoli. To według mnie już jest niesprawiedliwe.

Równie dobrze porównajmy sobie co by było gdyby producenci aut blokowali nam właśnie jakieś funkcje w nim, przez to że stosujemy zamienniki a nie oryginalne drogie podzespoły...
Back to top

Jacek31
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 21 Nov 2009 18:30   

Gostek to jak mi padnie HDD i sam sobie kupie nowy innego producenta niż faworyzuje M$ i włożę (bo umiem i nie chcę płacić za serwis) do obudowy, czyli dokonam ingerencji w sprzęt to jestem już złodziejem bo M$ na tym nie zarobił?? Kupując konsolę płacę za nią tyle ile wycenił za nią producent, więc na tym, się moje zobowiązania co do M$ kończą, a co ja sobie z nią zrobię od strony sprzętu to już moja sprawa. Nie koniecznie muszę od razu przerabiać aby kraść. Skąd wiesz że nie mam lepszego patentu na chłodzenie bebechów X-a niż ten serwowany od M$ ?? To że oni nie umieją tego zrobić nie znaczy że się nie da.
Back to top

pseven
Poziom 23
Poziom 23

Post#13 21 Nov 2009 18:58   

Quote:
Chodzi tu o złamanie licencji, którą się zawiera przy zakupie. Wzmianka jest o tym, że zakupione urządzenie nie może mieć zmienianego oprogramowania w celu wykorzystywania go do piractwa. Było o tym ostatnio głośno, m. in. jakas akcja w Szczecinie, gdzie zgarnęli serwis przerabiający xboxy. Problem w tym, że pod ten sam paragraf można podciągnąć np nagrywarki cd, odtwarzacze mp3 itp bo w sumie też mogą służyć do piractwa - kopiowanie, odsłuchiwanie. Temat jest dość skomplikowany i na dzień dzisiejszy jeszcze nie wiedzą jak to wszystko interpretować.

Rzecz właśnie w tym, że zaczynając przygodę z Xbox Live w procesie rejestracji zgadzamy się na zasady korzystania z systemu. Wśród tych zasad jest zakaz modyfikacji firmware konsoli i na podstawie złamania warunków tej umowy użytkownik-dostawca, Microsoft jako ten drugi blokuje dostęp do usługi.

W czasie samego zakupu nagrywarki nabywca nie "podpisuje" umowy z producentem, na podstawie której deklaruje się, iż nie będzie wykorzystywał jej do niezgodnych z prawem celów. Inna sprawa, wydaje mi się, jest w przypadku oprogramowania takiego jak Nero, w którym to również mamy do akceptacji regulamin/umowę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Nov 2009 18:58   

Back to top

Trebuh
Poziom 16
Poziom 16

Post#14 21 Nov 2009 22:06   

Nie posiadam XBox-a ale blokowanie konsoli jest jak najbardziej nie na miejscu. Rozumię pojęcie prawa autorskie natomiast nie rozumie w jaki sposób firma może uważać że wszyscy użytkownicy okradają ją i innych. Świadczy to że firma sama oszukuje ludzi. PS sprawdzanie systemu bez zezwolenia i instalowanie aktualizacji bez zgody użytkowania jest legalne?
Już mnie nic nie dziwi, czytając jak sekta i-gówn... modli się do firmy która nie pozwala instalować czegokolwiek bez podpisu, uważając że wszystko jest w porządku (w zasadzie tak, nie mogli by wypuszczać 2 wersję śmiecia dodając funkcję kamery i mms-ów), tak firma M$ idzie w ich kroki robiąc to samo co pierwszy.

Wracając do tematu to M$ sprzedając drugi raz ten sam system po większej cenie nauczył się, że z ludźmi można robić co się chce i robi to samo na rynku konsoli (tutaj nie mogli sprzedać nowego systemu to wymyślili inną bajkę...)
Back to top

P-o-l
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 21 Nov 2009 22:16   

M$ blokuje dostęp do Xboxa jako urządzenia czy do autorskiej usługi Xbox Live? Nikt nie kazał wam wybierać Xboxa znając regulamin i wiedząc czym grozi jego złamanie, PS3 ma mniejsze ograniczenia ;)
Back to top

Razor3100
Poziom 2
Poziom 2

Post#16 21 Nov 2009 22:18   

W historii M$ było już głośno w podobnej sprawe a mianowicie z Internetem Explorerem. Może teraz też sie uda ;)
Back to top

trapatt
Poziom 9
Poziom 9

Post#17 03 Dec 2009 13:46   

Blokowanie xbox nawet na terenie Polski jest wbrew prawu które pozwala na posiadanie 1 kopii oryginału i serwisy przerabiają na czytanie tych kopii bez problemu, a o żadnej akcji nie słyszałem.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Akcja przeciwko blokadom w Xbox Live
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Microsoft zaostrza walkę z piractwem na Xbox Live (13)
Serwisy społecznościowe i streaming 1080p w Xbox Live (3)
Lista tytułów Xbox Live na Windows Phone 7 (1)
Reinkarnacja kultowej platformy Dreamcast na Xbox Live i PSN (5)
Koniec Xbox Live dla posiadaczy pierwszej generacji konsoli (8)
Xbox Live przynosi rekordowy zysk za miniony rok fiskalny (1)
100 mln USD przychodu przyniósł Xbox Live Arcade w 2009 roku (1)
Klienci przeciwko ABIT-owi (31)
Elektroda.pl protestuje przeciwko stawce 22% za Internet! (202)
Wzmacniacz NE 065 sposób przeciwko wzbudzania (2)

Page generation time: 1.236 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed