Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Udostępnianie internetu z lan na wlan (Opensuse)

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Udostępnianie internetu z lan na wlan (Opensuse)
Angielska wersja
Autor Wiadomość
andrzejsz15
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: Radomsko

Post 20 Lis 2009 22:53   

Udostępnianie internetu z lan na wlan (Opensuse)

Witam!
Mój komputer posiada zainstalowanego OPENSUSE 11, ja natomiast chciałbym zrobić udostępnianie (rozgłaszanie) mojego internetu kablowego (stałe IP), na kartę wlan , która już jest włączona na tryb MASTER ( Access Point), czytałem dużo artykułów na necie, wiem że do tego służy polecenie iptables. Kombinowałem już na wiele sposobów, i nadal nie wiem jak dokładnie wymyślić komendę (z iptables), aby puścic routing na wifi. Mógłby mi ktoś pomóc i napisać dokładne polecenie? Internet mam ze stałym IP na karcie eth0, karta wifi to jest ath0.

Z góry dziękuję!
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 20 Lis 2009 22:53   

Powrót do góry

lpm11
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Kraków

Post 21 Lis 2009 00:24   

Re: Udostępnianie internetu z lan na wlan (Opensuse)

echo "1" >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward koniecznie!
iptables -t nat -A POSTROUTING -o ath0 -j MASQUERADE
Powrót do góry

andrzejsz15
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: Radomsko

Post 21 Lis 2009 09:54   

Re: Udostępnianie internetu z lan na wlan (Opensuse)

A jeśli się ma stałe IP to nie powinno być z SNAT zamiast MASQUARADE ? Mam jeszcze jedną prośbe, ustawiłem kartę w AP, ustawiłem nazwę essid, ale palmtop łączy się i nie może skończyć, mi się wydaje że może trzeba ustawić przydzielanie z dhcp IP, albo może coś innego, może mi ktoś powiedzieć co trzeba powpisywać w konsoli? Kartę mam na sterowniku madwifi. Sprawdzałem na kompie z XP, i widzi mi tą sieć z kluczem WPA2, a przy konfigurowaniu sieci dałem linijke : iwconfig ath0 essid nazwa_sieci key off. Ktoś może mi pomóc?
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Udostępnianie internetu z lan na wlan (Opensuse)
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.071 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS