| Author |
andrzejsz15 Poziom 2

|
20 Nov 2009 22:53 Udostępnianie internetu z lan na wlan (Opensuse) |
|
|
|
Witam!
Mój komputer posiada zainstalowanego OPENSUSE 11, ja natomiast chciałbym zrobić udostępnianie (rozgłaszanie) mojego internetu kablowego (stałe IP), na kartę wlan , która już jest włączona na tryb MASTER ( Access Point), czytałem dużo artykułów na necie, wiem że do tego służy polecenie iptables. Kombinowałem już na wiele sposobów, i nadal nie wiem jak dokładnie wymyślić komendę (z iptables), aby puścic routing na wifi. Mógłby mi ktoś pomóc i napisać dokładne polecenie? Internet mam ze stałym IP na karcie eth0, karta wifi to jest ath0.
Z góry dziękuję!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Nov 2009 22:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lpm11 Poziom 19

|
21 Nov 2009 00:24 Re: Udostępnianie internetu z lan na wlan (Opensuse) |
|
|
|
echo "1" >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward koniecznie!
iptables -t nat -A POSTROUTING -o ath0 -j MASQUERADE
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Nov 2009 00:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejsz15 Poziom 2

|
21 Nov 2009 09:54 Re: Udostępnianie internetu z lan na wlan (Opensuse) |
|
|
|
A jeśli się ma stałe IP to nie powinno być z SNAT zamiast MASQUARADE ? Mam jeszcze jedną prośbe, ustawiłem kartę w AP, ustawiłem nazwę essid, ale palmtop łączy się i nie może skończyć, mi się wydaje że może trzeba ustawić przydzielanie z dhcp IP, albo może coś innego, może mi ktoś powiedzieć co trzeba powpisywać w konsoli? Kartę mam na sterowniku madwifi. Sprawdzałem na kompie z XP, i widzi mi tą sieć z kluczem WPA2, a przy konfigurowaniu sieci dałem linijke : iwconfig ath0 essid nazwa_sieci key off. Ktoś może mi pomóc?
|
|
| Back to top |
|
 |