Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Acer Aspire 5920 - uszkodzone podświetlenie

Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware -> Acer Aspire 5920 - uszkodzone podświetlenie
Angielska wersja
Autor Wiadomość
turas-tamdwa
Poziom 2
Poziom 2

Miasto: uk

Post 21 Lis 2009 00:29   

Witam!,

mam mały/duży problem, otóż niedawno natknąłem się na laptopa Acer Aspire 5920 ( nie 5920g ) bez podświetlania wyświetlacza ( typowy syndrom padniętego invertera ), po kupnie nowego-używanego invertera i wymianie
lapek działał bez zarzutu przez około tydzien, po czym podświetlanie znów padło. Z tego co wiem lapek został otwarty i pozostawiony na pewien czas
, czyli wnioskuję że wyświetlacz się wygasił i bum! już więcej nie zaświecił. Czy poza tym, że nowy-używany inverter mógł zwyczajnie dożyć swojego końca właśnie teraz istnieje jescze jakieś inne, logiczne bądź nie, wytłumaczenie ??..Dodam, że oba invertery są takie same i ani na jednym ani na drugim nie ma oznak uszkodzonych/spalonych elementów, a z racji tego że nie mogłem nigdzie znaleźć nowego zdecydowałem się kupić używany (za który badź co badź i tak zabuliłem jak za woły :/ )

pozdrawiam!
Powrót do góry

KamilSz
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Siedlce

Post 21 Lis 2009 16:32   

Re: Acer Aspire 5920 - uszkodzone podświetlenie

sprawdź czy napięcie dochodzi do inwertera
Powrót do góry

mjq
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post 21 Lis 2009 17:41   

Pewnie umiera świetlówka i zabija przy okazji inwertery.
Powrót do góry

CZARLIII
Poziom 8
Poziom 8

Miasto: Lubliniec

Post 23 Lis 2009 19:34   

Witam
Też padł mi inwerter w tym acerku..

Mógł byś napisać jaki masz typ inwertera i napięcia przychodzące do niego??
Ja mam SUMIDA PWB-IV12090T/C2-E-LF i niestety nie mogę nigdzie go kupić.

Pozdrawiam
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 23 Lis 2009 19:34   

Powrót do góry

turas-tamdwa
Poziom 2
Poziom 2

Post 24 Lis 2009 00:23   

ekhm...no wiec tak:
przy włączonym laptopie na wyjściu invertera jest średnio 450mV:!::?: (no chyba ze mi miernik zwariował :/ )
nie bardzo wiem jak sprawdzić napięcie dochodzące na wejście invertera (KamilSZ i CZARLIII jeżeli o to Wam chodzi) bo jest to pięcio żyłowy przewód, a w zasadzie wiązka pięciu cienkich przewodów (zresztą załączam ochydny skan, tak na wszelki w. )
inverter to TDK TBD397NR-1EA12B397T

Powrót do góry

arko71
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Kalisz

Post 24 Lis 2009 09:58   

Postaraj się o inną świetlówkę be znaczenia, czy z laptopa, czy ze stacjonarnego i podłącz ją do swoich inwerterów - jeżeli zaskoczą to masz je sprawne i do wymiany świetlówkę w matrycy, co nie jest sprawą zbyt łatwą i grozi: zostawieniem paprochów pod matrycą - "ciemne piksele", uszkodzeniem warstwy rozpraszającej światło - "jasne smugi", uszkodzeniem taśm matrycy/samej matrycy... Mnie spotkały dwie piersze przypadłości, ale paproch jest w rogu matrycy, a smuga jest niewielka.
Powrót do góry

turas-tamdwa
Poziom 2
Poziom 2

Post 26 Lis 2009 03:18   

arko71 napisał:
Postaraj się o inną świetlówkę be znaczenia, czy z laptopa, czy ze stacjonarnego i podłącz ją do swoich inwerterów - jeżeli zaskoczą to masz je sprawne i do wymiany świetlówkę w matrycy, co nie jest sprawą zbyt łatwą i grozi: zostawieniem paprochów pod matrycą - "ciemne piksele", uszkodzeniem warstwy rozpraszającej światło - "jasne smugi", uszkodzeniem taśm matrycy/samej matrycy... Mnie spotkały dwie piersze przypadłości, ale paproch jest w rogu matrycy, a smuga jest niewielka.

heh...chyba jednak zaryzykuje:)...lepsze to na poczatek niz kupno nowego lcd :)..czekam tylko na "Matki Boskiej pienieznej" lol...dam znac jak poszlo
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware -> Acer Aspire 5920 - uszkodzone podświetlenie
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.165 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS