FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sterownik - regulator silnika bezszczotkowego BLDC.

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Sterownik - regulator silnika bezszczotkowego BLDC.
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#121 25 Apr 2010 12:51   

Re: Sterownik - regulator silnika bezszczotkowego BLDC.

opis problemu opatrzony jest taką teorią:

Set motor speed.

Updates the output compare registers of the timer 0 and timer 2 which control the duty cycle of the PWM output and thereby the speed of the motor. The method used ensures that that all PWM channels are behaving same duty cycle.

kod wygląda następująco:

Quote:

00257 {
00258 TIFR0 = TIFR0; // Clear TC0 interrupt flags
00259 while( !(TIFR0 & (1<<TOV0))); // Wait for TOV to ensure that all registers are
00260 // updated in the same timer cycle
00261 __disable_interrupt();
00262 OCR0A = speed; // Change the duty cycle
00263 OCR0B = speed;
00264 OCR2B = speed;
00265 __enable_interrupt();
00266 }

W następnej części programu dokonuję pomiaru napięcia na potencjometrze, którym mam sterować prędkością silnika. Wynik pomiaru jest reprezentacją bitową przetwornika ADC i ma ustaloną wartość. Wartość ta jest odniesieniem dokonywania przyspieszenia bądź zwolnienia obrotów. Jest ona porównywana z wyżej ustaloną wartością speed. Potrefię więc odczytać wartość z przetwornika, ale nie wiem jaką wartość przyjmuje speed z powyższego zapisu. Potrzebuję zależności wiążących te dwie wartości ale nie rozumiem jak prezentowana jest wartość speed czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?
Back to top

unreal89
Poziom 9
Poziom 9

Post#122 09 Dec 2010 15:37   

Witam wszystkich zrobiłem wersje 1n1p jednak w folderze nie było pliku 1n1p.eep może go ktoś wysłać na sebekgola(malpa)wp.pl ?? Pozdr.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Dec 2010 15:37   

Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#123 Post from the author of the topic 10 Dec 2010 09:39   

unreal89 wrote:
Witam wszystkich zrobiłem wersje 1n1p jednak w folderze nie było pliku 1n1p.eep może go ktoś wysłać na sebekgola(małpa)wp.pl ?? Pozdr.

Przepraszam, czy kolega ma problem z oczami, czy z czytaniem?
Back to top

unreal89
Poziom 9
Poziom 9

Post#124 03 Jan 2011 16:45   

Witam no fakt niedopatrzenie moje sorka :P jednak mam jeszcze mały problem z reglem sven 1n1p silnik(emax CF2805) startuje ok na małych obrotach też ok ale jak dodam więcej to zaczyna szarpać i grzeją się mosfety po czym sie wyłącza dodam ze do regla dałem Atmege8A z taktowaniem 8Mhz próbowałem też zmieniać rezystory ale wtedy to już wogóle Porażka.... mieliście może podobne problemy?? co może być nie tak?? moje regle :
Sterownik - regulator silnika bezszczotkowego BLDC.
Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#125 Post from the author of the topic 03 Jan 2011 18:20   

Wszystko poprawnie zmontowane oczywiście i fusy ustawione.
Nie wiem jakie zmiany są między ATMega8 a ATMega8A, powinny być opisane na stronie Atmela. Osobiście nie miałem jeszcze do czynienia z ATMega8A.
Back to top

unreal89
Poziom 9
Poziom 9

Post#126 03 Jan 2011 21:33   

wszystko jest ok sprawdzałem nawet multimetrem połączenia jeszcze spróbuje sie pobawić z fusami dam znać czy działa, nie wiesz może jakim kompilatorem można zkompilować program ASM dla at90s2313?? próbuje mikroide ale coś mi nie wychodzi:/

problem był z softem z downloadu, po kompilacji w avrstudio wszystko działa jak trzeba

jakby ktoś chciał działające softy do 1n1p lub attiny2313 to chętnie służę pomocą
Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#127 Post from the author of the topic 03 Jan 2011 21:40   

unreal89 wrote:
wszystko jest ok sprawdzałem nawet multimetrem połączenia jeszcze spróbuje sie pobawić z fusami dam znać czy działa, nie wiesz może jakim kompilatorem można zkompilować program ASM dla at90s2313?? próbuje mikroide ale coś mi nie wychodzi:/
??? w czym napisany, tym kompiluj.
Back to top

masterbix
Poziom 8
Poziom 8

Post#128 02 Sep 2011 20:04   

Witam
Na wstępie pragnę zaznaczyć że jestem początkującym elektronikiem. Jakiś czas temu zainteresował mnie rower z silnikiem elektrycznym montowanym (albo raczej będącym) piastą koła jest to silnik bez szczotkowy 500w/36v. Szperam już jakiś czas po google i elektrodzie i nie mogę znaleźć bardziej szczegółowych informacji na temat sterownika do takiego silnika ale natrafiłem na ten post jeśli dobrze rozumiem prezentowany sterownik jest zaprojektowany z myślą o modelach nie ma tu nigdzie podane ale wyszperałem gdzieś że podany sterownik pracuje przy napięciach 6-15v 9~18A czyli jakieś 135 do 270W a żeby go wysterować potrzeba aparatury RC albo generatora impulsów i teraz pojawia się moje pytanie czy i jak przerobić dany sterownik żeby obsługiwał w.w silnik i jego obroty były sterowane potencjometrem?
A jak się nie da to może ktoś z was posiada jakiś schemat sterownika który pociągną taki silnik?
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Sep 2011 20:04   

Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#129 Post from the author of the topic 13 Sep 2011 18:09   

masterbix wrote:
Witam
Na wstępie pragnę zaznaczyć że jestem początkującym elektronikiem. Jakiś czas temu zainteresował mnie rower z silnikiem elektrycznym montowanym (albo raczej będącym) piastą koła jest to silnik bez szczotkowy 500w/36v. Szperam już jakiś czas po google i elektrodzie i nie mogę znaleźć bardziej szczegółowych informacji na temat sterownika do takiego silnika ale natrafiłem na ten post jeśli dobrze rozumiem prezentowany sterownik jest zaprojektowany z myślą o modelach nie ma tu nigdzie podane ale wyszperałem gdzieś że podany sterownik pracuje przy napięciach 6-15v 9~18A czyli jakieś 135 do 270W a żeby go wysterować potrzeba aparatury RC albo generatora impulsów i teraz pojawia się moje pytanie czy i jak przerobić dany sterownik żeby obsługiwał w.w silnik i jego obroty były sterowane potencjometrem?
A jak się nie da to może ktoś z was posiada jakiś schemat sterownika który pociągną taki silnik?
Pozdrawiam

Czytałeś kolego dokładnie całość, czy tylko ostatnie posty i liczysz na gotowca ?
Back to top

masterbix
Poziom 8
Poziom 8

Post#130 13 Sep 2011 20:07   

Czytałem całość ale w pewnym momencie zacząłem się gubić tym bardziej że w miarę jak dyskusja postępowała zaczął pojawiać się offtop o akumulatorach itd. W każdym bądź razie o ile się nie mylę przeróbka tego sterownika ograniczała by się do zmian części mocowej sterownika tranzystorów i tych driverów przepraszam za nie profesjonalną terminologię jak już wspomniałem jestem początkujący. Co do gotowca to owszem było by to najprostsze rozwiązanie ale wystarczyło by powiedzieć co dokładnie musiał bym zmienić i na co to dalej może bym sobie poradził :)
Back to top

Szycha082
Poziom 9
Poziom 9

Post#131 05 Nov 2011 22:31   

Witam, czy regulator oparty na dokumentacji z pliku BB13.ATMega.8.zip działa poprawnie, chodzi mi w szczególności o wsad do procka bo gdzieś czytałem, że były problemy z falownikami wykonanymi na atmega.
Teraz jestem na etapie wykonywania regulatora na atiny2313 nie pamiętam z jakiego archiwum pobrałem dokumentację ale katalog po wypakowaniu nazywa się BLDC,
mam nadzieję, że mi zadziała.
Ciekawi mnie jeszcze czy sama praca regulatora opartego o atmega jest identyczna z tym opartym na atiny. Budowa regulatora na atmega jest prostsza a jeśli sama praca jest identyczna to nie ma większego sensu budować sterownika na atiny.
Back to top

ekrzychoooo
Poziom 7
Poziom 7

Post#132 08 Nov 2011 19:03   

To czy sterownik na "tiny" czy na "mega" nie ma większego znaczenia.
Łatwość wykonania sterownika BLDC zależy od tego co dany procesor zawiera.
Procesor ATTINY461 zawiera 3 kanały PWM które zwierają po dwa wyjścia porównywania (Separate Output Compare Registers). Tak więc mamy 6 wyjść PWM co jest idealne do sterowania 3 fazami. Mało tego liczniki te napędzane są zegarem 64MHz uzyskanym z wewnętrznej PLL.Dzięki temu można uzyskać dobrą rozdzielczość PWM przy dość wysokiej częstotliwości. Procesor ten zawiera również coś takiego jak "Programmable Dead Time Generator", obsługa dead-time jest całkowicie sprzętowa i można precyzyjnie ustawić pod posiadane tranzystory.
Z jednej strony to TINY a z drugiej to procesor idealny aby zrobić sterownik silnika BLDC. Atmel udostępnia bardzo dużo dokumentacji na ten temat.
Zrobiłem taki sterownik. Minimalnie zmieniłem oprogramowanie i sterownik zachowuje się bardzo stabilnie począwszy od bardzo małych obrotów.
Tutaj mój sterownik w akcji FILM
Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#133 Post from the author of the topic 08 Nov 2011 19:07   

masterbix wrote:
Czytałem całość ale w pewnym momencie zacząłem się gubić tym bardziej że w miarę jak dyskusja postępowała zaczął pojawiać się offtop o akumulatorach itd. W każdym bądź razie o ile się nie mylę przeróbka tego sterownika ograniczała by się do zmian części mocowej sterownika tranzystorów i tych driverów przepraszam za nie profesjonalną terminologię jak już wspomniałem jestem początkujący. ...
Dokładnie.
Back to top

Szycha082
Poziom 9
Poziom 9

Post#134 13 Nov 2011 18:52   

No i mam problem, wykonałem oba regulatory na ATMEGA oraz na ATINY i oba nie działają poprawnie.
Sterowanie silnikiem wygląda bardzo chaotycznie, szarpie nim w jedną i drugą stronę przez cały czas piszczy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Nov 2011 18:52   

Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Sterownik - regulator silnika bezszczotkowego BLDC.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 5 of 5 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
Regulator obrotów silnika DC z zasilaczem w moim wykonaniu (12)
Regulator obrotów silnika z logiką do automatu (1)
Regulator obrotów silnika z U2008B (22)
Regulator obrotów silnika elektrycznego (2)
Kontroler silnika BLDC do pojazdu elektrycznego (18)
Regulator 3F ESC Sterownik BLDC Własnej Roboty (26)
Regulator obrotów silnika DC z układem soft-start (12V 5A) (28)
Sterownik silnika krokowego (27)
Miniaturowy sterownik silnika krokowego (19)
Sterownik silnika krokowego z LPT (3)

Page generation time: 0.336 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed