FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Peryferia atmegi zasilanej z 3.3V

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Peryferia atmegi zasilanej z 3.3V
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 23 Nov 2009 23:23   

Witam

Chce zrobić coś takiego:

I tu mam kilka pytań:

1. Tranzystor Q1 jest wstawiony symbolicznie ponieważ nie wiem czego użyć żeby załączać zasilanie na silnik. Mam układy ULN2004 (smd) oraz ULN2804 ale patrzyłem w datasheeta i raczej nie będą działały z napięciem wejściowym 3.3V. Czego użyć do sterowania tym silnikiem (będzie to sterowanie PWM) (pomyłka w schemacie transoptor podłączony pod PB1 a bramka tranzystora pod PB2)

2. Dobrze jest zrobiony układ pomiaru prądu na pobieranego przez silnik? (mierzę napięcie dzielę je przez R). Jeżeli tak to jakiej wartości powinien być rezystor pomiarowy i jakiej mocy? Silnik pod 12V z drukarki jego opór to 20Ohm czyli 0,6A pobiera przy pełnym zasilaniu.

3. Rezystor na transoptorze taki jak na zwykłą diodę led? czyli przy 3,3V dam 70-120Ohm i powinno działać? Czyli gdy pojawi się impuls zwiera PB1 do masy? (nie mam datasheeta do tego transoptora)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Nov 2009 23:23   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Peryferia atmegi zasilanej z 3.3V
Page 1 of 1
Similar topics
Żywotność żarówki samochodowej 12V zasilanej PWM (2)

Page generation time: 0.064 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed