Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Światło i Oświetlenie ->Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Domofony i videodomofony
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
bestisz
Poziom 9
Miasto: Katowice
Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 39
bestisz
Poziom 9
Post#1 24 Lis 2009 12:59  Autor tematu   

Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Posiadam w łazience 3 punkty świetlne:
-nad wanną
-główne
-oświetlenie półek wnękowych

Założenie jest takie że mam wyłącznik "podwójny" (z puszki lecą do niego 3 przewody) i chciałbym żeby lampy świeciły w takim układzie:

-nad wanną + oświetlenie półek (po włączeniu jednej połowy włącznika)
-główne + oświetlenie półek (po włączeniu drugiej połowy wyłącznika)
-nad wanną + główne + oświetlenie półek (po włączeniu obu połówek włącznika)

Jeszcze prościej chodzi o to że oświetlenie półek ma się załączać zawsze obojętnie jaką część włącznika wcisnę, a oświetlenie nad wanną i główne ma mieć możliwość świecenia razem lub każde z osobna (oczywiście czy razem czy z osobna zawsze mają się zapalać półki).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
darek_wp
Poziom 28
Miasto: nowy sącz
Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 925
Pomógł: 119
Ocena postów: 16
darek_wp
Poziom 28
Post#2 24 Lis 2009 14:02    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Wg przedstawionych założeń nie da sie wykonać takiego połączenia. Możliwe jest tylko wykonanie takiej konfiguracji punktów świetlnych w której jeden będzie pojedynczy a pozostałe 2 równoległe.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bestisz
Poziom 9
Miasto: Katowice
Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 39
bestisz
Poziom 9
Post#3 24 Lis 2009 14:04  Autor tematu   

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


darek_wp napisał:
Wg przedstawionych założeń da sie wykonac takiego połączenia.


Rozumiem że chciałeś napisać " Wg przedstawionych założeń da sie wykonac takiego połączenia"?
Rozumiem że musiał bym po prostu dołożyć kolejny wyłącznik?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
darek_wp
Poziom 28
Miasto: nowy sącz
Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 925
Pomógł: 119
Ocena postów: 16
darek_wp
Poziom 28
Post#4 24 Lis 2009 14:11    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Przepraszam, za szybko pisałem i zgubiłem wyraz "nie".
Drugi wyłącznik również nie rozwiązuje problemu ze względu na za małą ilość przewodów - każdy punkt świetlny musi mieć osobny obwód - dopiero wtedy można za pomocą drugiego przełącznika odpowiednio mostkować połączenie 3 punktu świetlnego z dwoma pozostałymi.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bestisz
Poziom 9
Miasto: Katowice
Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 39
bestisz
Poziom 9
Post#5 24 Lis 2009 14:27  Autor tematu   

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


darek_wp napisał:
Przepraszam, za szybko pisałem i zgubiłem wyraz "nie".
Drugi wyłącznik również nie rozwiązuje problemu ze względu na za małą ilość przewodów - każdy punkt świetlny musi mieć osobny obwód - dopiero wtedy można za pomocą drugiego przełącznika odpowiednio mostkować połączenie 3 punktu świetlnego z dwoma pozostałymi.


Rozumiem. Profilaktycznie podczas ciągnięcia kabli do włącznika jak i do każdego punktu świetlnego pociągnięte są przewody 3x1,5mm także przewodów do wykorzystania jest sporo.
Założenie powstało dlatego gdyż nie chciałem robić oddzielnego włącznika dla podświetlania półek ponieważ mam tam tylko trzy żarówki LED po 1W każda. Dlatego przy takim poborze chciałem żeby półka włączała się zawsze podczas załączania jakiegokolwiek elementu oświetlenia sufitu. Jeżeli zrobię gdzieś osobny włącznik dla samej półki to wiem że nikomu nie będzie chciało się go za każdym razem włączać i wyłączać.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
darek_wp
Poziom 28
Miasto: nowy sącz
Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 925
Pomógł: 119
Ocena postów: 16
darek_wp
Poziom 28
Post#6 24 Lis 2009 15:02    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


W tym wypadku niestety konieczne są min 4 przewody do wyłącznika i zamontowane 2 wyłączniki podwójne obok siebie - sądzę, że nawet po takim wykonaniu nie będzie się chciało przełączać 2 wyłączników i kombinować które punkty są załączone.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bestisz
Poziom 9
Miasto: Katowice
Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 39
bestisz
Poziom 9
Post#7 24 Lis 2009 15:24  Autor tematu   

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Ktoś na innym forum powiedział że należało by zamontować między włącznikiem tych dwóch punktów na suficie a zasilaniem półki jakiś przekaźnik. Nie mam pojęcia o co komuś chodziło i nie mogę się doprosić bardziej szczegółowej odpowiedzi. Czy takie rozwiązanie jest możliwe? Np. coś co "czuło by" włączenie któregoś z punktów na suficie i podawało by napięcie na transformator dla LED-ów w półkach?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
artur s
Poziom 22
Miasto: 3miasto
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 434
Pomógł: 38
Ocena postów: 32
artur s
Poziom 22
Post#8 24 Lis 2009 20:14    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Jak najbardziej można,ale trzeba ze dwa przekaźniki dodać

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 16061
Pomógł: 521
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#9 24 Lis 2009 20:18    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


A może tak wszyscy podpowiadacze najpierw zapoznali by się z normą dotyczącą instalacji elektrycznych w łazienkach???

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#10 24 Lis 2009 20:29    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Cytat:
A może tak wszyscy podpowiadacze najpierw zapoznali by się z normą dotyczącą instalacji elektrycznych w łazienkach???

Proszę się nie martwić o klasy ochrony gdyż wszystkie transformatory jakimi zasilam oświetlenie są na zewnątrz pomieszczenia. W ścianach są przewierty i praktycznie do środka łazienki wchodzi wszystko już na 12V. Jedynie jeden kontakt jest klasycznie wjechany z puszki.
Ogólnie są 3 transformatory elektroniczne pod LED-y. Jeden obsługuje oświetlenie w kabinie prysznicowej, drugi 5szt. oczek na suficie a trzeci półkę podświetlaną


@artur s
Jeżeli możesz to poproszę coś więcej w temacie tych przekaźników. Jakie, jak je podłączyć? Byłbym wdzięczny.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Szybki Elektron
Poziom 24
Miasto: Pruszków
Dołączył: 27 Sie 2009
Posty: 587
Pomógł: 72
Ocena postów: 17
Szybki Elektron
Poziom 24
Post#11 24 Lis 2009 20:42    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Kolega Retrofood zasygnaliował istotny problem. Zastanowiło mnie to oświetlenie nad wanną. Na jakiej jest wysokości? A trafo do diod jest na zewnątrz, czy w łazience?. Chodzi o zachowanie odporności na wodę. Czytaj np. tutaj: http://www.muratordom.pl/insta...yczna-w-lazience,6402 2187.htm . Na zewnątrz, w pobliżu puszki rozdzielczej można założyć przekaźniki miniaturowe i połączyć je w sposób dający oczekiwane przez Ciebie efekty. Czy jednak będziesz chciał tam zamontować dodatkową puszkę zewnętrzną na pewno psującą wystrój wnętrza (domyślam się, że przedpokoju)? Chyba, że przekaźniki zmieszczą się w istniejącej puszcze - musiałaby miec co najmniej 70 mm. Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 16061
Pomógł: 521
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#12 24 Lis 2009 20:44    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Anonymous napisał:
Cytat:
A może tak wszyscy podpowiadacze najpierw zapoznali by się z normą dotyczącą instalacji elektrycznych w łazienkach???

Proszę się nie martwić o klasy ochrony gdyż wszystkie transformatory jakimi zasilam oświetlenie są na zewnątrz pomieszczenia. W ścianach są przewierty i praktycznie do środka łazienki wchodzi wszystko już na 12V. Jedynie jeden kontakt jest klasycznie wjechany z puszki.
Ogólnie są 3 transformatory elektroniczne pod LED-y. Jeden obsługuje oświetlenie w kabinie prysznicowej, drugi 5szt. oczek na suficie a trzeci półkę podświetlaną



1. Nie wszystkie trafo "elektroniczne" dają separację 12V, a więc sa dopuszczalne do stosowania na łazienki.
2. Jeśli to jest 12V to problem oświetlenia można rozwiązać dwoma diodami i napięciem stałym.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bestisz
Poziom 9
Miasto: Katowice
Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 39
bestisz
Poziom 9
Post#13 24 Lis 2009 21:03  Autor tematu   

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


retrofood napisał:


1. Nie wszystkie trafo "elektroniczne" dają separację 12V, a więc sa dopuszczalne do stosowania na łazienki.
2. Jeśli to jest 12V to problem oświetlenia można rozwiązać dwoma diodami i napięciem stałym.


Transformator jest taki , jeżeli będzie trzeba to kupię inny ale na tych LED-y świecą bardzo dobrze. Czy ma separację 12V tego nie wiem.
Diodami raczej tego nie załatwię ponieważ transformator daje sinusoidalne 12V (tylko obniża napięcie).



Szybki Elektron napisał:

Kolega Retrofood zasygnaliował istotny problem. Zastanowiło mnie to oświetlenie nad wanną. Na jakiej jest wysokości? A trafo do diod jest na zewnątrz, czy w łazience?. Chodzi o zachowanie odporności na wodę. Czytaj np. tutaj: http://www.muratordom.pl/insta...yczna-w-lazience,6402 2187.htm . Na zewnątrz, w pobliżu puszki rozdzielczej można założyć przekaźniki miniaturowe i połączyć je w sposób dający oczekiwane przez Ciebie efekty. Czy jednak będziesz chciał tam zamontować dodatkową puszkę zewnętrzną na pewno psującą wystrój wnętrza (domyślam się, że przedpokoju)? Chyba, że przekaźniki zmieszczą się w istniejącej puszcze - musiałaby miec co najmniej 70 mm. Pozdrawiam.

Dwa oczka halogenowe nad wanną są na wysokości około 2,55m. Mają klasę szczelności IP65, wszystkie kabelki są zakręcane w oprawkach na gwint i uszczelkę. Sama oprawa też jest 100% szczelna.
Chciałbym to zamontować oczywiście na zewnątrz i nie robić puszki w środku bo wszystko będzie wypłytkowane. Obok mam pomieszczenie z pralką i tam wszystko jest spięte. Ewentualnie przedpokój czeka wykańczanie więc puszka może być w wielu miejscach. Proszę tylko o jakieś info co do tych przekaźników i tego jak je wpiąć w obwód. Serdecznie dziękuje za waszą pomoc i zainteresowanie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kortyleski
Poziom 38
Miasto: Warszawa
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 4762
Pomógł: 297
Ocena postów: 116
kortyleski
Poziom 38
Post#14 24 Lis 2009 21:11    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Dwie diody tak, zasilanie napięciem stałym lamp nie. Będą migać z częstotliwościa sieci. Natomiast zakup przekaźnika z cewką na 230VDC załatwi sprawę. Należy doprowadzić fazę z wejścia dwóch traf( wanna i główne) poprzez diody do cewki przekaźnika. Zero na drugi koniec cewki. Styki przekaźnika załączą trafo półek.Narysować?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bestisz
Poziom 9
Miasto: Katowice
Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 39
bestisz
Poziom 9
Post#15 24 Lis 2009 22:46  Autor tematu   

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

Anonymous napisał:
Polecam BIS-404 lub BIS-414.


Zakładam że BIS-414 jest tym czego potrzebuje. Jesteś mi w stanie podpowiedzieć jak go poprawnie włączyć w mój obwód?
Z opisu wynika że przekaźnik załączy oświetlenie po podaniu impulsu z wyłącznika takiego jak "dzwonkowy". Czy jeżeli będzie to normalny podwójny włącznik to też zadziała?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
artur s
Poziom 22
Miasto: 3miasto
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 434
Pomógł: 38
Ocena postów: 32
artur s
Poziom 22
Post#16 25 Lis 2009 08:55    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Bis 413 ani 414 sprawy nie załatwi
Tak jak napisał korytelski ze styków wyłącznika na cewki przekaźników i jednocześnie na trafo halogenów wanny i sufit z każdego oddzielnie.Styki załączające łączysz równolegle ,na COM fazę,a z NO wychodzisz fazą na trafo halogenów półek .Jak tak widzę obawy fachowców od norm-a jak to teoretyczny problem lub do "Second life"? :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Hucul
Poziom 39
Miasto: Hanower
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 4798
Pomógł: 368
Ocena postów: 45
Hucul
Poziom 39
Post#17 25 Lis 2009 09:34    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Przecież to "absurdalnie" proste : Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?
Przekaźnik może być taki :www.soltronik.pl/przekaznik_230v10a_3styki

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Światło i Oświetlenie -> Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czy taki układ da się zrobić? (Instalacja w łazience) (3)
Oświetlenie w łazience. Czy układ jest zgodny z przepisami? (1)
Oświetlenie w łazience (1)
Dodatkowe oświetlenie w łazience (8)
Dziwne oświetlenie w łazience - identyfikacja (7)
Oświetlenie halogenowe w łazience gaśnie samo. (17)
Prąd w łazience - oświetlenie oraz gniazdko (13)
led - oświetlenie ledowe w puszkach fi 60 na suficie w łazience :( (8)
Kurs SEP do 1kv (E i D) co tak naprawdę daje i czy warto zrobić? (3)
Oświetlenie. Świeci co prawda, ale nie tak jak chciałem (13)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.412 seconds

elektroda.pl temat RSS