Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Electricity Light and Lighting ->Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
bestisz
Level 9
Location: Katowice
Joined: 20 Sep 2006
Posts: 39
bestisz
Level 9
Post#1 24 Nov 2009 12:59  Topic author   

Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Posiadam w łazience 3 punkty świetlne:
-nad wanną
-główne
-oświetlenie półek wnękowych

Założenie jest takie że mam wyłącznik "podwójny" (z puszki lecą do niego 3 przewody) i chciałbym żeby lampy świeciły w takim układzie:

-nad wanną + oświetlenie półek (po włączeniu jednej połowy włącznika)
-główne + oświetlenie półek (po włączeniu drugiej połowy wyłącznika)
-nad wanną + główne + oświetlenie półek (po włączeniu obu połówek włącznika)

Jeszcze prościej chodzi o to że oświetlenie półek ma się załączać zawsze obojętnie jaką część włącznika wcisnę, a oświetlenie nad wanną i główne ma mieć możliwość świecenia razem lub każde z osobna (oczywiście czy razem czy z osobna zawsze mają się zapalać półki).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
darek_wp
Level 28
Location: nowy sącz
Joined: 02 Jun 2004
Posts: 922
Helped: 119
Post rating: 20
darek_wp
Level 28
Post#2 24 Nov 2009 14:02    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Wg przedstawionych założeń nie da sie wykonać takiego połączenia. Możliwe jest tylko wykonanie takiej konfiguracji punktów świetlnych w której jeden będzie pojedynczy a pozostałe 2 równoległe.

Helpful post? + 0
Back to top
bestisz
Level 9
Location: Katowice
Joined: 20 Sep 2006
Posts: 39
bestisz
Level 9
Post#3 24 Nov 2009 14:04  Topic author   

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


darek_wp wrote:
Wg przedstawionych założeń da sie wykonac takiego połączenia.


Rozumiem że chciałeś napisać " Wg przedstawionych założeń da sie wykonac takiego połączenia"?
Rozumiem że musiał bym po prostu dołożyć kolejny wyłącznik?

Helpful post? + 0
Back to top
darek_wp
Level 28
Location: nowy sącz
Joined: 02 Jun 2004
Posts: 922
Helped: 119
Post rating: 20
darek_wp
Level 28
Post#4 24 Nov 2009 14:11    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Przepraszam, za szybko pisałem i zgubiłem wyraz "nie".
Drugi wyłącznik również nie rozwiązuje problemu ze względu na za małą ilość przewodów - każdy punkt świetlny musi mieć osobny obwód - dopiero wtedy można za pomocą drugiego przełącznika odpowiednio mostkować połączenie 3 punktu świetlnego z dwoma pozostałymi.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bestisz
Level 9
Location: Katowice
Joined: 20 Sep 2006
Posts: 39
bestisz
Level 9
Post#5 24 Nov 2009 14:27  Topic author   

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


darek_wp wrote:
Przepraszam, za szybko pisałem i zgubiłem wyraz "nie".
Drugi wyłącznik również nie rozwiązuje problemu ze względu na za małą ilość przewodów - każdy punkt świetlny musi mieć osobny obwód - dopiero wtedy można za pomocą drugiego przełącznika odpowiednio mostkować połączenie 3 punktu świetlnego z dwoma pozostałymi.


Rozumiem. Profilaktycznie podczas ciągnięcia kabli do włącznika jak i do każdego punktu świetlnego pociągnięte są przewody 3x1,5mm także przewodów do wykorzystania jest sporo.
Założenie powstało dlatego gdyż nie chciałem robić oddzielnego włącznika dla podświetlania półek ponieważ mam tam tylko trzy żarówki LED po 1W każda. Dlatego przy takim poborze chciałem żeby półka włączała się zawsze podczas załączania jakiegokolwiek elementu oświetlenia sufitu. Jeżeli zrobię gdzieś osobny włącznik dla samej półki to wiem że nikomu nie będzie chciało się go za każdym razem włączać i wyłączać.

Helpful post? + 0
Back to top
darek_wp
Level 28
Location: nowy sącz
Joined: 02 Jun 2004
Posts: 922
Helped: 119
Post rating: 20
darek_wp
Level 28
Post#6 24 Nov 2009 15:02    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


W tym wypadku niestety konieczne są min 4 przewody do wyłącznika i zamontowane 2 wyłączniki podwójne obok siebie - sądzę, że nawet po takim wykonaniu nie będzie się chciało przełączać 2 wyłączników i kombinować które punkty są załączone.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bestisz
Level 9
Location: Katowice
Joined: 20 Sep 2006
Posts: 39
bestisz
Level 9
Post#7 24 Nov 2009 15:24  Topic author   

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Ktoś na innym forum powiedział że należało by zamontować między włącznikiem tych dwóch punktów na suficie a zasilaniem półki jakiś przekaźnik. Nie mam pojęcia o co komuś chodziło i nie mogę się doprosić bardziej szczegółowej odpowiedzi. Czy takie rozwiązanie jest możliwe? Np. coś co "czuło by" włączenie któregoś z punktów na suficie i podawało by napięcie na transformator dla LED-ów w półkach?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
artur s
Level 22
Location: 3miasto
Joined: 03 Nov 2007
Posts: 433
Helped: 38
Post rating: 32
artur s
Level 22
Post#8 24 Nov 2009 20:14    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Jak najbardziej można,ale trzeba ze dwa przekaźniki dodać

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Location: Stalowa Wola
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 16589
Helped: 540
Post rating: 5
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#9 24 Nov 2009 20:18    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


A może tak wszyscy podpowiadacze najpierw zapoznali by się z normą dotyczącą instalacji elektrycznych w łazienkach???

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#10 24 Nov 2009 20:29    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Quote:
A może tak wszyscy podpowiadacze najpierw zapoznali by się z normą dotyczącą instalacji elektrycznych w łazienkach???

Proszę się nie martwić o klasy ochrony gdyż wszystkie transformatory jakimi zasilam oświetlenie są na zewnątrz pomieszczenia. W ścianach są przewierty i praktycznie do środka łazienki wchodzi wszystko już na 12V. Jedynie jeden kontakt jest klasycznie wjechany z puszki.
Ogólnie są 3 transformatory elektroniczne pod LED-y. Jeden obsługuje oświetlenie w kabinie prysznicowej, drugi 5szt. oczek na suficie a trzeci półkę podświetlaną


@artur s
Jeżeli możesz to poproszę coś więcej w temacie tych przekaźników. Jakie, jak je podłączyć? Byłbym wdzięczny.

Helpful post? + 0
Back to top
Szybki Elektron
Level 25
Location: Pruszków
Joined: 27 Aug 2009
Posts: 592
Helped: 73
Post rating: 22
Szybki Elektron
Level 25
Post#11 24 Nov 2009 20:42    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Kolega Retrofood zasygnaliował istotny problem. Zastanowiło mnie to oświetlenie nad wanną. Na jakiej jest wysokości? A trafo do diod jest na zewnątrz, czy w łazience?. Chodzi o zachowanie odporności na wodę. Czytaj np. tutaj: http://www.muratordom.pl/insta...yczna-w-lazience,6402 2187.htm . Na zewnątrz, w pobliżu puszki rozdzielczej można założyć przekaźniki miniaturowe i połączyć je w sposób dający oczekiwane przez Ciebie efekty. Czy jednak będziesz chciał tam zamontować dodatkową puszkę zewnętrzną na pewno psującą wystrój wnętrza (domyślam się, że przedpokoju)? Chyba, że przekaźniki zmieszczą się w istniejącej puszcze - musiałaby miec co najmniej 70 mm. Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Location: Stalowa Wola
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 16589
Helped: 540
Post rating: 5
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#12 24 Nov 2009 20:44    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Anonymous wrote:
Quote:
A może tak wszyscy podpowiadacze najpierw zapoznali by się z normą dotyczącą instalacji elektrycznych w łazienkach???

Proszę się nie martwić o klasy ochrony gdyż wszystkie transformatory jakimi zasilam oświetlenie są na zewnątrz pomieszczenia. W ścianach są przewierty i praktycznie do środka łazienki wchodzi wszystko już na 12V. Jedynie jeden kontakt jest klasycznie wjechany z puszki.
Ogólnie są 3 transformatory elektroniczne pod LED-y. Jeden obsługuje oświetlenie w kabinie prysznicowej, drugi 5szt. oczek na suficie a trzeci półkę podświetlaną



1. Nie wszystkie trafo "elektroniczne" dają separację 12V, a więc sa dopuszczalne do stosowania na łazienki.
2. Jeśli to jest 12V to problem oświetlenia można rozwiązać dwoma diodami i napięciem stałym.

Helpful post? + 0
Back to top
bestisz
Level 9
Location: Katowice
Joined: 20 Sep 2006
Posts: 39
bestisz
Level 9
Post#13 24 Nov 2009 21:03  Topic author   

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


retrofood wrote:


1. Nie wszystkie trafo "elektroniczne" dają separację 12V, a więc sa dopuszczalne do stosowania na łazienki.
2. Jeśli to jest 12V to problem oświetlenia można rozwiązać dwoma diodami i napięciem stałym.


Transformator jest taki , jeżeli będzie trzeba to kupię inny ale na tych LED-y świecą bardzo dobrze. Czy ma separację 12V tego nie wiem.
Diodami raczej tego nie załatwię ponieważ transformator daje sinusoidalne 12V (tylko obniża napięcie).



Szybki Elektron wrote:

Kolega Retrofood zasygnaliował istotny problem. Zastanowiło mnie to oświetlenie nad wanną. Na jakiej jest wysokości? A trafo do diod jest na zewnątrz, czy w łazience?. Chodzi o zachowanie odporności na wodę. Czytaj np. tutaj: http://www.muratordom.pl/insta...yczna-w-lazience,6402 2187.htm . Na zewnątrz, w pobliżu puszki rozdzielczej można założyć przekaźniki miniaturowe i połączyć je w sposób dający oczekiwane przez Ciebie efekty. Czy jednak będziesz chciał tam zamontować dodatkową puszkę zewnętrzną na pewno psującą wystrój wnętrza (domyślam się, że przedpokoju)? Chyba, że przekaźniki zmieszczą się w istniejącej puszcze - musiałaby miec co najmniej 70 mm. Pozdrawiam.

Dwa oczka halogenowe nad wanną są na wysokości około 2,55m. Mają klasę szczelności IP65, wszystkie kabelki są zakręcane w oprawkach na gwint i uszczelkę. Sama oprawa też jest 100% szczelna.
Chciałbym to zamontować oczywiście na zewnątrz i nie robić puszki w środku bo wszystko będzie wypłytkowane. Obok mam pomieszczenie z pralką i tam wszystko jest spięte. Ewentualnie przedpokój czeka wykańczanie więc puszka może być w wielu miejscach. Proszę tylko o jakieś info co do tych przekaźników i tego jak je wpiąć w obwód. Serdecznie dziękuje za waszą pomoc i zainteresowanie.

Helpful post? + 0
Back to top
kortyleski
Level 38
Location: Warszawa
Joined: 04 Mar 2007
Posts: 4889
Helped: 308
Post rating: 145
kortyleski
Level 38
Post#14 24 Nov 2009 21:11    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Dwie diody tak, zasilanie napięciem stałym lamp nie. Będą migać z częstotliwościa sieci. Natomiast zakup przekaźnika z cewką na 230VDC załatwi sprawę. Należy doprowadzić fazę z wejścia dwóch traf( wanna i główne) poprzez diody do cewki przekaźnika. Zero na drugi koniec cewki. Styki przekaźnika załączą trafo półek.Narysować?

Helpful post? + 0
Back to top
bestisz
Level 9
Location: Katowice
Joined: 20 Sep 2006
Posts: 39
bestisz
Level 9
Post#15 24 Nov 2009 22:46  Topic author   

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

Anonymous wrote:
Polecam BIS-404 lub BIS-414.


Zakładam że BIS-414 jest tym czego potrzebuje. Jesteś mi w stanie podpowiedzieć jak go poprawnie włączyć w mój obwód?
Z opisu wynika że przekaźnik załączy oświetlenie po podaniu impulsu z wyłącznika takiego jak "dzwonkowy". Czy jeżeli będzie to normalny podwójny włącznik to też zadziała?

Helpful post? + 0
Back to top
artur s
Level 22
Location: 3miasto
Joined: 03 Nov 2007
Posts: 433
Helped: 38
Post rating: 32
artur s
Level 22
Post#16 25 Nov 2009 08:55    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Bis 413 ani 414 sprawy nie załatwi
Tak jak napisał korytelski ze styków wyłącznika na cewki przekaźników i jednocześnie na trafo halogenów wanny i sufit z każdego oddzielnie.Styki załączające łączysz równolegle ,na COM fazę,a z NO wychodzisz fazą na trafo halogenów półek .Jak tak widzę obawy fachowców od norm-a jak to teoretyczny problem lub do "Second life"? :)

Helpful post? + 0
Back to top
Hucul
Level 39
Location: Hanower
Joined: 19 Feb 2005
Posts: 4801
Helped: 369
Post rating: 60
Hucul
Level 39
Post#17 25 Nov 2009 09:34    

Re: Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?


Przecież to "absurdalnie" proste : Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?
Przekaźnik może być taki :www.soltronik.pl/przekaznik_230v10a_3styki

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Electricity Light and Lighting -> Oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?
Page 1 of 1

Similar topics to oświetlenie w łazience - czy da się tak zrobić?

Czy taki układ da się zrobić? (Instalacja w łazience) (3)
Oświetlenie w łazience. Czy układ jest zgodny z przepisami? (1)
Oświetlenie w łazience (1)
Dodatkowe oświetlenie w łazience (8)
Dziwne oświetlenie w łazience - identyfikacja (7)
Oświetlenie halogenowe w łazience gaśnie samo. (17)
Prąd w łazience - oświetlenie oraz gniazdko (13)
led - oświetlenie ledowe w puszkach fi 60 na suficie w łazience :( (8)
Kurs SEP do 1kv (E i D) co tak naprawdę daje i czy warto zrobić? (3)
Oświetlenie. Świeci co prawda, ale nie tak jak chciałem (13)


Switch to mobile version Switch to version for desktops