Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


  Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives ->ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Szymkal
Level 11
Location: Częstochowa
Joined: 06 Aug 2006
Posts: 78
Post rating: 2
Szymkal
Level 11
Post#1 24 Nov 2009 16:42  Topic author   

ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Zakupiłem taki miernik sygnału: Miernik sygnału satelitarnego SATFINDER ONYX MS 10-00
Z jednej strony podłaczyłem ok 1m przewodu, który doczepiłem do dekodera drugą strone połączyłem kablem z konwertera. ( zgodnie z instrukcją). Po właczeniu dekodera miernik sie podswietlił a wskazówka skakała od 0 do 10. Natomiast jak przepiąłem kable, czyli 1 metr kabla podpiąłem do satelity i miernika a reszte co idzie do domu do dekodera i miernika. Miernik sie podświetlił tylko na moment po włączeniu dekodera. Przepiąłem miernik aby sprawdzić czy sie nie spalił jak za pierwszym razem i ma te same objawy czyli wskazówka skacze. Ruszałem anteną ale może pare razy wskazówka skakała szybciej. Prosze o porade co robie nie tak?/ Dlaczego wskazówka po włączeniu dekodera nie ustawia sie na 1.
Pozdrawiam

Proszę poprawić pisownię .
Regulamin p.15.
Aukcję usunąłem .
Regulamin p.10.11 - GKVIDEO


Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
darek_wp
Level 28
Location: nowy sącz
Joined: 02 Jun 2004
Posts: 924
Helped: 119
Post rating: 24
darek_wp
Level 28
Post#2 24 Nov 2009 20:56    

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Po pierwsze pomiaru dokonujemy przy antenie a nie przy odbiorniku, po drugie na mierniku masz opisane gdzie jest wejście z konwertera a gdzie wyjście do odbiornika sat, odbiornik musi być włączony (miernik i konwerter muszą mieć zasilanie), ustaw miernik na najmniejszą czułość i reguluj antenę na max wskazań, stopniowo zmniejszaj czułość miernika i reguluj antenę na max wskazań - to cała instr postępowania z ustawieniem.

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
tyht
Level 11
Location: lublin
Joined: 11 Jan 2008
Posts: 46
Helped: 2
tyht
Level 11
Post#3 25 Nov 2009 00:37    

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Witam.Do ustawiania anten mam mały telewizor 14" który stawiam np.na parapecie okna. Obok TV lub na nim stawiam tuner(odpowiednio zabezpieczam przed spadnięciem)łączę przewodami i do prądu. Miernik sygnału podłączam 30cm.od konwertera jeżeli jest już podłączony prąd przewody łączymy bardzo ostrożnie ażeby nie zrobić zwarcia.TV i tuner ma być tak ustawiony ażebym przy pokręcaniu anteną miał widoczność na nich.Wybieram na tunerze satelitę nst.częstotliwość i szukam sygnału.znalezienie jednego sygnału nie świadczy jeszcze o szukanym satelicie.Trzeba dla pewnośći spr.na innej częst.Ps.miernik sygnału przymocować lużno do rurki anteny.Lubi spaść.Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

Zapomniałem jeszcze powiedziec że kupiłem raz miernik uszkodzony o podobnych objawach Podobno można szukać sygnału tunerem anologowym zamiast miernika ale ja tego nie robiłem.

Helpful post? + 0
Back to top
telesat1
Moderator - SAT
Joined: 29 Aug 2006
Posts: 3356
Helped: 93
telesat1
Moderator - SAT
Post#4 25 Nov 2009 09:06    

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


tyht wrote:
Witam.Do ustawiania anten mam mały telewizor 14" który stawiam np.na parapecie okna. Obok TV lub na nim stawiam tuner(odpowiednio zabezpieczam przed spadnięciem)łączę przewodami i do prądu. Miernik sygnału podłączam 30cm.od konwertera jeżeli jest już podłączony prąd przewody łączymy bardzo ostrożnie ażeby nie zrobić zwarcia.TV i tuner ma być tak ustawiony ażebym przy pokręcaniu anteną miał widoczność na nich.Wybieram na tunerze satelitę nst.częstotliwość i szukam sygnału.znalezienie jednego sygnału nie świadczy jeszcze o szukanym satelicie.Trzeba dla pewnośći spr.na innej częst.Ps.miernik sygnału przymocować lużno do rurki anteny.Lubi spaść.Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

.

Kol. tyht takie metody stosowało się w ubiegłym wieku (brak mierników sygnału sat). Napisz co z instalacją anteny na dachu.

Helpful post? + -1
Back to top
Szymkal
Level 11
Location: Częstochowa
Joined: 06 Aug 2006
Posts: 78
Post rating: 2
Szymkal
Level 11
Post#5 25 Nov 2009 09:12  Topic author   

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Rozumiem Was. Ale jak podłącze miernik koło konwertera to tylko się włącza jednorazowo jak właczę odbiornik a potem gaśnie. Nie wiem dlaczego. Natomiast jak go podpinam bliżej odbiornika to wtedy skacze tak jak opisywałem powyzej.

Helpful post? + 0
Back to top
tyht
Level 11
Location: lublin
Joined: 11 Jan 2008
Posts: 46
Helped: 2
tyht
Level 11
Post#6 25 Nov 2009 10:22    

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Witam.Kolego Telesat1,ww.działania przy antenach wykonuję u siebie w domu dla własnych potrzeb .Mieszkam w domu jednorodzinnym i anteny są umocowane na połdniowej ścianie.Mam kilka anten,zaczynając od satelity Turksat 42,0 E do Hispasata 30,0 W.Jestem na emeryturze i lubię się tym zajmować.Wszystkie satelity ustawiłem właśnie tym najtańszym miernikiem.Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Szymkal
Level 11
Location: Częstochowa
Joined: 06 Aug 2006
Posts: 78
Post rating: 2
Szymkal
Level 11
Post#7 26 Nov 2009 18:57  Topic author   

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


A potrafi ktos odpowiedzieć na moje pytanie?/
Szymkal wrote:
Rozumiem Was. Ale jak podłącze miernik koło konwertera to tylko się włącza jednorazowo jak właczę odbiornik a potem gaśnie. Nie wiem dlaczego. Natomiast jak go podpinam bliżej odbiornika to wtedy skacze tak jak opisywałem powyzej.


Helpful post? + 0
Back to top
irek19
Level 33
Location: daleko od szosy
Joined: 15 Apr 2008
Posts: 1647
Helped: 233
Post rating: 22
irek19
Level 33
Post#8 26 Nov 2009 20:25    

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Pewnie trafiłeś na bubla, albo nie umiesz się tą zabawką obsługiwać( ustawiać).

Helpful post? + 0
Back to top
Szymkal
Level 11
Location: Częstochowa
Joined: 06 Aug 2006
Posts: 78
Post rating: 2
Szymkal
Level 11
Post#9 29 Nov 2009 14:28  Topic author   

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Dlatego piszę na tym forum aby ktoś mi pomógł ustawić antenę. Jak mam sprawdzić czy ten miernik jest dobry?/ Tak jak pisałem wcześniej jak go przyłączę kablem metrowym przy odbiorniku to wskazówka skacze od 0 do 10 a jak podłączę przy konwektorze to przy włączeniu tunera sie zaświeci a potem nie reaguje. Proszę o pomoc...

Moderated by GKVIDEO:
Temat usuwam do kosza.
Brak reakcji na wpis moderacyjny powinno być ostrzeżenie!
Regulamin p.6 i 15


Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału
Page 1 of 1



Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.107 seconds