Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału
Autor
Wiadomość
Szymkal
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 47
Miasto: Częstochowa

Post#1 Post autora tematu 24 Lis 2009 17:42   

ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Zakupiłem taki miernik sygnału: Miernik sygnału satelitarnego SATFINDER ONYX MS 10-00
Z jednej strony podłaczyłem ok 1m przewodu, który doczepiłem do dekodera drugą strone połączyłem kablem z konwertera. ( zgodnie z instrukcją). Po właczeniu dekodera miernik sie podswietlił a wskazówka skakała od 0 do 10. Natomiast jak przepiąłem kable, czyli 1 metr kabla podpiąłem do satelity i miernika a reszte co idzie do domu do dekodera i miernika. Miernik sie podświetlił tylko na moment po włączeniu dekodera. Przepiąłem miernik aby sprawdzić czy sie nie spalił jak za pierwszym razem i ma te same objawy czyli wskazówka skacze. Ruszałem anteną ale może pare razy wskazówka skakała szybciej. Prosze o porade co robie nie tak?/ Dlaczego wskazówka po włączeniu dekodera nie ustawia sie na 1.
Pozdrawiam

Proszę poprawić pisownię .
Regulamin p.15.
Aukcję usunąłem .
Regulamin p.10.11 - GKVIDEO

Powrót do góry
   
darek_wp
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 948
Miasto: nowy sącz

Post#2 24 Lis 2009 21:56   

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Po pierwsze pomiaru dokonujemy przy antenie a nie przy odbiorniku, po drugie na mierniku masz opisane gdzie jest wejście z konwertera a gdzie wyjście do odbiornika sat, odbiornik musi być włączony (miernik i konwerter muszą mieć zasilanie), ustaw miernik na najmniejszą czułość i reguluj antenę na max wskazań, stopniowo zmniejszaj czułość miernika i reguluj antenę na max wskazań - to cała instr postępowania z ustawieniem.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 24 Lis 2009 21:56   



Powrót do góry
   
tyht
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Sty 2008
Posty: 44
Miasto: lublin

Post#3 25 Lis 2009 01:37   

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Witam.Do ustawiania anten mam mały telewizor 14" który stawiam np.na parapecie okna. Obok TV lub na nim stawiam tuner(odpowiednio zabezpieczam przed spadnięciem)łączę przewodami i do prądu. Miernik sygnału podłączam 30cm.od konwertera jeżeli jest już podłączony prąd przewody łączymy bardzo ostrożnie ażeby nie zrobić zwarcia.TV i tuner ma być tak ustawiony ażebym przy pokręcaniu anteną miał widoczność na nich.Wybieram na tunerze satelitę nst.częstotliwość i szukam sygnału.znalezienie jednego sygnału nie świadczy jeszcze o szukanym satelicie.Trzeba dla pewnośći spr.na innej częst.Ps.miernik sygnału przymocować lużno do rurki anteny.Lubi spaść.Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

Zapomniałem jeszcze powiedziec że kupiłem raz miernik uszkodzony o podobnych objawach Podobno można szukać sygnału tunerem anologowym zamiast miernika ale ja tego nie robiłem.
Powrót do góry
   
telesat1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 4065

Post#4 25 Lis 2009 10:06   

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


tyht napisał:
Witam.Do ustawiania anten mam mały telewizor 14" który stawiam np.na parapecie okna. Obok TV lub na nim stawiam tuner(odpowiednio zabezpieczam przed spadnięciem)łączę przewodami i do prądu. Miernik sygnału podłączam 30cm.od konwertera jeżeli jest już podłączony prąd przewody łączymy bardzo ostrożnie ażeby nie zrobić zwarcia.TV i tuner ma być tak ustawiony ażebym przy pokręcaniu anteną miał widoczność na nich.Wybieram na tunerze satelitę nst.częstotliwość i szukam sygnału.znalezienie jednego sygnału nie świadczy jeszcze o szukanym satelicie.Trzeba dla pewnośći spr.na innej częst.Ps.miernik sygnału przymocować lużno do rurki anteny.Lubi spaść.Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

.

Kol. tyht takie metody stosowało się w ubiegłym wieku (brak mierników sygnału sat). Napisz co z instalacją anteny na dachu.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 25 Lis 2009 10:06   



Powrót do góry
   
Szymkal
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 47
Miasto: Częstochowa

Post#5 Post autora tematu 25 Lis 2009 10:12   

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Rozumiem Was. Ale jak podłącze miernik koło konwertera to tylko się włącza jednorazowo jak właczę odbiornik a potem gaśnie. Nie wiem dlaczego. Natomiast jak go podpinam bliżej odbiornika to wtedy skacze tak jak opisywałem powyzej.
Powrót do góry
   
tyht
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Sty 2008
Posty: 44
Miasto: lublin

Post#6 25 Lis 2009 11:22   

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Witam.Kolego Telesat1,ww.działania przy antenach wykonuję u siebie w domu dla własnych potrzeb .Mieszkam w domu jednorodzinnym i anteny są umocowane na połdniowej ścianie.Mam kilka anten,zaczynając od satelity Turksat 42,0 E do Hispasata 30,0 W.Jestem na emeryturze i lubię się tym zajmować.Wszystkie satelity ustawiłem właśnie tym najtańszym miernikiem.Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Szymkal
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 47
Miasto: Częstochowa

Post#7 Post autora tematu 26 Lis 2009 19:57   

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


A potrafi ktos odpowiedzieć na moje pytanie?/
Szymkal napisał:
Rozumiem Was. Ale jak podłącze miernik koło konwertera to tylko się włącza jednorazowo jak właczę odbiornik a potem gaśnie. Nie wiem dlaczego. Natomiast jak go podpinam bliżej odbiornika to wtedy skacze tak jak opisywałem powyzej.

Powrót do góry
   
irek19
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Kwi 2008
Posty: 1707
Miasto: daleko od szosy

Post#8 26 Lis 2009 21:25   

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Pewnie trafiłeś na bubla, albo nie umiesz się tą zabawką obsługiwać( ustawiać).
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 26 Lis 2009 21:25   



Powrót do góry
   
Szymkal
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 47
Miasto: Częstochowa

Post#9 Post autora tematu 29 Lis 2009 15:28   

Re: ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału


Dlatego piszę na tym forum aby ktoś mi pomógł ustawić antenę. Jak mam sprawdzić czy ten miernik jest dobry?/ Tak jak pisałem wcześniej jak go przyłączę kablem metrowym przy odbiorniku to wskazówka skacze od 0 do 10 a jak podłączę przy konwektorze to przy włączeniu tunera sie zaświeci a potem nie reaguje. Proszę o pomoc...

Moderowano przez GKVIDEO:
Temat usuwam do kosza.
Brak reakcji na wpis moderacyjny powinno być ostrzeżenie!
Regulamin p.6 i 15

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> ustawienie anteny za pomoca miernika sygnału
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.045 seconds

elektroda.pl temat RSS