FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Płytka - adapter do programatora AVR

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Płytka - adapter do programatora AVR
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 24 Nov 2009 16:59   

Zrobiłem uniwersalny adapter do programatora. Na forum spotykałem różne "skomplikowane" adaptery po kilka podstawek na płytce. Mój adapter cechuje to, że jest mały i pasuje do wszystkich AVR-ów. Wystarczy tylko połączyć odpowiednie piny. Łączy się go z programatorem standardową tasiemką 10-cio pinową. Złącze USB służy do zasilenia procesora (jeżeli programator nie ma wyprowadzenia VCC), a w przypadku np. programatora STK200/300 na LPT zasila także programator. Dioda LED sygnalizuje czy procesor ma zasilanie.
W załącznikach warstwa Top i Bottom przeznaczone do termotransferu.
Rezystor np. 2k2, dioda LED, kondensatory niekoniecznie, kwarc np. 4MHz, goldpiny, podstawki najlepiej precyzyjne. Koszt jakieś 8zł.

Płytka - adapter do programatora AVR Płytka - adapter do programatora AVR

Podłączenie do USBAsp:
Łączymy oba gniazda 10-cio pinowe tasiemką, na programatorze zworka od zasilania zwarta, co zasygnalizuje dioda na adapterze, że jest zasilanie. Patrzymy do datasheeta gdzie są miso, mosi, rst, sck, gnd, vcc i łączymy tak jak na obrazku wyżej. Wszystko jest opisane na płytce.

Podłączenie do STK200/300:
Analogicznie jak wyżej z tą różnicą, że do adaptera wpinamy kabel USB który zasili nam procesor i programator.

UWAGA! Jeśli świeci się dioda na adapterze to nie wolno do niego wpinać kabla USB. Grozi to uszkodzeniem portów USB.

Bottom.pdf
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Bottom.pdf
 Contents:  
 Filesize:  10.68 KB
 Punkty:  0

Top.pdf
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Top.pdf
 Contents:  
 Filesize:  6.04 KB
 Punkty:  0

Back to top

krzysztofh
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 24 Nov 2009 21:21   

Re: Płytka - adapter do programatora AVR

Czym ta płytka była malowana, że wygląda jakby była brudna?
Back to top

rsikon
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 24 Nov 2009 21:24   

Zapewne przy lakierowaniu nie leżała poziomo i lakier w czasie gęstnięcia powoli spływał - co dało taki właśnie efekt.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Nov 2009 21:24   

Back to top

kranzio
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 Post from the author of the topic 24 Nov 2009 21:33   

Trochę za dużo lakieru dałem a płytka leżała krzywo, ale było już za późno na poprawę.
Back to top

rob13son
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 24 Nov 2009 21:36   

Dla początkujących elektroników, którzy zaczynają z AVR faktycznie wystarczy, no i ten koszt praktycznie zerowy i to chyba jedyny plus tego projektu.

Jednak żeby się dobrze pobawić AVR polecam ZL2AVR a dla wymagających ZL10AVR.

Pozdrawiam.
Back to top

manekinen
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 24 Nov 2009 21:37   

Zapytam tylko po co? Po co używać takich adapterów? ISP powstał właśnie po to aby ułatwić sobie życie, w urządzeniu docelowym nie jest problemem dodanie 6 pinowego złącza do programowania, tym bardziej jeśli będzie ono wykonane w technologii przewlekanej. Gdybyś dodał jakieś złącze wyświetlacza i kilka przycisków, można by było już z tego zrobić płytkę uruchomieniową :)
Back to top

krzysztofh
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 24 Nov 2009 21:41   

kranzio wrote:
Trochę za dużo lakieru dałem a płytka leżała krzywo, ale było już za późno na poprawę.

Nie żebym się czepiał, ale mi nie chodzi o zacieki tylko pcb jest jakieś czarne. To taki laminat?
Back to top

kranzio
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 Post from the author of the topic 24 Nov 2009 21:54   

Soldermaska zielona, której już nie stosuje, bo brzydko wychodzą płytki jak z resztą widać. Zabezpieczam teraz tylko roztworem kalafonii rozcieńczonej rozpuszczalnikiem nitro.
manekinen wrote:
Zapytam tylko po co? Po co używać takich adapterów? ISP powstał właśnie po to aby ułatwić sobie życie, w urządzeniu docelowym nie jest problemem dodanie 6 pinowego złącza do programowania, tym bardziej jeśli będzie ono wykonane w technologii przewlekanej. Gdybyś dodał jakieś złącze wyświetlacza i kilka przycisków, można by było już z tego zrobić płytkę uruchomieniową :)

Wiele osób nie wyprowadza złącza isp na płytce. Poza tym wielu początkujących elektroników kupując jakiś programator nie wie jak do niego podłączyć procesor w celu zaprogramowania. W tym właśnie celu powstał ten adapter. Jest prosty do zrobienia, nie potrzeba żadnych stabilizatorów, zewnętrznych zasilaczy. Tylko port USB, w którym jest +5V. Jak już wspominałem widziałem wiele adapterów mniej lub bardziej skomplikowanych, gdzie było po kilka podstawek i były wielkości formatu A6 i wymagały zasilacza.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Nov 2009 21:54   

Back to top

manekinen
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 24 Nov 2009 22:17   

Kolego nie powiesz że jest prosty w obsłudze, dla każdego procesora trzeba łączyć piny przewodami, zaglądając w notę. Dla początkującego już chyba wybrał bym ten A6 z wieloma podstawkami, opisanymi która pod jaki układ :) Są przecież płytki stykowe, tzw breadboard, wykonają te same zadanie a do tego jakie możliwości...
Back to top

Spooner
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 25 Nov 2009 10:23   

Projekt średnio przydatny jak dla mnie, bo używam tylko jednego procka ATMega16/32. Co do lakieru to na początku myślałem, że płytka wpadła do oceanu płynnej kalafonii, jak widać na którymś zdjęciu.
Jestem bardzo ciekawy jak wyszły ścieżki
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#11 25 Nov 2009 12:52   

Nie chodzi mi o to żeby się przyczepiać do wykonanego projektu, bo jest w miarę schludnie zrobiony i działa więc ok

jednak podobnie jak kolega manekinen nie mogę wyjść z podziwu dla ludzi, którzy lubią aż tak bardzo utrudniać sobie życie - już nie samym robieniem takich adapterów ale tym, że w ogóle używają takiego czegoś! wg mnie to zgroza - mając do dyspozycji złącze ISP czyli możliwość wyprowadzenia tych kilku pinów bezpośrednio do programatora z własnej płytki z procesorem.

Wg mnie takie adaptery - obojętnie jakiej maści mają tą ogromną wadę, że zamiast uczyć dobrych nawyków programowania wprost w układzie to cofają jak sam autor ich określa początkujących o kilka lat wstecz gdy nie było takich możliwości jak np ISP.

poza tym - taki początkujacy szybciej się zniechęca do zabawy z prockiem bo przekładanie z podstawki do podstawki nie dość że zabiera dużo czasu to jeszcze często przy takim wachlowaniu prockami - okalecza się je - wyłamując im kończyny ;) co jeszcze bardziej ich stresuje

kolejna rzecz - to ten konkretny adapter - jak tak na szybko rzuciełm pierwszy raz okiem wygląda jakby był zrobiony właśnie na płytyce stykowej - gdyż unosi się nad nią kupa kabelków powpinanych w różne miejsca. Czym więc tak na prawdę się to różni od takiej płytki stykowej jeśli chodzi o praktyczne zastosowanie - chyba niczym. Natomiast jeśli chodzi o wygodę to uważam, że większa korzyść płynie z zastosowania płytki stykowej właśnie. Bo dzięki temu taki początkujący nawet nie musi lutować i obawiać się dodatkowo efektu tzw zimnych lutów ;)
Poza tym od razu na płytce stykowej programuje procek w układzie przez ISP - nie musi wachlować prockiem.

Reasumując - także sugerowałbym taki adapterek jaki zrobił kolega rozbudować o jakieś dodatkowe elementy, żeby wyszła z tego chociaż jakaś mini wersja jakiejś płytki prototypowej, w której od razu można bawić się prockiem i używać go bez przekładania ciągle pomiędzy podstawkami. Bo skoro jest już ładnie gniazdo USB, zasilanie, miejsce na kwarc to czemu nie dorzucić LCD, kilku chociaż słiczy czy diodek LED do takiej właśnie podstawowej zabawy. Na prawdę wtedy byłaby fajna i tania płyteczka dla początkującego.

A odnośnie samego wykonania jeszcze to rozumiem ten problem z robieniem samemu soldermaski - wiem ile z tym pracy ;) uuuf

jednak bardzo ładnie koledze wyszły opisy elementów na warstwie top - takie równe i ładnie czarne - mi to zawsze się jakoś rozjeżdża jak próbuję robić , albo zmywają się te opisy, albo pozostają częściowo czarne częściowo białe od kredy z papieru.

Chyba, że kolega to jakoś polakierował hmmm? i dzięki temu tak ładnie widać tą czerń tonera?
Back to top

perszeron
Poziom 13
Poziom 13

Post#12 25 Nov 2009 16:50   

Lubię wchodzić na elektrodę głównie dla tego, że są ciekawe projekty,pomysły ,nawet niektóre przerabiam dla własnych celów .Przeglądanie schematów i projektów sprawia, że poprawia mi się samopoczucie. W Twoim przypadku myślę że pojechałeś po bandzie, z doświadczenia wiem ,że niektóre swoje udoskonalenia lepiej schować przed wzrokiem świata do szuflady, i nie chodzi tu o pomysł, bo tu go wcale nie było ,ale o staranność wykonania .Ps. i chyba dlatego ja większości swoich wypocin nie publikuję .Pozdrawiam i życzę bardziej udanych pomysłów.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Nov 2009 16:50   

Back to top

dydelf
Poziom 9
Poziom 9

Post#13 25 Nov 2009 18:14   

Było już na ten temat kilka razy.
Adapter przedstawiany poprzednio przez innego kolegę nie wymagał przełączania kabli - miał już połączone różne podstawki.
Jeśli jednak ktoś lubi takie rzeczy to proponuję np:
kit lub samą płytkę AVT1462 lub
http://www.mikrosterowniki.pl/avr_add_I.html
(Prawie) to samo, lecz sensowniej wykonane.
pozdrawiam,
Back to top

tomus2k
Poziom 17
Poziom 17

Post#14 26 Nov 2009 15:50   

A ja widzę sens takich adapterów, jak masz do zaprogramowania 300 szt. takich samych procesorów do takich samych układów ( np jakieś sterowniki które akurat produkujesz) bo przepinanie się z isp na produkcji może być problematyczne. Dział programowania przygotowuje program i programuje procesory a dział produkcji montuje i testuje gotowe układy.
Ale w amatorskim zastosowaniu to faktycznie tylko dwa razy więcej roboty , jak projektuje się prototyp to żaden problem zaprojektować złącze isp
Wykonanie - ok. reszta to tylko gust.
Pomysł - ???
Zastosowanie - mizerne.
Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Płytka - adapter do programatora AVR
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Adapter do programatora AVT2550P dla ATMEGA i ATTINY (49)
Płytka drukowana do programatora AT89C2051 z serii AVT 2502 (4)
Budowa programatora USB do AVR (2)
switch do programatora AVR + adaptery (12)
Prosta płytka startowa AVR (22)
Uniwersalna płytka testowa AVR (2)
Płytka testowa mikrokontrolerów AVR v1.1 (6)
Płytka prototypowa z procesorem AVR - by PTH (51)
Uniwersalna Płytka Testowa dla AVR (25)
Płytka testowa mikrokontrolerów AVR i nie tylko....;) (25)

Page generation time: 0.131 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed