Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

[VB]DataGridView- pobieranie z pliku i zapis do pliku


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Programowanie Ogólne -> Programowanie Początkujący -> [VB]DataGridView- pobieranie z pliku i zapis do pliku
Autor
Wiadomość
szefxxx
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 472
Miasto: Wolne Miasto Gdańsk:)

Post#1 Post autora tematu 25 Lis 2009 02:25   

[VB]DataGridView- pobieranie z pliku i zapis do pliku


Witam serdecznie,

mam taki kłopot z komponentem DataGridView.Chciałbym zrobić aby z komponentu tego były pobierane całe wiersze z zachowaniem numerowania 1,2,3...itd i po naciśnięciu przycisku zapis do pliku.Natomiast na drugim formularzu chciałbym umieścić informacje na odwrót pobranie elementów z pliku i wyświetlenie ich jako całe wiersze w tym "drugim" DataGridView.Czy komponent ten współpracuje tylko z bazami danych SQL i Access?Przeglądałem książki VB.Net dla Każdego oraz VB.Net Czarna księga i pomoc na MSDN.Czy wykorzystanie tego komponentu wymaga DataBind??Tak się zastanawiałem też czy może komponent DataGridView można traktować jako zbiór pól tekstowych i z nich pobierać dane(?//Co z numerowaniem wtedy?).Czy określenie zakresu danych dla poszczególnej komórki w wierszu jest nakładane na źródło danych np. plik czy też baza danych czy z poziomu samego komponentu?Szukałem też na szukajce zwanej Google ale nie znalazłem żadnego przykładu.Prosiłbym serdecznie o pomoc;)
Pozdrawiam serdecznie:)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lis 2009 02:25   





Powrót do góry
   
Dżyszla
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 5841
Miasto: Gliwice / Żory

Post#2 25 Lis 2009 18:24   

Re: [VB]DataGridView- pobieranie z pliku i zapis do pliku


Zastosuj GridView
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Lis 2009 18:24   





Powrót do góry
   
szefxxx
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 472
Miasto: Wolne Miasto Gdańsk:)

Post#3 Post autora tematu 26 Lis 2009 02:23   

Re: [VB]DataGridView- pobieranie z pliku i zapis do pliku


Dżyszla,dziękuję za odpowiedź:)Pozostałem przy DataGridView.Ale jak wybrane elementy z bazy,które są wyświetlane w DataGridView zapisać do pliku??Czy można by zrobić tak że "select'y elementów (tych samych, które pojawią się w DataGridView) były zapisane do pliku??Jak przekazać te zapytania??
Czy w takim przypadku by wyglądało to przykładowo tak:
Kod:

sqlConn = new SqlConnection();
sqlConn.ConnectionString = @"Server=Nick\Server; Integrated Security=SSPI; database=nazwaBazy";
adapter = new SqlDataAdapter("SELECT * FROM NazwaTabeli", sqlConn);
oDt = new DataTable("Dane");
adapter.Fill(oDt);
DataGridView.DataSource = oDt;

przekazywaną zmienną do pliku by było oDt??Czy istnieje możliwość pobrania elementów wprowadzonych "na" DataGridView i przekazanie ich do bazy danych??(jeden komponent by pełnił dwie funkcje-pobierania i wyświetlania)
Byłbym wdzięczny za pomoc:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Lis 2009 02:23   





Powrót do góry
   
Dżyszla
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 15 Maj 2005
Posty: 5841
Miasto: Gliwice / Żory

Post#4 26 Lis 2009 18:15   

Re: [VB]DataGridView- pobieranie z pliku i zapis do pliku


Jeśli pobierasz dane, to po prostu analizuj je rekord po rekordzie (DataSet w DataSource powinien jakiś być, ale głowy nie daję bo nie znam środowiska VB) i ręcznie dokonuj ich serializacji do postaci tekstowej.
Powrót do góry
   
szefxxx
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 472
Miasto: Wolne Miasto Gdańsk:)

Post#5 Post autora tematu 26 Lis 2009 19:13   

Re: [VB]DataGridView- pobieranie z pliku i zapis do pliku


Dzięki za odpowiedź:)
Coś skopałem aby wypluwać poszczególne rekordy z bazy do DataGridView1.Jakoś nie mogę sobie z tym poradzić.Czy ktoś by umiał mi pomóc??
Po kliknięciu przycisku miały być wybrane poszczególne rekordy i umieszczone w komórkach datagridview1.W załączeniu podaję bazę danych z Accessa.
Oto kod źródłowy:
Kod:

Imports System.Data
Imports System.Data.OleDb


Public Class PF
    Dim conString As String = "Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0; DataSource=c:\faktura.mdb"

    Dim con As OleDbConnection = New OleDbConnection(conString)





    Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
        con.Open()
        Dim Zapytanie As String = "SELECT nazwa,ilosc FROM faktura "
        Dim Polecenie As OleDbCommand = New OleDbCommand(Zapytanie, con)
        Dim AdapterKlientow As OleDbDataAdapter = New OleDbDataAdapter(Polecenie)
        Dim Dane As DataSet = New DataSet
        AdapterKlientow.Fill(Dane, "faktura")
        DataGridView1.DataSource = Dane.Tables("faktura")


        con.Close()

    End Sub
End Class

Okej rozwiązałem.Wystarczyło przeciągnąć dodaną do projektu bazę a by zapisać do pliku przekierować instancję i potraktować ją jako zmienną przechowującą informacje które będą zapisane w pliku.Podobnie jest chyba w C#.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Programowanie Ogólne -> Programowanie Początkujący -> [VB]DataGridView- pobieranie z pliku i zapis do pliku
Strona 1 z 1
Podobne tematy
[Delphi] czytanie linii z pliku .txt i zapis do nowego pliku .txt po edycji (9)
c++ i najprostszy zapis do pliku i odczyt z pliku (2)
program w Pascalu, wczytywanie pliku, zapis do pliku. (4)
[QT] QFile, zapis pliku. Uniemożliwienie odczytu pliku innym programom. (1)
VBA - Pobieranie danych z pliku do pliku na podstawie indeksu (3)
[VB 2005]Pobieranie texttu z pola textbox i zapis do pliku (4)
c# export danych z datagridview do pliku. (3)
[C#] importowanie danych z pliku txt do DataGridView (2)
pobieranie znakow z pliku w C (7)
Winsock - pobieranie pliku z internetu (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS