Forum Index

Rules | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.
Using this website you agree to cookies in accordance with the current browser settings.

[VB]DataGridView- pobieranie z pliku i zapis do pliku

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Beginners Programming -> [VB]DataGridView- pobieranie z pliku i zapis do pliku
Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 25 Nov 2009 02:25   

[VB]DataGridView- pobieranie z pliku i zapis do pliku

Witam serdecznie,

mam taki kłopot z komponentem DataGridView.Chciałbym zrobić aby z komponentu tego były pobierane całe wiersze z zachowaniem numerowania 1,2,3...itd i po naciśnięciu przycisku zapis do pliku.Natomiast na drugim formularzu chciałbym umieścić informacje na odwrót pobranie elementów z pliku i wyświetlenie ich jako całe wiersze w tym "drugim" DataGridView.Czy komponent ten współpracuje tylko z bazami danych SQL i Access?Przeglądałem książki VB.Net dla Każdego oraz VB.Net Czarna księga i pomoc na MSDN.Czy wykorzystanie tego komponentu wymaga DataBind??Tak się zastanawiałem też czy może komponent DataGridView można traktować jako zbiór pól tekstowych i z nich pobierać dane(?//Co z numerowaniem wtedy?).Czy określenie zakresu danych dla poszczególnej komórki w wierszu jest nakładane na źródło danych np. plik czy też baza danych czy z poziomu samego komponentu?Szukałem też na szukajce zwanej Google ale nie znalazłem żadnego przykładu.Prosiłbym serdecznie o pomoc;)
Pozdrawiam serdecznie:)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Nov 2009 02:25   

Back to top

Dżyszla
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 25 Nov 2009 18:24   

Re: [VB]DataGridView- pobieranie z pliku i zapis do pliku

Zastosuj GridView
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Nov 2009 18:24   

Back to top

szefxxx
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 Post from the author of the topic 26 Nov 2009 02:23   

Dżyszla,dziękuję za odpowiedź:)Pozostałem przy DataGridView.Ale jak wybrane elementy z bazy,które są wyświetlane w DataGridView zapisać do pliku??Czy można by zrobić tak że "select'y elementów (tych samych, które pojawią się w DataGridView) były zapisane do pliku??Jak przekazać te zapytania??
Czy w takim przypadku by wyglądało to przykładowo tak:
Code:

sqlConn = new SqlConnection();
sqlConn.ConnectionString = @"Server=Nick\Server; Integrated Security=SSPI; database=nazwaBazy";
adapter = new SqlDataAdapter("SELECT * FROM NazwaTabeli", sqlConn);
oDt = new DataTable("Dane");
adapter.Fill(oDt);
DataGridView.DataSource = oDt;

przekazywaną zmienną do pliku by było oDt??Czy istnieje możliwość pobrania elementów wprowadzonych "na" DataGridView i przekazanie ich do bazy danych??(jeden komponent by pełnił dwie funkcje-pobierania i wyświetlania)
Byłbym wdzięczny za pomoc:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Nov 2009 02:23   

Back to top

Dżyszla
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 26 Nov 2009 18:15   

Jeśli pobierasz dane, to po prostu analizuj je rekord po rekordzie (DataSet w DataSource powinien jakiś być, ale głowy nie daję bo nie znam środowiska VB) i ręcznie dokonuj ich serializacji do postaci tekstowej.
Back to top

szefxxx
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 Post from the author of the topic 26 Nov 2009 19:13   

Dzięki za odpowiedź:)
Coś skopałem aby wypluwać poszczególne rekordy z bazy do DataGridView1.Jakoś nie mogę sobie z tym poradzić.Czy ktoś by umiał mi pomóc??
Po kliknięciu przycisku miały być wybrane poszczególne rekordy i umieszczone w komórkach datagridview1.W załączeniu podaję bazę danych z Accessa.
Oto kod źródłowy:
Code:

Imports System.Data
Imports System.Data.OleDb

Public Class PF
    Dim conString As String = "Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0; DataSource=c:\faktura.mdb"

Dim con As OleDbConnection = New OleDbConnection(conString)

Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
        con.Open()
        Dim Zapytanie As String = "SELECT nazwa,ilosc FROM faktura "
        Dim Polecenie As OleDbCommand = New OleDbCommand(Zapytanie, con)
        Dim AdapterKlientow As OleDbDataAdapter = New OleDbDataAdapter(Polecenie)
        Dim Dane As DataSet = New DataSet
        AdapterKlientow.Fill(Dane, "faktura")
        DataGridView1.DataSource = Dane.Tables("faktura")

con.Close()

End Sub
End Class

Okej rozwiązałem.Wystarczyło przeciągnąć dodaną do projektu bazę a by zapisać do pliku przekierować instancję i potraktować ją jako zmienną przechowującą informacje które będą zapisane w pliku.Podobnie jest chyba w C#.

faktura.rar
 Filename:  faktura.rar
Download
 Contents:  
 Filesize:  7.71 KB
 Punkty:  

Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Beginners Programming -> [VB]DataGridView- pobieranie z pliku i zapis do pliku
Page 1 of 1
Similar topics
[C#] importowanie danych z pliku txt do DataGridView (2)
c# export danych z datagridview do pliku. (3)
[Delphi] czytanie linii z pliku .txt i zapis do nowego pliku .txt po edycji (9)
c++ i najprostszy zapis do pliku i odczyt z pliku (2)
program w Pascalu, wczytywanie pliku, zapis do pliku. (4)
VBA - Pobieranie danych z pliku do pliku na podstawie indeksu (3)
[VB 2005]Pobieranie texttu z pola textbox i zapis do pliku (4)
pobieranie znakow z pliku w C (7)
Winsock - pobieranie pliku z internetu (5)
[C] Pobieranie zmiennych z pliku konfiguracyjnego (2)

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Widgets and banners || Contact

Page generation time: 0.146 seconds

elektroda.pl topic RSS feed