FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sch. wzm. sygn. 434MHz do nadajnika FSK (moduł radiowy RF02)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Sch. wzm. sygn. 434MHz do nadajnika FSK (moduł radiowy RF02)
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 26 Nov 2009 19:37   

Sch. wzm. sygn. 434MHz do nadajnika FSK (moduł radiowy RF02)

Witam,
poszukuje schematu lub rozwiązania wzmacniacza sygnału wyjściowego (antenowego) do nadajnika zbudowanego na podstawie modułu radiowego RF02. W dokumentacji przeczytać można że output power tego nadajnika to 8dBm, przeliczylem ta wartość na W i wychodzi 6,3mW.
Wg. polskiego prawa maksymalna moc e.r.p. w odleglosci 10m od nadajnika pracujacego w pasmie ISM (433MHz) moze wynosic 10mW.
Poszukuje wzmacniacza ktory pozwoli spelnic te normy.

Obliczylem straty wolnej przestrzeni dla tej czestotliwosci w odlegl. 10m na podstawie podstawowego wzoru: FSL[dB]=32,45 +20log(d[km]) +20log(f[MHz]) i otrzymalem wartosc 45,2dB. Czyzby 10m powietrza tlumilo sygnal o czest. 434MHz az o 45dB ???

W kazdym razie prawo pozwala jeszcze trochę "przypałować" ten sygnal i poszukuje na to sposobu. Moze ktos budował taki wzmacniacz. Milo byloby wykorzystac zasilanie nadajnika = 5V.

Zgodnie z 15 punktem regulaminu proszę poprawić post.
Przed wysłaniem postu, użyj funkcji "Pisownia".
Nie kasować wpisu! /c2h5oh/

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Nov 2009 19:37   

Back to top

SP5ANJ
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 26 Nov 2009 20:34   

Re: Sch. wzm. sygn. 434MHz do nadajnika FSK (moduł radiowy R

Adahm wrote:
Wg. polskiego prawa maksymalna moc e.r.p. w odleglosci 10m od nadajnika pracujacego w pasmie ISM (433MHz) moze wynosic 10mW.

Moc do 10mW mierzona na wyjściu nadajnika przy impedancji 50Ω.
Quote:
Poszukuje wzmacniacza ktory pozwoli spelnic te normy.

O jakich tu normach piszesz. ???
- normą emisji - to juz wiesz
- normą wzmacniacza - to klasa C, napięcie zasilania +5V a potem do CLBT (Centralne Laboratorium Badań Technicznych) i po kłopocie. :D
Quote:
W kazdym razie prawo pozwala jeszcze trochę "przypałować" ten sygnal i poszukuje na to sposobu.

Przepraszam ale nie rozumiem. [ prawo pozwala jeszcze trochę "przypałować" ]
Jeśli poprawnie kombinuję (a piszę bez żadnej obrazy do Ciebie) to Prawo powinno "przypałować" za takie poglądy. :D :D

Najlepszym wzmacniaczem bezszumowym i działającym w obie strony jest Antena.
Na to pasmo można wykonać kilkanaście modeli anten (nawet kierunkowych) o zysku ponad 20dBd , co w zupełności wystarczy na poprawienie łącza nawet 3-krotnie .

Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Nov 2009 20:34   

Back to top

Adahm
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 26 Nov 2009 21:54   

Niestety nie masz racji.

Odsyłam do Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 138 poz. 972 "Maksymalna moc promieniowana lub maksymalne natężenie pola magnetycznego w odległości 10 m" dla nadajnika na pasmo "433,05 - 434,79 MHz" (ISM433) wynosi 10mW e.r.p. czyli w kierunku maksymalnego promieniowania wzgledem anteny izotropowej. Nie mozna więc bezkarnie stosowac anteny kierunkowej w nadajniku. Z reszta ja tego nie chcę stosować, antena ma byc dookólna. W odbiorniku mam antene kierunkową ale to już nie dotyczy tematu... :]
W dalszym ciągu uważam, że moc zmierzona na wyjsciu nadajnika moze być wieksza niz 10mW o wartosc tlumienia jakie powoduje 10 metrow powietrza - to miałem na mysli piszac "przypalowac"...

Zgodnie z 15 punktem regulaminu proszę poprawić post.
Przed wysłaniem postu, użyj funkcji "Pisownia".
Nie kasować wpisu! /c2h5oh/

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Nov 2009 21:54   

Back to top

c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 26 Nov 2009 22:24   

Adahm wrote:
...Odsyłam do Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 138 poz. 972 "Maksymalna moc promieniowana lub maksymalne natężenie pola magnetycznego w odległości 10 m" dla nadajnika na pasmo "433,05 - 434,79 MHz" (ISM433) wynosi 10mW e.r.p. czyli w kierunku maksymalnego promieniowania wzgledem anteny izotropowej...
...W dalszym ciągu uważam, że moc zmierzona na wyjsciu nadajnika moze być wieksza niz 10mW o wartosc tlumienia jakie powoduje 10 metrow powietrza - to miałem na mysli piszac "przypalowac"...

Ciekawe, dlaczego powołujesz się na tak stare przepisy i nic nie wspominasz o świadectwie zgodności które obowiązuje na wszystkie urządzenia pracujące w tym paśmie (nie dotyczy to krótkofalowców). Czyli, po prostu, zero modyfikacji. Chyba, że potem oddasz urządzenie do oceny zgodności z normami i otrzymasz na nie świadectwo.
Ciekawa wybiórcza interpretacja prawa...

p.s. Przepisy o których wspominasz dawno zostały znowelizowane. Nawet na elektrodzie są "nowsze wersje"...
Back to top

Adahm
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 27 Nov 2009 11:39   

Jeśli tak jest to ja wprowadzam w błąd i przepraszam.
Nie mogę znaleźć aktualniejszej ustawy która brzmi inaczej niż ta z 2007r, proszę o link do niej i przy okazji do tego gdzie jest napisane "zero modyfikacji".

Odbiegając od kwestii przepisów mam dostęp do takiego profesjonalnego wzmacniacza, (narysowałem ten schemat) chciałbym go zastosować w swoim urządzeniu ale zastanawiam się jak działa :), w jaki sposób dobrać elementy dla moich 433MHz, może zostać te 9V. Ant - to wyjście antenowe modułu nadawczego. PDF'y tych dwóch tranzystorów, BGF193 i PMBT5401. Sch. wzm. sygn. 434MHz do nadajnika FSK (moduł radiowy RF02)
PS: wartości cewek jeszcze nie zmierzyłem.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Sch. wzm. sygn. 434MHz do nadajnika FSK (moduł radiowy RF02)
Page 1 of 1
Similar topics
Nadajnik UKF - 433/434MHz (2)
Skąd moduł radiowy 433MHz z wyborem kanału itd...? (4)
Jak zlożyc we własnym zakresie moduł radiowy 433Mhz ???? (2)
Liniowy tranzystorowy wzm. mocy 100-150MHz moduł 120W (9)
Moduł radiowy z modulacją MSK (FFSK) (2)
Moduł radiowy z pomiarem sygnału (1)
USB + moduł radiowy (3)
Coś dla Modelarzy Moduł nadajnika modelarskiego (2)
dalo by sie postawic wzm unitra 9013 na przed wzm z wzm sam (6)
Moduł nadajnika 433MHz (4)

Page generation time: 0.45 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed