| Author |
Adahm Poziom 2

|
26 Nov 2009 19:37 Sch. wzm. sygn. 434MHz do nadajnika FSK (moduł radiowy RF02) |
|
|
|
Witam,
poszukuje schematu lub rozwiązania wzmacniacza sygnału wyjściowego (antenowego) do nadajnika zbudowanego na podstawie modułu radiowego RF02. W dokumentacji przeczytać można że output power tego nadajnika to 8dBm, przeliczylem ta wartość na W i wychodzi 6,3mW.
Wg. polskiego prawa maksymalna moc e.r.p. w odleglosci 10m od nadajnika pracujacego w pasmie ISM (433MHz) moze wynosic 10mW.
Poszukuje wzmacniacza ktory pozwoli spelnic te normy.
Obliczylem straty wolnej przestrzeni dla tej czestotliwosci w odlegl. 10m na podstawie podstawowego wzoru: FSL[dB]=32,45 +20log(d[km]) +20log(f[MHz]) i otrzymalem wartosc 45,2dB. Czyzby 10m powietrza tlumilo sygnal o czest. 434MHz az o 45dB ???
W kazdym razie prawo pozwala jeszcze trochę "przypałować" ten sygnal i poszukuje na to sposobu. Moze ktos budował taki wzmacniacz. Milo byloby wykorzystac zasilanie nadajnika = 5V.
Zgodnie z 15 punktem regulaminu proszę poprawić post.
Przed wysłaniem postu, użyj funkcji "Pisownia".
Nie kasować wpisu! /c2h5oh/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Nov 2009 19:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5ANJ Poziom 25

|
26 Nov 2009 20:34 Re: Sch. wzm. sygn. 434MHz do nadajnika FSK (moduł radiowy R |
|
|
|
| Adahm wrote: |
| Wg. polskiego prawa maksymalna moc e.r.p. w odleglosci 10m od nadajnika pracujacego w pasmie ISM (433MHz) moze wynosic 10mW. |
Moc do 10mW mierzona na wyjściu nadajnika przy impedancji 50Ω.
| Quote: |
| Poszukuje wzmacniacza ktory pozwoli spelnic te normy. |
O jakich tu normach piszesz. ???
- normą emisji - to juz wiesz
- normą wzmacniacza - to klasa C, napięcie zasilania +5V a potem do CLBT (Centralne Laboratorium Badań Technicznych) i po kłopocie. :D
| Quote: |
| W kazdym razie prawo pozwala jeszcze trochę "przypałować" ten sygnal i poszukuje na to sposobu. |
Przepraszam ale nie rozumiem. [ prawo pozwala jeszcze trochę "przypałować" ]
Jeśli poprawnie kombinuję (a piszę bez żadnej obrazy do Ciebie) to Prawo powinno "przypałować" za takie poglądy. :D :D
Najlepszym wzmacniaczem bezszumowym i działającym w obie strony jest Antena.
Na to pasmo można wykonać kilkanaście modeli anten (nawet kierunkowych) o zysku ponad 20dBd , co w zupełności wystarczy na poprawienie łącza nawet 3-krotnie .
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Nov 2009 20:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Adahm Poziom 2

|
26 Nov 2009 21:54 Re: Sch. wzm. sygn. 434MHz do nadajnika FSK (moduł radiowy R |
|
|
|
Niestety nie masz racji.
Odsyłam do Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 138 poz. 972 "Maksymalna moc promieniowana lub maksymalne natężenie pola magnetycznego w odległości 10 m" dla nadajnika na pasmo "433,05 - 434,79 MHz" (ISM433) wynosi 10mW e.r.p. czyli w kierunku maksymalnego promieniowania wzgledem anteny izotropowej. Nie mozna więc bezkarnie stosowac anteny kierunkowej w nadajniku. Z reszta ja tego nie chcę stosować, antena ma byc dookólna. W odbiorniku mam antene kierunkową ale to już nie dotyczy tematu... :]
W dalszym ciągu uważam, że moc zmierzona na wyjsciu nadajnika moze być wieksza niz 10mW o wartosc tlumienia jakie powoduje 10 metrow powietrza - to miałem na mysli piszac "przypalowac"...
Zgodnie z 15 punktem regulaminu proszę poprawić post.
Przed wysłaniem postu, użyj funkcji "Pisownia".
Nie kasować wpisu! /c2h5oh/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Nov 2009 21:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
26 Nov 2009 22:24 Re: Sch. wzm. sygn. 434MHz do nadajnika FSK (moduł radiowy R |
|
|
|
| Adahm wrote: |
...Odsyłam do Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 138 poz. 972 "Maksymalna moc promieniowana lub maksymalne natężenie pola magnetycznego w odległości 10 m" dla nadajnika na pasmo "433,05 - 434,79 MHz" (ISM433) wynosi 10mW e.r.p. czyli w kierunku maksymalnego promieniowania wzgledem anteny izotropowej...
...W dalszym ciągu uważam, że moc zmierzona na wyjsciu nadajnika moze być wieksza niz 10mW o wartosc tlumienia jakie powoduje 10 metrow powietrza - to miałem na mysli piszac "przypalowac"... |
Ciekawe, dlaczego powołujesz się na tak stare przepisy i nic nie wspominasz o świadectwie zgodności które obowiązuje na wszystkie urządzenia pracujące w tym paśmie (nie dotyczy to krótkofalowców). Czyli, po prostu, zero modyfikacji. Chyba, że potem oddasz urządzenie do oceny zgodności z normami i otrzymasz na nie świadectwo.
Ciekawa wybiórcza interpretacja prawa...
p.s. Przepisy o których wspominasz dawno zostały znowelizowane. Nawet na elektrodzie są "nowsze wersje"...
|
|
| Back to top |
|
 |
Adahm Poziom 2

|
27 Nov 2009 11:39 Re: Sch. wzm. sygn. 434MHz do nadajnika FSK (moduł radiowy R |
|
|
|
Jeśli tak jest to ja wprowadzam w błąd i przepraszam.
Nie mogę znaleźć aktualniejszej ustawy która brzmi inaczej niż ta z 2007r, proszę o link do niej i przy okazji do tego gdzie jest napisane "zero modyfikacji".
Odbiegając od kwestii przepisów mam dostęp do takiego profesjonalnego wzmacniacza, (narysowałem ten schemat) chciałbym go zastosować w swoim urządzeniu ale zastanawiam się jak działa :), w jaki sposób dobrać elementy dla moich 433MHz, może zostać te 9V. Ant - to wyjście antenowe modułu nadawczego. PDF'y tych dwóch tranzystorów, BGF193 i PMBT5401.
PS: wartości cewek jeszcze nie zmierzyłem.
|
|
| Back to top |
|
 |