| Author |
xangel Poziom 15

Joined: 11 Apr 2003 Posts: 238 Location: Białystok, Hajnówka
|
26 Nov 2009 21:20 Cyfrowa skala częstotliwości, Eagle, kto zrobi autoroute? |
|
|
|
Witam wszystkich
Postanowiłem zrobić miernik częstotliwości, według schematu ze starego Radioelektronika Audo-HiFi-Video 12/1993 - kiedyś go zrobiłem i działał rewelacyjnie, więc postanowiłem skorzystać z tego 100% dobrego schematu.
Schemat dołączam, może komuś się skojarzy :)
Nie wiem jak duże pliki mogę zapodać na Elektrodę, dlatego dam na mój serwer, jeśli ktoś z Adminów będzie tak łaskawy i je "przeładuje" będę wdzięczny :)
Link
Link
Link
Link
I teraz tak...
Przerysowałem schemat w Eaglu, ze schematu stworzyłem plik brd, poustawiałem ręcznie elementy tak jak były w oryginale.
Zamieszczam spakowany plik z plikami sch i brd "Miernik F.zip"
Prośba jest taka, bo nie chciałbym skopać tyle roboty:
Czy mógłby ktoś "oblatany" w Eaglu zrobić routing, żeby to w miarę przypominało oryginał??
Bo mierniczek jest fajny, ładnie działa, trzeba tylko tak na dobrą sprawę dorobić dwie przednie cyfry :) a konstrukcja jest tak fajna i zwarta, że wejdzie w ładną obudowę od FDD :) taki przynajmniej mam plan.
Pozdrawiam wszystkich
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
Miernik F.zip |
| Contents: |
|
| Filesize: |
171.77 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Nov 2009 21:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
prezeswal Poziom 25

|
28 Nov 2009 21:00 Re: Cyfrowa skala częstotliwości, Eagle, kto zrobi autoroute |
|
|
|
| xangel wrote: |
Czy mógłby ktoś "oblatany" w Eaglu zrobić routing, żeby to w miarę przypominało oryginał??
|
Proponuję odpowiednio sformułowane ogłoszenie umieścić w dziale "biznesowym".
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
xangel Poziom 15

|
28 Nov 2009 22:08 Re: Cyfrowa skala częstotliwości, Eagle, kto zrobi autoroute |
|
|
|
EEEE to nie jest projekt za kasę czy na jakieś zaliczenie :) robię go bo mnie "naszło" :)
Jako, że postanowiłem go jednak "na poważnie" wykonać, generator z rezonatorem na bramkach zastąpiłem generatorem kwarcowym w jednej obudowie, ponieważ z tego co wiem, dokładność takiego scalonego generatora jest o rząd wielkości lepsza niż samego kwarcu. Poza tym _powinien_ on być termicznie skompensowany (o ile mi wiadomo). Dodałem dodatkowy licznik 7490, postawiłem tam punkty lutownicze, należy tam dołączyć przełącznik. Po co? Dzieląc sygnał z generatora jeszcze raz przez 10 otrzymujemy pomiar dokładniejszy o jedną cyfrę. Problemem jest za to miganie cyfr (nie mam go jeszcze zrobionego, ale coś pamiętam, że on robił 50 pomiarów na sekundę a z dodatkowym licznikiem 5). Jak zrobię ten miernik to potwierdzę.
Tak w sumie, to żeby otrzymac pełnowartościowy miernik, należy dodać jeszcze 3 wyświetlacze, trzy dekodery 7447 i 3 liczniki 74192. Nie ma tego na schemacie i nie ma na płytce, ale najprościej zrobić po prostu jeszcze jedną płytkę z fragmentem z licznikami i dekoderami i dołączyć ją. Nie wiem czy w miarę jasno opisuję, jak wykonam go do końca to postaram się zamieścić fotki, żeby obrazowo przedstawić co i jak :)
Zamieszczam dwa pliki - jeden jest z autoroutera, czyli prawie to o co mi chodziło w pierwszym poście, tylko chciałem mieć takie fajne szerokie ścieżki masy, ale zbrakło mi wytrwałości z tym Eaglem.
Drugi plik to właśnie poprawiona wersja miernika z tym generatorem scalonym i dodatkowym licznikiem 7490, dodany stabilizator 5V i gniazdo BNC, kompletna płytka (prawie bo bez trzech dodatkowych cyfr).
Heh odwrotnie mi się zamieściły, więc pierwszy to wersja poprawiona a drugi to płytka do tego miernika z pierwszego postu.
|
 Download |
Miernik wersja poprawiona.zip |
|
605.24 KB |
0 |
|
 Download |
Miernik F zrobiona płytka.zip |
|
52.97 KB |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Nov 2009 22:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
xyro Poziom 14

|
29 Nov 2009 11:51 Re: Cyfrowa skala częstotliwości, Eagle, kto zrobi autoroute |
|
|
|
coś nie działają te pliki co wrzuciłeś :/
|
|
| Back to top |
|
 |
xangel Poziom 15

|
29 Nov 2009 17:51 Re: Cyfrowa skala częstotliwości, Eagle, kto zrobi autoroute |
|
|
|
Muszą działać, pliki leżą na Elektrodzie. Jeśli nie działały to albo był jakiś problem przejściowy albo coś u Ciebie... U mnie działają :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Nov 2009 17:51 |
|
|
|