FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Cyfrowa skala częstotliwości, Eagle, kto zrobi autoroute?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Cyfrowa skala częstotliwości, Eagle, kto zrobi autoroute?
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 26 Nov 2009 21:20   

Witam wszystkich
Postanowiłem zrobić miernik częstotliwości, według schematu ze starego Radioelektronika Audo-HiFi-Video 12/1993 - kiedyś go zrobiłem i działał rewelacyjnie, więc postanowiłem skorzystać z tego 100% dobrego schematu.
Schemat dołączam, może komuś się skojarzy :)
Nie wiem jak duże pliki mogę zapodać na Elektrodę, dlatego dam na mój serwer, jeśli ktoś z Adminów będzie tak łaskawy i je "przeładuje" będę wdzięczny :)
Link
Link
Link
Link
I teraz tak...
Przerysowałem schemat w Eaglu, ze schematu stworzyłem plik brd, poustawiałem ręcznie elementy tak jak były w oryginale.
Zamieszczam spakowany plik z plikami sch i brd "Miernik F.zip"

Prośba jest taka, bo nie chciałbym skopać tyle roboty:
Czy mógłby ktoś "oblatany" w Eaglu zrobić routing, żeby to w miarę przypominało oryginał??
Bo mierniczek jest fajny, ładnie działa, trzeba tylko tak na dobrą sprawę dorobić dwie przednie cyfry :) a konstrukcja jest tak fajna i zwarta, że wejdzie w ładną obudowę od FDD :) taki przynajmniej mam plan.

Pozdrawiam wszystkich

Miernik F.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Miernik F.zip
 Contents:  
 Filesize:  171.77 KB
 Punkty:  0

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Nov 2009 21:20   

Back to top

prezeswal
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 28 Nov 2009 21:00   

Re: Cyfrowa skala częstotliwości, Eagle, kto zrobi autoroute

xangel wrote:

Czy mógłby ktoś "oblatany" w Eaglu zrobić routing, żeby to w miarę przypominało oryginał??

Proponuję odpowiednio sformułowane ogłoszenie umieścić w dziale "biznesowym".
Pozdrawiam.
Back to top

xangel
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 28 Nov 2009 22:08   

EEEE to nie jest projekt za kasę czy na jakieś zaliczenie :) robię go bo mnie "naszło" :)

Jako, że postanowiłem go jednak "na poważnie" wykonać, generator z rezonatorem na bramkach zastąpiłem generatorem kwarcowym w jednej obudowie, ponieważ z tego co wiem, dokładność takiego scalonego generatora jest o rząd wielkości lepsza niż samego kwarcu. Poza tym _powinien_ on być termicznie skompensowany (o ile mi wiadomo). Dodałem dodatkowy licznik 7490, postawiłem tam punkty lutownicze, należy tam dołączyć przełącznik. Po co? Dzieląc sygnał z generatora jeszcze raz przez 10 otrzymujemy pomiar dokładniejszy o jedną cyfrę. Problemem jest za to miganie cyfr (nie mam go jeszcze zrobionego, ale coś pamiętam, że on robił 50 pomiarów na sekundę a z dodatkowym licznikiem 5). Jak zrobię ten miernik to potwierdzę.

Tak w sumie, to żeby otrzymac pełnowartościowy miernik, należy dodać jeszcze 3 wyświetlacze, trzy dekodery 7447 i 3 liczniki 74192. Nie ma tego na schemacie i nie ma na płytce, ale najprościej zrobić po prostu jeszcze jedną płytkę z fragmentem z licznikami i dekoderami i dołączyć ją. Nie wiem czy w miarę jasno opisuję, jak wykonam go do końca to postaram się zamieścić fotki, żeby obrazowo przedstawić co i jak :)
Zamieszczam dwa pliki - jeden jest z autoroutera, czyli prawie to o co mi chodziło w pierwszym poście, tylko chciałem mieć takie fajne szerokie ścieżki masy, ale zbrakło mi wytrwałości z tym Eaglem.

Drugi plik to właśnie poprawiona wersja miernika z tym generatorem scalonym i dodatkowym licznikiem 7490, dodany stabilizator 5V i gniazdo BNC, kompletna płytka (prawie bo bez trzech dodatkowych cyfr).

Heh odwrotnie mi się zamieściły, więc pierwszy to wersja poprawiona a drugi to płytka do tego miernika z pierwszego postu.

Miernik wersja poprawiona.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Miernik wersja poprawiona.zip
 Contents:  
 Filesize:  605.24 KB

Miernik F zrobiona płytka.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Miernik F zrobiona płytka.zip
 Contents:  
 Filesize:  52.97 KB

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Nov 2009 22:08   

Back to top

xyro
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 29 Nov 2009 11:51   

coś nie działają te pliki co wrzuciłeś :/
Back to top

xangel
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 Post from the author of the topic 29 Nov 2009 17:51   

Muszą działać, pliki leżą na Elektrodzie. Jeśli nie działały to albo był jakiś problem przejściowy albo coś u Ciebie... U mnie działają :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Nov 2009 17:51   

Back to top

xangel
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 Post from the author of the topic 10 Dec 2009 20:10   

Dobra, zrobiłem wszystko i śmiga :)
Zamieszczam fotki zrobionego i obudowanego.

Wszystkie układy TTL z serii LS, tylko wejściowy 74ACT00 (powinien ciągnąć do 125MHz) i 74F00 (100MHz) - tylko takie akurat mieli w TME.

Załączam jeszcze raz gotowe pliki, z poprawionym schematem i płytką - działające i sprawdzone.
W celu zmiany zakresów PAD30 łączymy przez przełącznik z PAD31 lub PAD32.
Dołączam również płytkę wyświetlaczy i włącznika - nie przewidziałem tu żadnego złącza z płytą główną, należy wszystko połączyć przewodami.
Nie ma ledy Power ani włącznika - led nie potrzebna bo i tak widać, że miernik działa. Włącznik tez nie potrzebny - miernik jest zasilany z zasilacza wtyczkowego 7.5V 1A - miałem go od jakiegoś switcha 10/100M.
Aha, jest drobna modyfikacja nie umieszczona na schemacie -wygaszanie pierwszych czterech zer - ładnie wygląda i zmniejsza zużycie prądu.

płytka wyświetlaczy.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  płytka wyświetlaczy.zip
 Contents:  
 Filesize:  39.44 KB

Miernik F gotowy.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Miernik F gotowy.zip
 Contents:  
 Filesize:  747.03 KB

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Cyfrowa skala częstotliwości, Eagle, kto zrobi autoroute?
Page 1 of 1
Similar topics
Eagle 4.13 losowa skala wydruku (2)
Skala rzeczywista lub siatka w Eagle (1)
Kto napisze program do miernika częstotliwości? (8)
problem z autoroute protel 99se (2)

Page generation time: 0.083 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed