Podział "radiówki" przy pomocy routera Ovislink WL
(na zdjęciu tytułowy: Ovislink WL-5460AP v2)
Witam,
Mój wideoporadnik nie jest ściśle związany z elektroniką, ale mimo wszystko sądzę że przyda się wielu użytkownikom. Mianowicie poruszam temat dzielenie radiówki przy pomocy routera produkcji Ovislinka, na kilka komputerów. Temat dość często pojawia się nie różnych forach, nie tylko na elektrodzie. Poradnik jest kierowany dla osób początkujących, które nie mają żadnej wiedzy ani doświadczenia w tytule sieci komputerowych. Dlatego też użyty prze zemnie język jest mało fachowy i prosty w odbiorze dla grupy docelowej, proszę więc doświadczonych użytkowników o nie wytykanie mi braku profesjonalnego podejścia do tematu. Nie chcę zagłębiać się w technikalia i zaawansowane zagadnienia z dziedziny sieci, aby nie mącić w głowie zwykłemu użytkownikowi
Wideoporadnik jest następstwem nierozwijanego (wojenka z adminem trzepak.pl zakończona banem) już "WISP Faq" czyli mojego tekstu traktującego właśnie o tych zagadnieniach. Ma on wyeliminować wady poprzednika czyli właśnie zbytnie rozwleczenie i zbyt szczegółowe podejście do tematu (tekst był po prostu za długi)
Przepraszam że całość jest tak rozbita, ale ze względu na problem z kodekiem mp3, mój głos (fakt że bardzo cichy, ale za taki stan rzeczy jest odpowiedzialna karta dźwiękowa) musiał być zapisywany do formatu PCM, co stworzyło problem z maksymalną wielkością pliku na serwerze wideo elektrody. Polecam także włączenie trybu pełnoekranowego, obraz powinien być bardziej szczegółowy i czytelny
Re: Podział "radiówki" przy pomocy routera Ovislin
Właśnie. Przypominam że napisałem już wcześniej. Poradnik jest dla początkujących! I taki sam jest używany prze zemnie język który nie ma nic wspólnego z tym który stosują administratorzy. Poza tym, jako że jest to mój debiut jako lektora to proszę zrozumieć że mi się czasami język plącze. Nie będę nagrywał jednego i tego samego po 10 razy :)
Witam.
Sam posiadam ten model na którym jest przykład, dzięki niemu się dowiedziałem, że jest wersja e18 firmware. Cały router jest oparty na Linuxie i uruchamia się około minuty, przynajmniej u mnie, kto zna angielski to nie będzie miał problemu go obsługiwać. Część z QoS jest czasami problematyczna i sam nie wiedziałem długo jak dzielić łącze.
Oceniam post na 7/10, bo czasami w komentarzu autor się zapultał. :)
Mam małe pytanie do tego modelu, czy podczas zmiany oprogramowania zmieniają się sterowniki do karty sieciowej?
U mnie podczas ściągania z torrentów, praktycznie znika internet i w czasie ściagania nie można się zalogować nawet na router, czy może się zapychać pakietami?
Proszę się nie obrazić.
Coś, gdzieś, w którymś kościele Kolega słyszał, ale nie wie do końca co.
Moim zdaniem, powinien Kolega najpierw przestudiować sobie dokładnie to o czym chcesz mówić, a później dawać nam dyskursy.
Druga sprawa, techniki które Kolega pokazuje, to zwykłe piractwo. A piractwo jest karane. Ktoś kto będzie chciał to zrobić, nieświadom, może zgarnąć nie miłą niespodziankę.
Jako administrator kilku tys. abonentów i oficjalny instalator sieci Wi-Fi na terenie Hiszpanii, wiele widziałem i przedstawiony przez Ciebie sposób (przynajmniej w mojej sieci) na nic się zda.
Załóżmy, że Kolega dostaje dostęp do sieci, czyli Client`a (nie wiem dlaczego tak "sponiewierany" przez Kolegę temat - przecież najważniejszy, bo to na nim, i o AP opiera się cała infrastruktura sieci Wi-Fi). Więc dla tego Client`a dostaje kolega limit transferu (też widzę temat Tabu...), później, jeżeli kolega chce rozdzielić swoje łącze 1Mbps na 10 osób, ok nie ma sprawy, 100kbps na użytkownika - super!
Kopiowanie adresu MAC i danie go komuś - działa. Tylko skąd Kolega go wyciągnie? "ipconfig"? może na karcie WLAN PCI - tak, jednak każdy szanujący się ISP, swojemu abonentowi, takiej karty nie da. Najwyżej co zdoła kolega tam zobaczyć to MAC Ethernet`u.
Nie mówię, że poradnik jest zły. Co niektórym na pewno się przyda. Jednak można było to zrobić o wiele krócej i ściślej.
To powinno pomóc na Kolegi problem z dźwiękiem: Link ;)
Jak dla mnie opis menu jest trochę niestarannie opisany:
AP (Access Point)- Internet się wpina się kablem pod LAN2 i "rozsiewa" przez WiFi oraz przez LAN1. Wszystko z routerem.
Client Internet jest przez WiFi bez routera, czyli kontynuacja LAN, wszystko co jest u nas jest widziane za zewnątrz.
Bridge Czyli jeden AP łączy się z drugim i kontynuuje LAN, potrzebne tam gdzie kablem nie można sięgnąć i dalej sieć po kablu. Połączenie na sztywno przez wpisanie MACów drugiego urządzenia, nie jest rozsyłane SSID
WDS Repeater To samo jak wyżej tylko, można się połączyć przez WiFi połączyć.
Universal Repeater Na upartego to prawie to samo co wyżej z tego co pamiętam.
WISP Internet jest przez WiFi z routerem.
WISP+Universal Repeater To połączenie dwóch trybów, czyli internet jest przez WiFi w trybie Client i AP.
Gateway Działa podobnie jak AP + Router z innymi opcjami.
Bridge(send beacon) To samo co zwykły Bridge tylko, że rozsyła SSID czyli nazwę sieci .
Kolega w filmie wspomniał, że używanie opcji Repeater jest nie wskazane bo zagłusza się ISP. Zgadzam się z tym, ale tylko wtedy jak się ma antenę kierunkową, przy omni nie powinno być kłopotu.
Większość pisałem z głowy, więc mógł się wkraść jakiś chochlik.
Mam taką drobną sugestię odnośnie samego routera - ostatnio miałem styczność z tanimi urządzeniami TP-Link TL-WR543G (koszt około 75zł) i byłem mile zaskoczony jego stabilnością, być może za sprawą dobrego chipsetu Atheros. Oczywiście wspiera też tryb WISP, a także QoS. Dokładając tani AP np. TL-WA500G (też na lubianym przeze mnie Atherosie) w łącznej cenie poniżej 150zł mamy przyzwoity zestaw kliencki 2,4GHz odbierający sygnał radiowo i dodatkowo radiowo rozsyłający go po mieszkaniu klienta.
@ markovip
Widzę że kolega pewnie w ogólę nie zwracał uwagę na mój komentarz w filmie i to co napisałem na samej górze. Po pierwsze jest to dla początkujących i tłumaczę jak dla początkujących, znam ten temat i mógłbym lać wodę przez godzinę o zaawansowanych szczegółach technicznych, tylko po co skoro grupa docelowa nic z tego nie zrozumie?? Normalny zjadacz internetu chce jak najłatwiej to wszystko poustawiać a potem o tym zapomnieć i nie wracać). Po drugie wyraźnie zostało powiedziane że całość tyczy się instalacji abonenckiej w postaci karty PCI i anteny, jeżeli ktoś ma zestaw na RB, UBNT, AirMax czy innym, to wiadomo że takie coś nie zafunkcjonuję bo skąd on weźmie kabel od anteny (na chłopski rozum patrząc). Specjalnie pominąłem tryb Client bo przy jego pomocy to co najwyżej sobie można przedłużyć kabel o anteny (też na chłopski rozum), a nie podzielić ten internet na kilka komputerów, bo zdecydowana większość dostawców ma na routerze do internetu firewall skonfigurowany tak że przepuszcza pakiety od konkretnych adresów IP, więc po co to komu.
Nie rozumiem też gdzie tu ma być niby piractwo? O ile ograniczenia dzielenia poza lokal są z finansowego punktu widzenia wskazane (ogranicza to zyski dostawcy), to limitowanie ilości podłączonych komputerów jest strzelaniem sobie po nogach. Każdy dostawca przy aktualnych cechach kablówki i Neostrady, ogranicza miesięczne koszty do minimum, żeby zachować przy sobie klientów. Nie znam żadnego ISP który by nakładał takie ograniczenia, co najwyżej dopłaca się 50% za takie samo pasmo na drugi komputer. No i jak już to nie piractwo, tylko nie wywiązywanie się z umów, a to są dwie różne rzeczy. Za coś takiego nikt nikogo nie wsadzi do więzienia, tylko co najwyżej obłoży karą zapisaną w tej umowie. A i co do tego 100kbit na usera, to też nie do końca zgodne z prawdą bo jest coś takiego jak overbooking
@ Spooner
Nie do końca się zgodzę z tym co napisałeś.
AP wszystkie interfejsy są łączone w bridge, a radio jest ustawione w trybie AP. Komputery można podłączyć do dowolnego portu. Czyli normalna "stacja bazowa"
Client. Też nie jest do końca tak jak napisałeś. Też wszystko jest w bridge, a radio jest w trybie station. Ale jest jedna ważna sprawa, AP maskuje (zamienia na własny) adresy MAC pakietów wychodzących do nadrzędnego. Czasami jest to bardzo poważny problem
Bridge Dokładnie rzecz biorąc WDS. I w kontekście sieci WLAN to tym łączy się poszczególne bazy ze sobą
Universal Repeater Nie. Można to porównać do APC+AP
WISP. Interfejsy nie są już w bridge. Porty ethernet (eth0 i eth1) są razem ze sobą złączone, a wlan0 jest osobno. Pomiędzy br0 a wlan0 jest realizowany routing oraz NAT
Gateway To samo co WISP tylko razem są spięte eth0 i wlan0
Witam poradnik jest super.
Posiadam model Ovislink WL-5450 i niestety nie gaśnie dioda status.
Czy jest sposub na naprawienie tego czy terz lepiej zainwestować w nowszy Ovislink WL-5460AP v2.
Witam . Poradnik jest ok , tylko mam dodatkową prośbę do autora czy mógłby opisać dodatkowe zagadnienie. Powiedzmy że wszystko zrobiłem jak należy i wszystko działa , tylko chciałbym dalej tą sieć rozesłać bezprzewodowo po domu. Oczywiście mam dodatkowy router np. Linksys WRT54 lub Netgear DG834g lub inny podobny router z poczwórnym lanem i wifi. Pytania :
1.Jakim kablem (cross czy zwykły ) połączyć Ovislinka z drugim routerem ?
2.W które gniazda wpiąć ten kabel w obu AP ?
3. Jaki tryb pracy wybrac w drugim routerze ?
4. Co i gdzie wpisać w drugim routerze?
nie czepiam się głosu, bo to wiadomo nie studio nagrań
a czemu powiedziałem że poradnik kiepski? bo:
1. to że jest dla początkujących nie zwalnia z używania prawidłowego i konkretnego słownictwa i nazewnictwa.
2. ten poradnik to jak już kolega @alpher zasugerował - tłumaczenie instrukcji
3. jest "mało" uniwersalny, tzn. w różnych sprzętach różne rzeczy się różnie nazywają.
4, 5 i 6 powiedział kolega @markovip więc się nie będę powtarzał
co do robienia przeze mnie poradnika, nie znam się na tym na tyle żeby to zrobić więc się za to nie zabieram bo wpajanie komuś czegoś jak i tak ta osoba nie rozumie tego jest bezcelowe, a robienie w tym przypadku radiówki "byle działało" to nie do końca po mojemu
Dobra, widać że muszę bardziej rozwinąć ideę tego filmu. Swego czasu (jakiś rok temu) napisałem coś co się nazywało WISP Faq, był to tekstowy poradnik na temat zastosowania Ovislinka 5460v2 do rozdzielenia internetu od dostawcy radiowego, łącznie licząc obrazki miał objętościowo 40 stron A4 (tylko o tym co jest w tym wideo poradniku). Ale tu właśnie pojawił się problem, był on za długi i za bardzo szczegółowy. Co z tego że napiszę jak działa algorytm WEP i dlaczego jest taki słaby, co z tego że wyjaśnię na czym polega SNAT czy dlaczego nie powinno przekraczać się dozwolonych norm EIRP, skoro dla amatora to bez znaczenia. Nie raz coś już komuś tłumaczyłem, radziłem, instalowałem i zawsze chodzi o to żeby wyłożyć "krowie na rowa". Czyli prosto i zrozumiale bez operowania mało zrozumiałymi dla "lamera" zwrotami. A jak koledzy pewnie zauważyli całość poradnika jest już dość długa, ile minut musiało by przybyć jeżeli bym tłumaczył wszystkie fachowe zwroty? Tak samo odpieram zarzut o nie uniwersalność. Ile zajęło by omówienie najpopularniejszych konstrukcji dostępnych na rynku? Jak długo musiałbym opisywać konfigurację każdego modelu (każdego producenta) ? Ile lał bym wodę co zrobić w wypadku gdy użytkownik ma APC (miejsza o to jaki bo to w kontekście tematu jest mało ważne) skonfigurowany z NATem, a przecież możliwości konfiguracji jest mnóstwo. Może elektroda.pl nie jest forum typowo sieciowym, ale swego czasu na trzepak.pl, naprawdę zdarzał się temat, za tematem o jednym i tym samym, czyli jak podzielić neta z radiówki.
EBC41 wrote:
a co ostatnio robiłeś z tym 5450 zanim zaczęło ci się to dziać? No i przede wszystkim w tym modelu nie ma trybu WISP
Akceptowałem ustawienia i wyłączyli prąd. Potem paliła się cały czas czerwona, oddałem na gwarancje i jak ap wrócił to dalej to samo.Nie naprawiono widocznie.
cinek64 w instrukcji od tego Ovislinka masz wszystko dokładnie napisane co zrobić w przypadku błędnego, czy niekompletnego firmware-u. Poczytaj dokładnie a na pewno dasz sobie radę z przywróceniem go do pracy.
mam pytanie bo mam prawie identycznego ovislinka i te same opcje. Sprawa wygląda tak, mam router adsl i switch, chcę ovislinka tak skonfigurować, żeby dhcp pobierał z routera(oczywiście, żeby działał internet), i rozprowadzał dalej po wifi jako ap.
Próbowałem tryb gateway, ale coś się pieprzy bo wtedy działają w sieci 2 serwery dhcp i niby radiówka do tego ovislinka działa ale po kablu już nie i inne komputer podpięte do switcha mają problem z uzyskaniem internetu.
Parę innych trybów też próbowałem ale tam to w ogóle internetu nie było i dhcp nie przydzielał, co radzicie?
Jak dla początkujących to może być ale ogólnie to słabo....... Bo jak się coś tłumaczy to sie dokładnie to tłumaczy a nie mówi ze ( ten tryb to wiadomo do czego służy) ogólnie 3-
Do cinek 64 Pozwolę sobie skopiować gotowca z innego forum i Ci zapodać
1. Przytrzymujemy przycisk reset i włączamy zasilanie
2.ustawiamy ręcznie adres naszej karty sieciowej na 192.168.1.10 maska 255.255.255.0
3.wpisujemy adres w przeglądarce 192.168.1.6 i widzimy naszego ovisa w trybie serwisowym
4. wskazujemy plik z dobrym softem do wgrania (najlepiej ze strony ovislinka)
5.czekamy na poprawne wgranie oprogramowania (nastąpi automatyczny reset)
6. zmieniamy ponownie ustawienie naszej karty sieciowej na takie jak było wcześniej
7. cieszymy sie naprawionym ap-kiem który zgłasza sie pod domyślnym adresem 192.168.100.252