| Author |
gulson Poziom 25

|
05 Jan 2003 23:41 Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
Program oscyloskopu jest dostępny w sieci z modułem przetwornika A/C opartego na drabince rezystorów R-2R przyłączanego na port drukarki LPT. Jednak w tym przypadku został zaprojektowany moduł wzmacniacza wstępnego mogącego przenosić częstotliwość do 40MHz. Cały projekt został wykonany w programie Eagle i zawiera schematy ideowe, obwody drukowane oraz program Winscope.
Drugi projekt oscyloskopu analogowego jest bardziej skomplikowany.
Przeglądając projekty można dojść do wniosku, że łatwiej jest zrobić analizator logiczny niż oscyloskop analogowy korzystając z komputera klasy PC.
Więcej...
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
06 Jan 2003 00:49 |
|
|
|
Znowu pomarudze jak zwykle:
Dużo lepszy bajerem jest oscyloskop na karcie dzwiękowej ze względu na to że w karcie są prawdziwe przetworniki 16bit Co do częstotliwości to nie wierzę że te układy mogą próbkować powyżej 1 MHz
PS R2R to przetwornik DAC a nie ADC jak podane zostało w opisie artykułu. Dopiero przetwornik ADC jest zbudowany na przetworniku DAC i komparatorze. Nie wyobrażam sobie jaką dokładność ma pierwszy układ ponieważ na wyjsciu przetwornika napięcie bedzie o kształcie trójkątnym a jeśli napięcia na dwóch różnych wejściach będą inne to przetwornik "załapie" jest w dwóch całkiem różnych momentach (a jeśli w tym czasie zmieni się jeszcze sygnał mierzony w kłopot gotowy) [przydałby się układ S-H]
Chciałem dodać że do tego typu układów należy podchodzić z dużą ostrożnością poniewąż spowodu małego niedopatrzenia ze strony projektanta mogą wyjśc poważne błędy pomiaru.
|
|
| Back to top |
|
 |
deliberabundus Poziom 19

|
06 Jan 2003 01:37 |
|
|
|
Właśnie nad czymś podobnym myślałem, tyle że bardziej intertesuje układ podpinany pod USB, lub dwuczęściowy "moduł zewnętrzy + karta PCI". W tej chwili nie mam już oscylkokopu a potrrzebne mi coś co nie zajmuje miejsca (które zabiera PC).
Czy może coś takiego jest gdzieś dostępne?
Będę próbował namówić znajomego na napisanie programu obsługującego, gdy on się weźmie ja też spróbuję. Ale czy sobie poradzę czasowo (i intelektualnie) z projektem układu i wykonaniem, to nie mam pojęcia. :D
W kwesti "oscyloskopu dzwiękowego" (opartego na karcie dzwiękowej nie mam zdania poza tym, że to nie bardzo wystarczanawet do prostych zastosowań no i nei jest w pełni bezpieczny dla PC)
|
|
| Back to top |
|
 |
gulson Poziom 25

|
06 Jan 2003 16:57 |
|
|
|
Odnośnie oscyloskopu dźwiękowego przydałoby się opracować pewną sondę umożliwiającą bezpieczne podłączenie do karty dźwiękowej i jednoczesne zmniejszenie amplitudy niektórych sygnałów. Programów obsługujących jest bardzo dużo...
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
06 Jan 2003 17:13 |
|
|
|
Wlasnie pracuje na obsluga USB w procesorach PIC jak cos wyjdzie to pomysle nad takim bajerem. Jest tylko mały problem USB 1.1 wyciąga tylko 12mb/s (w rzeczywistosci cos koło 1MB/s) [pic ma tylko 1.5mb/s] więc oscyloskop 2-kanałowy z rozdzielczościa 16bit wyciagnie max 262kHz co może być troche mało.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Jan 2003 11:58 |
|
|
|
Co do szybkości próbkowania, to jest tak:
Prawdziwy oscyloskop na PC może chodzić nawet na LPT czy RS232 a próbkowanie może mieć powyżej 20MSPS (20000 próbek na sekunde 20MHz). Chwyt polega na zastosowaniu pamięci FIFO. Niedługo zakończe projekt takiego oscyloskopu. Problem jest z dostaniem szybkich pamięci FIFO które są dość drogie. A zabawę z kartą dźwiękową bym sobie odpuścił (próbkowanie 44kHz, co daje pomiary do max 22KHz).
|
|
| Back to top |
|
 |
deliberabundus Poziom 19

|
10 Jan 2003 13:25 |
|
|
|
Właśnie takie rozwiązanie mnie też się nasuwa. Tym bardziej, że zależy mi na przynajmniej 200MHz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jan 2003 13:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
10 Jan 2003 15:15 |
|
|
|
Urzycie FIFO albo innej pamięci buforującej to nie jest moje wymarzone rozwiązanie wolałbym coś żeby działało na żywca (prawie nie do wykonania) Co do pamięci to interesowałem się tym tematem i są produkowane kości RAM (chyba statyczne) napewno synchroniczne o fmax=250MHz z wbudowanym układem inkrementacji komórki (znacznie uprościłoby budowe).
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
21 Jan 2003 02:01 |
|
|
|
| Anonymous wrote: |
Co do szybkości próbkowania, to jest tak:
Prawdziwy oscyloskop na PC może chodzić nawet na LPT czy RS232 a próbkowanie może mieć powyżej 20MSPS (20000 próbek na sekunde 20MHz). Chwyt polega na zastosowaniu pamięci FIFO. Niedługo zakończe projekt takiego oscyloskopu. Problem jest z dostaniem szybkich pamięci FIFO które są dość drogie. A zabawę z kartą dźwiękową bym sobie odpuścił (próbkowanie 44kHz, co daje pomiary do max 22KHz). |
| Anonymous wrote: |
Czy mozesz cos wiecej zdradzic o tym chwycie z zastosowaniem pamięci FIFO ? Napisz: otutaj(malpa)tlen.pl
A tak pozatym to wiele osób posiada karty TV na BT8x8 i inne z wejściem Video .Moze ktos napisałby taki programik który mógłby z niej zrobić
całkiem niezły jednokanałowy oscyloskop dużo lepszy niż ten z karty dźwiękowej ,bo jest stosowana do digitalizacji obrazu Video.(próbkowanie do 10Mhz) |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2003 02:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
21 Jan 2003 02:04 |
|
|
|
Karta video odpada gdyż zawiera na wejściu układy interpretujące sygnał video (chodzi o impulsy synchronizacji). Bez tych układów pojedyncze linie obrazu video by się rozjeżdżału
|
|
| Back to top |
|
 |
nowy Guest
|
23 Jan 2003 11:07 pomoc w budowie |
|
|
|
witam wszystkich :D :D :D
jestem tu gościem i interesuje mnie budowa "komputerowego" oscyloskopu z wykorzystaniem k.dźwiękowej. Do dyspozycji mam PC 486/66 MHz z kartą SoundBlaster/16-bit ... który sobie stoi. Oscyloskop potrzebny mi do diagnostyki elektroniki Opla tigra na potrzeby naszego teamu, tj. http://tigra-team.pl. Możecie mi w tym temacie pomóc? Gdzie szukać gotowych rozwiązań?
A może macie lepszą propozycję :?: :o
pleace
dzięki
zbyszek
ps
mam doświadczenie w tym temacie ... kiedyś :? ... mocno zajmowałem się elektroniką :lol: :lol: :lol:
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
23 Jan 2003 11:11 |
|
|
|
Przeszukaj elektrode
|
|
| Back to top |
|
 |
bolo22 Poziom 12

|
24 Apr 2003 00:11 |
|
|
|
Witam
Czy moze ktos zrobil ten oscyloskop na tda8703. Zastanawiałm sie czy mozna uzyc do niego pamieci UM612256AK015 , zamizst 7202-35RC ( nie moglem nigdzie dostac) tylko nie moge znalesc do nich zadnej dokumentacji.
Gdyby ktos juz cos takiego zrobil to niech da znac.
|
|
| Back to top |
|
 |
Janek Bień Poziom 15

Joined: 10 Oct 2002 Posts: 269 Location: Kraków-Skawina- Podłęże
|
12 Oct 2003 13:26 Re: Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
ja zrobi lem oscyloskop na tda8703 i 7202
działa rewelacyjnie
koszt czesci mnie wyniusł ok 200zl
ale polecam
Witam szanowne forum
Z powodu kierowanych do mnie licznych zapytań odośnie wykonania oscyloskopu komputerowego opartego na przetworniku A/C tda 8703 i pamięci FIFO 7202 postanowiłem udzielić paru wyjaśnień:
Pamięć oraz przetwornik a/c wraz z innymi częściami udało mi się kupić w hurtowni elektronicznej Monster Elektronik do oryginalnego projektu nie wnosiłem większych zmian poza dodaniem w torze 1 dodatkowego dzielnika- sądy 1:10 do pomiaru wyższych napięć oraz dodaniem przełącznika wyboru żrudla sygnału synchronizacji ror1/ ror2/ zew.
Urządzenie zmontowałem na własnoręcznie wykonanej płytce drukowanej
Uruchomienie przebiegło bez większych sensacji
Dodatkowo zaekranowalem tory analog i digit.
Odnośnie zastosowanych wzm. op. W torze analogowym to do uruchomienia i oceny walorów i możliwości użytkowych projektu można zastosować TL082
Poniżej przedstawiam parę foto mojego oscyloskopu podłączonego do generatora obrazu kontrolnego (pasy kolorowe pal-4.43 + audio 1kHz)
audio
video
bebechy
Post był raportowany.
Pisanie postu pod postem.
Należy używać przycisku ZMIEŃ.
Scaliłem dwa posty. [hefid]
| Filename: |
Witam szanowne forum.doc |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
564 KB |
| Punkty: |
1.1 = 0.66 for transfer + 0.44 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
DJRobin Poziom 13

|
22 Oct 2003 12:19 |
|
|
|
Proszę o kontakt w sprawie tego projektu czy ktos go wykonał i jak on dzieła potrzebuje sie tez skontaktowac z osoba która opracowała opis tego oscyloskopu na elektrodzie!!!
PILNE
piszcie
robin555(malpa)o2.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Oct 2003 12:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
damik Poziom 14

|
02 Nov 2003 02:21 |
|
|
|
Nawet w drogich profesjonalnych cyfrowych oscyloskopach np firmy Tektronix czy Kikusui przy mniejszych podstawach czasu (większych częstotliwościach pomiarowych) nie spotkałem się z pomiarem na tzw "żywca" a jedynie z metodą typu pomiar-bufor-odczyt ...
Co do bufora pomiarowego to chyba najprościej zastosować szybki bufor FIFO , bo :
1. nie musimy stosować b.szybkiego adresowania pamięci a jedynie zegar do zatrzaskiwania wyników pomiarów
2. nie trzeba stosować b.szybkich układów multiplekserów dla przełączania pamięci między przetwornikiem i tzw. układem prezentacji wyników
Pewnym rozwiązaniem mogą być jeszcze tzw pamięci dwubramowe (np. IDT71321) , ale i tu jeszcze trzeba jakoś b.szybko zaadresować np poprzez jakiś szybki licznik lub jakiś PLD lub FPGA
Ciekawe ile kosztują i jak zdobyć wspomiane przez kolegę (elektryka) pamięci z inkrementacją...?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
RadekM Poziom 16

|
27 Nov 2003 17:24 Re: Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
A czy kości z pamięci DDR PC2100 np. 32MB nie nadają się do tego celu? Są bardziej dostępne i dość szybkie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
27 Nov 2003 18:56 Re: Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
| RadekM wrote: |
| A czy kości z pamięci DDR PC2100 np. 32MB nie nadają się do tego celu? Są bardziej dostępne i dość szybkie. |
Problem w tym że to pamięci dynamiczne a to nieco komplikuje układ ...
|
|
| Back to top |
|
 |
root-5 Guest
|
16 Dec 2003 00:42 Re: Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
Ja poskładełem oscyloskop na TDA 8703 i 7202 i działa wspaniale. Wszystko jest do ściągnięcia na stronie. Jest tam wzór płytek PCB, program na PC-ta, schematy i wszystko co potrzebne do zrobienia tego oscyloskopu http://alternatezone.com/electronics/dsoamk3.htm
|
|
| Back to top |
|
 |
RadekM Poziom 16

|
16 Dec 2003 17:13 Re: Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
Gdzie można kupić pamięci FIFO? Czy występują one pod inną nazwą jeśli tak to pod jaką? Jaka jest ich pojemność?
|
|
| Back to top |
|
 |
psw Poziom 12

|
16 Dec 2003 17:23 Re: Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
Mnie przywiózł kolega z Kanady. IDT 7204 L15J. 4kx9 15ns w obudowie PLCC32. Wyszło po ok 50 zł za sztuke, ale inne nawet tam było trudno zdobyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
yarpeen Poziom 1

|
04 Jan 2004 01:50 Re: Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
cze wam wszystkim, mam prosbe czy moglibyscie mi opis zasade dzialania oscyloskopu opartego na pc, jego zalety i wady oraz zalety i wady normalnych oscyloskopow, rodzaje oscyloskopow opartych na pc, znaczy sie wiem ze w oparciu o karte muzyczna albo port lpt ale sa jeszcze rozne przystawki i karty i cos o nich, bo musze zreferowac to w klasie. prosze o pomoc, z gory dzieki. pozdrowka
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanisław P. Guest
|
11 Jan 2004 19:04 |
|
|
|
Do Janka Bienia. Też prowadzę zakład samochodowy i jetem zainteresowany takim niedrogim oscyloskopem. Prosiłbym o jego wykonanie i pokryję wszelkie koszty. Do kontaktu podaję mój e-mail: danasta(malpa)interia.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
luka_z Poziom 12

|
16 Sep 2004 18:35 Re: Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
Czy komus udało się uruchomić któryś z powyższych układów. Jakie są parametry tych oscyloskopów bo w te 40mhz nie wierzę
|
|
| Back to top |
|
 |
luk1980 Poziom 19

|
18 Jan 2005 16:06 Re: Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
Witam
Jak zrobić sąde do tego oscyloskopu? Chce badać nim końcówke mocy .
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
gasior Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |
Mr. CEWKA Poziom 16

Joined: 16 Sep 2004 Posts: 301 Location: Warszawa - okolice
|
01 Apr 2005 15:12 Re: Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
Czy nie ma jakiegoś gotowego produktu w cenie 100-400 PLN
w postaci jakiejś karty PCI (A/C) lub interfejsu pod LPT ?
Nie bardzo mam czas na szukanie tych scalaków po hurtowniach i chętnie kupiłbym jakiś niedrogi oscyloskop do PC
ale nie działający na bazie karty dźwiękowej ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
nadawca Poziom 21

|
09 Oct 2005 18:59 Re: Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
Może uda mi się podtrzymać ten temat bo wydaje mi się bardzo interesujący . Kupiłem do warsztatu LCD 17" i posiadanie takiej przystawki / dobrej / mogło by być doskonałą rzeczą . Może jescze ktoś wykonał ten oscyloskop i zechce się pochwalić n.t jego konstrukcji , uruchamianiem itd. Może ktoś wykonuje podobne uruchomione już płytki tego oscyloskopu na sprzedaż lub może same płytki drukowane ?
|
|
| Back to top |
|
 |
swicio Poziom 1

|
24 Oct 2005 17:18 Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
AOC1K Amatorski oscyloskop cyfrowy do PC 329.00
Podstawowe parametry oscyloskopu AOC1K:
• pasmo analogowe: 5 MHz,
• rozdzielczość w osi Y: 8 bitów,
• częstotliwość próbkowania: 20 MHz,
• brak wewnętrznego filtru dolnoprzepustowego,
• liczba rejestrowanych próbek: 1000,
• czułość toru Y: od 10 mV/dz. do 10 V/dz.,
• podstawa czasu: od 1,25 ms/dz. do 0,1 s/dz.,
• możliwość separowania składowej stałej sygnału wejściowego (DC/AC),
• regulowany offset w osi Y,
• brak separacji galwanicznej toru pomiarowego,
• wyzwalanie wybranym zboczem sygnału wejściowego,
• regulowany próg wyzwalania,
• możliwość pracy w trybie rejestratora,
• oprogramowanie pod Win98/ME/2000/XP,
• oprogramowanie oblicza i wyświetla FFT badanego sygnału,
• współpraca z PC via RS232 (115 kbd, ramka 8n1, brak kontroli przepływu danych),
• zasilanie: 9 V/250 mA.
http://www.cyfronika.com.pl/oscyloskopy_przystawki.htm
|
|
| Back to top |
|
 |
nadawca Poziom 21

|
24 Oct 2005 17:43 Re: Oscyloskop komputerowy |
|
|
|
Znam tę stronę i ten osyloskop . Ale mam tu na myśli raczej oscyloskop dwukanałowy , którego widmo budowy raczej się oddala - brak pamieci 7202.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Oct 2005 17:43 |
|
|
|