FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przeróbka alternatora na niższe obroty

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Przeróbka alternatora na niższe obroty
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 30 Nov 2009 21:44   

Przeróbka alternatora na niższe obroty

Witam ponownie po jakims czasie probowalem dzis napedzic alternator silnikczkiem od wentylatora niesety to co otrzymalem to jedynie 0,25V czyli cale nic czy istnieja jakis sposob zeby napedzic alternator mniejsza sila znaczy zeby na wale byly male obroty a alternator dal mi 12v ewentulanie czy wiece czy jest jakis silnik o duzej mocy i obrotach przynajmniej 3tys na min zasilany na 12v badz tez jak zmodyfikowac alternator by potrzebowal mnijeszych obrotow pozdzrawiam dziekuje

[Na forum stosujemy polską czcionkę oraz przyjęte zasady pisowni. Proszę poprawić post. Regulamin, punkt 15. Mariusz Ch.]
Back to top

vorlog
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 30 Nov 2009 22:06   

Re: Przeróbka alternatora na niższe obroty

Tytułem przykładu- w VV Golf I i II alternator ma obroty dwukrotnie wyższe od obrotów wału korbowego silnika (przełożenie 2:1), który na "luzie" ma ok. 900 obr/min. Alternator w tych warunkach ładuje...
Wyciągnij wnioski.
V.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Nov 2009 22:06   

Back to top

kiepa88
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 Post from the author of the topic 30 Nov 2009 22:09   

czyli kolo pasowe na alternatorze powinno byc mniejsze niz na na silkiczku a wiesz moze jaki najpeoiej bylo by wstawic silniczek zeby to napedzic
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Nov 2009 22:09   

Back to top

vorlog
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 30 Nov 2009 22:17   

Quote:
czyli kolo pasowe na alternatorze powinno byc mniejsze niz na na silkiczku

Dokładnie tak.
Ale- nie znam osobiście silnika na 12V (poza przerabianymi rozrusznikami) o tak dużej mocy. Zastosowanie silniczka od dmuchawy itp. oraz przekładni mija się z celem, zbyt mała moc.
Tu w grę wchodziłby napęd silnikiem klatkowym jednofazowym prądu naprzemiennego 230V, z przełożeniem, lub trójfazowym- tu też jest większy wybór rozwiązań, albo sprzężenie osiowe (silnik ok.3000 obr/min.) albo jak ten na 230V (silniki jednofazowe osiągają ok. 1500 obr/min. chociaż zdarzają się na ok. 3000- druga prędkość silników od pralek automatycznych)
V.
Back to top

kiepa88
Poziom 11
Poziom 11

Post#5 Post from the author of the topic 30 Nov 2009 22:39   

znalazlem na allegro pare silniczkow 3100 obtorow ale sa nieduze i chyba raczej niesplenia one swojej roli a nieda sie jakos przerobic alternatora zeby potrzebowal mniejszy obrotow do wytworzenia 12v ewentulanie z czego mozna cos takiego zrobic czytalem troche o ewektrowniach wiatrowych tutaj zastanawia mnie ich dzialanie na jakiej zasadzie daje prad jezeli jest slaby wiatr
Back to top

vorlog
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 30 Nov 2009 23:04   

W elektrowniach wiatrowych też są przekładnie.
Nie wnikałem nigdy w przeróbki alternatora pod kątem pracy z małą prędkością obrotową, nie chcę niczego tu sugerować.
Co do mocy silniczka- dość sporo potrzeba, by w ogóle zakręcić wirnikiem alternatora nieobciążonego, jeżeli poprzez przekładnię, to już moc powinna być ok. 2,5-3 razy większa (straty na przekładni, moment obrotowy alternatora).
A tak na marginesie- do czego to kombinujesz?
V.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Nov 2009 23:04   

Back to top

kiepa88
Poziom 11
Poziom 11

Post#7 Post from the author of the topic 30 Nov 2009 23:18   

Pomagam koledze do szkoly jakos praca na zaliczenie czytalem tez na innych stronkach ze jakos przewijaja dokladaja magnesy ale ja niebardzo wiem o co chodzi chce pomoc jakos mu bo nijak nam nic nie wychodzi
Back to top

vorlog
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 30 Nov 2009 23:29   

Jak pisałem, nie wiem dokładnie jak taką przeróbkę wykonać.
Zresztą koszt takiej przeróbki, koszt napędu, czas...
Jeżeli wymagania co do pracy zaliczeniowej nie są zbyt wysokie, to może kolega obniżyłby loty i zrobiłby coś podobnego z silniczkiem od dmuchawy na 12V DC napędzającym małą prądniczkę (tachoprądnicę, lub nawet dynamo od roweru).
Silniczkowi dorobiłby regulator obrotów (PWM czy nawet zwykły regulator napięcia), jakiś cyfrowy woltomierz za prądniczką i w wyniku miałby zbajerowaną pracę zaliczeniową.
Chyba, że kolega potrzebuje to obrony dyplomu, no wtedy kicha... :P
V.
Back to top

kiepa88
Poziom 11
Poziom 11

Post#9 Post from the author of the topic 30 Nov 2009 23:37   

Znalazlem takie cos http://www.youtube.com/watch?v=ddf0ezUfk2o niewiem tylko na jakiej zasadzie to dziala jak jest to przerobione
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Przeróbka alternatora na niższe obroty
Page 1 of 1
Similar topics
Jak zmierzyć niższe czestotliwości?? (7)

Page generation time: 0.103 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed