X

Nissan Micra 2003 k12 samochód odpala lecz z problemami.

yamadori 01 Dec 2009 10:14
  • #1 01 Dec 2009 10:14
    yamadori
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Mam problem z Nissanem Micrą 2003 rok 1,4 benzyna 88kM. Samochód po prostu czasami nie odpala. Po jakimś czasie jednak sytuacja się zmienia i samochód odpala lecz z problemami. Praca na wolnych obrotach po uruchomieniu jest nierówna co po chwili znika. Cały czas pali się pomarańczowa kontrolka silnika na tablicy zegarowej.
    W samochodzie wymieniono już szereg elementów:
    - rozrząd z napinaczem
    - czujnik położenia wału ( sprawdzony sprawny - po wymianie na nowy także nie odpalał)
    - świece i przewody nowe
    - akumulator nowy

    Samochód przeszedł już kilku mechaników i dalej nic. Wykonano kompleksową diagnostykę elektroniczną i elektryczną. Brak usterek. Firma JETRONIC z Wrocławia siedziała nad tym trzy dni i nic. To ich przerosło i nawet pieniędzy nie wzięli.
    Jak pojechałem do pierwszego salonu NISSANA to po podłączeniu pod komputer stwierdzili, że wymienią rozrząd a później zobaczą co się stało.
    W drugim salonie NISSANA po wstępnej diagnostyce stwierdzono, że uszkodzony jest WAŁ KORBOWY co jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe.

    Cała historia zaczęła się po wymianie sprzęgła. Może to miało jakiś wpływ? Nie wiem co mam robić i proszę o pomoc.
  • #2 01 Dec 2009 11:43
    Doktorr
    Level 32  
    Helpful post? (+2)
    Na początek sugerował bym kompleksową diagnostykę na poziomie podstawowym. Ciśnienie sprężania na cylindrach, ciśnienie paliwa . synchronizacja rozrządu. Następnie jeżeli to nic nie da proponowałbym dążyć do odczytania zarejestrowanych kodów usterek. Proponuje nie poprzestawać na kodach bieżących ale zajrzeć do archiwalnych. W czasie PRACY rozrusznika sprawdź czego brakuje (WN, paliwa, zasilania na sterownik ). Jeżeli nie czujesz się na siłach poszukaj w swojej okolicy diagnostę cieszącego się renomą i zwróć się do niego o pomoc. Jeżeli potrzebny jest schemat sterowania tym silnikiem mogę zamieścić.
  • #3 01 Dec 2009 13:14
    yamadori
    Level 2  
    Topic author Helpful post? (0)
    Tutaj odpowiedź użytkownika tomo19811 z postu gdzie wcześniej o tym pisałem - DZIĘKI WIELKIE i dam zanać co dalej

    Quote:
    CZeść , w twoim problemie będzie chodziło o brak synchronizacji sygnałów z czujnika wałka rozrządu i wału korbowego {to jest częsty problem tych samochodów , dlatego ci wymienili rozrząd } , ale skoro piszesz że wszystko zaczęło się dziać po wymianie sprzęgła to dobrze by było sprawdzić , czy czasem nie jest uszkodzona tarcza impulsowa na wale korbowym {stąd diagnoza o uszkodzeniu wału } , mogło być tak że ktoś chcąc zablokować koło zamachowe przy dokręcaniu sprzęgła wspomógł się używając jako podparcia właśnie tej tarczy i ją uszkodził . Kurcze wiesz już dokładnie nie pamiętam ale najprawdopodobnie właśnie czujnik wału pracuje z kołem zamachowym{a nie tak jak w almerze z tarczą przykręcona do wału od wewnątrz komory korbowej}. W każdym razie możesz podsunąć swoim mechanikom aby to dla ciebie zweryfikowali.
  • #4 09 Jan 2010 23:19
    AndrzejL23
    Level 1  
    Helpful post? (+5)
    Witam serdecznie wszystkich na forum, jestem w trakcie naprawy Micry 2003 1.3 jest taki problem, że jak jest zimno na dworze, to Micra nie zapala. Zapali tylko jak się wciśnie pedał gazu i przytrzyma się ją na obrotach, żeby nie zgasła do chwili aż silnik się rozgrzeje, to nie ma problemu. A znowu jak nie zapali za pierwszym razem, jak jest zimna, to później tylko odpala i gaśnie. Kilkakrotnie zamykam i otwieram samochód, to za którymś razem jak się ma szczęście załapie. Wymieniłem wszystkie czujniki jakie są możliwe w samochodzie i problem nadal jest. Komputer wykrywa błędy czujnika i położenia wału. Mechanicy mówią, że czujnik położenia wału jest popsuty albo siadł rozrządz, ale czujnik położenia wału jest kupiony nowy. Tak samo czujnik położenia wałków rozrządu. Rozrządu nie sprawdzałem ale na ludzki rozum jak auto już zapali to chodzi bezbłędnie, ma przyspieszenie i wszystko, tylko pali się kontrolka od silnika. Jeżeli byłby to rozrząd to auto by wcale nie zapaliło. Czyż nie mam racji?? Proszę o wsparcie i podpowiedzi. Bardzo dziękuję pozdrawiam Andrzej.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Sorki był wymieniony rozrząd
  • #5 18 Feb 2010 12:49
    adamik80
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Mam podobny problem.
    Micra K12 1000cm3 benzyna. Zapala bez problemu za pierwszym razem, nawet w największe mrozy i chodzi na wolnych obrotach, jeżeli dodaje gazu to gaśnie i trzeba czekać aż coś pyknie z prawej strony pod kolumną kierownicy (stąd podejrzenie że może immobi) i wtedy znowu odpali. Problem ustaje jeżeli maluch się zagrzeje ale przedtem zgaśnie niebieska lampka temperatury silnika (swoja drogą powyżej 55 C).
    Bardzo dużo naczytałem się na temat czujników i łańcuszka rozrządu i generalnie wszyscy piszą że łańcuszek się rozciąga stąd błąd czujników.
    Ponieważ koszt zakupu łańcuszka to ok. 600zł na allego (jak bym miał pewność odrazu bym zakupił) to pytanie czy ktoś miał taki przypadek? dodam że świeci się dioda check engines.
    Podejrzenie pada też na świece które mogą nie przepalać zwiększonej mieszanki paliwa na zimnym silniku (koszt 4 szt ok. 250zł).
    Czy ktoś miał podobny przypadek?
  • #6 19 Apr 2015 09:28
    adam998
    Level 25  
    Helpful post? (+1)
    Witam.
    Man problem z moim Nissanem micra 2004r z silnikiem 1.3 który odpala bez problemu na zimnym silniku ale ma falujące obroty a nawet potrafi sobie zgasąć. Do kiedy nie nagrzeje się silnik to cały czas obroty są nie równe. W samochodzie zostało wymienione wiele już części między innymi rozrząd czujnik położenia łańcuszka przewody świece, a ostatnio czyściłem przepustnice i tak to nic nie pomogło. Jeszcze się zastanawiam czy ustawienie obrotòw fabrycznych by pomogło bo nie ukrywam ale przepustnica naprawdę była brudna.
    Pozdrawiam
  Search 4 million + Products
Browse Products