Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics ->Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka... Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
lukasz90.zce
Level 13
Location: opolskie
Joined: 10 Nov 2007
Posts: 130
Helped: 3
Post rating: 3
lukasz90.zce
Level 13
Post#1 01 Dec 2009 18:59  Topic author   

Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...


Witam.

Sprawa wygląda tak:
Posiadam rozdzielnię siłową z wejściem 5 pin 32A.
W domu mam dwa gniazda siłowe, jedno właśnie 5 pin 32A, a drugie nie wiem do końca jak się nazywa jest metalowe, 4 piny, te piny są takie płaskie, na pewno jest 32A.
Tą rozdzielnię muszę podpinać czasami tu a czasami tam. W związku z tym mam takie pytanie. Chcę sobie zrobić taką przelotkę, 1mb kabla 5-cio żyłowego, z jednej strony wtyk właśnie ten metalowy, a z drugiej 5 pin. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to podłączyć, fazy to ok, tylko co robię z N i PE, jeśli z jednej strony mam wtyk 4 a z drugiej pięcio-pinowy.

Druga sprawa, mam 50 metrów kabla siłowego 4x10mm2, chcę go zakończyć wtykami 5 pin 32A i używać jako przedłużacza. Pytanie czy lepiej kupić jeszcze jedną żyłę i dołożyć (jeśli tak to poproszę o jakiś link żebym wiedział czego szukać), czy da się ten kabel siłowy cztero-żyłowy podłączyć z tymi wtykami bez użycia piątej żyły, coś zmostkować czy opuścić.

Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedz.

Łukasz

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
35mario1
Level 26
Location: Oświęcim
Joined: 27 May 2007
Posts: 623
Helped: 91
Post rating: 20
35mario1
Level 26
Post#2 01 Dec 2009 20:47    

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


W gnieździe 5 pinowym przelotki możesz połączyć N z PE, ale jeśli chodzi po przedłużacz (gniazdo i wtyczka 5 pin) to kabel zdecydowanie powinien mieć 5 żył.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dzolo35
Level 18
Location: NOWY SĄCZ
Joined: 10 Feb 2008
Posts: 208
Helped: 29
Post rating: 18
dzolo35
Level 18
Post#3 01 Dec 2009 20:52    

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


Quote:
W domu mam dwa gniazda siłowe, jedno właśnie 5 pin 32A, a drugie nie wiem do końca jak się nazywa jest metalowe, 4 piny, te piny są takie płaskie, na pewno jest 32A.

-To w końcu jaką masz instalacje w domu ? TN-C , TN_C-S czy TN-S .Określ się najpierw czy masz instalacje 4 czy 5 pzewodową i pamiętaj że raz rozdzielonego przewodu PEN na PE i N nie można potem już razem złanczac.

Quote:
Tą rozdzielnię muszę podpinać czasami tu a czasami tam. W związku z tym mam takie pytanie. Chcę sobie zrobić taką przelotkę, 1mb kabla 5-cio żyłowego, z jednej strony wtyk właśnie ten metalowy, a z drugiej 5 pin. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to podłączyć, fazy to ok, tylko co robię z N i PE, jeśli z jednej strony mam wtyk 4 a z drugiej pięcio-pinowy.

Druga sprawa, mam 50 metrów kabla siłowego 4x10mm2, chcę go zakończyć wtykami 5 pin 32A i używać jako przedłużacza. Pytanie czy lepiej kupić jeszcze jedną żyłę i dołożyć (jeśli tak to poproszę o jakiś link żebym wiedział czego szukać), czy da się ten kabel siłowy cztero-żyłowy podłączyć z tymi wtykami bez użycia piątej żyły, coś zmostkować czy opuścić.


-Jeśli masz system TN-C-S lub TN-S to nie kombinuj tylko kup nowy kabel 5 żyłowy plus gniazda i wtyczki bo z twoich oszczędności może wyjśc więcej złego niż dobrego

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lukasz90.zce
Level 13
Location: opolskie
Joined: 10 Nov 2007
Posts: 130
Helped: 3
Post rating: 3
lukasz90.zce
Level 13
Post#4 01 Dec 2009 22:13  Topic author   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


W domu mam instalację 4 przewodową...
Co masz na myśli mówiąc że może wyjść więcej złego niż dobrego?
Po prostu głównie chodzi mi o tą przelotkę, żeby móc podłączyć rozdzielnię, więc proszę Was tylko o radę jak to poprawnie zrobić żeby było wszystko ok.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
remik_l
Level 29
Location: Łódź
Joined: 11 Jun 2007
Posts: 1152
Helped: 144
Post rating: 66
remik_l
Level 29
Post#5 02 Dec 2009 12:45Helpful post    

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


Dla instalacji TNC
Zamień gniazdo metalowe na 5 pinowe i zrób w nim mostek między N i PE.
W drugim gnieździe sprawdź ile masz przewodów jak 5 to zostaw jak 4 to załóż również mostek.

Przelotkę i przedłużacz zrób z gniazdami i wtyczkami 5 pinowymi oraz przewodem 5 żyłowym.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...
Page 1 of 1

Similar topics to kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...

Problem - Kabel siłowy podłączenie do wtyki siłowej (5)
Jak podłączyć uszkodzony siłowy 400V transforamtor spawarki? (4)
Kabel RS232 do systemów Rokonet, kilka pytań... (3)
Jaki kabel siłowy? (2)
Jaki kabel siłowy na przedłużacz o długości 200m i do agregatu 10kW? (11)
Gniazdo siłowe w kuchni, jak wykonać? (6)
Jak zabezpieczać gniazdo siłowe 63A (32)
gniazdo siłowe 5-bolcowe - jak podłaczyć przewód PE ? (2)
jak podłączyć kilka telewizorów do kamer ? (14)
jak podciągnąć kabel? jak podłączyć dodatkowy kinkiet? (30)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.065 seconds