Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...
Author
Message
lukasz90.zce
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 10 Nov 2007
Posts: 130
Location: opolskie

Post#1 Post from the author of the topic 01 Dec 2009 18:59   

Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...


Witam.

Sprawa wygląda tak:
Posiadam rozdzielnię siłową z wejściem 5 pin 32A.
W domu mam dwa gniazda siłowe, jedno właśnie 5 pin 32A, a drugie nie wiem do końca jak się nazywa jest metalowe, 4 piny, te piny są takie płaskie, na pewno jest 32A.
Tą rozdzielnię muszę podpinać czasami tu a czasami tam. W związku z tym mam takie pytanie. Chcę sobie zrobić taką przelotkę, 1mb kabla 5-cio żyłowego, z jednej strony wtyk właśnie ten metalowy, a z drugiej 5 pin. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to podłączyć, fazy to ok, tylko co robię z N i PE, jeśli z jednej strony mam wtyk 4 a z drugiej pięcio-pinowy.

Druga sprawa, mam 50 metrów kabla siłowego 4x10mm2, chcę go zakończyć wtykami 5 pin 32A i używać jako przedłużacza. Pytanie czy lepiej kupić jeszcze jedną żyłę i dołożyć (jeśli tak to poproszę o jakiś link żebym wiedział czego szukać), czy da się ten kabel siłowy cztero-żyłowy podłączyć z tymi wtykami bez użycia piątej żyły, coś zmostkować czy opuścić.

Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedz.

Łukasz

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Dec 2009 18:59   





Back to top
   
35mario1
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 27 May 2007
Posts: 631
Location: Oświęcim

Post#2 01 Dec 2009 20:47   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


W gnieździe 5 pinowym przelotki możesz połączyć N z PE, ale jeśli chodzi po przedłużacz (gniazdo i wtyczka 5 pin) to kabel zdecydowanie powinien mieć 5 żył.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Dec 2009 20:47   





Back to top
   
dzolo35
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 10 Feb 2008
Posts: 135
Location: NOWY SĄCZ

Post#3 01 Dec 2009 20:52   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


Quote:
W domu mam dwa gniazda siłowe, jedno właśnie 5 pin 32A, a drugie nie wiem do końca jak się nazywa jest metalowe, 4 piny, te piny są takie płaskie, na pewno jest 32A.

-To w końcu jaką masz instalacje w domu ? TN-C , TN_C-S czy TN-S .Określ się najpierw czy masz instalacje 4 czy 5 pzewodową i pamiętaj że raz rozdzielonego przewodu PEN na PE i N nie można potem już razem złanczac.

Quote:
Tą rozdzielnię muszę podpinać czasami tu a czasami tam. W związku z tym mam takie pytanie. Chcę sobie zrobić taką przelotkę, 1mb kabla 5-cio żyłowego, z jednej strony wtyk właśnie ten metalowy, a z drugiej 5 pin. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to podłączyć, fazy to ok, tylko co robię z N i PE, jeśli z jednej strony mam wtyk 4 a z drugiej pięcio-pinowy.

Druga sprawa, mam 50 metrów kabla siłowego 4x10mm2, chcę go zakończyć wtykami 5 pin 32A i używać jako przedłużacza. Pytanie czy lepiej kupić jeszcze jedną żyłę i dołożyć (jeśli tak to poproszę o jakiś link żebym wiedział czego szukać), czy da się ten kabel siłowy cztero-żyłowy podłączyć z tymi wtykami bez użycia piątej żyły, coś zmostkować czy opuścić.


-Jeśli masz system TN-C-S lub TN-S to nie kombinuj tylko kup nowy kabel 5 żyłowy plus gniazda i wtyczki bo z twoich oszczędności może wyjśc więcej złego niż dobrego

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Dec 2009 20:52   





Back to top
   
lukasz90.zce
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 10 Nov 2007
Posts: 130
Location: opolskie

Post#4 Post from the author of the topic 01 Dec 2009 22:13   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


W domu mam instalację 4 przewodową...
Co masz na myśli mówiąc że może wyjść więcej złego niż dobrego?
Po prostu głównie chodzi mi o tą przelotkę, żeby móc podłączyć rozdzielnię, więc proszę Was tylko o radę jak to poprawnie zrobić żeby było wszystko ok.

Helpful message? + -

Back to top
   
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 11 Jun 2007
Posts: 1076
Location: Łódź

Post#5 02 Dec 2009 12:45helpful post - solution   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


Dla instalacji TNC
Zamień gniazdo metalowe na 5 pinowe i zrób w nim mostek między N i PE.
W drugim gnieździe sprawdź ile masz przewodów jak 5 to zostaw jak 4 to załóż również mostek.

Przelotkę i przedłużacz zrób z gniazdami i wtyczkami 5 pinowymi oraz przewodem 5 żyłowym.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...
Page 1 of 1
Similar topics
Problem - Kabel siłowy podłączenie do wtyki siłowej (5)
Jak podłączyć uszkodzony siłowy 400V transforamtor spawarki? (4)
Kabel RS232 do systemów Rokonet, kilka pytań... (3)
Jaki kabel siłowy? (2)
Jaki kabel siłowy na przedłużacz o długości 200m i do agregatu 10kW? (11)
Gniazdo siłowe w kuchni, jak wykonać? (6)
Jak zabezpieczać gniazdo siłowe 63A (32)
gniazdo siłowe 5-bolcowe - jak podłaczyć przewód PE ? (2)
jak podłączyć kilka telewizorów do kamer ? (14)
jak podciągnąć kabel? jak podłączyć dodatkowy kinkiet? (30)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.04 seconds

elektroda.pl topic RSS feed