Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...
Autor
Wiadomość
lukasz90.zce
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 132
Miasto: opolskie

Post#1 Post autora tematu 01 Gru 2009 18:59   

Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...


Witam.

Sprawa wygląda tak:
Posiadam rozdzielnię siłową z wejściem 5 pin 32A.
W domu mam dwa gniazda siłowe, jedno właśnie 5 pin 32A, a drugie nie wiem do końca jak się nazywa jest metalowe, 4 piny, te piny są takie płaskie, na pewno jest 32A.
Tą rozdzielnię muszę podpinać czasami tu a czasami tam. W związku z tym mam takie pytanie. Chcę sobie zrobić taką przelotkę, 1mb kabla 5-cio żyłowego, z jednej strony wtyk właśnie ten metalowy, a z drugiej 5 pin. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to podłączyć, fazy to ok, tylko co robię z N i PE, jeśli z jednej strony mam wtyk 4 a z drugiej pięcio-pinowy.

Druga sprawa, mam 50 metrów kabla siłowego 4x10mm2, chcę go zakończyć wtykami 5 pin 32A i używać jako przedłużacza. Pytanie czy lepiej kupić jeszcze jedną żyłę i dołożyć (jeśli tak to poproszę o jakiś link żebym wiedział czego szukać), czy da się ten kabel siłowy cztero-żyłowy podłączyć z tymi wtykami bez użycia piątej żyły, coś zmostkować czy opuścić.

Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedz.

Łukasz
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Gru 2009 18:59   





Powrót do góry
   
35mario1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 660
Miasto: Oświęcim

Post#2 01 Gru 2009 20:47   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


W gnieździe 5 pinowym przelotki możesz połączyć N z PE, ale jeśli chodzi po przedłużacz (gniazdo i wtyczka 5 pin) to kabel zdecydowanie powinien mieć 5 żył.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Gru 2009 20:47   





Powrót do góry
   
dzolo35
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 125
Miasto: NOWY SĄCZ

Post#3 01 Gru 2009 20:52   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


Cytat:
W domu mam dwa gniazda siłowe, jedno właśnie 5 pin 32A, a drugie nie wiem do końca jak się nazywa jest metalowe, 4 piny, te piny są takie płaskie, na pewno jest 32A.

-To w końcu jaką masz instalacje w domu ? TN-C , TN_C-S czy TN-S .Określ się najpierw czy masz instalacje 4 czy 5 pzewodową i pamiętaj że raz rozdzielonego przewodu PEN na PE i N nie można potem już razem złanczac.

Cytat:
Tą rozdzielnię muszę podpinać czasami tu a czasami tam. W związku z tym mam takie pytanie. Chcę sobie zrobić taką przelotkę, 1mb kabla 5-cio żyłowego, z jednej strony wtyk właśnie ten metalowy, a z drugiej 5 pin. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to podłączyć, fazy to ok, tylko co robię z N i PE, jeśli z jednej strony mam wtyk 4 a z drugiej pięcio-pinowy.

Druga sprawa, mam 50 metrów kabla siłowego 4x10mm2, chcę go zakończyć wtykami 5 pin 32A i używać jako przedłużacza. Pytanie czy lepiej kupić jeszcze jedną żyłę i dołożyć (jeśli tak to poproszę o jakiś link żebym wiedział czego szukać), czy da się ten kabel siłowy cztero-żyłowy podłączyć z tymi wtykami bez użycia piątej żyły, coś zmostkować czy opuścić.


-Jeśli masz system TN-C-S lub TN-S to nie kombinuj tylko kup nowy kabel 5 żyłowy plus gniazda i wtyczki bo z twoich oszczędności może wyjśc więcej złego niż dobrego
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Gru 2009 20:52   





Powrót do góry
   
lukasz90.zce
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 132
Miasto: opolskie

Post#4 Post autora tematu 01 Gru 2009 22:13   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


W domu mam instalację 4 przewodową...
Co masz na myśli mówiąc że może wyjść więcej złego niż dobrego?
Po prostu głównie chodzi mi o tą przelotkę, żeby móc podłączyć rozdzielnię, więc proszę Was tylko o radę jak to poprawnie zrobić żeby było wszystko ok.
Powrót do góry
   
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1076
Miasto: Łódź

Post#5 02 Gru 2009 12:45pomocny post - solucja   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


Dla instalacji TNC
Zamień gniazdo metalowe na 5 pinowe i zrób w nim mostek między N i PE.
W drugim gnieździe sprawdź ile masz przewodów jak 5 to zostaw jak 4 to załóż również mostek.

Przelotkę i przedłużacz zrób z gniazdami i wtyczkami 5 pinowymi oraz przewodem 5 żyłowym.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem - Kabel siłowy podłączenie do wtyki siłowej (5)
Jak podłączyć uszkodzony siłowy 400V transforamtor spawarki? (4)
Jaki kabel siłowy? (2)
Jaki kabel siłowy na przedłużacz o długości 200m i do agregatu 10kW? (11)
Gniazdo siłowe w kuchni, jak wykonać? (6)
Jak zabezpieczać gniazdo siłowe 63A (32)
gniazdo siłowe 5-bolcowe - jak podłaczyć przewód PE ? (2)
jak podciągnąć kabel? jak podłączyć dodatkowy kinkiet? (30)
Jak podłączyć kabel 4x50 do budynku (5)
Jak podłączyć kabel PE w lampie sufitowej (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS