Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...
Autor
Wiadomość
lukasz90.zce
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 132
Miasto: opolskie

Post#1 Post autora tematu 01 Gru 2009 18:59   

Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...


Witam.

Sprawa wygląda tak:
Posiadam rozdzielnię siłową z wejściem 5 pin 32A.
W domu mam dwa gniazda siłowe, jedno właśnie 5 pin 32A, a drugie nie wiem do końca jak się nazywa jest metalowe, 4 piny, te piny są takie płaskie, na pewno jest 32A.
Tą rozdzielnię muszę podpinać czasami tu a czasami tam. W związku z tym mam takie pytanie. Chcę sobie zrobić taką przelotkę, 1mb kabla 5-cio żyłowego, z jednej strony wtyk właśnie ten metalowy, a z drugiej 5 pin. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to podłączyć, fazy to ok, tylko co robię z N i PE, jeśli z jednej strony mam wtyk 4 a z drugiej pięcio-pinowy.

Druga sprawa, mam 50 metrów kabla siłowego 4x10mm2, chcę go zakończyć wtykami 5 pin 32A i używać jako przedłużacza. Pytanie czy lepiej kupić jeszcze jedną żyłę i dołożyć (jeśli tak to poproszę o jakiś link żebym wiedział czego szukać), czy da się ten kabel siłowy cztero-żyłowy podłączyć z tymi wtykami bez użycia piątej żyły, coś zmostkować czy opuścić.

Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedz.

Łukasz
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Gru 2009 18:59   





Powrót do góry
   
35mario1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 635
Miasto: Oświęcim

Post#2 01 Gru 2009 20:47   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


W gnieździe 5 pinowym przelotki możesz połączyć N z PE, ale jeśli chodzi po przedłużacz (gniazdo i wtyczka 5 pin) to kabel zdecydowanie powinien mieć 5 żył.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Gru 2009 20:47   





Powrót do góry
   
dzolo35
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 127
Miasto: NOWY SĄCZ

Post#3 01 Gru 2009 20:52   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


Cytat:
W domu mam dwa gniazda siłowe, jedno właśnie 5 pin 32A, a drugie nie wiem do końca jak się nazywa jest metalowe, 4 piny, te piny są takie płaskie, na pewno jest 32A.

-To w końcu jaką masz instalacje w domu ? TN-C , TN_C-S czy TN-S .Określ się najpierw czy masz instalacje 4 czy 5 pzewodową i pamiętaj że raz rozdzielonego przewodu PEN na PE i N nie można potem już razem złanczac.

Cytat:
Tą rozdzielnię muszę podpinać czasami tu a czasami tam. W związku z tym mam takie pytanie. Chcę sobie zrobić taką przelotkę, 1mb kabla 5-cio żyłowego, z jednej strony wtyk właśnie ten metalowy, a z drugiej 5 pin. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to podłączyć, fazy to ok, tylko co robię z N i PE, jeśli z jednej strony mam wtyk 4 a z drugiej pięcio-pinowy.

Druga sprawa, mam 50 metrów kabla siłowego 4x10mm2, chcę go zakończyć wtykami 5 pin 32A i używać jako przedłużacza. Pytanie czy lepiej kupić jeszcze jedną żyłę i dołożyć (jeśli tak to poproszę o jakiś link żebym wiedział czego szukać), czy da się ten kabel siłowy cztero-żyłowy podłączyć z tymi wtykami bez użycia piątej żyły, coś zmostkować czy opuścić.


-Jeśli masz system TN-C-S lub TN-S to nie kombinuj tylko kup nowy kabel 5 żyłowy plus gniazda i wtyczki bo z twoich oszczędności może wyjśc więcej złego niż dobrego
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Gru 2009 20:52   





Powrót do góry
   
lukasz90.zce
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 132
Miasto: opolskie

Post#4 Post autora tematu 01 Gru 2009 22:13   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


W domu mam instalację 4 przewodową...
Co masz na myśli mówiąc że może wyjść więcej złego niż dobrego?
Po prostu głównie chodzi mi o tą przelotkę, żeby móc podłączyć rozdzielnię, więc proszę Was tylko o radę jak to poprawnie zrobić żeby było wszystko ok.
Powrót do góry
   
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1063
Miasto: Łódź

Post#5 02 Gru 2009 12:45pomocny post - solucja   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


Dla instalacji TNC
Zamień gniazdo metalowe na 5 pinowe i zrób w nim mostek między N i PE.
W drugim gnieździe sprawdź ile masz przewodów jak 5 to zostaw jak 4 to załóż również mostek.

Przelotkę i przedłużacz zrób z gniazdami i wtyczkami 5 pinowymi oraz przewodem 5 żyłowym.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem - Kabel siłowy podłączenie do wtyki siłowej (5)
Jak podłączyć uszkodzony siłowy 400V transforamtor spawarki? (4)
Kabel RS232 do systemów Rokonet, kilka pytań... (3)
Jaki kabel siłowy? (2)
Jaki kabel siłowy na przedłużacz o długości 200m i do agregatu 10kW? (11)
Gniazdo siłowe w kuchni, jak wykonać? (6)
Jak zabezpieczać gniazdo siłowe 63A (32)
gniazdo siłowe 5-bolcowe - jak podłaczyć przewód PE ? (2)
jak podłączyć kilka telewizorów do kamer ? (14)
jak podciągnąć kabel? jak podłączyć dodatkowy kinkiet? (30)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS