Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka... Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
lukasz90.zce
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 130
Miasto: opolskie

lukasz90.zce
Poziom 13
Post#1 Post autora tematu 01 Gru 2009 18:59   

Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...


Witam.

Sprawa wygląda tak:
Posiadam rozdzielnię siłową z wejściem 5 pin 32A.
W domu mam dwa gniazda siłowe, jedno właśnie 5 pin 32A, a drugie nie wiem do końca jak się nazywa jest metalowe, 4 piny, te piny są takie płaskie, na pewno jest 32A.
Tą rozdzielnię muszę podpinać czasami tu a czasami tam. W związku z tym mam takie pytanie. Chcę sobie zrobić taką przelotkę, 1mb kabla 5-cio żyłowego, z jednej strony wtyk właśnie ten metalowy, a z drugiej 5 pin. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to podłączyć, fazy to ok, tylko co robię z N i PE, jeśli z jednej strony mam wtyk 4 a z drugiej pięcio-pinowy.

Druga sprawa, mam 50 metrów kabla siłowego 4x10mm2, chcę go zakończyć wtykami 5 pin 32A i używać jako przedłużacza. Pytanie czy lepiej kupić jeszcze jedną żyłę i dołożyć (jeśli tak to poproszę o jakiś link żebym wiedział czego szukać), czy da się ten kabel siłowy cztero-żyłowy podłączyć z tymi wtykami bez użycia piątej żyły, coś zmostkować czy opuścić.

Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedz.

Łukasz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
35mario1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 624
Miasto: Oświęcim

35mario1
Poziom 19
Post#2 01 Gru 2009 20:47   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


W gnieździe 5 pinowym przelotki możesz połączyć N z PE, ale jeśli chodzi po przedłużacz (gniazdo i wtyczka 5 pin) to kabel zdecydowanie powinien mieć 5 żył.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
dzolo35
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 148
Miasto: NOWY SĄCZ

dzolo35
Poziom 13
Post#3 01 Gru 2009 20:52   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


Cytat:
W domu mam dwa gniazda siłowe, jedno właśnie 5 pin 32A, a drugie nie wiem do końca jak się nazywa jest metalowe, 4 piny, te piny są takie płaskie, na pewno jest 32A.

-To w końcu jaką masz instalacje w domu ? TN-C , TN_C-S czy TN-S .Określ się najpierw czy masz instalacje 4 czy 5 pzewodową i pamiętaj że raz rozdzielonego przewodu PEN na PE i N nie można potem już razem złanczac.

Cytat:
Tą rozdzielnię muszę podpinać czasami tu a czasami tam. W związku z tym mam takie pytanie. Chcę sobie zrobić taką przelotkę, 1mb kabla 5-cio żyłowego, z jednej strony wtyk właśnie ten metalowy, a z drugiej 5 pin. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to podłączyć, fazy to ok, tylko co robię z N i PE, jeśli z jednej strony mam wtyk 4 a z drugiej pięcio-pinowy.

Druga sprawa, mam 50 metrów kabla siłowego 4x10mm2, chcę go zakończyć wtykami 5 pin 32A i używać jako przedłużacza. Pytanie czy lepiej kupić jeszcze jedną żyłę i dołożyć (jeśli tak to poproszę o jakiś link żebym wiedział czego szukać), czy da się ten kabel siłowy cztero-żyłowy podłączyć z tymi wtykami bez użycia piątej żyły, coś zmostkować czy opuścić.


-Jeśli masz system TN-C-S lub TN-S to nie kombinuj tylko kup nowy kabel 5 żyłowy plus gniazda i wtyczki bo z twoich oszczędności może wyjśc więcej złego niż dobrego

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
lukasz90.zce
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 130
Miasto: opolskie

lukasz90.zce
Poziom 13
Post#4 Post autora tematu 01 Gru 2009 22:13   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


W domu mam instalację 4 przewodową...
Co masz na myśli mówiąc że może wyjść więcej złego niż dobrego?
Po prostu głównie chodzi mi o tą przelotkę, żeby móc podłączyć rozdzielnię, więc proszę Was tylko o radę jak to poprawnie zrobić żeby było wszystko ok.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1089
Miasto: Łódź

remik_l
Poziom 20
Post#5 02 Gru 2009 12:45Pomocny post   

Re: Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilk


Dla instalacji TNC
Zamień gniazdo metalowe na 5 pinowe i zrób w nim mostek między N i PE.
W drugim gnieździe sprawdź ile masz przewodów jak 5 to zostaw jak 4 to załóż również mostek.

Przelotkę i przedłużacz zrób z gniazdami i wtyczkami 5 pinowymi oraz przewodem 5 żyłowym.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Kabel siłowy, wtyki siłowe, jak to podłączyć, pytań kilka...
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem - Kabel siłowy podłączenie do wtyki siłowej (5)
Jak podłączyć uszkodzony siłowy 400V transforamtor spawarki? (4)
Kabel RS232 do systemów Rokonet, kilka pytań... (3)
Jaki kabel siłowy? (2)
Jaki kabel siłowy na przedłużacz o długości 200m i do agregatu 10kW? (11)
Gniazdo siłowe w kuchni, jak wykonać? (6)
Jak zabezpieczać gniazdo siłowe 63A (32)
gniazdo siłowe 5-bolcowe - jak podłaczyć przewód PE ? (2)
jak podłączyć kilka telewizorów do kamer ? (14)
jak podciągnąć kabel? jak podłączyć dodatkowy kinkiet? (30)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.033 seconds

elektroda.pl temat RSS